Muusikoiden.net
25.04.2024
 

Studiotyöskentely »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Mikseri vai audiointerface? Sekä mikkiä äänitykseen.
1
l0wbtry
25.12.2011 20:35:46
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

http://www.thomann.de/fi/behringer_xenyx_1202_fx.htm
Kannattaako tuommoista hankkia ihan vain yleiseksi ulostuolksi KUULOKKEILLE / KAIUTTIMILLE musiikin tekoon, mikin, kitaran ja sähkökitaran äänitämistä varten jne. ?
 
Mitä tuolla on eroa esimerkiksi näihin:
http://www.thomann.de/fi/behringer_xenyx_x1204_usb.htm
http://www.thomann.de/fi/alesis_multimix_4usb.htm
 
Mitä näistä suosittelisitte ? Vai olisiko audiointerface järkevämpi vaihtoehto ja miksi ?
 
Ideana olisi, että en maksa mistään mitä en tarvitse, eli hardware effektejä yms. Vai onko ne kuinka paljon laadukkaampia kuin virtuaaliset vastaavat ?
 
Joku asiasta enemmän tietävä voisi myös ehdottaa mikrofonia jolla voisi hoitaa sekä vokaalien että akustisen kitaran äänityksen. Jos mahdollista.
 
kmh
26.12.2011 18:00:13
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kaikki mikit käyvät kaikkeen, jotkut vaan soveltuvat hieman paremmin noin yleisesti. Tämän lisäksi ihmisillä on myös makueromieltymyksiä. Yleisellä tasolal voi sanoa että mikä tahansa laadukas suurikalvoinen konkkamikki kävisi laulun ja akustisen kitaran äänittämiseen oikein mainiosti.
 
Miksereistä huom: Halvat pikkumikserit, joissa on USB-ulostulo eivät IKINÄ anna muuta kuin stereo-ulostuloa. Se EI siis ole moniraitaisen audiointerfacen korvike. Pikkumikserit kyllä muuten voivat olla käyttökelpoisia, riippuu kunkin henkilökohtaisesta työskentelutavasta vaan.
 
Jos tarkoitus on kuunnella ääntä, ja nauhoittaa pikkaisen laulua ja kitaraa, on tarkoitukseen mikseri oiekastaan täysin tarpeeton. Voit vaan suoraan hankkia 2-kanavaisen USB-audiointerfacen, kuten esimerkiksi Focusriten scarlett 2i2: http://www.thomann.de/fi/focusrite_scarlett_2i2.htm
 
Sillä saat äänen koneelle ja koneelta, ja komponentit ovat huomattavasti laadukkaammat kuin halpispikkumiksereissä.
 
SiwamieS
29.12.2011 05:20:38 (muokattu 29.12.2011 05:22:33)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuosta yläpuolelta interfaceksi tuo Scarlett ja sille kaveriksi vaikka Studio Projects B1: http://www.thomann.de/fi/studio_projects_b1.htm Kokemusten ja kuulopuheiden perusteella et voine järin pahasti metsään mennä. B1:n torilta käytettynä metsästämällä säästänet vielä muutaman kympin.
 
I wanna see movies of my dreams
Bablo
08.01.2012 00:11:00
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ajattelin asetella kysymyksen tähän topic:iin ja jotenkin näin. Aikaisemmin olen kotioloissa nauhotellut kitaroita mallintavan kautta suoraan tietokoneelle (mic in). Nyt uuden tietokonehankinnan yhteydessä olen alkanut harkitsemaan kuitenkin audio interfacen ostamista jolla voisi tallentaa kitaroita ja mahdollisesti lauluja. MacBookiin (jota varsinaisesti käytän) olisi kahenlaista vaihtoehtoa tarjolla, usb 2.0 tai firewire. Onko näitten kahden välillä minkälaista hinta/laatu-eroavaisuutta ja kumpaa itse suosittelette? Kuten tekstistä saattaa jo arvata olen melko amatööri vielä näitten asioiden suhteen.
 
Tärkeintä on, ettei tee virheitä elämässä.
Kallekorvola
08.01.2012 01:31:41
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Bablo:MacBookiin (jota varsinaisesti käytän) olisi kahenlaista vaihtoehtoa tarjolla, usb 2.0 tai firewire. Onko näitten kahden välillä minkälaista hinta/laatu-eroavaisuutta ja kumpaa itse suosittelette?.
 
On molemmanlaisia eroavaisuuksia. FW-laitteet on kalliimpia, mutta kyllähän ne vastaavasti luotettavammin toimivatkin. Googletapa kokeeksi "usb2 vs firewire"... Sieltä löytyy lontooksi aika paljon vastauksia kysymykseen.
 
Tehdäänkö nopeasti, halvalla vai hyvin? Noista voi muuten valita vain kaksi.
passe
09.01.2012 01:02:22
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kallekorvola: FW-laitteet on kalliimpia, mutta kyllähän ne vastaavasti luotettavammin toimivatkin.
 
Minun kokemukseni on päinvastainen.
 
Joskus virta katkeaa tai sitä on liikaa - mut voi tahto nuorallatanssijan nostaa ilmaan.
kmh
09.01.2012 08:15:53
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

passe: Minun kokemukseni on päinvastainen.
 
Ai? Millaisia kokemuksia sulla on ollut?
 
Mun kokemus USB-laitteista on ollut että virtapiiri niissä kärähtää suht helposti.
 
majuku
09.01.2012 15:53:02 (muokattu 09.01.2012 15:53:49)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

En osaa kommentoida kitaran äänitystä kotioloissa, mutta omasta kokemuksesta voin sanoa että protoolsin kaatuilut vähenivät paljon kun siirryin käyttämään firewire -liitäntäistä rautaa.
Toinen etu on se, että omassa koneessa (mbp 15") on vain 2 usb -liitintä. Niillä ei kovin pitkälle pötkitä eli tarvittiin hubi johon ei tietenkään koneesta riittänyt virtaa ja vaadittiin aktiivinen hubi. Firewireen pystyy linkittämään hirvittävästi laitteita samaan pötköön yhteen liittimeen eikä ole käytössä tullut ongelmia.
 
Kannattaa myös tsekata oman konetyypin heikkoudet. Esim edellisen sukupolven macbookissa vain toisen usb portin virta riitti pyörittämään rautoja, toinen oli linkissä vieressä olleen portin kanssa johon meni osa jerkusta. Mulle tämä selvisi hieman ennen kuin vaihdoin koneen..Sattumalta sen toisen portin käyttö ei ollut mahdollista studion setupin takia.
 
- It's business in the front and party in the back -
Kalmo
09.01.2012 16:24:30
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Yleinen vaiva on se, että ainoastaan Texas Instrumentsin FW-piirit toimivat DAW-käytössä.
 
Monen FW-laitteen heikkous on myös, etteivät ne ole "hot connectable". Eli jos esim. FW-kovo ei ole päällä, kun tietsikan käynnistää, niin kovon käynnistyksen jälkeen täytyy bootata kone, ennenkuin kovo näkyy. Uudemmissa vimpaimissa tuo piirre on kai aika harvinainen.
 
Monet valmistajat jättävät jo koneistaan FW:n kokonaan pois. FW saattaa olla katoava luonnonvara, vaikka hyvä ratkaisu onkin.
 
USB-laitteiden käryongelmat johtunevat siitä, että virtaa syöttävää USB-piuhaa kiskotaan ja tungetaan huolettomasti - eli täysin käyttäjän virhe.
 
Asus P5B, E6600 Core 2, E-MU 1820, 2 G RAM, GF 7300, XP, SONAR 8.5 Keski-ikäisellä amatöörillä on se etu, että edessä olevia turhautumisen vuosia on vähemmän.
majuku
09.01.2012 16:41:10
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mulla on kolme lacieta, vanhin ehkä 4-5 vuotta vanha. Kyllä ainakin ne kaikki toimivat heti kun törkkää kiinni kone päällä. En ole tuollaisesta ongelmasta firewirellä kuullutkaan. Itse liitän samaan johtoon kovojen lisäksi kaikulaitetta ja digiä, en ole koskaan joutunut käynnistämään konetta sen takia etteivät laitteet toimisi heti vaikka välillä niiden kanssa säädän.
Sen sijaan muistan, että ensimmäinen m-box minkä omistin piti liittää koneeseen ennen käynnistystä jotta protoolsin sai päälle. Siinä ei ollut kuin usb -liitäntä ja protoolsin uusin versio taisi silloin 4.7 eli varmasti tämäkin vika jo korjattu vuosia sitten.
 
- It's business in the front and party in the back -
kmh
09.01.2012 16:57:07 (muokattu 09.01.2012 16:59:39)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kalmo: Yleinen vaiva on se, että ainoastaan Texas Instrumentsin FW-piirit toimivat DAW-käytössä.
 
Väärin. VIAn joillain piireillä oli joskus joitain ongelmia, nekin on sittemmin korjattu. Jos kärsii paranoiasta, on esim. presonuksella on lista piireistä jotka on testattu toimivaksi: http://www.presonus.com/media/pdf/hardware_compatibility.pdf
 
Havainnet, että toimimattomien listalla on enää muutama JMicronin ja NECin piiri. Mac-käyttäjillähän näitä ongelmia ei ole ikinä ollutkaan.
 
Kalmo: Monen FW-laitteen heikkous on myös, etteivät ne ole "hot connectable". Eli jos esim. FW-kovo ei ole päällä, kun tietsikan käynnistää, niin kovon käynnistyksen jälkeen täytyy bootata kone, ennenkuin kovo näkyy. Uudemmissa vimpaimissa tuo piirre on kai aika harvinainen.
 
Täysin väärin - riippunee windowsin ajureista jos mistään. Mac-puolella kyseistä ongelmaa ei ole koskaan ollut :)
 
Kalmo:Monet valmistajat jättävät jo koneistaan FW:n kokonaan pois. FW saattaa olla katoava luonnonvara, vaikka hyvä ratkaisu onkin.
Se on totta: valmistajat menevät siitä mistä aita on matalin ja poistavat niin monta porttia kuin suinkin vain mahdollista. Thunderboltin yli on tosin mahdollista jatkossakin ajaa firewirea, joten laitteiden käytettävyys ei katoa mihinkään.
 
Kalmo: USB-laitteiden käryongelmat johtunevat siitä, että virtaa syöttävää USB-piuhaa kiskotaan ja tungetaan huolettomasti - eli täysin käyttäjän virhe.
 
Laitteen, jota irrotetaan ja laitetaan takaisin kiinni pitäisi sietää sitä että sitä irroitellaan ja laitetaan kiinni :)
 
Vasta lightpipe (tai thunderbolt kuten se nykyään tunnetaan) sekä usb 3.0, jotka molemmat ovat nopeampia kuin FW800, ovat syrjäyttämässä FireWirea, kuten pitääkin. Näistä thunderboltilla taas on oikeasti jotain lisää tarjottavaa, ja tulee jatkossa todennäköisesti syrjäyttämään PCI-kortitkin audiokäytössä.
 
Kalmo
09.01.2012 18:09:01
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kmh, jos on niin onnellisesti, että uudehkoissa laitteissa mitään mainitsemiani ongelmia ei ole, niin hyvä juttu. Tämän ketjun aloittaja ei kuitenkaan anna mitään vinkkiä tietsikastaan, joten mainitsemani asiat ovat täysin relevantteja, eivätkä mitenkään väärin. Ketjussahan on tarkoitus antaa tietoa, joka voi auttaa kysyjää.
 
Jos liikut musasoftien Q&A forumeilla, törmäät kyllä kysymyksiin/ongelmiin jotka johtuvat siitä, ettei koneessa ole TI:n FW-piiriä. Siitä, mikä on yleistä, voidaan tietysti väitellä. 3-4 vuotta vanha läppäri ja samanikäinen softa, niin kyseisen ongelman todennäköisyys on jo ihan mainittava. Pari vuotta sitten ko. ongelma oli esim. SONAR-forumilla yksi yleisimmin kysytyistä.
 
Itselläni on kolme LaCien ulkoista Quadra FW-kovoa, vanhin 6-vuotias, tuorein 2-vuotias, jotka eivät starttaa "hottina". Aikoinaan, kun asiaa ihmettelin forumeilla, kuulin monista yhdistelmistä, joissa oli sama juttu. Johtuu se sitten Windowsin tai laitteen olemattomista/huonoista ajureista tai mistä hyvänsä niin yhtä lailla tulos on se, että kone täytyy bootata. Tiedän, että monet eivät koskaan ole törmänneet tähän asiaaan, ja hyvä niin.
 
USB-laitteita ei ole tarkoitettu liitettäväksi ja irroitettavaksi noin vain, vaan työkalupalkin kautta ("Irroita USB-laite turvallisesti"). Käyttäjävirhe mikä käyttäjävirhe.
 
Firewiren luotettavaa toimintaa ja laatua en mitenkään kyseenalaista. Pidän myös plugin jäpäkästä rakenteesta.
 
Asus P5B, E6600 Core 2, E-MU 1820, 2 G RAM, GF 7300, XP, SONAR 8.5 Keski-ikäisellä amatöörillä on se etu, että edessä olevia turhautumisen vuosia on vähemmän.
kmh
09.01.2012 21:21:26
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Joo siis traagistahan oli se että ssekä ATI radeon 9000/9100 -varustetut läppärit että nforce 4-piireillä varustetut koneet ovat epäkelpoja DAW-käyttöön firewiren kanssa. Monella pelaajalla jotka halusivat ruveta tekemään biittejä tuli siis paha mieli ;)
 
Kalmo: USB-laitteita ei ole tarkoitettu liitettäväksi ja irroitettavaksi noin vain, vaan työkalupalkin kautta ("Irroita USB-laite turvallisesti"). Käyttäjävirhe mikä käyttäjävirhe.
 
Paitsi jos kyseisellä laitteella ei moista toimintoa ole, kuten usein on tapaus esim. usb-midi laitteiden suhteen tai usb-äänikorttien suhteen. Näissäpä sitä kärtsäämistä tapahtuukin. Kovalevyjen suhteen harvemmin, mutta tapahtuu sitä niissäkin tietysti.
 
USB:n ongelma on se että matala-latenssisen audiolaitteen sunnittelu on teknisesti hankalampaa ihan vain väylän luonteen takia. USB:llä isäntäkone on emo joka määrää tahdin, kun taas firewire sallii asynkronisen kommunikoinnin. Jotkut valmistajat, kuten esimerkiksi RME, pääsevät silti USB:llä poikkeuksellisen alhaiseen latenssiin, mutta siinä hinta on sitten taas sen mukainen. Halvat USB-laitteet kärsivät yleensä huomattavasti korkeammasta latenssista samanhintaisiin FW-laitteisiin verrattuna.
 
Tulevaisuutta ajatellen FW on tosiaan väistymässä, mutta thunderbolt-pohjaisia hubeja joissa on FW-väylä on jo olemassa: http://www.gizmag.com/belkin-thunderbolt-express-dock/19834/ - toisinsanoen, FW-laitteet ei jouda ensi viikolla romukoppaan, vaan niitä voi jatkossakin käyttää.
 
No miksi tämä on relevanttia? Jos tänä päivänä on hankkimassa jotain äänikorttia, kannattaa unohtaa mitä väylää se käyttää. Voi siis rauhassa keskittyä katsomaan sitä että löytää itselleen sopivan laitteen sopivassa hintahaarukassa.
 
majuku
09.01.2012 21:56:54
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hyvät setit ukoilla, plussaa!
 
Voiskohan tästä kuitenkin vääntää sellaisen lopputuleman että firewire saattaa olla huonohko vaihtoehto pc-käyttäjälle? Applen kehittämänä sillä ei välttämättä ole samanlaista asemaa msoftin kehitystyössä.
 
- It's business in the front and party in the back -
kmh
10.01.2012 00:27:49
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

majuku: Hyvät setit ukoilla, plussaa!
 
Voiskohan tästä kuitenkin vääntää sellaisen lopputuleman että firewire saattaa olla huonohko vaihtoehto pc-käyttäjälle? Applen kehittämänä sillä ei välttämättä ole samanlaista asemaa msoftin kehitystyössä.

 
Ei se ole applen kehittämä vaan adaptecin: apple vaan laittoi niitä koneisiin ennen kuin muut. Sama vikahan tuossa thunderboltissakin: Apple laittaa niitä nyt jo koneisiin, samalla kun pc-puolella mennään pääosin edelleen sieltä mistä aita on halvin :)
 
Henri Henri Olavi
13.01.2012 17:43:41
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

kmh:
Vasta lightpipe (tai thunderbolt kuten se nykyään tunnetaan)...

 
Lightpipe ja TB eivät ole sama asia.
 
Edes tätä yhtä ei ole olemassa.
kmh
13.01.2012 20:11:10
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Henri Henri Olavi: Lightpipe ja TB eivät ole sama asia.
 
Lightpipe oli intelin nimitys thunderboltille, eikö? Ei mitään tekemistä esim- adat-lightpipen kanssa.
 
Henri Henri Olavi
13.01.2012 21:42:38
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

kmh: Lightpipe oli intelin nimitys thunderboltille, eikö? Ei mitään tekemistä esim- adat-lightpipen kanssa.
 
Jaa? En ole moista kuullut, enkä hakusanalla löytänyt mitään siihen viittavaa, joskin voihan näin olla.
 
Edes tätä yhtä ei ole olemassa.
Noisy
14.01.2012 09:09:37 (muokattu 14.01.2012 09:10:10)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Thunderbolt tunnettiin kehitysvaiheessa nimellä Light Peak.
 
kmh
15.01.2012 19:19:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Noisy: Thunderbolt tunnettiin kehitysvaiheessa nimellä Light Peak.
 
Ah, muistin siis väärin :)
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «