Aihe: Voiko musiikin laadun kriteereinä olla tekninen edistys sinänsä?
1
velipesonen
23.11.2011 08:15:15
 
 
Kyllä voi, muttei pitäisi. Edistysuskolla on monta ilmenemismuotoa ja asuinsijaa. Niin kauan kuin henkilöllä on edistysuskoa, hän arvottaa myös taideteoksia niiden todellisen tai kuvitteellisen edistyksellisyyden perusteella, sikäli kuin kykenee asiaa ymmärtämään.
"Only rock and roll was real, everything else was unreal" - John Lennon
megatherium
23.11.2011 17:57:47 (muokattu 23.11.2011 18:02:48)
velipesonen: Kyllä voi, muttei pitäisi. Edistysuskolla on monta ilmenemismuotoa ja asuinsijaa. Niin kauan kuin henkilöllä on edistysuskoa, hän arvottaa myös taideteoksia niiden todellisen tai kuvitteellisen edistyksellisyyden perusteella, sikäli kuin kykenee asiaa ymmärtämään.
 

esimerkiksi haluaisin mainita erkki aaltosen 2. sinfonian jossa perinteisen tonaalisuuden lisäksi ajoittainen kromatiikka varsinkin atonaalisessa fuugateemassa viittaa aina dodekafoniaan asti ja kuten sanoin kuulleeni siitä , joitakin tahteja alusta, puolivälistä ja lopusta, mutta niin menestyneitä kuin ne ja varsinkin numero 2 olivatkin kaikissa itä-euroopan maissa ja japanissa jossa aaltonen miellettiin vasemmistolaiseksi säveltäjäksi ajaessaan musiikillaan aktiivisesti rauhan aatetta josta varsinkin hiroshima sinfonia on konkreettisin todiste,
 
populaarisuutta tavoitteleva, merikantolaisesta uusklassisuutta enteilevästä tanhullisuudesta, wagnerin orkesterimassoista ja beethovenin (Sic! ikonen) pastoraalisinfoniasta vaikutteita yhdistelevä 3. ns. kansansinfonia karakteristisine väliotsikoineen on hyvin koossa pysyvä ja muodoltaan ehyt teos jossa siis hänen esim. hämeenlinna orkesterirunoelmastaan ilmenevät sibelius-vaikutteet ovat jo hyvästelty aaltosen lähtiessä omille teilleen taiteilijana
 
vaikka sinfonian kromaattinen myrsky scherzossa, matalien jousien mollisävyt, finlandiaan assosioituvat hymniainekset vielä sibeliukseen hiukan 2. sinfoniassa viittaavatkin jos kohta myös shostakovitsille tyypilliset groteskit marssirytmit ja fanfaarit tai anakronistisesti reinikulta-alkusoitossa ilmenevä eräänlainen minimalismi sekä itsenäisten äänten polyfonia monissa fuugissa ja fugatoissa jotka ovat 20-vuoden työn tuloksena saavutetun osaamisen summa vielä esikuvistaan kertovatkin kypsyneet kuitenkin jo hyvin persoonalliseksi synteesiksi
 
yhä eteenpäin ja uusia ilmenemismuotoja mm. ohjelmallisilta tendensseltään vitalistisuudeltaan ja visuaalisuudellaan tuukkasella saavasta korkeimmasta absoluuttisesta sävellysmuodosta sinfoniasta täydellisimpänä muotoilmentymänä joksi sitä on luonnehdittu länsimaisen taiteen historiassa sinänsä aaltosen erkin tehokkaissa sinfonisissa jaksoissa, jotka jäävät salmenharan mielestä muodoltaan vain hiukan hajanaisiksi.
 
mutta tässäkin voimme selvästi havaita kuinka sinfonian kehityskaari etääntyi ja jatkoi kulkuaan paljon yli sibeliusen luoman horisontin tulevien säveltäjien jalostaessa edelleen madetojalta ja sibeltä perittyjä vaikutteita orkesrointitaidon, ja orkestraalisten ilmaisu-ja keinovarojen yhä kehittyessä siitä johon ainolan erakko ja oopperamestari madetoja sen jättivät toki melartinin mahlerianismin ohella. .säveltäjä wessman toivoi toimittamassaan radio-ohjelmassa että kehittyneemmän orkestrisoiton myötä voisimme saada aaltosen sinfoniat uudelleen arvioitaviksi sen jälkeen kun 2. sinfonia kuultiin edellisen kerran tampere filharmoniassa 1998.
 
upea juttu ex tempore mahtavaa.
Ihmiskunnan historia on taiteellisen luomisen, vaan ei uskonsotien ja poliittisen vallankäytön historiaa
velipesonen
24.11.2011 20:41:04
 
 
Salmenhaara? Was bedeutet? Was für? Miksi aloitat keskustelun peilataksesi omaa kantaasi Salmenhaaran mielipiteisiin?
"Only rock and roll was real, everything else was unreal" - John Lennon
megatherium
25.11.2011 17:10:05 (muokattu 25.11.2011 17:14:57)
velipesonen: Salmenhaara? Was bedeutet? Was für? Miksi aloitat keskustelun peilataksesi omaa kantaasi Salmenhaaran mielipiteisiin?
 
jopa schönbergin 12-sävelkoodin formuloimisprodesuuria edellyttänyt lapsellinen matematiikan keitos joka kuvastui säveltäjän taikauskoisessa numeromaniassa joka juutalaisuudessa lienee melko yleistä, numeroiden kiehtoessa myös räppiä räppäävän nino räppärilinnakundin varkaan mieltä ja antaessa niiden hallita muutakin kuin korkeampaa luovaa elämäänsä sikäli kuin paskarapin räppäämistä paskahanjuisessa alakultuurisessa monorytmiikassa sellaiseksi änkyröimistä voi nimittää tupakantunkkaisessa huoneilmassa ja pelätä omaa kännykän numeroaan jos sen 2 viimeistä numeroa ovat idernttisiä bussi 63 kanssa ja vaihtaa numero ja mennä terapiaan ja ajaa auto kiskalle jonkun ikkunan eteen muiden elämää tai seksiä ostamaan ja presentoimaan rekisterikilvellään omia työttömän työmiesluuseriaivokääpiön naiviin psykopaattisen tirkistelynhalun objektivoitumia jos tämä kaukorakastettu palvottu osakemarkkinoiden kuningas ja johtaja jota kurssit alinomaa symboloivat ja representoivat suursijoittajien millisekunneissa tekemien kauppojen automaattisten kaupankäyntiohjelmien taitavasti manipuloitujen indikattorien mukaan jotka reagoivat jokaiseen kännykänpuheluun ja tekstiviestiin siten että se jolle puhelin soittaa huomaa osakkeensa kurssin laskun pörssivulta.., tai 2 päivän perättäisen sänkylevon romahduksena aasiaa myöten -5,25 prosentilla hong kongin pörssissä. kerrankin joku toimitusjohtaja olisi bonuksensa ansainnut markkinauskottavuudellaan vailla edeltäjää koko osakeklauypabnkännin historiassa 1800-luvulta asti.
Ihmiskunnan historia on taiteellisen luomisen, vaan ei uskonsotien ja poliittisen vallankäytön historiaa
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)