Muusikoiden.net
24.04.2024
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Sähkösuojaa maadoittamattomaan bändikämppään?
1 2
Termas
23.11.2011 20:43:30
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Otsikko kertoo käytännössä kaiken, eli kysynkin miten saisi suojattua bändikämppää kaikenlaisilta sähkön siirtämisen mielenkiintoisilta sivuvaikutuksilta. Bändikämppä on wanhan kerrostalon kellarissa, joten sähköverkon uudistaminen maadoitetuksi on aivan liian hankalaa/kallista..
 
Onko esim. kaupan ylijännitesuojista (mallia jatkoroikka) mihinkään? Jos niistä ei, niin mistä?
 
s151669
23.11.2011 20:55:11
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ylijännitesuojalla ei ole tuossa mitään virkaa. Sensijaan roikkamallin / pistorasian väliin tuleva vikavirtasuoja ei tule kalliiksi, mutta katkaisee kyllä vikatilanteessa sähköt.
 
Antikitarasankari
Old Joe
23.11.2011 21:01:14
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Termas: Otsikko kertoo käytännössä kaiken, eli kysynkin miten saisi suojattua bändikämppää kaikenlaisilta sähkön siirtämisen mielenkiintoisilta sivuvaikutuksilta. Bändikämppä on wanhan kerrostalon kellarissa, joten sähköverkon uudistaminen maadoitetuksi on aivan liian hankalaa/kallista..
 
Onko esim. kaupan ylijännitesuojista (mallia jatkoroikka) mihinkään? Jos niistä ei, niin mistä?

 
Siis kellaritilojen sähköjen on oltava maadotettuja ollakseen määräysten mukaisia. Ylijännitesuojat eivät toimi muissa kuin maadotetuissa rasioissa.
 
Kyllä minä tiedän etten tiedä, mutta et sinä sitä tiedä.
basisti1971
28.11.2011 06:57:20
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
Old Joe: Siis kellaritilojen sähköjen on oltava maadotettuja ollakseen määräysten mukaisia.
 
^Tämä.
 
Jos treenis on mallia budjetti, voisi äkkipäätään veikata että myös kalusto on mallia budjetti, ja jos joku laite vikaantuu tai on vain keturoilleen TI-henkilön toimesta värkätty, ei hautapaikan valmiiksietsiminen ehkä olekaan sieltä pöllöimmästä päästä noin ajatuksena.
 
Vanhat talot ovat joskus siinä mielessä kiitollisia että runkovesilinja on sähköä johtavaa materiaalia, jolloin Mag-gyveri saa patteriverkosta maan helposti. Jos runkovesilinja sensijaan on guttaperkkaa saatana, ei pelkkä veden vastus riitä maattamiseen, ja kauniista ajatuksesta ja hienosta virityksestä huolimatta ollaan edelleen suojamaadoittamattomassa tilanteessa. Tällöin pitää vetää suojamaa sieltä oikeasta paikasta eli sähköpääkeskuksesta. Kun ko. keskus yleensä sijaitsee juuri siellä kellarissa, ei yhden 3*2.5 MMJ:n vetäminen voi monta satasta maksaa. Millään.
 
Kehoittakaa vuokranantajaa hoitamaan tilat määräysten mukaiseen kuntoon tai vaihtakaa treenistä.
 
Sinänsähän maadoittamattomuudesta tule ongelma vasta mahdollisen koivenoikaisun tai kämpän palamisen johdosta, vakuutusyhtö kun tuppaa tuossa tilanteessa helposti kiittämään ja kumartamaan.
 
T:Samuli
 
s151669
28.11.2011 17:55:13
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

basisti1971:
jolloin Mag-gyveri saa patteriverkosta maan helposti. Jos runkovesilinja sensijaan on guttaperkka

 
Ja moiset viritykset saakin unohtaa samantien. Silloin kun pahassa tapauksessa naapurin mummo heittää kupin nurin kun se menee lisäämään kämppäänsä lämpöä.
 
Kehoittakaa vuokranantajaa hoitamaan tilat määräysten mukaiseen kuntoon
 
Näin. Toisaalta sehän saattaa olla (oman aikansa) määräysten mukainenkin - mene ja tiedä näkemättä. Ei se pelkkä kellarissaolo, vaan esimerkiksi lattiamateriaali.
 
Se vikavirtasuoja edelleenkin tekee vekottimista turvalliset vähimmillä kuluilla.
 
Antikitarasankari
basisti1971
29.11.2011 06:39:09
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi
 
s151669: Ja moiset viritykset saakin unohtaa samantien. Silloin kun pahassa tapauksessa naapurin mummo heittää kupin nurin kun se menee lisäämään kämppäänsä lämpöä.
 
???
 
Moinen "viritys" löytyy lähes kaikista ennen vuotta 80-jotain rakennetuista rakennuksista, edelleenkin, ei enää tänäpäivänä ole luonnollisestikaan mahdollinen koska runkovesilinjat ovat muovia.
 
Metalliputkinen patteriverkko on aina "maissa" senverran että nalli palaa ennenkuin mummo tuupertuu patterinsa ääreen jos joku saa jännitteen turattua maihin.
 
s151669:Toisaalta sehän saattaa olla (oman aikansa) määräysten mukainenkin - mene ja tiedä näkemättä. Ei se pelkkä kellarissaolo, vaan esimerkiksi lattiamateriaali.
 
Tulee olla nykymääräysten mukainen, "joo, mutta kun tää täyttää vuoden 32 sähköturvallisuusmääräykset" ei riitä. Ainakaan omasta turvallisuudestaan huolehtivalle.
 
s151669:Se vikavirtasuoja edelleenkin tekee vekottimista turvalliset vähimmillä kuluilla.
 
Oikea vikavirtasuoja, henkilösuojaukseen tarkoitettu, ei yleisempi palosuoja, on toki kätevä, mutta jos ko. kikare ei ole kiinteästi asennettu sähköhenkilön toimesta tai ainoassa työmaakeskuksessa jonka kautta on mahdollista voimaa ottaa, on täysin samantekevää onko sitä vai ei.
 
Jatkuvissa vikatilanteissa, irroitettava tai ohitettava vikavirtasuoja irroitetaan lähes poikkeuksetta, ja taas ollaan nollatilanteessa.
 
T:Samuli
 
JoKo
29.11.2011 06:54:59
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onko tuollaisessa tilanteessa sitten muuta oikeasti tehtävissä kuin sähköremontti? Mulla on vähän samankaltainen ongelma, teen joskus äänityksiä yhdessä vanhassa talossa missä on todella hyvä akustiikka mutta sähköt tosiaan maadottamattomat ja pistorasioiden ulkonäön perusteella juurikin vuodelta -30. Kukaan ei ole vielä kuollut mutta millaisia riskejä tohon käytännössä liittyy ja kuinka todennäköisiä ne ovat?
 
Pauli Lappalainen
29.11.2011 07:06:24
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Senverran mainitsen, että jättäkää nuo "sähkö"neuvot sellaisille henkilöille, joilla
asia on hallussa.
 
Mutu ja sähkö ei toimi.
 
Kiitos
 
jazbaz
29.11.2011 18:33:25
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

s151669: Ylijännitesuojalla ei ole tuossa mitään virkaa. Sensijaan roikkamallin / pistorasian väliin tuleva vikavirtasuoja ei tule kalliiksi, mutta katkaisee kyllä vikatilanteessa sähköt.
 
Komppaan!
 
Vuodesta 1998 alkaen vikavirtasuojaa määrättiin käytettäväksi tiloissa, joissa sähkön käytöstä voi tavallista helpommin aiheutua vaaraa, kuten pesutiloissa ja ulkona. Ennen vuotta 1998 tehdyissä asennuksissa vikavirtasuojia ei yleensä ole.
Vanhojen asennusten suhteen noudatetaan yleensä sääntöä, että asennukset saavat olla muuttamattomina, kunhan ne täyttävät asennushetken standardien vaatimukset. Muutostöissä joudutaan rajanvetoon siitä, milloin asennus on vanha ja milloin ei. Harkinta on tehtävä tapauskohtaisesti. Vikavirtasuoja lisää niin selvästi tässä tilanteessa turvallisuutta, että se kannattaa joka tapauksessa asentaa pohdiskelematta pakollisuutta.
Rautakaupoista on myös saatavana vanhaan pistorasiaan liitettäviä suojia, jollaisen kuka tahansa voi panna paikalleen.
 
"Bass sings Bles-sings"
Timohe
29.11.2011 19:17:10
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ja vielä viimeisenä selvennyksenä: Vikavirtasuojat ei tarvitse maadoitusta toimiakseen eli esim. se pistorasiamalli soveltuu niin uusiin kuin vanhoihin asennuksiin.
 
Tosiasia vaan on se että jos ite oon treeneihin menossa ja paikanpäällä se vikavirtasuoja alkaa jatkuvasti pätkimään ni olis aika kova houkutus tosiaan napata se vaan irti välistä ja jatkaa soittamista paremmat kengät jalassa :P
 
-Timohe
 
Tuomoo
30.11.2011 09:10:11
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

basisti1971: Moinen "viritys" löytyy lähes kaikista ennen vuotta 80-jotain rakennetuista rakennuksista, edelleenkin, ei enää tänäpäivänä ole luonnollisestikaan mahdollinen koska runkovesilinjat ovat muovia.
 
Metalliputkinen patteriverkko on aina "maissa" senverran että nalli palaa ennenkuin mummo tuupertuu patterinsa ääreen jos joku saa jännitteen turattua maihin.

 
Löytyy myöhemmistäkin rakennuksista. Todistin pari viikkoa sitten erään 90-luvulla rakennetun kiinteistön sähköverkon ihmeellisiä maadoituksia.
 
http://dl.dropbox.com/u/16168873/38 … 6_1389610029_3123458_18678947_n.jpg
 
Kiinteistö on eräs leirikeskus Lounais-Suomessa. Tuota katon tummuutta tuossa kohdalla ihmettelen.
 
Tokihan patteriverkko aika hyvin maadoittaa, mutta miksi edes pitäisi alkaa leikkimään, kun kuitenkin ilmeinen vaara on olemassa?
 
"IntriguingMan: Siittimen läpsyttelyn todistajamieeeesss"
Pauli Lappalainen
30.11.2011 09:31:51
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuomoo: Löytyy myöhemmistäkin rakennuksista. Todistin pari viikkoa sitten erään 90-luvulla rakennetun kiinteistön sähköverkon ihmeellisiä maadoituksia.
 
http://dl.dropbox.com/u/16168873/38 … 6_1389610029_3123458_18678947_n.jpg
 
Kiinteistö on eräs leirikeskus Lounais-Suomessa. Tuota katon tummuutta tuossa kohdalla ihmettelen.
 
Tokihan patteriverkko aika hyvin maadoittaa, mutta miksi edes pitäisi alkaa leikkimään, kun kuitenkin ilmeinen vaara on olemassa?

 
Kaikki Rakennuksen metallirakenteet pitää maadoittaa ja maadoitukset kootaan yhteen potentiaalintasauskiskoon, Tähän tulee siis maadoitusjohdot ilmastointi-, vesi- ja lämmitysputkista, telejärjestelmistä, antenniputkista, betoniraudoituksista, talon ympärillä olevista maadoituselektrodeista jne.
 
Tuo kuvan systeemi on ihan tavallinen vesiputken maadoitussysteemi ja tummunut jälki katossa on melko varmaan huolimattoman putkimiehen kaasupillien tekosia.
 
http://sahkotuote.fi/kauppa/index.p … main_page=index&cPath=100066_100074
 
s151669
30.11.2011 09:34:50 (muokattu 30.11.2011 09:35:08)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

No tuohan on ihan normaali käytäntö.
 
Siellä jossain talon perustuksen vieressä tai alla kulkee kymmeniä metrejä kuparikaapelia maahan kaivettuna. Tämä tuodaan sähkökeskuksen läheisyydessä olevaan potentiaalintasauskiskoon, jossa siihen yhdistetään sähköverkon nolla (mikä tapahtuu vain tässä kohtaa) ja sähköverkon suojamaadoitus (myöskin vain tässä kohtaa) ja kaikki suuremmat metallirakenteet kuten keskuslämmityspatterit, vesijohtoverkot, valurautaiset viemäriverkot, televisioantennit jne.
 
Ja idea tuossa systeemissä on, että ne kaikki rakenteet tosiaankin ovat maan potentiaalissa, eikä siellä mihin joku mäkkaiveri ne on sattunut saamaan virityksillään. Ja se maadoitus tehdään tosiaan sillä kuparikaapelilla, joka tarkoitusta varten kaivettiin maahan, eikä esimerkiksi kunnan metallisella vesijohtoputkella.
 
Edit: hidas.
 
Antikitarasankari
Tuomoo
30.11.2011 10:36:59
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Pauli Lappalainen: Kaikki Rakennuksen metallirakenteet pitää maadoittaa ja maadoitukset kootaan yhteen potentiaalintasauskiskoon, Tähän tulee siis maadoitusjohdot ilmastointi-, vesi- ja lämmitysputkista, telejärjestelmistä, antenniputkista, betoniraudoituksista, talon ympärillä olevista maadoituselektrodeista jne.
 
Tuo kuvan systeemi on ihan tavallinen vesiputken maadoitussysteemi ja tummunut jälki katossa on melko varmaan huolimattoman putkimiehen kaasupillien tekosia.
 
http://sahkotuote.fi/kauppa/index.p … main_page=index&cPath=100066_100074

 
Ahaa. En ole sähkön kanssa liiemmin tekemisissä ollut, että sen puoleen en näistä asioista kaikkia yksityiskohtia tiedä.
 
"IntriguingMan: Siittimen läpsyttelyn todistajamieeeesss"
rintapek
30.11.2011 20:50:20
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

basisti1971:
 
Jatkuvissa vikatilanteissa, irroitettava tai ohitettava vikavirtasuoja irroitetaan lähes poikkeuksetta, ja taas ollaan nollatilanteessa.
 
T:Samuli

 
Vikavirtasuoja ei laukea ihan ittekseen. Ongelmia niiden kanssa voi olla, jos on kytkettynä läjä tietokoneita, tai jos on kuormitusta pitkien letkujen päässä.
Muis tapauksissa vika on joko talon sähköissä, tai joku/jotkut bändin kamoista on vaarallisella tavalla viallisia.
 
One kind of music only - the good kind
AcLAc
01.12.2011 02:33:49
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

rintapek: Vikavirtasuoja ei laukea ihan ittekseen. Ongelmia niiden kanssa voi olla, jos on kytkettynä läjä tietokoneita, tai jos on kuormitusta pitkien letkujen päässä.
Muis tapauksissa vika on joko talon sähköissä, tai joku/jotkut bändin kamoista on vaarallisella tavalla viallisia.

 
Juuri näin... vikavirtasuoja mittaa virtaa molemmista johtimista, eli vaiheesta ja nollasta. Jos näiden virtojen erotus on suurempi, kuin 30 mA, (eli virtaa vuotaa jonnekin), niin suoja laukeaa. Toisaalta, jos ihminen joutuu nollan ja vaiheen väliin, niin huonosti käy.
 
Minä kuljen, Herra ohjaa!
Naq
02.12.2011 18:14:32 (muokattu 02.12.2011 22:25:41)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Pauli Lappalainen: Senverran mainitsen, että jättäkää nuo "sähkö"neuvot sellaisille henkilöille, joilla asia on hallussa.
 
Mutu ja sähkö ei toimi.

 
Tämä kuuluisi jokaiseen sähköä käsittelevän aiheen alkuun.
 
Naq
02.12.2011 22:25:19 (muokattu 02.12.2011 22:30:41)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

basisti1971: Metalliputkinen patteriverkko on aina "maissa" senverran että nalli palaa ennenkuin mummo tuupertuu patterinsa ääreen jos joku saa jännitteen turattua maihin.
 
"Senverran"? Mikä on raja-arvo impedanssille? Oletko käynyt mittaamassa kaikista pattereista? Entäs jos ei olekaan riittävä? Hullua esittää tuollasia faktoja.
 
Tulee olla nykymääräysten mukainen, "joo, mutta kun tää täyttää vuoden 32 sähköturvallisuusmääräykset" ei riitä.
 
Väärin. Lain mukaan riittää kun täyttää asennushetken standardit.
 
Ainakaan omasta turvallisuudestaan huolehtivalle.
 
Patteriin maadoittaminen tuntuu kuitenkin turvalliselta? ;D
On syy miksi tuollainen viritys on laiton.
 
Oikea vikavirtasuoja ... on täysin samantekevää onko sitä vai ei.
 
Siis mitä? Ei todellakaan ole. Sehän se juuri on paras ja tehokkain suojausmenetelmä tässä tapauksessa.
 
EDIT: Lyhensin hieman viimeistä lainausta, jotta kenellekkään ei jäisi väärä kuva asiasta. Jos joku on sen suojakseen asentanut, miksi olettaa että hän sen pois ottaisi.
 
okabass
03.12.2011 09:39:39 (muokattu 03.12.2011 09:43:20)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Siis vaikka käpistelen paljon putkilaitteiden kanssa (400-800 VDC), niin kysyn AINA varmuuden vuoksi joltain tutulta sähköinsinööriltä VERKKOVIRTAAN liittyvistä asioista.
 
In porto perse vitulus est. Käännös: "Satamassa on vasikka".
basisti1971
04.12.2011 07:47:35
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
Se lyhentämätön versio...
 
basisti1971:
Oikea vikavirtasuoja, henkilösuojaukseen tarkoitettu, ei yleisempi palosuoja, on toki kätevä, mutta jos ko. kikare ei ole kiinteästi asennettu sähköhenkilön toimesta tai ainoassa työmaakeskuksessa jonka kautta on mahdollista voimaa ottaa, on täysin samantekevää onko sitä vai ei.
 
Jatkuvissa vikatilanteissa, irroitettava tai ohitettava vikavirtasuoja irroitetaan lähes poikkeuksetta, ja taas ollaan nollatilanteessa.
 
T:Samuli

 
Naq:
 
Siis mitä? Ei todellakaan ole. Sehän se juuri on paras ja tehokkain suojausmenetelmä tässä tapauksessa.
 
EDIT: Lyhensin hieman viimeistä lainausta, jotta kenellekkään ei jäisi väärä kuva asiasta. Jos joku on sen suojakseen asentanut, miksi olettaa että hän sen pois ottaisi.

 
Kun lainaat, älä lyhentele "hieman" omia kyseenalaisia tarkoitusperiäsi palvelemaan poistaen olennaisimman osan. Kiitos.
 
Ja jälkimmäiseen vastaukseksi, kokemukseenhan tuokin väitteeni perustuu.
 
T:Samuli
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «