Muusikoiden.net
25.04.2024
 

Aloittelijat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Kitarasta..
1 2
Festivaller
14.07.2011 10:39:57
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hei,
 
Olisi muutama askarruttava seikka, johon tarvis saaja vaustausta, eli:
 
1. Mitä tarkoittaa sähkökitarassa "kiinteä talla"? Mitä ovat tune-o-matic -tyyppiset tallat esim?
 
2. Miten kaularaudan säätö tapahtuu? Onko se niin vaikeata, kun ihmiset puhuvat. Ja jos on, niin mikä siittä tekee vaikean?
 
3. Mikä on aktiivi- ja passiivimikkien suurin ero? Jos kitarassa on aktiivit, miten sen "huolto" ym "ylläpitäminen" eroaa passiiveista, onko esim patterit..?
 
4. Muutamalla sanalla selitettynä, mitä ovat skaalat? Paitsi kuin rivistö nuotteja, jotka peräkkäin kuulostavat hyvältä.
 
5. Vireistä vähän. Normi E-vireestä (EADGBE), kun lasketaan D:hen, mennään ilmeisesti jokainen kieli sävelaskeleen verran alan? C-vireessä 2 askelta. Dropped-D:ssä kitara muuten E-vireessä, mutta alin E dropataan D:ksi. Mitä meinaavat esim Eb-vireet?
 
6. Mitä meinaavat elektroakustiset kitarat? Miten esim keikoilla, kun soitetaan teräskielistä akustista, miten tämmöinen kytketään nuppiin ja kaappiin, että ääni saadaan kuulumaan?
 
7. Minkälaisia kielia kannattaa ostaa sähkökitaraan? Mitä meinaavat nämät, kun on pakkauksessa esim 0,10 ym numeroita. Kielien vahvuuksia?
 
8. Bolt-on = pultattu kaula bodyyn, neck-thru = menee tavallaan bodyn läpi ja kiinni bodyssä, näyttää maalauksen jälkeen monesti yhtenäiseltä palalta. Mitenkä liimattu kaula laitetaan kiinni bodyyn?
 
9. Mitkä ovat kaapeissa tyypillisimmät kaiuttimien koot tuumissa? Entä kun nuppi sisältää etu- ja päätevahvistimen, miten nämä 2 eroaa toisistaan?
 
10. Miten putki- ja transistoricombo eroaa toisistaan?
 
Danke schön!
 
Jeszse
14.07.2011 11:00:36 (muokattu 14.07.2011 11:02:42)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

1. Tune-o-matic -talla on kiinteä talla. http://upload.wikimedia.org/wikiped … x-Les_paul_tune-o-matic_stopbar.jpg Vastakohtana esim. Floyd Rose -tallat http://imageshack.us/photo/my-images/253/img2245js2.jpg/ tai perinteisemmät tremolot http://images.wikia.com/guitar/imag … 42/Stratocaster_detail_DSC06937.jpg Ynnä muut.
 
2. Kaularautaa säädetään kuusiokoloavaimella kaulan jommasta kummasta päästä, ei ole vaikeaa, mutta vaatii tiettyä osaamista.
 
3. Aktiivi- ja passiivimikit eroavat selvimmin siitä, että aktiiveissa on sisäänrakennettu vahvistin joka vaatii patterit.
 
4. Skaala on kitaran kielen soiva pituus, eli satulasta tallaan. Esim 24,75" (628mm) tai 25,5" (648mm) jotka ovat varmaankin yleisimmät pituudet.
 
5. Kyllä, oot oikeilla jäljillä. Eb -vire saadaan virittämällä kaikki kielet puolikas sävelaskel alemmas. Eli yhden nauhavälin verran.
 
6. Elektroakustisessa kitarassa on akustisen kitaran ulkonäkö, ja mikit, mahdollisesti pieni EQ -paneeli, ja reikä, johon on hyvä tökätä piuha.
 
7. Numerot ovat nimenomaan kielten paksuuksia. Itselles sopivat kielet löydät kokeilemalla, itse käytän .010-.046 paksuutta. Jotka ovat siis tuumakokoja, eli ohuin kieli 0.01" ja paksuin 0.046"
 
8. Pulttikaula meni oikein. Neck-thru on rakennettu siten, että kaulapalkki on koko kitaran pituinen, ja "siivet" on liimattu sen sivuihin. Set-neck liimataan hieman erilailla, kuva kertoo: http://www.blackmesaguitars.com/website%20pix/neck%20&%20body.jpg
 
9-10. Nämä jätän seuraavalle, hieman viisaammalle ratkaistavaksi, paitsi tuon, että kaiuttimien yleisin koko on kitarakaapeissa 12".
 
Danke schön! -Eipä mitään.
 
13.12.2008 23:57 ÄLÄ SINÄ DIPPAA LIHAPULLIASI MINUN NAMINAMIIN!
Numb
14.07.2011 12:24:03
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Festivaller:
 
9. Mitkä ovat kaapeissa tyypillisimmät kaiuttimien koot tuumissa?

 
10", 12" ja 15". Näistä 12" ehdottomasti yleisin, jopa normi.
 
Entä kun nuppi sisältää etu- ja päätevahvistimen, miten nämä 2 eroaa toisistaan?
 
Etuvahvistinta voisi kutsua myös nimellä esivahvistin, ja päätevahvistinta nimellä päävahvistin. Varsinainen vahvistus tuotetaan siis päätteessä. Ne myös säröytyvät eri tavoilla. Yksi seuraus tästä on, että vahvistinta voi soittaa säröllä myös hiljaisella, kun särö tuotetaan etuvahvistimessa.
 
10. Miten putki- ja transistoricombo eroaa toisistaan?
 
Putket ja transistorit ovat kaksi eri tapaa toteuttaa vahvistimen... no, vahvistusfunktio :) Toisessa siis vahvistetaan putkilla, ja toisessa transistoreilla.
 
Danke schön!
 
Bitte.
 
Bachilla oli paska saundi -Sakmongkol
Objectif Lune
14.07.2011 14:11:16
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Festivaller: Hei,
 
4. Muutamalla sanalla selitettynä, mitä ovat skaalat? Paitsi kuin rivistö nuotteja, jotka peräkkäin kuulostavat hyvältä.
 
10. Miten putki- ja transistoricombo eroaa toisistaan?
 
Danke schön!

 
4. Tarkennuksena vielä, että skaalalla voidaan tarkoittaa myös sävelasteikkoa, joita on monia erilaisia. Esim. blues-skaala ei ole tietty kitarankielten soivan osan pituus vaan tietynlainen sävelasteikko. Monesti popmusiikissa sävelasteikoista puhutaan nimellä skaala ja klassisessa musiikissa nimellä asteikko. Kyse on aivan samasta asiasta. Usein sävelasteikossa on 7 säveltä, joiden väliset suhteet toistuvat oktaavin välein. Säveliä voi olla myös 5, kuten pentatonisessa asteikossa (josta blues-skaala on muunnos), 12 säveltä, kuten kromaattisessa asteikossa tai enemmän/vähemmän. Jossain asteikoissa, kuten melodisessa mollissa sävelten suhteet vaihtuvat riippuen siitä, onko melodia kulkemassa ylöspäin vai alaspäin. Wikipedian artikkeli asiasta: http://fi.wikipedia.org/wiki/S%C3%A4velasteikko
 
10. Kuten edellinen vastaaja jo selvensikin, putki- ja transistorivahvistimet vahvistavat signaalia erilaisilla härveleillä. Näistä putket ovat vanhempi ja helpommin rikkoutuva keino vahvistaa signaalia. ks. http://fi.wikipedia.org/wiki/Elektroniputki
 
Transistori on hieman uudempi härveli. ks. http://fi.wikipedia.org/wiki/Transistori Periaatteessa analoginen putkivahvistin ja transistorivahvistin muistuttavat toisiaan hyvin paljon. Kitaran signaalia vahvistetaan putken/transistorin avulla, signaalia muokataan ja se ohjataan kaiuttimeen vahvistettuna. Signaali ei siis missään vaiheessa muutu digitaaliseksi eli ykkösiksi ja nolliksi. Putkivahvistimet ja transistorivahvistimet kuulostavat yleensä hieman erillaisilta ja suurin osa väittää pitävänsä enemmän putkivahvistimen soundista.
 
Näiden vanhojen tekniikoiden lisäksi nykyään on saatavana nk. mallintavia vahvistimia, jotka toimivat digitaalisesti. http://fi.wikipedia.org/wiki/Mallintaminen Niiden sisällä on tietokone (joka toki sisältää sekin miljoonia transistoreita eli on periaatteessa transistorivahvistin) joka muuttaa signaalin ensin ykkösiksi ja nolliksi, prosessoi sitä sitten digitaalisessa muodossa, yrittää imitoida esim. putkivahvistimen toimintaa, muuttaa signaalin taas analogiseksi ja tämä signaali ohjataan kaiuttimiin. Omituista kyllä että vaikka melkein kaikissa muissa teknologian osa-alueissa digitaalinen prosessointi on lyönyt itsensä läpi, vahvistimissa suositaan edelleen hyvin vanhaa teknologiaa.
 
Sergei Fallinen
14.07.2011 19:32:26
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Objectif Lune: 4. Tarkennuksena vielä, että skaalalla voidaan tarkoittaa myös sävelasteikkoa, joita on monia erilaisia. Esim. blues-skaala ei ole tietty kitarankielten soivan osan pituus vaan tietynlainen sävelasteikko. Monesti popmusiikissa sävelasteikoista puhutaan nimellä skaala ja klassisessa musiikissa nimellä asteikko. Kyse on aivan samasta asiasta. Usein sävelasteikossa on 7 säveltä, joiden väliset suhteet toistuvat oktaavin välein. Säveliä voi olla myös 5, kuten pentatonisessa asteikossa (josta blues-skaala on muunnos), 12 säveltä, kuten kromaattisessa asteikossa tai enemmän/vähemmän. Jossain asteikoissa, kuten melodisessa mollissa sävelten suhteet vaihtuvat riippuen siitä, onko melodia kulkemassa ylöspäin vai alaspäin. Wikipedian artikkeli asiasta: http://fi.wikipedia.org/wiki/S%C3%A4velasteikko
 
Mä en tunne ketään täysjärkistä suomenkielistä ihmistä joka käyttäis asteikoista puhuttaessa termiä skaala. Ehkä jossain sairaalan aivovammaosastolla tollasia saattaa olla mutta toivottavasti ei vapaalla jalalla. Ja tietysti internetin peikkometsässä, sen väärinkäyttö kun ärsyttää joka ainutta jossa on vähänkin kielipoliisin vikaa
 
Objectif Lune
14.07.2011 19:44:30 (muokattu 14.07.2011 19:52:57)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sergei Fallinen: Mä en tunne ketään täysjärkistä suomenkielistä ihmistä joka käyttäis asteikoista puhuttaessa termiä skaala. Ehkä jossain sairaalan aivovammaosastolla tollasia saattaa olla mutta toivottavasti ei vapaalla jalalla. Ja tietysti internetin peikkometsässä, sen väärinkäyttö kun ärsyttää joka ainutta jossa on vähänkin kielipoliisin vikaa
 
Peräti F.A.Q:
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=39&t=24161 :)
 
PS. taitaa olla niin, että skaala vain tarkoittaa kahta asiaa oli se sitten kuinka ärsyttävä anglismi tahansa.
PPS. Muokkaus vielä. Niin siis se tarkoittaa kahta asiaa musiikissa, mutta skaaloja on toki muuallakin kuten luonnontieteissä. http://fi.wikipedia.org/wiki/Skaala
 
Zeeboo
14.07.2011 21:59:18 (muokattu 14.07.2011 22:00:25)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sergei Fallinen: Mä en tunne ketään täysjärkistä suomenkielistä ihmistä joka käyttäis asteikoista puhuttaessa termiä skaala. Ehkä jossain sairaalan aivovammaosastolla tollasia saattaa olla mutta toivottavasti ei vapaalla jalalla. Ja tietysti internetin peikkometsässä, sen väärinkäyttö kun ärsyttää joka ainutta jossa on vähänkin kielipoliisin vikaa
 
Liekö syntymässä saatu ja lukuisissa lääkärintarkastuksissa homaamatta jäänyt tämä minun vammani. Viiplekuvatkin on kertaalleen otettu ja röntgenilläkin jokusen kerran tiristetty, mutta silti on piilossa pysynyt. Vapaalla jalalla edelleen, vaikka seitsemän vanhasta - ja siitä on aikaa - skaala-sanaa olen tässä yhteydessä käyttänyt siinä missä asteikkoakin.
 
http://synonyymit.fi/asteikko
 
Jahas, sitten varmaan täytyy alkaa jännäämään, milloin piipaa-pirssi kurvaa pihaan...
 
White men can't Monk
Old Joe
14.07.2011 22:42:35
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Zeeboo:
 
Jahas, sitten varmaan täytyy alkaa jännäämään, milloin piipaa-pirssi kurvaa pihaan...

 
Jos hyvin sattuu, pääset samaan kyytiin tämän säikeen aloittajan kanssa :o)
 
Kyllä minä tiedän etten tiedä, mutta et sinä sitä tiedä.
Kalmo
19.07.2011 15:22:01 (muokattu 19.07.2011 15:22:48)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sergei Fallinen: Mä en tunne ketään täysjärkistä suomenkielistä ihmistä joka käyttäis asteikoista puhuttaessa termiä skaala. Ehkä jossain sairaalan aivovammaosastolla tollasia saattaa olla mutta toivottavasti ei vapaalla jalalla. Ja tietysti internetin peikkometsässä, sen väärinkäyttö kun ärsyttää joka ainutta jossa on vähänkin kielipoliisin vikaa
 
Eikös ole jännää miten omassa pikku lokerossamme me voimme elää huomaamatta ulkopuolista maailmaa. :o) :o)
 
Kyllä minä olen teinistä lähtien (siis 60-luvulta asti) kuullut täysjärkisen ja jopa lahjakkaiden muusikoiden puhuvan skaalojen soittamisesta, ja ihan pyörtymättä ovat siihen toiset jatkaneet puhumalla asteikoista.
 
Skala on nimittäin asteikko ruotsiksi, ja suomen kieli on täynnä ruotsista otettuja lainoja, se ei ole edes anglismi.
 
Asus P5B, E6600 Core 2, E-MU 1820, 2 G RAM, GF 7300 Keski-ikäisellä amatöörillä on se etu, että edessä olevia turhautumisen vuosia on vähemmän.
BubbleBob
19.07.2011 19:35:38
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos näitä kahta maistelee niin toinen kulkee edestakaisin ja toinen on merkillisesti nouseva, tai vaihtoehtoisesti vain laskeva.
Mieluummin vetelen skaalaa kuin asteikkoa, koska jälkimmäisestä kuultaa läpi portaikko ja kosteikko, jossa lutrataan jalat märkinä.
 
Makuasioita taas !
 
Musan valtamerestä on mistä ammentaa.
hannu-
23.07.2011 00:06:58
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Minäkin voisin hyödyntää samaa ketjua...
 
1. Mistä johtuu että uudet kielet ei pysy vireessä? Onko sillä jotain tekemistä sen kanssa että kierrokset sinne virittimen tapin päälle eivät ole vielä asettuneet tarpeeksi kireälle?
 
2. Onko olemassa jotain fysikaalista syytä miksi kitara menee ylävireeseen kun vaikka sillä ei ole pariin päivään soittanut. Onko lämpötilalla tekemistä asian kanssa?
 
Objectif Lune
23.07.2011 09:21:28 (muokattu 23.07.2011 09:21:58)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

hannu-: Minäkin voisin hyödyntää samaa ketjua...
 
1. Mistä johtuu että uudet kielet ei pysy vireessä? Onko sillä jotain tekemistä sen kanssa että kierrokset sinne virittimen tapin päälle eivät ole vielä asettuneet tarpeeksi kireälle?
 
2. Onko olemassa jotain fysikaalista syytä miksi kitara menee ylävireeseen kun vaikka sillä ei ole pariin päivään soittanut. Onko lämpötilalla tekemistä asian kanssa?

 
En vastaa vaan arvailen. :)
 
1. Tuo voi johtua aika monesta asiasta. Lähtien siitä, että kitara on tehty huonosti tai se on säädetty huonosti. Tältä foorumilta löytynee kaikenlaisia hyviä vinkkejä siihen, miten vire voisi pysyä paremmin. (esim. lyijykynää satulan kielikoloihin) Arvaamasi syy ei luultavasti ole kuitenkaan oikea. Onneksi oma kitarani pitää vireen erinomaisesti. Joskus huomasin vetäneeni eri päivinä muutamat treenit virittämättä ja edelleen oli kitara about vireessä. :)
 
2.Lämpötila vaikuttaa aina vireeseen, koska kaikki fyysinen laajenee/kutistuu hieman lämpötilan vaikutuksesta. Tähänkin voi auttaa edellämainittu esimerkki.
 
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=28886&o=0
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=11&t=38715&o=0
 
weelie
23.07.2011 13:22:45
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sergei Fallinen: Mä en tunne ketään täysjärkistä suomenkielistä ihmistä joka käyttäis asteikoista puhuttaessa termiä skaala.
 
Entä ne jotka puhuvat skaalasta kun tarkoittavat mensuuria, pöpilään mars? :p
 
http://pickingjjcale.blogspot.com/
Funkånaut
23.07.2011 13:25:57
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

weelie: Entä ne jotka puhuvat skaalasta kun tarkoittavat mensuuria, pöpilään mars? :p
 
Tosta ainaki joutais pöpilään.
 
Elämä saattaa olla parasta huumetta, muttei sitä kyl voi nuuskata neitosten paljailta tisseiltä bileiden lomassa.
Kalmo
23.07.2011 15:47:40
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

hannu-: Minäkin voisin hyödyntää samaa ketjua...
 
1. Mistä johtuu että uudet kielet ei pysy vireessä? Onko sillä jotain tekemistä sen kanssa että kierrokset sinne virittimen tapin päälle eivät ole vielä asettuneet tarpeeksi kireälle?
 
2. Onko olemassa jotain fysikaalista syytä miksi kitara menee ylävireeseen kun vaikka sillä ei ole pariin päivään soittanut. Onko lämpötilalla tekemistä asian kanssa?

 
1) Kysytkö tosissasi :o) ? Kielten asettuminen virityskoneiston tapille vie vaihtelevan määrän aikaa, riippuen tapista, kielistä ja kielten vaihtajasta. Senhän näkee ihan paljain silmin. Lienee myös aika selvää, että alle millin paksuinen rautalanka venyy, kun sitä kiristetään, ja saavuttaa lopulta vakauden.
 
2) Ilmeisen fysikaalisia, kemiallisista en tiedä, eikä psyykkisiä ollenkaan. Kosteus: Puu turpoaa kosteassa ja kutistuu kuivassa. Olosuhteista riippuen siis vire voi joko nousta tai laskea.
Metalli ja muovi laajenee lämmössä ja kutistuu kylmässä.
 
Asus P5B, E6600 Core 2, E-MU 1820, 2 G RAM, GF 7300 Keski-ikäisellä amatöörillä on se etu, että edessä olevia turhautumisen vuosia on vähemmän.
Herra Cliffords
04.08.2011 09:00:54
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

weelie: Entä ne jotka puhuvat skaalasta kun tarkoittavat mensuuria, pöpilään mars? :p
 
Miten kuukautiset liittyy mitenkään kitaraan tai sen soittamiseen!?
 
blackmore81
04.08.2011 15:37:12
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Herra Cliffords: Miten kuukautiset liittyy mitenkään kitaraan tai sen soittamiseen!?
 
Ja miten mensuuri liittyy mitenkään kuukautisiin? :D
 
mensuuri= satulan ja tallan välinen etäisyys
menstruaatio= kuukautiset
 
What the hell is wrong with freedom? That's what it's all about
Herra Cliffords
05.08.2011 09:18:24
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

blackmore81: Ja miten mensuuri liittyy mitenkään kuukautisiin? :D
 
mensuuri= satulan ja tallan välinen etäisyys
menstruaatio= kuukautiset

 
Ehei, wikipedian mukaan mensuuri on meteorologinen ilmiö, joka vaikuttaa suuresti Aasian ilmastoon.
 
markus16
06.08.2011 13:55:51
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Antakaa määkin huudan välillä.
 
Old school? New school? Shit! I didn't even go to school.
Juicefani11
06.08.2011 21:03:53
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sergei Fallinen: Mä en tunne ketään täysjärkistä suomenkielistä ihmistä joka käyttäis asteikoista puhuttaessa termiä skaala.
Minä käytän, syynäni se että opiskelin kitaransoittoa englanniksi..
 
Kitara, basso, mandoliini, huuliharppu, piano, banjo, ja steel-kitara ovat miehen parhaat ystävät...
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «