Muusikoiden.net
23.04.2024
 

Koskettimet »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Leslie 770:een putket
1
luoma-kunta
09.07.2011 20:15:35 (muokattu 09.07.2011 20:16:00)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Soittelen urkuja tällä hetkellä Nord Electro 2:lla. Koska puolet urkujen sielusta syntyy kuitenkin oikeasti liikkuvissa kaiuttimissa, olen harkinnut otsikon mukaisen Leslie-vahvistimen ostamista. Siitä on sanottu paljon positiivista, mutta transistorit saavat hieman epäilemään; onhan putkien lämpö ja se oikea Leslie-särö kuitenkin komeaa kuultavaa.
 
Saako tuohon malliin kunnollista putkivahvaria vai olisiko realistisempaa vain säästää rahoja, kunnes eteen osuu 122 tai 147 tms? Vai pitäisikö jättää nipottaminen ja tyytyä ihan kelvolliseen 770:een. :) Hintaahan sillä on kaiketi oleellisesti vähemmän.
 
Bassottelija
10.07.2011 13:07:42
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Näihinhän saa asennettua linkinmukaisen Mig-L putkietuasteen. Itselläni ei ole kokemusta kuin normi 770:sta.
 
http://www.keyboardpartner.de/hammond/diagrams/mig-l.pdf
 
Roudaus on paras harrastus. ...ja selkä kiittää
maza
10.07.2011 14:27:13
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Leslie 760 / 770 (sama tekniikka, toisessa puu- ja toisessa lastulevy + tolexkuoret - tosin puista malliakin kutsutaan usein 760:ksi) on ihan hyvä kapine. Senkin saa ihan munakkaan kuuloiselle särölle, mutta ei se tietty samalta kuulosta kuin 122.
 
Se Mig-L on varsin asiallinen härveli. Suosittelen testaamaan. Toinen vaihtoehto on käyttää erillistä säröpedaalia tai etuastetta. Merkkejä ja malleja piisaa.
 
Ja tietysti voit tyytyä Electron säröön. En nyt muista, onko se NE2:n särömallinnus merkittävästi esim. C1:stä huonompi, mutta C1:n särö on ainakin mulle riittänyt 770: kanssa touhuttaessa.
luoma-kunta
10.07.2011 15:02:04
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuo Mig-L vaikutti kyllä pätevältä välineeltä, mutta näytti olevan ainakin toistaiseksi poissa tuotannosta. Palanneekohan takaisin. :/ Itsekin voisi yrittää sellaisen valmistaa, mutta noiden osien (erityisesti putkien) hankkiminen olisi varmaan isohko vaiva.
 
Nordin särö on kyllä kohtalaisen hyvä, muttei tietysti lähelläkään oikeaa putkisäröä.
 
luoma-kunta
10.07.2011 20:18:56
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Voisinpa samalla vielä kysyä, että minkä verran on nykyään järkevää maksaa Leslie 770:stä? Kyseinen yksilö on ulkoisesti elämää nähnyt ja preamp/footswitch on hieman jäykistynyt, mutta muuten toimii pikaisen kokeilun perusteella moiteettomasti.
 
maza
11.07.2011 12:58:26
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itse asiassa Leslien klassinen särö on yllättävän lähellä trankkusäröä useimpiin putkivahvistimiin verrattuna. Säröhän syntyy käytännössä pelkästään pääteputkissa, ja 6550-tyypin putket ovat useimpiin muihin putkiin verrattuna sellaisia, että niissä pysyy soundi suhteellisen pitkään puhtaana, mutta kun säröä alkaa tulla, tulee sitä hieman enemmän ja kytkennästä johtuen lähes pelkästään kolmatta harmoonista. Esim. EL34, 6L6 ja 6V6 -putkissä särö hiipii mukaan huomattavasti lineaarisemmin kuin 6550:ssa. Tämän vuoksi 760/770:n omakin särö on yllättävän hyvän kuuloinen.
 
Oleellinen juttuhan tässä on myös Leslien diskanttielementin (Jensen V21) taajuusvaste, joka syö mukavasti ylempiä harmoonisia kerrannaisia. Klooni-Lepoissa vaste menee usein ylemmäs, jolloin säröt kuulostavat helposti epämiellyttävän teräviltä.
 
Kokonaan toinen juttu on sitten esim. Jon Lordin Marshall-systeemit, joissa säröspektri on taas ihan omanlaisensa.
 
Mun mielestä 800 euroa on tällä hetkellä ollut sekä myyjän että ostajan kannalta reilu markkinahinta kaikin puolin ehjästä ja toimivasta yksilöstä. Olkkarikuntoisesta puukuorisesta mallista ehkä vähän enemmän, huoltoa vaativasta tai runnellusta yksilöstä vähemmän.
 
Tsekkaa vetoremmit, moottoreiden puhtaus (onko koska viimeksi purettu ja putsattu vai onko vain lisätty öljyä?), elementit (ovatko alkuperäiset, etenkin alapään elementti on aika usein vaihtunut matkan varrella), ja potikoiden kunto. Huriseeko vahvistin kovasti? Se tietää virtalähteen elektrolyyttiremppaa (muutaman kympin juttu ja sopivien vaihtoelkojen löytyessä ei tarvitse edes kolvata).
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «