Muusikoiden.net
16.04.2024
 

Musiikkibisnes »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Miten ottaa keikkapalkkio (laitev, km, verok, laskutuspalv..)?
1 2
geeteemies
23.12.2011 03:22:55 (muokattu 23.12.2011 03:28:56)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tästä aiheesta on täällä jonkin verran keskusteltu, mutta tieto on varsin hajalla ja monta vuotta sitten kirjoitettu. Toivottavasti ketjusta on apua meille ja muille, mutta aloitetaan vaikka oikean elämän esimerkin kautta:
 
Eli mitä vaihtoehtoja antaa keikkajärjestäjälle keikkapalkkion maksamiseen? Ei ole vielä tietoa mikä heillä on yleisin käytäntö, mutta ennen sen kysymistä voisi itselläkin olla mahd. paljon tietoa asiasta. Keikan tiedot:
 
Coverbändi matkaa keskikokoiseen ravintolaan keikalle ja takaisin omalla autolla n. 1000km yhteensä. Keikka on vielä tämän vuoden puolella ja bändillä oma PA mukanaan. Paljastetaan palkasta sen verran, että se on 500-1000 euron välillä. Jäsenillä ei ole Y-tunnusta tai RY:tä ym.
 
Näissä muodoissa olen kuullut keikkapalkkioita maksettavan, haluaisin kuulla niistä näkökohdat artistin ja ravintolan näkökulmasta (kulut, miten käytännössä tapahtuu ym.):
 
- Palkkio yhden jäsenen verokortille (mm. yksi jäsen on ollut pelkillä tuilla koko vuoden 2011)
- Laskutus siihen erikoistuneen firman kautta (mitä firmoja suosittelette ja miksi?)
- Laitevuokrana
- Kilometrikorvauksena
- Päivärahoina
- Pimeänä käteisellä
 
puusormi
23.12.2011 10:06:07 (muokattu 23.12.2011 10:09:33)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos teillä on PA:ta ja muuta kampetta mukana esim. peräkärrissä, niin verottajan ohjeilla saatte kilometrikorvausta hinattua ylöspäin. Kärristä sai jotain, jokaisesta matkustajasta vähän ja yli 80 kilon tavaroista myös. En muista miten paljon, mutta luokka 0.6e/km pystyy noin ottamaan. Sitten bändin jokaiselle jäsenelle kokopäiväraha päälle, niin aletaan olla jo kohtuullisissa summissa. PA:n vuokraa voi laskuttaa, mutta siitä pitäisi maksaa pääomatuloa, eli verotonta se ei ole.
 
Kaikki keikkapaikat eivät km-korvauksiin suostu, kun saavat valitusta tilintarkastajaltaan tai kirjanpitäjältään. Eli kannattaa selvittää maksajan kanssa miten voitte maksua hoitaa.
 
Saapiko lähettää terveisiä?
Jabe
23.12.2011 12:02:16 (muokattu 23.12.2011 12:12:19)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

geeteemies: - Laskutus siihen erikoistuneen firman kautta
 
Laskutus firman kautta on mainitsemistasi tavoista oikeastaan ainoa oikea tapa. Kaikki muut ovat jonkun sortin kikkailua, ja niihin sisältyy joko veronkiertoa tai suoranaisia laittomuuksia.
 
Ravintola siis maksaa yhden laskun sille laskutusfirmalle. Laskusta se laskutusfirma ottaa päältä pois omat palkkionsa. Sitten maksetaan km-korvaukset, mahd. päivärahat ja mahd. muut kulut. Mitä näiden jälkeen jää, on käytettävissä palkkoihin. Palkoista hoidellaan ensin työnantajan palkkasivukulut, sitten työntekijän pakolliset maksut, sitten pidätetään verot, ja mitä jää, maksetaan soittajien tilille (kuten myös ensiksi mainitu km-korvaukset ja päivärahat).
 
Hinta pitäisi asettaa niin, että kaikille soittajille voi maksaa vähintään työehtosopimuksen mukaisen ravintolamuusikon minimiliksan, kts: http://www.musicfinland.com/sml/pdf/liksalista.pdf Tähän tietenkiin vaikuttaa se, kuinka monta teitä on, kuinka kaukana kotoa keikka on jne., mutta esim. neljän miehen bändille ei taid 500 euron laskusta minimiliksaa mitenkään jäädä, vaikka veto olisi kotikaupungissakin. (Jos haluat ihan karkean öbout arvion oikesta laskun summasta, laske kerro soittajienmäärä * 124 euroa * 1,5. Mutta niinkun sanoin, matkat jne. vaikuttaa.)
 
edit: itse en ole palkkiopalveluja käyttänyt, kun ohjelmatoimistoni hoitaa kaiken tämän, mutta joku suosittelu tuota firmaa toisessa ketjussa: http://www.palkkiopalvelu.fi/ Ja siellä näyttäisi olevan myös palveluja sopparin tekoon, laskun karhuamiseen jne.
 
Jabe
23.12.2011 12:11:24
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

geeteemies:
 
Coverbändi matkaa keskikokoiseen ravintolaan keikalle ja takaisin omalla autolla n. 1000km yhteensä.

 
En huomannut ensin että mainitsit jo kilsat. Tuosta tulee siis 0,46 e / km + 0,03 e / km per h:lö kuskin lisäksi. Eli jos teitä on esim. neljä, niin kilsat on 1000 * 0,55 = 550 euroa.
 
Ja väännän vielä rautalangasta, että kilometrikorvaukset eivät ole osa palkkaa, vaan ne minimiliksat pitäisi jäädä maksettujen päivärahojen ja kilsakorvausten jälkeen. Eli kvartetin pistokeikan hinta 500 km päässä kotoa pitää maksaa ravintolalle reilusti yli 1000 euroa, ennenkuin homma menee ns. oikein.
 
Jabe
23.12.2011 12:35:31
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kirjoitan vielä erillisen viestin siitä, miksi tuo minimiliksa ja siitä muodostuva hinta on tärkeä asia, ja miksi minun mielestäni ei kannata kikkailla eikä kiertää veroja.
 
Suomessa on ihmisiä, jotka yrittävät oikeasti hankkia elantonsa soittamalla musiikkia ravintoloissa. He siis maksavat vuokransa ja ostavat ruokansa niillä rahoilla, jota he saavat keikkapalkkiona. Siksi muusikon työssä - niinkuin melkein kaikissa muissakin ammateissa - on tehty työehtosopimus, ja sovittu minimipalkoista. Niin että kenenkään ei tarvitisii tehdä töitä palkalla, jolla ei tule toimeen.
 
Että kaikki soittajat saisivat keikasta ainakin tuon minimipalkan, pitää kokonaishinta ravintolalle asettaa tarpeeksi korkealle (niinkuin edellisessä viestissäni esimerkin omaisesti selostin).
 
No, jos nyt samoihin ravintoloihin tarjotaan oikeita ammattibändejä sekä asiallisilla hinnoilla (joista jää kaikille ainakin minimiliksat) että dumpatuilla alihinnoilla, niin ravintoloitsija on tietenkin taipuvainen 1) ottamaan niitä halpoja bändejä ja 2) tinkaamaan niistä ammattibändien hinnoista kohtuuttomasti, kun voi vedota siihen että "tännehän ois tulossa bändejä 500 eurollakin!".
 
Eli tämä hintojen dumppaaminen on pääosiltaan sama ilmiö kuin muissakin ammateissa. Raksamiehiä jää työttömäksi, kun joku ulkomaalainen vuokrafirman mies tulee raksoille 4 e / tunti liksoilla, joka on reilusti alle työehtosopimuksen. (Ulkomaalaiset ovat sinänsä tervetulleita töihin, mutta _pelisääntöjen_ pitäisi olla samat!)
 
No, ymmärrän toki että aloitteleva bändi tai harrastelijabändi ei voi aina saada tarpeeksi hyvää hintaa ravintolalta. Mutta silloin pitäisi minusta valita keikkapaikat niin, että ei sotke ammattilaisten markkinoita. Eli keikkailee sitten demobändeille tarkoitetuissa klubeissa tai semmosissa ravintoloiden klubi-illoissa, jotka on nimenomaan tarkoitettu harrastajille jne. Mutta jos tulee töihin sille tontille, jossa joku muu ihan oikeasti töitä tekee, niin sitten on kehdattava myös pyytää semmoinen liksa, joka työmiehelle kuuluu.
 
Ja ymmärrän hyvin senkin, että ei harrastelijajabändin satunnainen 500 euron keikka sotke Jenni Vartiaisen tai Nightwishin keikkaliksoja. Mutta jonkun tavismuusikkobilebändin keikkaliksoja ja -myyntiä voi vähän sotkeakin. Siksi peräänkuulutan johdonmukaisuutta ja suoraselkäisyyttä.
 
Jaksan paasata tästä, koska me muusikot olemme niin kovin huonoja omista oikeuksistamme pitämään huolta. Ja minusta tätä asennetta meidän pitäsi yhdessä muuttaa. Jos joku toinen muusikko on heti ensimmäisenä neuvomassa aloittelijaa siinä, kuinka kierretään veroja, niin miten me voimme ikinä odottaa että esim. ravintoloitsijat tai musiikin kuluttajat suhtautuisivat meihin asiallisesti.
 
hayland
23.12.2011 22:42:22
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jabe Plussaa napsahti.
 
Harmi vaan kun se ei ole aina ihan niin yksinkertaista, erityisesti raskaamman tyylisuunnan bändeillä, jotka hyvässä lykyssä saavat kopan kaljaa vaivan palkaksi. Ja sitten on tietysti paikat mihin pitää mennä lippuriskillä.
 
Jabe
23.12.2011 22:49:16
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

hayland:
 
Harmi vaan kun se ei ole aina ihan niin yksinkertaista, erityisesti raskaamman tyylisuunnan bändeillä, jotka hyvässä lykyssä saavat kopan kaljaa vaivan palkaksi. Ja sitten on tietysti paikat mihin pitää mennä lippuriskillä.

 
Joo, ihan totta, ymmärrän täysin mistä puhut. Ja olen minä itsekin vuosien mittaan kaikenlaisia säätökeikkoja sopinut, en ole mikään kikka korea, joka ei tee virheitä elämässä eikä keikkasoppareissa :)
 
Mutta jos otetaan tavoitteeksi, että coverbändit ja muut kohti pro-meininkiä pyrkivät noin lähtökohtaisesti hoitavat hommat oikein, ja pyytävät asiallisia liksoja, niin se on koko alan etu.
 
Jos nyt geeteemiehen bändi tekee sen pistokeikan 500 km päähän jollain vähän vajaalla tonnilla, niin ei se mua murheelliseksi tee, eikä se Suomen musamarkkinoita sotke :) Mutta toivon että ette lähde ensisijaisesti miettimään kuinka verot kierretään tms., vaan lähdette tavoittelemaan sitä, että hommat menee oikein.
 
kimurantti1
24.12.2011 00:31:35
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

hayland: Harmi vaan kun se ei ole aina ihan niin yksinkertaista, erityisesti raskaamman tyylisuunnan bändeillä, jotka hyvässä lykyssä saavat kopan kaljaa vaivan palkaksi. Ja sitten on tietysti paikat mihin pitää mennä lippuriskillä.
 
Jaben kirjoitus koski coverbändejä. Originaalien soittaminen on aina tietenkin eri asia, siellä pätee vähän toisenlaiset jutut.
 
http://www.piecemakerband.com
"Practice cures most tone issues." -John Suhr
konehes
24.12.2011 01:16:28
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

kimurantti1: Jaben kirjoitus koski coverbändejä. Originaalien soittaminen on aina tietenkin eri asia, siellä pätee vähän toisenlaiset jutut.
 
Niinpä. Sellaisilla omaa musiikkia soittavilla bändeillä, joiden täytyy asiaa miettiä ja opetella, palkkiohommat menee yleensä jotain seuraavista vaihtoehdoista noudattaen:
 
A) Olutta, ei rahaa lainkaan. Hyvällä tuurilla saa ruokaa.
 
B) Muutama kymppi matkakuluihin suoraan käteen. Ei kuitteja, ei kysymyksiä.
 
C) Osuus lipputuloista suoraan käteen, jos lippuja on mennyt kaupaksi.
 
cherub with heavy metal machine
puusormi
24.12.2011 23:39:25
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

konehes: Niinpä. Sellaisilla omaa musiikkia soittavilla bändeillä, joiden täytyy asiaa miettiä ja opetella, palkkiohommat menee yleensä jotain seuraavista vaihtoehdoista noudattaen:
 
A) Olutta, ei rahaa lainkaan. Hyvällä tuurilla saa ruokaa.
 
B) Muutama kymppi matkakuluihin suoraan käteen. Ei kuitteja, ei kysymyksiä.
 
C) Osuus lipputuloista suoraan käteen, jos lippuja on mennyt kaupaksi.

 
Jos suostuu tekemään keikkaa vähän pienemmillä paikkakunnilla, niin kyllä omalla musiikilla aina muutaman satasen saa. Mutta yleensä pitää olla tyylisuunta jotain semmoista, joka ei sellaista normi baariväkeä, joka ei raskaammasta rokista piittaa, paikalta karkoita.
 
Saapiko lähettää terveisiä?
Lennu
25.12.2011 07:35:07
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hevi-illathan markkinoidaan aina hevi-iltoina, tai kapakki on yleisesti tiedossa oleva raskaan musiikin ystävä. Muuten siitä ei tule mitään. Ja se on sellaista vähän underground-hommaa, kuten muutkin ns teemaillat, viihtymistä muiden kaveribändien ja yleisössä olevien kavereiden kesken, vähän niinko yhteiset bileet. Jos niitä ei järjestetä, niin ei sinne mitään trio erektusta oteta :D Joten ei yhtään otsikon asia. Myynniltään saattavat kyllä olla ravintolalle hyvinkin tuottoisia, rokkipeikot juo paljon. Mutta kuitenkin asiakaskuntaa rajoittavia tilaisuuksia.
 
Itse oon tehnyt, ja teen varmaan tulevaisuudessakin, kumpaakin hommaa ja se on kyllä käynyt selväksi, että jos johonkin halutaan meidän bilebändi, niin se maksaa. Niin tolkuttomia summia, että en omiin bileisiini sitä tilaisi. Tilaisin karaoken, että vetäkää siitä itte. Ja sille ravintoloitsijalle se on ihan sama periaatteessa, mikä pumppu siellä nitkuttaa, se ottaa sen, mitä on suositeltu ja mihin viihdebudjetti antaa myöten. Ei sille oo periaatteessa väliä, mikä pumppu siellä nitkuttaa, sillä on se sama raha käytössä. Eli ihan hyvin voi pyytää markkinahinnan, ei ne istu niiden rahojen päällä, ne on budjetoitu siihen liikevaihtoon. Ja nyt en tarkoita taasen mitään Jenni Vartiaista (joka on muuten törkkylikallis) tai Jean S:ää, tai muutakaan ns eturivin artistia, vaan ne kaikki sen telkkarirajan alapuolella. Ne vetää jo nimelläkin niin paljon maksavaa kansaa (tai no onhan Vartiainen oikeesti hyväkin).
 
"Esittävä taide on hyvin vaativaa ja on ikävä nähdä ettei suurimmalla osalla kansalaisista ole alkeellisintakaan esittävän taiteen vastaanottamisen kulttuuria." -velipesonen
konehes
25.12.2011 16:27:24
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

puusormi: Jos suostuu tekemään keikkaa vähän pienemmillä paikkakunnilla, niin kyllä omalla musiikilla aina muutaman satasen saa. Mutta yleensä pitää olla tyylisuunta jotain semmoista, joka ei sellaista normi baariväkeä, joka ei raskaammasta rokista piittaa, paikalta karkoita.
 
Totta, mutta riippuu tosiaan kyllä musiikista. Aika usein nuo pienempien paikkakuntien baarit ei vaan marginaalimusiikkia soittavalle bändille ole kovinkaan mielekkäitä kokemuksia. Etenkään Pohjanmaalla :D
 
cherub with heavy metal machine
kimurantti1
25.12.2011 20:19:24
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

konehes: Totta, mutta riippuu tosiaan kyllä musiikista. Aika usein nuo pienempien paikkakuntien baarit ei vaan marginaalimusiikkia soittavalle bändille ole kovinkaan mielekkäitä kokemuksia. Etenkään Pohjanmaalla :D
 
Jostain on kaikkien lähdettävä. On Iron Maiden ja Metallicakin pizzeriakeikkansa soittaneet.
 
http://www.piecemakerband.com
"Practice cures most tone issues." -John Suhr
ganesha
05.01.2012 23:46:24
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

kimurantti1: Jaben kirjoitus koski coverbändejä. Originaalien soittaminen on aina tietenkin eri asia, siellä pätee vähän toisenlaiset jutut.
 
nimenomaan. ns. tanssilava- ja bilecoverbändit käyvät käsittääkseni pääsääntöisesti huoraamassa toisenlaisissa juottoloissa kuin ns. rockbändit. kärjistäen voisin sanoa että suolimetallia veivataan kaljapalkalla harvemmin noilla tanssipaviljongeilla - ja toisinpäin: pikkutakit päällä veistelevät tanssibändit tuskin useinkaan soittavat lippuriskillä jossain persereiän kokoisessa kellaribaarissa. ett sikäli ei se oo ammattimuusikoilta pois jos uraansa aloitteleva bändi veivaa lähes ilmaiseksi omaa musaansa jossain kuppaisessa räkälässä - tuskinpa ne samat omistajat pyörittävät keski-ikäisille etanolin huuruisia humppailtamia siinä sivussa?
 
ja eikös ammattibändeille keikat myy aina joku ohjelmatoimisto? jos se myy paskalla hinnalla keikkoja, niin sit pitää vain vaihtaa johkin toiseen "liimataiseen". hä?
 
tunnen ammattimuusikkoja, enkä oo kuullut niiden valittavan ahneista ravintoloitsijoista. keikkamyyjistä sen sijaan oon kuullut yhtä sun toista :D
 
http://ganesha-firstnewraysoftherisingsun.blogspot.com/
kimurantti1
06.01.2012 01:53:02
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

ganesha: tunnen ammattimuusikkoja, enkä oo kuullut niiden valittavan ahneista ravintoloitsijoista. keikkamyyjistä sen sijaan oon kuullut yhtä sun toista :D
 
On niitäkin, mutta jos meinaa alalla pärjätä, niin kovin köykäisin perustein ei kantsi lähteä ketään dumaamaan, varsinkaan julkisesti.
 
http://www.piecemakerband.com
"Practice cures most tone issues." -John Suhr
baron
06.01.2012 19:52:11 (muokattu 06.01.2012 19:52:30)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

ganesha: nimenomaan. ns. tanssilava- ja bilecoverbändit käyvät käsittääkseni pääsääntöisesti huoraamassa toisenlaisissa juottoloissa kuin ns. rockbändit.
 
Onks mahdotonta tajuta että jotkut tykkää sellaisesta?
Mä oon ylpeä että mun bändi on samanlainen kuin Helsingin kaupunginorkesteri tai Radion sinfoniaorkesteri: Soitetaan pelkkkiä kovereita!
 
You can play any note on any chord. If it sounds "right", then it is (Mark Levine)
Lennu
08.01.2012 20:14:54
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

baron: Onks mahdotonta tajuta että jotkut tykkää sellaisesta?
 
Kieltämättä.
 
"Esittävä taide on hyvin vaativaa ja on ikävä nähdä ettei suurimmalla osalla kansalaisista ole alkeellisintakaan esittävän taiteen vastaanottamisen kulttuuria." -velipesonen
baron
08.01.2012 22:36:08
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Lennu: Kieltämättä.
 
1. Maailma on täynnä hyviä piisejä
2. Yleisökin tykkää niistä
3. Miksi pitäisi väsätä joku oma paskapiisi, josta kukaan ei tykkää?
 
You can play any note on any chord. If it sounds "right", then it is (Mark Levine)
Sax-pappa
09.01.2012 10:07:11
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

baron: 1. Maailma on täynnä hyviä piisejä
2. Yleisökin tykkää niistä
3. Miksi pitäisi väsätä joku oma paskapiisi, josta kukaan ei tykkää?

 
Eipä ole hää- pikkujoulu- ym. keikkaa varatessa asiakas koskaan toivonut että soittakaa sitten jotain ihan uutta musiikkia. Sensijaan on kyllä muistettu joskus mainita, että soittakaa sitten tuttua musiikkia.
 
Haipuma
09.01.2012 12:33:13
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

baron: 1. Maailma on täynnä hyviä piisejä
2. Yleisökin tykkää niistä
3. Miksi pitäisi väsätä joku oma paskapiisi, josta kukaan ei tykkää?

 
Ei paljon lisättävää.
 
No joo, totta se on, että ei taida oikein olla mikään kilpailuasetelma tanssi-/huttu-/bilebändit vs. omaa musaa vetävät metallibändit.
 
En nyt keksi antaa parasta vinkkiä mikä on paras tapa hoitaa tuo laskutus. Tuo Suomen palkkiopalvelu on kuitenkin toiminut ainakin erittäin hyvin omalla kohdalla ja niiden siivu liksasta ei ole järin iso.
 
"Tuleeks tänään mitään hyvää?"
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «