Muusikoiden.net
28.03.2024
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Pidempi skaalainen kitara kiinnostaisi. Kysymyksiä.
1
ATIA
16.10.2011 07:25:20
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
Minua kiinnostaa ajatus pidempi skaalaisesta kitarasta. Ennen kuin aloin soittamaan bassoa, pidin kitaran kokoa itsestään selvyytenä. Nyt bassoa soittaneena olen pitänyt siitä että se on reilun kokoinen. Ennestäänkin olen pitänyt 25 1/2 scale length kitaroista, mutta nyt huomaan ettei koko ole pitkille käsilleni rento ja mukava. Ajattelin että mitä jos teetättäisi pidemmällä skaalalla olevan kitaran. Samalla voisi valita suuremman rungon ja paksumman kaulan.
 
Käsittääkseni kun skaalan pituus suurenee, niin joudun virittämään käyttämäni 0.011 kielisetin kireämmälle, jotta se saavuttaa perus kitara vireen. Miten kireys vaikuttaa äänien soimiseen? Missä rajoissa kitaran skaala pituus toimii hyvin myös hienovireen suhteen, kun halutaan pitää kitara perusvireessä? Näin arviolta arvioisin että joku 27-28" skaala voisi olla itselleni järkevä koko.
 
Mitä muuta asiassa on syytä ottaa huomioon? Valmistajat tekevät kielet tietyn pituisiksi ja niiden pitää mahtua kitaraan kiinni. Lukittavilla virittimillä saanee maksimipituuden. Jos haluaa kaulan leveämmäksi, tallan voi tehdä puusta luisella satulalla. Jos kitaran koko kasvaa sen massa suurenee. Koon pitää olla järkevä myös painon suhteen. Jos kielet tulevat leveämmälle mikit pitää tehdä sen mukaan. Nämä tulivat nyt mieleen.
 
Mitä muuta pitäisi ottaa huomioon? Entisaikaan kaikki kitarat tehtiin ns käsin, ja skaala vaihteli valmistajasta toiseen. Nykyisin sähkökitaroissa skaalan pituus on yleisimmin Gibsonin ja Fenderin valintojen mukainen tai niiden välimailla. Onko joku syy miksi minun tulisi valita samoin?
 
Kiitos vastauksista ja mukavaa päivää!
 
Krice
16.10.2011 09:43:20
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

ATIA: Mitä muuta pitäisi ottaa huomioon?
 
Baritoni- eli pitkäskaalaisia kitaroita on aika hyvin saatavilla eli ei tarvitse välttämättä edes teettää sellaista.
 
pernarutto
16.10.2011 11:02:33
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Noita baritoni kitaroita on tosiaan monella valmistamalla jo olemassa. Kielten välit on samat kuin muissakin skeboissa, skaala on ainoo mikä muuttuu. Toimivat ainakin hyvin alavireissä, ja taitaa noissa olla ihan vakiona h-vire. Vastaavasti on olemassa myös baritoni kitaralle kieliä. Google auttaa tässäkin.
 
fox
16.10.2011 12:33:49
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

pernarutto: Noita baritoni kitaroita on tosiaan monella valmistamalla jo olemassa. Kielten välit on samat kuin muissakin skeboissa, skaala on ainoo mikä muuttuu. Toimivat ainakin hyvin alavireissä, ja taitaa noissa olla ihan vakiona h-vire. Vastaavasti on olemassa myös baritoni kitaralle kieliä. Google auttaa tässäkin.
 
Mutta mitäs, kysyjällä pitäis ilmeisimmin olla 27-28 tuuman mensuurilla oleva normivireinen kitara, jonka kieliväli on "normaalia" väljempi. Päätellen tuosta tallan ja mikkien sopimattomuudesta.. Myös kaulan tulisi olla "normaalia" huomattavasti paksumpi (sekä siis myös leveämpi..). Vaikuttaa pahasti siltä, että ainoa paikka, mistä tuollasta saa, on kyllä se, että teettää sellaisen soitinrakentajalla, jolla on valmiuksia myös one-off rautaosien tekoon, talla, kieltenpidin ym. on kyllä erikoismiesten erikoiskitaroissa ihan erikoisesti tehtävä..
Myös esim. tallan osalta on huomattava, että siihen kohdistuu isompia voimia, johtuen normivireestä. Baritonikitarat kun (käsittääkseni) on ainakin kvartin-kvintin alle "normivireen"??
Ehkä kannattais katsastaa vaikka 6-kielisiä bassoja, joihin sitten vaihtaa kielisatsin (ja virittää vaikka siihen standardivireeseen...) että saa "tuntumaa" miltä tuollanen mahdollisesti tuntuu - paksummat kaulat, isommat rungot ja pitkä skaala.
 
welcome to the twilight zone "A fox is a wolf who sends flowers." relic #1
pernarutto
16.10.2011 15:03:22
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Baritoni seiskalla pääsee jo lähelle, pitäis tehä vaan satula ja talla uusiks. Jos normivireessä soittelee niin kielet taitaa olla aika kireellä. Seiskakielisessä varmasti riittäis jäykkyyttä kuudelle kireelle kielelle.
 
Decadetroll
16.10.2011 20:54:37
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ei tarvitse edes tehdä one off-hardistakaan kitaraan... Onhan noita irrallisista yksittäisistä "palasista" koostuvia talloja nykyisin myynnissä.. http://www.allparts.com/ABM-Single- … ring-Bridge-Black-p/sb-5500-003.htm Saapi laittaa just niin leveäksi kielten välit kuin ikinä lystää jos rungossa on vaan tarpeeksi tilaa :) Siihen kun nakkaa customina tehdyn satulan ja esim jonkun raidemagneetilla toteutetun mikin (emg 707 tai vastaava?), tai jopa custom-mikin, niin johan löytyy ainekset pitkäskaalaiseen leveä- ja paksukaulaiseen kitaraan. :)
 
"ja by the way! tähdennän, että kyllä kyllä nukun alasti jos joku sitä miettii? mutta toivon, että kukaan ei menetä yö uniaan sen asian suhteen, mutta jos kuitenkin luulet, että olet mahdollisesti menettämässä unesi, niin laita "privana" viestiä." -Rijkar
Little Savage
17.10.2011 20:07:16
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

ATIA: Moi.
 
Käsittääkseni kun skaalan pituus suurenee, niin joudun virittämään käyttämäni 0.011 kielisetin kireämmälle, jotta se saavuttaa perus kitara vireen. Miten kireys vaikuttaa äänien soimiseen? Missä rajoissa kitaran skaala pituus toimii hyvin myös hienovireen suhteen, kun halutaan pitää kitara perusvireessä? Näin arviolta arvioisin että joku 27-28" skaala voisi olla itselleni järkevä koko.
 

 
Fanned fret kitarat on juuri tästä syystä hyviä että skaalan voi ylä kielillä pitää lyhyenä eikä tatsi niiden suhteen muutu kireämmäksi.
 
ÄÄ TÄKÄ TÄKÄ TÄKÄ TÄÄ. Anna sakkoa saatana.
ReBeat
17.10.2011 20:14:48
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kireyteen liittyen sellainenkin juttu, että jos haluaa että ohuet kielet olis kevyempiä nimenomaan venyttäessä... niin tuohon auttaa reverse headstock (in-line tyyppinen). Elikkä että ohuimman kielen viritin on kaikista lähimpänä satulaa. Tämä järjestely keventää ohuiden kielten bendattavuutta hiukan.
 
Kefiiri
18.10.2011 07:57:37
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

ReBeat: Elikkä että ohuimman kielen viritin on kaikista lähimpänä satulaa. Tämä järjestely keventää ohuiden kielten bendattavuutta hiukan.
 
Olen joskus miettinyt, että toimiiko tuo periaate ihan oikeasti. Luulisi että tietyn paksuisen kielen on oltava tallan ja satulan väliltä tietyllä kireydellä, jos se halutaan virittää esimerkiksi E-säveleen.
 
Jos kieli jollain vippaskonstilla saataisiin vähemmän kireäksi, helpommin bendattavaksi, eikö sävelkorkeuskin väistämättä laskisi?
 
Voi hyvin olla että en hokaa tässä jotain ilmeistä näkökohtaa.
 
ReBeat
18.10.2011 17:56:34
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kefiiri: Olen joskus miettinyt, että toimiiko tuo periaate ihan oikeasti. Luulisi että tietyn paksuisen kielen on oltava tallan ja satulan väliltä tietyllä kireydellä, jos se halutaan virittää esimerkiksi E-säveleen.
 
Juuri noin se on, sillon kun kieli on "vapaana" ja siihen ei kosketa. Mutta sitten kun sitä aletaan poikkeuttamaan perustilasta niin hommaan tulee lisäväriä. Pitempi kielen pituus sisältää enemmän venyvää matkaa. Tavallisen ei-lukitun satulan takanakin oleva matka osallistuu venymiseen. Lyhyempää kieltä tarvitsee poikkeuttaa perusasennosta sivulle vähemmän kuin pitkää kieltä, että sävelkorkeus muuttuu yhtä paljon. Kaikenkaikkiaan toi tuntuu siltä että kieli uppoaa vähemmän nahkaan.
 
ATIA
18.10.2011 19:25:47 (muokattu 18.10.2011 19:26:48)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitos tiedoista!
 
Fanned Fret kitarat näyttää tosi hienoilta. Bassona tuommoinen voisi varsinkin toimia hienosti. Arveluttaa, miten hankalaa tuommoisella kitaralla on sormeilla sointuja.
 
Tämä on kiintoisa aihe. Kiitos että otitte sen esiin!
 
Jos ostan baritoni skaalaisen kitaran, ja laitan siihen ohuet kielet, ja viritän sen normi kitara vireeseen, tuleeko ongelmia? Jos tulee mitä?
 
T: at
 
varakeef
19.10.2011 10:11:05
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

ATIA: Jos ostan baritoni skaalaisen kitaran, ja laitan siihen ohuet kielet, ja viritän sen normi kitara vireeseen, tuleeko ongelmia? Jos tulee mitä?
 
Jos tavoittelee tiettyä säveltä sitä kireämmälle kielen joutuu kiristämään, mitä pitempi skaala. Jossain vaiheessa tämä luonnollisesti johtaa kielen katkeamiseen. Soittotuntuma on tietenkin jäykempi ja kaulaan kohdistuu suurempi voima.
 
Voimaa voi vähentää käyttämällä ohuempia kieliä, mutta kysymys kuuluu, löytyykö niin ohutta kieltä, että ylä e:n voisi saada aikaan 28 tuuman skaalalla. Minusta tämä vertautuu siihen, että normikitaralla E-kielen kiristäisi A:ksi.
 
Nashville-vireessä 0.09 paksuinen kieli kyllä viritetään korkeaksi G:ksi, että ehkä joku seiskan paksuinen voisi toimia ohuimpana.
 
Esimerkiksi mandoliinilla paksuutta 0.10 olevan kielen voi huoletta kiristää oktaavia korkeampaan vireeseen kuin kitaralla, koska skaala on lyhyt. Älä yritä samaa kitaralla.
 
"Käytös siivo ja hillitty sopii lehmälle" - Laura Latvala
wilo
19.10.2011 22:57:25
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

varakeef: Jos tavoittelee tiettyä säveltä sitä kireämmälle kielen joutuu kiristämään, mitä pitempi skaala. Jossain vaiheessa tämä luonnollisesti johtaa kielen katkeamiseen. Soittotuntuma on tietenkin jäykempi ja kaulaan kohdistuu suurempi voima.
 
Voimaa voi vähentää käyttämällä ohuempia kieliä, mutta kysymys kuuluu, löytyykö niin ohutta kieltä, että ylä e:n voisi saada aikaan 28 tuuman skaalalla. Minusta tämä vertautuu siihen, että normikitaralla E-kielen kiristäisi A:ksi.

 
Asiaa voisi funtsia tältä kantilta: 28 tuuman skaala on 2,5 tuumaa eli 6,35cm pidempi kuin vaikkapa straton skaala. 6,35cm on hieman vähemmän kuin kaksi nauhaväliä, joten viritettäessä vaikkapa .010 kieli d-vireeseen saadaan suunnilleen sama kireys kuin stratossa samalla kielellä e-vireessä. Toisin sanoen ero ei ole niin suuri kuin luulisi.
 
Tuolla on ihan ok sivu asian havainnollistamiseen tai laskemiseen: http://www.mcdonaldstrings.com/stringxxiii.html .
 
Jos syöttää 25,5 tuuman skaalan (65cm), normivireen ja normaalin 010-046 -setin tiedot, saadaan setin kokonaisvedoksi hieman alle 50kg. Jos vaihdetaan setiksi normaali 009-042 ja skaalaksi 28 tuumaa, tulee kokonaisvedoksi suunnilleen sama 50 kg.
Näin ollen 28" skaalalla 009-setti on keskimäärin yhtä kireä kuin 010-setti 25,5" skaalalla. Jotkut kielet ovat varmasti löysempiä ja jotkut kireämpiä, mutta yksittäisillekin kielille voi laskea aika helposti mieleisiä arvoja.
 
jukcat
20.10.2011 12:46:22 (muokattu 20.10.2011 12:51:22)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Joku aika sitten tein 30" baritonin eli lähes basson. Kieliksi tuli tämä setti http://www.amazon.co.uk/DAddario-XL … ckel-Electric-Strings/dp/B000OR5JHI
Normi vireessä, siis basson vireessä, eli oktaavia alempana kuin kitara- mielenkiintoinen soundimaailma.
 
Muutenkin kannattaa tutustua tuohon fenderin IV bassoon jos aikoo tuollaista pitkäskaalaista alkaa rakentamaan:
http://theband.hiof.no/articles/fender_bass_vi.html
 
sex, juice and rock'n roll..
wilo
20.10.2011 18:14:56
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

jukcat: Joku aika sitten tein 30" baritonin eli lähes basson. Kieliksi tuli tämä setti http://www.amazon.co.uk/DAddario-XL … ckel-Electric-Strings/dp/B000OR5JHI
Normi vireessä, siis basson vireessä, eli oktaavia alempana kuin kitara- mielenkiintoinen soundimaailma.
 
Muutenkin kannattaa tutustua tuohon fenderin IV bassoon jos aikoo tuollaista pitkäskaalaista alkaa rakentamaan:
http://theband.hiof.no/articles/fender_bass_vi.html

 
Tossa Gretsch Electromatic Baritonissa on 29,75" skaala eli käytännössä sama: http://www.gretschguitars.com/products/index.php?partno=2515900506 .
Olen soitellu tollasella ja olihan se veikeä. Enempi kuulosti kuitenkin baritonikitaralta kuin bassolta, vaikka vire oli oktaavin verran kitaran alapuolella ja käytin bassovahvistinta. Esim. soinnut soivat jotenkin selvästi kitaramaisempina kuin bassolla.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «