Muusikoiden.net
23.04.2024
 

Bassot »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Oktaavia (tai lähes) alempaa soiva basso?
1
ATIA
23.12.2011 12:14:17
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi!
 
Olisi kiinnostavaa kuulla kokemuksia tai mielipiteitä oktaavia (tai lähes oktaavia) alempaa soivasta bassosta, tai sellaisesta, joka on viritetty F# tai sinnepäin?
 
Soittimen skaalan pituus tulisi oletettavasti olla normaalia suurempi, olisiko 40" toimiva? Omasta kokemuksestani on ollut 5 kielisessä bassossa tuo alin kieli löysän tuntuinen, mitä olisi voinut korjata laittamalla paksumpaa kieltä. Tämän pohjalta oletan, että jos matalampaan ääneen haluaisi päästä ja saada kielen järkevästi soivaan kireyteen, tulisi pidentää kieltä.
 
Ja sitten herää kysymys, miten hyvin se matalammalta soiva ääni soi, ja onko se käyttökelpoinen? Ja saako sitä toistettua äänentoisto laitteilla, niin että sen saisi kuulumaan muillekin, niin että sillä olisi käytännön arvoa?
 
Hyvää tulevaa Joulua kaikille!
 
T: at
 
dewfall
23.12.2011 12:24:28
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vaikea keksiä käyttöä moiselle viritykselle, paitsi toki ruskeiden nuottien tuottaminen subbarin kautta. Ihmisen kuulon alaraja on ~20 Hz ja vaimentunee aika lailla ennen kuin tuohon päästään. Eikös normivireisestäkin bassosta kuultavat äänet ole lähinnä oktaaveja?
 
http://www.minutian.com/
ATIA
23.12.2011 13:22:02 (muokattu 23.12.2011 13:23:14)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

dewfall: Vaikea keksiä käyttöä moiselle viritykselle, paitsi toki ruskeiden nuottien tuottaminen subbarin kautta. Ihmisen kuulon alaraja on ~20 Hz ja vaimentunee aika lailla ennen kuin tuohon päästään. Eikös normivireisestäkin bassosta kuultavat äänet ole lähinnä oktaaveja?
 
Joo kuulokin on eri lailla herkkä eri taajuuksilla ja matalilla se varsinkin on kaikista epäherkin. Itse kyllä pidän niistä matalista äänistä ja tavoittelen niiden kuuluvaksi tulemista luonnollisesti ilman boostausta. Käytännössähän noita joutuu vahvistamaan jotta ne kuuluisivat edes samalla tasolla korkeampien kanssa, vähintään kuulon ominaisuuksista johtuen. Kovemmilla äänen voimakkuuksilla kuulokin toimii tietojeni mukaan tasaisemmin.
 
Bassossa ala B kieli on kyllä ihan hyvä silloin kun sitä tarvitsee. Haluan tutkia myös mitä mahdollisuuksia olisi sellaisella bassolla joka soisi oktaavia tavanomaista 4 kielistä alempaa. Olisihan se oktaavi lisää hieno asia jos se soisi ja sitä voisi järkevästi hyödyntää. Ovathan ne äänet jo tosi matalia ja käytännöstä olisi kiva saada lisää tietoa. Joku subbari pitäisi vähintään olla että ne saisi toistettua.
 
T: at
 
hollstro
23.12.2011 16:49:30
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kahdella sanalla: Oktaaveri.
 
vasemmassa lahkeessa-klubin elinikäinen kannatusjäsen
ATIA
23.12.2011 17:38:28
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kyllä sen oktaavia matalamman äänen noin saisi. Ei se tosin ole sama asia kuin että olisi oktaavia alemmas viritetty basso. Minua kiinnostaisi miten se oktaavia alemmas viritetty E kieli tai F# käytännössä toimisi soittamisessa.
 
T: at
 
Timar
23.12.2011 18:17:43
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vaijerit kiinni
http://www.thomann.de/fi/warwick_black_label_dark_lord_set.htm
 
Näin on marjat
trih
23.12.2011 18:23:16
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Katos joku muukin pohtii näitä. Mulla oli tarkoituksena tehdä testiä mahdollisimman pitkällä skaalalla mutta into laantui kun pitkien kielien saaminen hankalaa/kallista. Itse aihio tuollaiseen testiin on helppo tehdä esim nauhattomaan siirtämällä tallaa taaksepäin.
 
Mietin myös tuollaisen "pystybasson" kieliä josko ne on mitä materiaalia. Niissähän on käsittääkseni aika pitkiä skaaloja mutta standardivire, eli kielien paksuus tuskin riittäisi oktaavia matalampaan... Oktaavia matalampaa olisin itsekin halunnut kokeilla. 36" -skaalalle taisi olla pisimmät sähköbasson kielet mitä löysin mutta nekin muistaakseni harvinaisuuden vuoksi hinnakkaita.
 
Rhythm In Jump, Dancing Close To You.
hollstro
23.12.2011 18:40:29 (muokattu 23.12.2011 18:40:49)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

trih: Katos joku muukin pohtii näitä. Mulla oli tarkoituksena tehdä testiä mahdollisimman pitkällä skaalalla mutta into laantui kun pitkien kielien saaminen hankalaa/kallista. Itse aihio tuollaiseen testiin on helppo tehdä esim nauhattomaan siirtämällä tallaa taaksepäin.
 
Mietin myös tuollaisen "pystybasson" kieliä josko ne on mitä materiaalia. Niissähän on käsittääkseni aika pitkiä skaaloja mutta standardivire, eli kielien paksuus tuskin riittäisi oktaavia matalampaan... Oktaavia matalampaa olisin itsekin halunnut kokeilla. 36" -skaalalle taisi olla pisimmät sähköbasson kielet mitä löysin mutta nekin muistaakseni harvinaisuuden vuoksi hinnakkaita.

 
Kontrabasson skaala on n. 42", ja kielten paksuus samaa luokkaa sähköbasson kielien kanssa. Kielen paksuus ei suinkaan ole suoraan verrannollinen sen tuottamaan säveleen. Kielen massa on tärkeä tekijä ja esim. kontrabassojen kielissä ja niiden ytimenä käytetään kevyempiä materiaaleja kuin sähköbasson kieleissä, kuten esim suolia, silkkiä...
 
vasemmassa lahkeessa-klubin elinikäinen kannatusjäsen
Miikss
23.12.2011 22:58:38
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

http://www.warwick.de/modules/produ … p?submenuID=17072&katID=14460&cl=EN
 
Ihan 35" skaalalla tuo härpäke oli toteutettu. F#-vireessä nimenomaanö. Ei siinä kun nuo aiemmin mainitut Dark Lord -kielet kiinni ja kaulan säädöt kohdilleen. En tosiaan kyllä itsekään tajua mihin noin matalia taajuuksia tarvii.
 
40" sähköbasso kuulostaa suhteellisen härskille (ja kalliille) viritykselle.
 
pehko
23.12.2011 23:32:49 (muokattu 23.12.2011 23:34:00)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

emmäätiedä muuten, mutta muistaakseni Byron Stroud niminen henkilö sanoi Strapping Young Ladin Alien-levyn studio dokkarissa että sen basso on viritetty E:hen. tai jotain. Ei siinä, aika moisesti se basso soikin ko. levyllä. semmosta...ei se nyt varsinaisesti soimista ole aina....no joo, ensano mitn.
 
Miikss: 40" sähköbasso kuulostaa suhteellisen härskille (ja kalliille) viritykselle.
 
kuulostaa myös melko vaikealta soittaa. voi olla kevyet nauhavälit, hoho!
 
Olemisen tuska kuormittaa olemattomuuden kauhua untitled-projeKt /// Silence of the Ocean
KMT
24.12.2011 03:05:38
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mulla ollu kohta vuoden F#BEADG vireessä oleva kutonen, mitäköhän sanois. On se kiva välillä soitella tolla alamörökielellä vaikka en kyllä keikalla ole käyttänyt kuin kerran.
 
basisti1971
24.12.2011 06:55:50
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
HBB6000 on ollut F#BEADG vireessä jo muutaman vuoden, ja keikoillakin tuli käytettyä kun vielä moista virettä hyväksi toteavassa bändissä soittelin.
 
Eihän se perusäänes normaali E-vireisessäkään mihinkään normikamoilla kuulu, harmoniset ne siellä jyllää, joten kyllä sen ala F#:n kin oktaavia korkeammasta erottaa.
 
Käyttökelpoisuudesta voikin sitten kukin olla mitä mieltä haluaa, itse totesimme klassisten rock pläjäysten muuttuvan yleensä parempaan (tukevampaan) suuntaan kun veteli oktaavia alempaa.
 
Kun tuolla suuremman maailman basistisivustoilla F# vireestä keskustellaan, törmätään samoihin ennakkoluuloihin kuin täällä perähikiälläkin, joten ei se kapeakatseisuus meidän yksinoikeutemme ole, valitettavasti.
 
Kokeilkaa ajatuksen kera ennenkuin tyrmäätte käyttökelvottomana, siinä kiteytettynä oma mielipide.
 
T:Samuli
 
nro5
24.12.2011 10:49:35
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

http://vivat1801.ucoz.com/blog/octo … s_strange_instrument/2011-10-17-203
Ei taida tämäkään olla kuin ala-C:ssä :-)
 
Rantsula
31.01.2012 11:28:22
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuo octabasson alin soi 16Hz, joten kyllä siinä aikas ales mennään. F# on myös ihan käyttökelpoinen, mutta itse laittaisin sinne alimmille erillisen subbarin.
 
olanorman
04.02.2012 14:53:47
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olen jonkun kerran kokeillut oktaaverilla 5-kielisen alimpia ääniä. Eipä ne oikein kaiuttimesta korvaan kuulu, lähinnä kuuluu sellaista räpinää. Voi tietysti johtua siitäkin että oktaaveri ei osaa enää laskea 5-kielisen alaB:tä oktaavilla. En tiedä montako hertsiä se mahtaa olla, muttei kaiketi enää kovin montaa. Ja toisaalta mun kaappi on 8x10, jollain 15-tuumaisella kartiolla ehkä tulisi oikeaakin ääntä.
 
Tuollalailla aikaansaadulla soundilla ei ainakaan ole musiikissa mitään käyttöä. Kuulostaa lähinnä ilman väreilyltä auton pakoputken päässä. Tai pitkältä tasaiselta pierulta.
 
Ola
 
MPU
04.02.2012 17:06:33
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Oktaavia alempaa toimii bassopedaalit hyvin. Taurukset vaan kehiin. Mun korvaa hivelee nuo äänet. Vielä kun osais kunnolla tanssahdella niiden polkimien päällä.
Marko
 
Ite kun tekee saa sellasta kun tulee
Etvi
04.02.2012 17:07:47
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

olanorman: Tuollalailla aikaansaadulla soundilla ei ainakaan ole musiikissa mitään käyttöä. Kuulostaa lähinnä ilman väreilyltä auton pakoputken päässä. Tai pitkältä tasaiselta pierulta.
 
No mutta mikäs sen hauskempaa. Näistähän se huumori on revitty kautta aikojen.
 
"Äänimies hoi, saisko vähän lisää akustiikkaa?"
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «