Muusikoiden.net
20.04.2019
 

Livetoiminta »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Ulkona soitettavalle keikalle minkälainen PA?
1 2 3 4 5 6 7
Hemulius
14.06.2011 15:08:27
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olisi tarkoitus soittaa ulkona keikka kesällä, asvaltoidulle parkkipaikalle kyhätylllä lavalla. Bändi koostuu kahdesta laulajasta, basistista, rumpalista, kiipparista ja viulistista. Minkähän kokoista ja laista PA:ta tuonne tarvitsisi? Mitään hirveän kovaa möykkää ei tarvitse saada aikaan, mutta sillain että kuuluu vaikka vähän tuulisikin.
 
dewil
14.06.2011 16:22:19
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kannattaisiko ottaa PA:ta vuokraavaan firmaan yhteyttä ja kysäistä sieltä, mitä suosittaisivat.
Parkkipaikkoja ja yleisökokoja kun on melkolailla kovin, mitä ei tästä nyt juurikaan selvinnyt.
 
Dont Clone The Beat. Own The Beat.
Rallattelija
14.06.2011 16:32:55
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hemulius: Olisi tarkoitus soittaa ulkona keikka kesällä, asvaltoidulle parkkipaikalle kyhätylllä lavalla. Bändi koostuu kahdesta laulajasta, basistista, rumpalista, kiipparista ja viulistista. Minkähän kokoista ja laista PA:ta tuonne tarvitsisi? Mitään hirveän kovaa möykkää ei tarvitse saada aikaan, mutta sillain että kuuluu vaikka vähän tuulisikin.
 
Alueen koko joka äänellä pitäs kattaa. Parkkiksia nyt on monen kokoisia. Jos on mahdollisuus nostaa yläpäät riittävän korkeelle niin sekin auttaa. Pienin setti ulkona on meillä ollu dynacord V-system (2xbotne ja 1xyläkerta / puoli). siit nyt lähtee aikalailla hönkää ja aina riittäny. Subiosasto on se mikä ulkona jää jalkoihin paljon kevyemmin ku sisällä. Mä tyrkkäisin meilellään neljä botnee ja vähintään pari yläkertaa per puoli . Jos tarvii pitkälle heittää niin sit jotai linarii siihe subien päälle roikkumaan. Ja sitte ku muistaa valita jotain laadukkaampaa tuotetta ku B ja A tuotteet ni pärjää aina paremmin.
 
Miksi laulaa nuotilleen kun nuotin vieressä on enemmän tilaa!
RautiSa
14.06.2011 16:39:27
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hemulius: Minkähän kokoista ja laista PA:ta tuonne tarvitsisi?
 
Isoa ja mustaa.
 
Line-array on yleensä paras ulkokäytössä, sillä saa vähän rajaitua että missä se ääni kuuluu ja missä ei. Subbas-osasto saa olla ylimitoitettu, eipähän jää sit jalkoihin ainakaan.
 
Hemulius
14.06.2011 20:17:37
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hyviä vastauksia tyhmään kysymykseen.. Eli tarkennetaas. Parkkipaikka taitaa olla joku 30x30m. Yleisö on enimmäkseen ohi kulkevaa kansaa, voipi jotkut jäädä pidemmäksi ajaksi kuuntelemaankin. Lava on aika pieni, en osaa sanoa sen tarkemmin mutta muistikuvani mukaan tällä kokoonpanolla ei siellä hirveästi heiluta.
 
Jos vielä jotakin arvioita tehojen tarpeesta saisin, niin olisin kiitollinen kuin pieni lapsi joulupäivän aamuna.
 
Locrian
14.06.2011 20:53:18
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mikset sä oikeesti ota yhteyttä johonki alan firmaan ja kerro niille speksit? Meinaan että jos tässä nyt sanoo joku vaikka että c-stäkki d&b:ltä tai 5 kiloa per puoli niin mitäs sitte? Ootko ite ostamassa ne kamat vai arvotko että riittääkö joku jo olemassa oleva läjä? Merkkejä ja malleja on miljoona ja niitten soveltuvuudesta tähän kyseiseen tapaukseen kertoo huomattavasti enemmän kokemus ku teho. Sori nyt vaan...
 
Päätin ruveta kirjoittamaan blogia ku kesällä tapahtuu aika paljon. http://barska.blogspot.com/
tas
14.06.2011 21:05:42
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi!
Niin isoa kun perse (budjetti) kestää.
 
Hemulius
14.06.2011 21:08:21 (muokattu 14.06.2011 21:09:07)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Locrian: Ootko ite ostamassa ne kamat vai arvotko että riittääkö joku jo olemassa oleva läjä?
 
No jos kiinnostaa, niin valaistaan sen verran tilannetta että kamoihin päästään (mahdollisesti) käsiksi, ei ole vaan ketään tähän hätään neuvomassa ja oma kokemus on tosi vähäistä. Lähinnä suuntaa antavia neuvoja täältä ajattelin onkia, ei oikein viitsi kysellä firmoilta kun ei kuitenkaan meinaa heillä rahan kanssa asioida. Mutta jos kyselen liian vaikeita tai tyhmiä, voi kysymykset ihan vapaasti jättää omaan arvoonsa.
 
Locrian
14.06.2011 21:09:58
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hemulius: No jos kiinnostaa, niin valaistaan sen verran tilannetta että kamoihin päästään (mahdollisesti) käsiksi, ei ole vaan ketään tähän hätään neuvomassa ja oma kokemus on tosi vähäistä. Lähinnä suuntaa antavia neuvoja täältä ajattelin onkia, ei oikein viitsi kysellä firmoilta kun ei kuitenkaan meinaa heillä rahan kanssa asioida. Mutta jos kyselen liian vaikeita tai tyhmiä, voi kysymykset ihan vapaasti jättää omaan arvoonsa.
 
No mitkä ne mahdolliset kamat on?
 
Päätin ruveta kirjoittamaan blogia ku kesällä tapahtuu aika paljon. http://barska.blogspot.com/
s151669
15.06.2011 19:40:44
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hemulius: Yleisö on enimmäkseen ohi kulkevaa kansaa, voipi jotkut jäädä pidemmäksi ajaksi kuuntelemaankin. Lava on aika pieni
 
No tällä speksillä sanoisin, että mikä hyvänsä tolpannokka + subi -systeemi toimii. Kuuhun sillä ei mennä, eikä ääni kanna mahdottoman kauas, vaan tulkoon yleisö lähemmäs jos ei muuten kuulu.
 
Etenkin kun:
 
Jos vielä jotakin arvioita tehojen tarpeesta saisin, niin olisin kiitollinen kuin pieni lapsi joulupäivän aamuna.
 
ei ole tietoa siitä, pitääkö koko roskaa, mahdollisesti backlineakin, ajaa yhden hitaan kympin perästä ? Suuremmalta systeemiltä loppuu meinaan sähkö aika hätäiseen, jos sieltä oikeasti ruvetaan tehoja tarvitsemaan.
 
Amatöörin 2 eurosenttiä.
 
Antikitarasankari
Hemulius
15.06.2011 22:28:29
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

mikä hyvänsä tolpannokka + subi -systeemi toimii. --tulkoon yleisö lähemmäs jos ei muuten kuulu.
 
Kiitos konkreettisesta suuntaa antavasta neuvosta. Kuulostaa ihan viisaalta.
 
Hemulius
16.06.2011 04:38:52
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Elikkä käytettävissä olevat kamat on 2x dB:n 300-wattiset yläpäät, ja 1 tai 2 kpl jotain saman merkkistä subia. Ajatuksena olis laittaa kaikki vaan suoraan mikseriin ja noista läpi. Toimiiko? Kuinka monta mikkiä/kanavaa rumpuihin pitäsi minimissään käyttää?
 
eetuss
16.06.2011 09:08:28
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ei se PA sinänsä sitä mikityksen tarvetta määrittele. Pikemminkin mikseri. Mikittäkää sen mukaan miten paljon letkua riittää ja mikserissä kanavia. Kyllä ne saa kiinni jos niitä ei tarvitse.
 
Jotenkin rivienvälistä lukemalla oletan että nuo on aktiivitamineet. Onhan laitteille sääsuoja?
 
Ei se tästä..
s151669
16.06.2011 09:45:00
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

eetuss: Pikemminkin mikseri. Mikittäkää sen mukaan miten paljon letkua riittää ja mikserissä kanavia.
 
Näin. Ja tietysti sen mukaan paljonko niitä mikrofoneja on ja mitä lajia.
 
Yksinkertaisimmillaan mikitätte vain basarin. Se kun kumminkin ensimmäisenä jää kuulumattomiin. Mikki vaan reilusti reiästä sisään ja parasta paikkaa hakemaan.
 
Seuraava vaihtoehto on laittaa yksi overheadi lisäksi. Vaikka ns Bonham-tyyliin kaksi kapulan mittaa virvelin päälle. Jos virveli kuuluu näin tehtynä liikaa mutta tomit jäävät kuulumattomiin, niin sitten siirrätte sitä mikkiä vastaavasti sivusuuntaan ja/tai ylemmäs. Musiikkityylistä, bändistä ja olosuhteista riippuen tuolla pääsee pitkälle.
 
Sen yhden overheadin voi tietty korvata stereoparilla (me ollaan menty viime aikoina yleensä noin). Virveliin voi laittaa oman mikin (joskin yleensä virveli on se kovaäänisin, vähiten vahvistusta vaativa). Tai sitten lähimikittää joka pöntön.
 
Kysymyksen asettelusta päätellen homma ei ole ihan tuttua. Melkein siis suosittelisin kokeilemaan basari + overhead (tai kaksi) lähestymistapaa. Sillä konstilla kun saa ihan käyttökelpoista ääntä aikaiseksi. Mikrofonien määrän lisääminen lisää vain monimutkaisuutta eikä välttämättä paranna lopputuloksen laatua.
 
Antikitarasankari
Hemulius
18.06.2011 18:50:52
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

eetuss: Jotenkin rivienvälistä lukemalla oletan että nuo on aktiivitamineet. Onhan laitteille sääsuoja?
 
Ei varmaankaan, mitä se oikeastaan tarkalleen ottaen meinaa? Lavalla on pään päällä katos ja yhdellä sivulla pleksi, mutta oon kyllä vähäsen miettinytkin että mitäs sitten jos sataa ja vähänkin tuulee tms.
 
Kiitti rumpujen mikitysneuvoista, eiköhän tää jotenkin tule onnistumaan.
 
musamies
19.06.2011 22:22:22 (muokattu 20.06.2011 00:27:08)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ulkona riittää sama mikä treenikämpälläkin. Ehkä viulu vaatii enemmän huomiota osakseen ulkona kuin ahtaammissa sisätiloissa. Ulkona voi tasapainoisen äänentoiston teko olla jopa helpompaa kuin sisällä.
 
pwc
20.06.2011 07:12:21
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

musamies: Ulkona riittää sama mikä treenikämpälläkin.
 
Älä nyt viitti. Joku saattaa vielä uskoa näitä sun juttujas.
 
VaasanTimppa
20.06.2011 11:03:32
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

musamies: Ulkona riittää sama mikä treenikämpälläkin.
 
Melkoonen reenikämppä sulla, saattaas olla jopa keskikokoonen täällä pohojanmaalla... :-)
 
musamies
20.06.2011 11:31:02 (muokattu 20.06.2011 12:05:28)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

No okei, ulkona kajarit on ylempänä, että ääni menee ihmisten päiden yli.
 
Melkoonen reenikämppä sulla, saattaas olla jopa keskikokoonen
 
Jos mukana on rummut, helpommalla pääsee nimenomaan vähän väljemmissä tiloissa. Ei tilan koko automaattisesti tarkoita suurta laitteiden määrää koska monesti halutaan, että kuuntelualue ei valtaa vaikka koko toria tai tai tapahtuma-aluetta.
 
Viimeksi itse tuli oltua vieraana ja kuuntelemassa ääntä eri puolilla aluetta MilJazzissa Lahdessa, siellä oli kaksi tömäkän oloista subbaria per puoli maassa ja kaksi yläpäätä per puoli nostettuna telineestä käsin ylös. Kuuntelualue oli laaja. Mikäli ääntä ei pyritä saamaan yhtä laajalle alueelle, selviää pienemminkin laittein.
 
Laitteet oli johonkin tähän tapaan myös Lahdessa ja subuttimet siis maassa lavan molemmin puolin. Lahdessa oli yleisöä runsaanlaisesti toisin kuin tässä kuvassa.
http://www.v-srt.net/kuva2/m001.JPG
 
Mikäli yleisöä ei odoteta tuhansia, ei tarvi yhtä järeitä laitteitakaan. Jos pääkaiuttimet ovat tolpannokkakokoluokkaa, ne saanee kohtuullisen ylös kun asiaan panostaa ja jos alue on laaja, voi tarvittaessa rakentaa viivelinjan levittämään ääntä kauemmaksi. Matalalla budjetilla toimittaessa nuo telineet voivat olla vaikeiten haalittaessa.
 
puusormi
20.06.2011 13:46:29
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

musamies: http://www.v-srt.net/kuva2/m001.JPG
 
Sullako on tuon kokoluokan vehkeet treeniksellä? Pitäs kuulua ainakin.
 
Saapiko lähettää terveisiä?
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2 3 4 5 6 7

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti