Muusikoiden.net
23.04.2024
 

Livetoiminta »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Subbareiden laajennus
1
juso
01.08.2011 06:50:38
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Setissä 2 kpl db sub 15 suppasta. Jos tohon hommaa parin lisää niin onko järkevämpää pysytellä noissa 15" kartioissa vai että alemmat subbarit olis 18 tuumasia?
 
Sami_T
01.08.2011 08:08:42
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

juso: Setissä 2 kpl db sub 15 suppasta. Jos tohon hommaa parin lisää niin onko järkevämpää pysytellä noissa 15" kartioissa vai että alemmat subbarit olis 18 tuumasia?
 
Huonoin vaihtoehto on se että sulla on erilaisia subbareita samassa kattauksessa. Ongelma tulee siis vaihevasteessa. Erilaiset subbarit harvoin toimii lähtökohtaisesti hyvin yhteen, jos tollasen kattauksen meinaa saada toimimaan kunnolla niin se vaatii hyvän prossun, pätevän äijän ja aika paljon mittaus- ja säätöhommaa eikä välttämättä "lähde" sittenkään. (isoissa järjestelmissä saattaa olla sitten infrasubbareita erikseen jne. mutta mun nähdäkseni tollaset toteutukset on kysyjän budjetin ulkopuolella)
 
Mulla on itsellä dB SUB 18 D:ta 4 kpl ja ne on just sitä mitä hintalappu antaa olettaa. Eli ei oikein voi puhua subbareista vaan se on enemmänkin sellanen (huono) mid-bass kaiutin. Jos sulla on jotain dB:n pienempää mallia kaappi per puoli ja tuntuu että se ei riitä niin ratkaisu ei kyllä välttämättä oo tuplata kaiutinmäärää. Siinä saa vaan sitä samaa tuhnua pari desibelia lujempaa. Eli lähtisin katsomaan jotain vähän parempaa kaiutinta.
 
"Jos punaiset valot ei edes vilku niin laite ei tee kunnolla töitä." - www.showtekniikka.fi - samitorvinen.blogspot.com
juso
01.08.2011 23:42:38
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Näinhän se tietysi on ettei palettia kannata kovin sekoittaa. Yläpäinä rcf 712 kaapit, joten löytyiskö kokemusta potkiiko tää uus art 905 as kuin terhakkaasti? Sit olis rcf:llä myös tts 18A. Lähinnä juuri tuo midlemäisyys mua häiritsee tässä db:n subbarissa. Ääntä tulee kokoisekseen ihan kivasti mutta se pöminä jää puuttuun. Eli onko se lähinnä luonteenomaista 15 elementillisille subeille.
 
hannuuki
02.08.2011 10:40:14 (muokattu 02.08.2011 11:54:31)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

juso: Ääntä tulee kokoisekseen ihan kivasti mutta se pöminä jää puuttuun. Eli onko se lähinnä luonteenomaista 15 elementillisille subeille.
 
Lyhyesti voi sanoa, että kysymyksessä on elementin ominaisuudet ja kopan suunnittelun valinnat. Tuumilla ei ole juurikaan tekemistä asiassa. Vähän samanlainen kysymys kuin että tuleeko 500 watin kaapista enemmän ääntä kuin 100 watin kaapista.
Täälläkin kiertää parikin raskaan musiikkityylin valtakunnallisesti tunnettua kokonpanoa + "pienempää" festarisettiä kalustolla, jonka alapää hoidetaan 12" elementeillä.
 
musamies
02.08.2011 12:07:21
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

hannuuki: Lyhyesti voi sanoa, että kysymyksessä on elementin ominaisuudet ja kopan suunnittelun valinnat. Tuumilla ei ole juurikaan tekemistä asiassa. Vähän samanlainen kysymys kuin että tuleeko 500 watin kaapista enemmän ääntä kuin 100 watin kaapista.
Täälläkin kiertää parikin raskaan musiikkityylin valtakunnallisesti tunnettua kokonpanoa + "pienempää" festarisettiä kalustolla, jonka alapää hoidetaan 12" elementeillä.

 
Ei tossa sellasesta ole kyse, että työ ette tykkä bandpass kotelon äänestä ainakaan tällä vityksellä?
 
Ittellä oli joskus 18" subbari laskostettuna torvikotelona. Sen parhaat ominaisuudet tuntui olevan nimenomaan jossain lähempänä 100 hertsiä kuin 20 hertsiä. Sitten tuli isossa refleksikotelossa 18" ja siitä ei tullut kokoonsa nähden mitenkään kovin kovaa, mutta vaikutti toistavan aika alas, oli ikäänkuin "HIFI saundi".
 
Näistä rohjakkeista luovuin ja bändille tuli edulinen Behringer B1500D PRO 15" ja kyllä se lisää tukevuutta ja mahdollisuuksia tuo tolpannokkakaiuttimille. Paljon helpompi ottaa mukaan kuin isommat mitä enne oli. Tulee siis mieleen, että noita pienempiä voisi halutessaan laittaa useamman kuin yhden kappaleen. Ainakin minulle huomattavasti realistisempi ratkaisu kuin laittaa useita tarvisubbareita.
 
Nyt meinaan tehdä itse 10" subbarit, jotka menee oikeasti alas, mutta soivat hiljaa. Suotimena toimii vanha HIFI 100/1 suodin ja siinä oli kaverina silloin kun suunniteltiin 12" Peerles elementti 100 litran kotelossa - meni alas.
 
juso
02.08.2011 12:56:17
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vielä tosta saundista, että tuleeko tää lätkivän saundin piirre tästä band bass kotelosta. Tarkennan vielä että kaappi soi kyllä lujaa mutta saundi on omaan korvaan liiankin napakka. Toiveena olis pehmeämmän kuuloinen alapää. Toi rcf pro 4 sarjanen 8003 olis refleksiloota onko tuosta kellään kokemuksia jos senkin panis mietintämyssyyn??
 
Sami_T
02.08.2011 13:11:55 (muokattu 02.08.2011 13:25:12)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ei toi soundi oo mun nähdäkseni kiinni kotelorakenteesta tai elementtikoosta. Se on aika rankasti yleistetty jos rupeaa lausumaan että torvisubbari soi näin ja refleksisubbari näin. Enemmän sen kokonaisuuden kannalta merkitsee se kaiutindesignin ja komponenttien laatu. Eli se vaan on (taas jälleen kerran) niin että markalla saa markan kaiuttimen. Jos aktiivisubbari maksaa tonnin niin se ei vaan voi olla hyvä.
 
Eipä silti, kyllä tollasille vehkeille (dB SUB xx D ja vastaavat) on paikkansa tässä maailmassa, itsekin ihan mielellään työntelen noita autoon jos tarvii lähteä tekemään jotain pikkukeikkaa yksinään. Ja juuri tälläisiä tilanteita silmällä pitäen oon ne hankkinu.
 
Mutta (taas jälleen kerran) laitteet käyttötarkoituksen mukaan. Jos haluaa oikeaa(tm) bassopotkua niin tarvii enemmän ja järeempää (ja kalliimpaa) kalustoa.
 
"Jos punaiset valot ei edes vilku niin laite ei tee kunnolla töitä." - www.showtekniikka.fi - samitorvinen.blogspot.com
hannuuki
02.08.2011 15:28:47
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

juso: Vielä tosta saundista, että tuleeko tää lätkivän saundin piirre tästä band bass kotelosta. Tarkennan vielä että kaappi soi kyllä lujaa mutta saundi on omaan korvaan liiankin napakka. Toiveena olis pehmeämmän kuuloinen alapää.
 
Ja vielä yhtenä asiana on se, että onko ääniketjun alkupään osalta asiat kunnossa.
Eli tuleeko bassosta sitä "pehmeää alapäätä" tai onko basari muussa kuin "pahvilaatikko-vireessä" ja kunnolla/oikein mikitetty.
Osaava henkilö pystyy vaikuttamaan hieman/hieman enemmän lopputulokseen, mutta ihmeitä ei saa aikaan jos "se jokin" puuttuu jo lähtöpäässä.
Kaikki bassotkaan eivät toista noita kaikkein matalimpia taajuuksia ja joskus niitä joutuu kaivamaan sieltä hyvin kovalla kädellä.
Tässä tapauksessa soundin piirteet ovat varmaan suunnittelijan käsialaa, kun on ensin saanut käsiin budjetin ja sitten tekotarpeet (tässä järjestyksessä).
 
musamies
02.08.2011 23:33:13
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sami_T: Ei toi soundi oo mun nähdäkseni kiinni kotelorakenteesta tai elementtikoosta. Se on aika rankasti yleistetty jos rupeaa lausumaan että torvisubbari soi näin ja refleksisubbari näin. Enemmän sen kokonaisuuden kannalta merkitsee se kaiutindesignin ja komponenttien laatu. Eli se vaan on (taas jälleen kerran) niin että markalla saa markan kaiuttimen. Jos aktiivisubbari maksaa tonnin niin se ei vaan voi olla hyvä.
 
Mun näkemys, että subbarin käyttäytymisen ratkaisee pitkälle kotelo, tietenkin käytettävän elementin on sovittava niille taajuuksille, joita toistetaan ja elektroniikalla voidaan jonkin verta korjata asioita.
 
Suljetusta kotelosta esimerkiksi ei saa kovin herkkää ja bassorefleksi ei käyttäydy mukavasti viritystaajuuden alapuolella.
 
Kotelon vaikutus on dramaattinen, sen voi jokainen kokeilla ottamalla elementin pois kotelosta.
 
Yleensä jos halutaan toistaa hyvin matalia taajuuksia vaikka 20 herziä, tämä ajaa koteloa suuritilavuuksisen suuntaan.
 
Ainakin passiivisubbari voi olla myös halpa vaikka jätteistä tehty toimiakseen hyvin kunhan elementti on ehjä.
 
Jos aktiivisubbari maksaa tonnin niin se ei vaan voi olla hyvä.
 
Ai miksei?
 
RautiSa
03.08.2011 00:33:16
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Myös pääte vaikuttaa aika olennaisesti siihen subbasen luonteeseen. Jos vertaa vaikka AA:n B25-subia Void-audion millälie ja Labin FP10000 kanssa tai XD12:ta HK:n VX2400 tai AA:n omalla päätteellä niin eroa on enemmän ku yöllä ja dingolla.
 
Eli millasella energialla se signaali lähtee sinne elementille on aika olennainen osa esmes sitä että tuntuuko se basari vai onko se vaan pallo. Toki eri kotelomallit käsittelee sitä ilmaa myös eri tavalla.
 
Rallattelija
03.08.2011 02:17:14
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos fysiikan kannalta asiaa tutkii niin kyllähän ne kotelot vaikuttaa soundiin. Jokuhan käski kokeilla elementin irroittamista kotelosta. matalat taajuudethan ei oikein tahdo kuulua jos noin tekee eli kotelon yksi tehtävä on siis kumota kartion takaalta tuleva vastavaihe. Tämänhän kaikki jo tiesikin. Tilavuus taas taitaapi vaikuttaa kotelossa muodustuviin paineisiin joita kartio liikkuessaan luo ja paineen vaihtelu taas vaikuttaa elementin liikkumiseen. mitä isompi kotelo on sitä pienempiä paineet kotelon sisällä on. Ja vaikka ne paineen vaihtelut ei olekaan kilobari luokkaa niin kyllä ne oman osansa tekee. kasvattamalla kotelon kokoa paastään toistossa matalampiin taajuuksiin mutta vaikka nyt päästään matalemmalle niin taajuusvasteen vaimeneminen sitten hieman korkeammilla taajuuksilla sekä menetetään jonkin verran kaiuttimen herkkyyttä noin yleensäkin. nyt siis puhun näintä parista yleisemmästä kotelorakenteesta eli suljettu ja refleksi.
 
Jos nyt puhun ihan puuta heinaa niin korjatkaa asiaa. ja jos siltikin musta tuntuu että olen oikeassa niin teen pienen tarkistus reissun. ja jos olen siltikin väärässä niin muutan mielipidettäni jolloin olen taas oikeassa.
 
Miksi laulaa nuotilleen kun nuotin vieressä on enemmän tilaa!
juso
03.08.2011 07:08:55
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sit tulee vielä mieleen että olisko näillä halvemman merkin pajoilla kiusaus virittää subbari toimiin kovaa sellasilla hertseillä että saadaan paljon desibelejä aikaan yleisen saundaamisenkin kustannuksella. Kaappi voi toistaa muka aika alhasia taajuuksia mutta mistään ei käy ilmi tuleeko ne niin hiljaa että sillä on edes merkitystä. Monesti tuijotetaan esim lähtevää äänenpainetta kun kaappia valitaan. Yleisesti ottaen halpismerkit näyttää olevan aika äänekkäitä niin panee hiukka miettimään.
 
sepisti
03.08.2011 10:45:30 (muokattu 03.08.2011 15:09:00)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Aika suhteellista toi halpuus noissa db:n subeissa. Yleensä jos joku täällä aikoo hommata uudet pa-kamat, niihin on yhteensä käytettävissä tonnin veran rahaa.
Ja ne ketkä vetää niillä oikeasti hyvillä vehkeillä, saavat laskun sijasta maksun tekemästään työstä:)
Karkeasti voi sanoa, että sellaiselle joka joutuu kyselemään täällä neuvoja uuden pa-setin ostamiseen parilla tonnilla, 4 x sub15 D ja 2 x RCF 712-A ovat toteuttamaton uni ja sikäli tuntuisivat varmasti soundiltaankin riittävän hyviltä. Jos ei tiedä (eikä osaa käyttää) paremmasta...
 
Indican Jenny on ihana...
Sir Attila
03.08.2011 14:23:23
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sit tulee vielä mieleen että olisko näillä halvemman merkin pajoilla kiusaus virittää subbari toimiin kovaa sellasilla hertseillä että saadaan paljon desibelejä aikaan yleisen saundaamisenkin kustannuksella
 
Kyllä tämä sama kiusaus on ihan laatumerkeilläkin vaikka isomman valmistusbudjetin myötä rima onkin hiukan korkeammalla. PA-subbari on aina jonkunasteinen kompromissi hinnan, äänekkyyden, alarajataajuuden ja fyysisen koon suhteen. Kun yhtä tekijää maksimoidaan, joku/jotkut muut osatekijät kärsivät.
 
Hifi-harrastajat voivat rakennella subbareita jotka menevät suoralla vasteella 20 Hz:iin riittävällä äänenpaineilla ilman säröä kun kuuntelutila on mitoiltaan normi olohuone. Mutta noita systeemeitä on vaikea skaalata ilmatilavuudeltaan 1000 kertaa suurempaan jäähalliin saatikka ulkoilmaan.
 
miffe
03.08.2011 18:57:59
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

hannuuki: Täälläkin kiertää parikin raskaan musiikkityylin valtakunnallisesti tunnettua kokonpanoa + "pienempää" festarisettiä kalustolla, jonka alapää hoidetaan 12" elementeillä.
 
No puhutaan nyt nimillä sitten.
 
Kotiteollisuus ja Uniikki (hip-hoppia) ovat vetäneet noilla XD12 bottneina. Kotareilla oli keväällä PA, jossa puolellaan 5 kpl 6" elementtejä keskiäänisinä.
 
Eli ei se koko ratkaise.
 
turkulainen
RautiSa
03.08.2011 23:44:49 (muokattu 03.08.2011 23:47:19)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

miffe: No puhutaan nyt nimillä sitten.
 
Kotiteollisuus ja Uniikki (hip-hoppia) ovat vetäneet noilla XD12 bottneina. Kotareilla oli keväällä PA, jossa puolellaan 5 kpl 6" elementtejä keskiäänisinä.
 
Eli ei se koko ratkaise.

 
Itse kävin myös Mikael Gabrielia tekemässä 3x XD12 puolellaan yhdessä sedulassa. Ja Happoradion viime klubirundi (loka -10 - touko -11) vedettiin about puoliks 4x XD12 puolellaan tai 2x A21 puolellaan. Kivampi niitä XD12:sia oli tuonne kuppiloihin töniä, rulla-alustan päällä koko nippu eikä tarvi ottaa maahan jos sitoo/tukee hyvin. Yläkertoina oli kokoajan 3x A8 /puoli (matalammissa paikoissa 2x).
 
Ja nythän on ollut koko kesän Unaja Areenalla käytössä 16x XD12 mid-bassoina. Alimpia ovat sit hoidelleet joko 6x A21 tai 4x XD24.
 
musamies
04.08.2011 00:20:28
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sir Attila: Hifi-harrastajat voivat rakennella subbareita jotka menevät suoralla vasteella 20 Hz:iin riittävällä äänenpaineilla ilman säröä kun kuuntelutila on mitoiltaan normi olohuone. Mutta noita systeemeitä on vaikea skaalata ilmatilavuudeltaan 1000 kertaa suurempaan jäähalliin saatikka ulkoilmaan.
 
Juu, kaikkia hyviä ominaisuuksia ei meinaa saada samaan pakettiin. Taas tänään laitoin vähän auton maalauksesta yli jäänyttä Inerta 5 primeria vanerikoteloiden kylkeen ja meinasin, että elementiksi tulee vain 10 tuumainen niin saan helpolla riittävän alas viritetyt subbarit ilman, että kotelo on älyttömän kokoinen. Näitä voi käytellä kotona, jossain digipiano ja laulu hommissa ja ehkä 15" Behringer B1500D pro kaverina AUX:ista ajaen, jolloin voin vaikka kiippareiden matalimmat äänet laittaa näille pienille omatekemille subbareille.
 
Meinasin heittää vanerikotelot jo menemään kun oli hometta päässyt tulemaan, mutta kohta ne on taas edustavat...
 
Koska rakentaminen tapahtuu naurettavan halvalla budjetilla, taidan alkajaiseksi elementiksi laittaa nurkissa lojuvat Radiotechnicat, niitä voi modata vaikka massaa lisäämällä, sitten vedän johtopäätökset minkä tyyliset elementit tarvitaan.
 
Jos ei jytki riittävän lujaa, ei se haittaa kun näitä voi käyttää kotiolosuhteisiin rinnastettavissa äänenvoimakkuuksissa. Niistä voi saada kaverit vaikka noille Gradienteille, jotka sain ilmaiseksi, ehkä teen niille itse uudet kotelot.
 
juso
04.08.2011 06:28:22
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ajatus on kypsynyt ja tod näk nuo db:t vaihtuu rcf pro4 8oo3as malleihin. Noita ei oo oikeen kellään hyllyssä, joten pitäs vaan kylmän viileesti panna tilaukseen. Harmi kun kellään ei oo kokemusta miten pelittää. Tietääkö kukaan onko ton mallin elementti näitä pitkäiskuisia, vai onko nääkin jo historiaa tänäpäivänä?
 
Katti
05.08.2011 08:33:17
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

RautiSa: Ja nythän on ollut koko kesän Unaja Areenalla käytössä 16x XD12 mid-bassoina. Alimpia ovat sit hoidelleet joko 6x A21 tai 4x XD24.
 
Korjataan sen verran, että siis 8 x A21 tai 4 x XD24... :)
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «