Muusikoiden.net
28.03.2024
 

Studiotyöskentely »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: USB-mikrofoni / mikseriasiaa!
1
TheRainyStreet
14.12.2011 09:58:51
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tarkoitus olisi siis saada 2-3 USB-mikrofonia koneeseen kiinni, niin että jokainen äänittää samaan aikaan. Ongelmana tässä vaan on se, että tietokoneet ei hyväksy kuin vain yhden mikin kerrallaan äänittämään. Omistan ennestään yhden USB-mikin (Samson G-Track) ja aikeissa ois ostaa pari lisää. En vain uskalla vielä hommata, ennenkuin oon varma että yhtaikaa niillä äänittäminen on mahdollista.
 
Onko olemassa jotain äänitysohjelmaa, joka sallii monen USB:n käytön samaan aikaan? Tai mikseriä, joka on tehty USB-mikkejä varten? USB-Miksereitä kyllä löytyy, mutta niiden inputit on ainoastaan normi-mikrofoneille tarkoitettu.
 
Pitäiskö tässä nyt sitten tehdä niin, että ostaa normi-mikit + tietokoneeseen liitettävän USB-mikserin? Muuta järkevää vaihtoehtoa en nyt tähän hätään keksi. Anteeksi jos selitin epäselvästi, mutta koittakaa saada jotain tolkkua. :)
 
passe
14.12.2011 12:19:57
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

En omaa kokemusta USB-mikeistä, mutta kuulopuheiden mukaan ovat vähän niin ja näin. Suosittelen harkitsemaan ulkoista äänikorttia (pelkkä mikseri ei riitä), jossa on vähintään tuo tarvitsemasi 3 sisäänmenoa etuvahvistimilla. Ihan vaan esimerkiksi vaikka tuosta:
 
http://www.thomann.de/fi/alesis_io4.htm
 
Noita audiointerfacejä on miljuuna, tuossa yksi. DAW, eli äänitys/editointi softa tietokoneelle sitten vaikka tuosta:
 
http://www.kreatives.org/kristal/
 
Ilmainen ja oikein hyvä softa.
 
Myyt sen USB-mikin ja ostat tilalle 3 jotain perus laulumikkiä. Niissäkin on sitä hintahaitaria sitten todella paljon, tarpeen ja lompakon paksuuden mukaan. Muutamalla kympillä saa jo ihan ok perus laulumikkiä harrastelijahommiin.
 
Joskus virta katkeaa tai sitä on liikaa - mut voi tahto nuorallatanssijan nostaa ilmaan.
kmh
14.12.2011 12:20:22
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

No tuohon on juuri USB-mikrofonien ongelma, ja samalla syy siihen miksei niitä kannata ostaa muuta kuin satunnaista nauhoittelua varten. Mäkillä voit tehdä useammasta usb-äänilaitteen "aggregate audio devicen", joka yhdistää ne ikään kuin yhdeksi äänikortiksi. Windowsillakin saattaa joku samanlainen onnistua. Se ei kuitenkaan ole suositeltava ratkaisu äänittämistä varten.
 
Suosittelen normimikkejä + interfacea, jossa on tarpeeksi monta sisääntuloa. Et sinänsä tarvitse mikseriä mihinkään tuossa ketjussa. Normimikit eivät kadota arvoaan sitten ikinä ja niitä voi käyttää ihan missä haluaa.
 
USB-miksereiden ongelma on yleensä se, että halvimmissa malleissa saattaa olla monta sisääntuloa mutta vain stereo-ulostulo tietokoneeseen, joka ei yleensä ole se haluttu lopputulos. Mikseri josta saisi useampia ulostuloja taas maksaa monta kertaa enemmän. Esimerkkinä: behringerin mikseri jossa 6 mikkietuastetta ja stereolähtö usb:n kautta koneelle maksaa 200e, kun taas tascamin mikseri jossa sama määrä mikkietuasteita mutta jokainen kanava lähtee erillisenä koneelle maksaa vähintään 500e.
 
Huono mikseri tekee enemmän hallaa kuin hyötyä, joten ellei ole pätevää tarvetta sellaiselle, kannattaa se suosiolla skipata.
 
Käytännössä interface-valinnan perusteeksi tulee se, montako samanaikaista sisääntuloa haluat. Jos haluat äänittää kahdesta mikistä samanaikaisesti, on hinnat 150-500. Jos haluat neljä samanaikaista mikkisisääntuloa, saat maksaa 300-1500 ja jos haluat kahdeksan samanaikaista tuloa saat maksaa 400-2000. Hintaan vaikuttaa etuasteiden ja konvertterien laatu sekä muut ominaisuudet.
 
kmh
14.12.2011 12:24:11
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

passe:http://www.thomann.de/fi/alesis_io4.htm
 
Hox! Tuo kyseinen laite antaa neljä sisääntuloa vain 16-bittisenä. Jos haluaa nauhoittaa 24-bittisenä, sisääntuloja saa vain kaksi. Halpojen laitteiden sudenkuoppia ovat tuommoiset harhaanjohtavuudet.
 
passe
14.12.2011 12:29:33
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

kmh: Hox! Tuo kyseinen laite antaa neljä sisääntuloa vain 16-bittisenä. Jos haluaa nauhoittaa 24-bittisenä, sisääntuloja saa vain kaksi. Halpojen laitteiden sudenkuoppia ovat tuommoiset harhaanjohtavuudet.
 
Pitäisi näköjään jaksaa lukea tuoteselostus vähän otsikkoa pidemmälle;-) Korjataan suositukseksi vaikka tämä itseltä löytyvä:
 
http://www.thomann.de/fi/maudio_fast_track_ultra.htm
 
Halvempiakin löytyy ja kannattaa muistaa, ettei kamoja läheskään aina kannata ostaa uutena.
 
Joskus virta katkeaa tai sitä on liikaa - mut voi tahto nuorallatanssijan nostaa ilmaan.
kmh
14.12.2011 13:41:34
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Juu tuo on ihan käypä vehje - itseäni häiritse hieman etuasteitten kohina tuon kaksikanavaisessa versiossa, joten päiviten parempaan, mutta silti tuolla pääsee hyvin alkuun.
 
TheRainyStreet
14.12.2011 14:11:09
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Näin tarkemmin ajateltuna taidan hylätä ajatuksen monesta mikistä. Zoom H-4N mitä luultavimmin täyttäisi kaikki mun vaatimukset, ilman mitään ylimääräisiä johtoja, interfaceja ja miksereitä.
 
http://www.thomann.de/fi/zoom_h4_n.htm
 
Henri Henri Olavi
14.12.2011 14:19:03
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

TheRainyStreet: Näin tarkemmin ajateltuna taidan hylätä ajatuksen monesta mikistä. Zoom H-4N mitä luultavimmin täyttäisi kaikki mun vaatimukset, ilman mitään ylimääräisiä johtoja, interfaceja ja miksereitä.
 
http://www.thomann.de/fi/zoom_h4_n.htm

 
Ihan ok peli. Mä olen useasti käyttänyt tota kentällä, kun en ole tarvinnut järeempää mukaan. Ihan kelvot etarit tuntuis olevan, mitä nyt hieman kohisee. Haulikko ollut tuossa kiinni ja olen myös tiloja äänittänyt ulkopuolisilla mikeillä. Ei valittamista. Ton omia mikkejä oon testannut vasta pari kertaa, mutta kyllä niilläkin ok jälkeä saa aikaiseksi.
 
Edes tätä yhtä ei ole olemassa.
TheRainyStreet
14.12.2011 14:45:08
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Henri Henri Olavi: Haulikko ollut tuossa kiinni ja olen myös tiloja äänittänyt ulkopuolisilla mikeillä.
 
Onnistuuko tuohon siis muiden mikkejen liittäminen ihan vaivatta, pelkän mikkipiuhan avulla? Tuo kyllä vaikuttaa ihan käyvältä. Jonkinnäköinen ständi ois kuitenkin hyvä olla tuolle mikille olemassa, ainakaan en ite Thomannin sivuilta löytäny että sellaista myytäis.
 
Henri Henri Olavi
14.12.2011 14:48:56
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

TheRainyStreet: Onnistuuko tuohon siis muiden mikkejen liittäminen ihan vaivatta, pelkän mikkipiuhan avulla?
 
Onnistuu. Laitteesta saa myös tarvittaessa phnatom-virtaa kondensaattorimikeille.
 
Tuo kyllä vaikuttaa ihan käyvältä. Jonkinnäköinen ständi ois kuitenkin hyvä olla tuolle mikille olemassa, ainakaan en ite Thomannin sivuilta löytäny että sellaista myytäis.
 
Tuon laitteen pohjassa on kierre mukana tulevalle käsipidikkeelle. Kierre on pieni, joten se ei suoraan mene mikkistandiin. Ehkä on olemassa jokin adapteri väliin, mutta en ole varma. Itse olen käyttänyt tuota mikkistandissa siten, että olen ruuvannut sen käsipidikkeen Zoomin pohjaan ja mikkistandin mikkiklipsi sitten pitää kiinni Zoomia. Toimii hyvin tuolla tavalla, joskin joidenkin mikkien klipsit voivat olla hitusen liian tiukkoja.
 
Edes tätä yhtä ei ole olemassa.
kmh
14.12.2011 14:52:21
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

TheRainyStreet: Onnistuuko tuohon siis muiden mikkejen liittäminen ihan vaivatta, pelkän mikkipiuhan avulla? Tuo kyllä vaikuttaa ihan käyvältä. Jonkinnäköinen ständi ois kuitenkin hyvä olla tuolle mikille olemassa, ainakaan en ite Thomannin sivuilta löytäny että sellaista myytäis.
 
h4 syö ihan tavallisia XLR-plugeja. siinä on myös kamerakierre, eli mikä tahansa kamerajalusta käy. Tavalliseen mikkiständiinkin h4:n saa kiinni kunhan hankkii sovittimen jossa on oikeat kierteet - näitä saa esimerkksi kameraliikkeistä mutta varmasti muualtakin.
 
Henri Henri Olavi
14.12.2011 15:12:39
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

kmh: h4 syö ihan tavallisia XLR-plugeja.
 
Syö myös jakkia. Siinä on komboliittimet.
 
Edes tätä yhtä ei ole olemassa.
Kalmo
14.12.2011 16:27:05
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos jollekin vielä jäi epäselväksi, niin USB-mikkien ongelma on se, että ne toimivat itsenäisinä äänikortteina. Ne soveltuvat erittäin huonosti, tai eivät lainkaan, moniraitaäänittelyyn, jossa tarvitaan monitorointia, pientä latenssia softasynille jne.
 
Asus P5B, E6600 Core 2, E-MU 1820, 2 G RAM, GF 7300, XP, SONAR 8.5 Keski-ikäisellä amatöörillä on se etu, että edessä olevia turhautumisen vuosia on vähemmän.
TheRainyStreet
15.12.2011 11:31:26
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mitenkäs muuten, voiko tuon Zoomin sitten kytkeä koneeseen ja äänittää suoraan koneelle? Eli voinko laittaa esim. Audacityn päälle, kytkeä USBn Zoomiin ja äänittää Audacityyn?
 
kmh
15.12.2011 11:43:51 (muokattu 15.12.2011 11:58:08)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

TheRainyStreet: Mitenkäs muuten, voiko tuon Zoomin sitten kytkeä koneeseen ja äänittää suoraan koneelle? Eli voinko laittaa esim. Audacityn päälle, kytkeä USBn Zoomiin ja äänittää Audacityyn?
 
Väitetään, että voi. Kukaan ei ole tosin tämän interfacen käyttökelpoisuutta kehunut: en ole kokeillut tätä, joten en osaa sanoa miten hyvin se toimii. Voit myös äänittää moniraitaisesti zoomiin ja siirtää raitoja koneelle editoitavaksi ja käyttää zoomia ikään kuin digitaalisena neliraiturina, kas näin:
 
1. Nauhoitat stereoraidalle pohja.
2. Nauhoita joko stereona raidat 3&4 tai monona 3 & 4 erikseen.
3. Sirrä raidat koneelle.
4. Tee bounce (1+2+3+4 -> 1+2. Kolmos- ja nelosraitojen päälle voi nyt äänittää.
5. Hyppää kohtaan 2 kunnes biisi on valmis.
6. Editoi ja miksaa lopputulos koneella.
 
Todennäköisesti et halua pidemmän päälle audacityä käyttää, koska siitä puuttuu niin paljon musiikin tekemistä helpottavia ominaisuuksia. Suosittelisin esimerkiksi Garagebandiä tai reaperiä.
 
Huom: jos pääasiallisesti nauhoitat koneelle, ei zoom h4n ole paras ratkaisu. Kelpo 2-kanavainen interface (esim scarlett 2i2) ja kelpo perusmikki (esim sm57) maksaa vähemmän ja sopii tietokoneelle nauhoittamiseen paremmin. Jos taas pääasiallisesti haluat nauhoittaa pääasiallisesti keikkoja tai haluat helpon nauhurin treenikämpälle, on zoom h4n hyvin kätevä ja monipuolinen laite.
 
TheRainyStreet
15.12.2011 11:57:55
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Joo, no tuo Audacity olikin vaan esimerkki. Mutta ihan vaan senkin takia kysyin, koska harrastan porukalla dubbauksien tekemistä. Ja kun dubbaa, niin silloin oikeastaan mikin täytyy olla koneessa kiinni, että menee synkkaan videon kanssa ja ääntä voi editoida helpommin jälkikäteen. Bänditreenejä ja keikkoja varten kuitenkin pääasiassa olen mikkiä hommaamassa.
 
Mitenhän muuten on tuon Zoom H2:n laita, kellään kokemuksia? Sais nimittäin isomman paketin 60e halvemmalla ja vissiin ihan laatuvehje tuokin.
 
http://www.thomann.de/fi/zoom_h2n_b … id=848ecc67b7f5f38a8fb766c0ecc5715c
 
kmh
15.12.2011 12:01:20 (muokattu 15.12.2011 12:05:37)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

H2:sessa on huonommat mikit eikä siihen voi kytkeä ulkoisia mikkejä. Käsittääkseni se ei myöskään toimi moniraiturina. Toisin sanoen, et voi esimerkiksi treenikämpällä nauhoittaa ensin koko bändiä pohjalle ja sitten laulua erikseen päälle kytkemällä laulumikkiä toosaan.
 
Sanoisin että tuo jälkimmäinen ominaisuus olisi sen kuudenkympin arvoinen.
 
Henri Henri Olavi
15.12.2011 17:44:38 (muokattu 15.12.2011 17:45:23)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kyllä mä komppaan kmh:ta ja sanon, että hommaa joku interface niin monella kanavalla kuin tarvitset. Se on aivan samalla tavalla kiinni sun koneessas kun teet dubbauksia. Myös laulun ja vaikka naapurin Veksin äänittäminen onnistuu. Et sä noita Zoomeja tai varsinkaan mitään rähjäsiä usb-mikkejä tarvitse.
 
Edes tätä yhtä ei ole olemassa.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «