Aihe: Klassisen musiikin tulevaisuus??
1
Herra-X
05.07.2004 22:26:49
En tällaista keskustelua löytäny jotenka päätin itse perustaa.
 
Eli tänne kaikki pohdinnot ja väittelyt klassisen musiikin tulevaisuudesta. Missä ollaan 10vuoden kuluttua? jne jne.
Areena on vapaa :)
"Tonight I'm burning in the place where I want to stay"
sellisti
06.07.2004 13:55:31
Missä ollaan 10vuoden kuluttua? jne jne.
 
Veikkaisin, että tyylillisesti ollaan aika samoilla linjoilla kuin nykyäänkin, mutta täysin toinen asia taas on se, mikä tulee käytännössä olemaan klassisen musiikin asema. Eihän tietysti arvostus nyt kymmenessä vuodessa mihinkään muutu, mutta onko esim. työpaikkoja? Jo tällä hetkellä Suomessa on ongelmana klassisen musiikin ammattilaisten ylikoulutus. Ei löydy yksinkertaisesti töitä kaikille. Koulutuksen taso tuskin mihinkään laskee, mutta tiukempi seula pitäisi kai asettaa ammattiopintoihin pyrkiville.
 
Mitäs muuta..? Varmasti uusia musiikkijuhlia ja -tapahtumia syntyy, ja uusia tähtiä nousee taivaalle. Pienen kaupungin asukkina pelkään kyllä, että musiikkikulttuurin harrastaminen pienillä paikoilla vaikeutuu asutuksen ja varallisuuden keskittyessä entistä enemmän suuriin kaupunkeihin. Toivottavasti olen väärässä..!
"Eli,oletteko huomanneet orkesterissa soittaessanne eri stemmojen käyttäytymiseroja. Esim. sellistit notkuu ja lorvii siellä ja suurinpiirtein nukkuvat siinä pultissaan" -nammi, muusikoiden.net
parallel harmony
03.08.2004 17:40:30 (muokattu 03.08.2004 23:03:32)
10 vuoden päästä...
 
Suomalaisten säveltäjien on yhä vaikeampi tehdä itsensä tunnetuiksi maailmalla, koska suomalaiset säveltäjät ovat menossa pois muodista ja orkesterien intendentit ja kapellimestarit alkavat katsella toisiin maihin tuodakseen esiin uusia kykyjä (ja samalla itseään).
 
Suomessa aletaan koko ajan enemmän perään kuuluttamaan tulosvastuullisuutta "korkeakulttuuria" edustavilta instituutioilta (sinfoniaorkesterit ja ooppera), mikä saa aikaan sen, että suuren tappelun jälkeen sinfoniaorkestereita lakkautetaan, ohjelmistoja yksipuolistetaan (vielä entistäkin enemmän Sibeliusta ja Beethovenia) ja suurten teosten esittäminen on enää mahdollista ainoastaan suuryhtiöiden tuella.
 
Tämä aiheuttaa sen, että nuorten uusien säveltäjien mahdollisuudet saada sävellyksiänsä esitetyksi pienenevät vielä merkittävästi entisestään. Ja rohkeiden uutta luovien teosten esille saanti on täysin mahdotonta.
 
Kun työpaikkojen määrä romahtaa orkestereiden lopetettua toimintansa, syntyy alalle suurtyöttömyys. Musiikkikoulujen lakkauttaminen ja lukukausihintojen nousu on jo muutenkin ajankohtaista mutta, kun ammatilliset koulutuspaikat häviävät se vaikuttaa negatiivisesti myös lapsille suunnattuun musiikkikoulutukseen (Suomessa kun tuntuu siltä että mitään ei harrasteta siksi että se on mukaavaa. Ainoa syy harrastaa jotain on se, että jossain vaiheessa siitä tulee ammatti. Tämä pätee myös urheiluun, joka otetaan myös liian pienenä liian tosissaan.)
 
Kaikki tämä "taidemusiikin" alasajo vaikuttaa siihen, että näiden musiikkitapahtumien lippujen hinnat kohoavat pilviin ja siitä todella tulee eliitin taidetta (mitä monet väittävät sen olevan jo nyt vaikka esim oopperaan pääsee opiskelijana halvemmalla kuin leffaan). Kulttuuritarjonta yksipuolistuu ja sitä kautta Suomen kaupungeista tulee kuivia ja ankeita (nyt menee kenties jo vähän yli ;) mutta toisaalta voisiko kukaan kuvitella Itä-vallan, Saksan tai vaikkapa Italian kulttuurikaupunkeja ilman "taidemusiikin" mukana tuomaa tunnelmaa.)
Riksteri
03.08.2004 19:04:46
Missä ollaan 10vuoden kuluttua? jne jne.
Areena on vapaa :)

 
10 vuodessa ei vielä suuria muutoksia pääse tapahtumaan. 20 vuodessa klassisen musiikin suosio on kasvanut jonkun verran, koska entistä useammalla ihmisillä on enemmän aikaa ja varaa ns. korkeakulttuuriin.
 
Äänentoistotekniikan kehittyminen avaa monelle ihmiselle mahdollisuuden kuunnella klassista musiikkia kotonaan, elokuvateattereissa, julkisissa tilaisuuksissa jne. Uusilla äänentoistotekniikoilla saadaan purkitettukin musiikki kuulostamaan aidolta ja suuret orkesterikokoonpanot pääsevät oikeuksiinsa.
 
Klassinen musiikki sekoittuu kasvavassa määrin muihin musiikin genreihin ja syntyy uusia alalajeja. Kaiken kaikkiaan uskon tulevaisuuden hymyilevän klassiselle musiikille.
ajs
03.08.2004 22:45:40 (muokattu 03.08.2004 23:10:56)
20 vuodessa klassisen musiikin suosio on kasvanut jonkun verran, koska entistä useammalla ihmisillä on enemmän aikaa ja varaa ns. korkeakulttuuriin.
 
Väittäisin, että ihmisiltä puuttuu nykyäänkin ajan ja varallisuuden (?!) sijasta pikemminkin vain kiinnostusta klassiseen musiikkiin. Enkä tiedä, miten tätä menoa kenelläkään olisi tulevaisuudessa yhtään enempää aikaa syventyä säveltaiteeseen.
 
Klassinen musiikki sekoittuu kasvavassa määrin muihin musiikin genreihin ja syntyy uusia alalajeja. Kaiken kaikkiaan uskon tulevaisuuden hymyilevän klassiselle musiikille.
 
Minun näkemykseni tulevaisuudesta ei ole noin valoisa. Suoraan sanoen, länsimainen korkeakulttuuri on mielestäni matkalla suoraa tietä helvettiin, eikä eri musiikkityylien ja ylipäätään eri kulttuurien sekoittuminen ainakaan ehkäise tätä kehitystä. Muutamassa kymmenessä vuodessa ehtii tuskin tapahtua juuri mitään (edes musiikillisesti, niin kauan kuin olemme 12-sävelasteikon vankeja), mutta väittäisin, että 500-1000 vuoden kuluttua esimerkiksi nimet Bach, Beethoven ja Mozart eivät välttämättä enää ole osa ihmiskunnan kollektiivista tietoisuutta ja kulttuuriperintöä. Toki tulee varmasti aina olemaan pieni joukko ihmisiä, jotka haluavat vaalia länsimaisen taidemusiikin jatkumoa, mutta yhteiskunnan arvostuksen kohteet ovat jo nyt muuttuneet niin, että tulevaisuudessa ei varmastikaan voida puhua klassisesta musiikista eurooppalaisena kulttuurina, kuten tähän mennessä on voitu.
 
EDIT: Nimimerkki parallel harmonyn kirjoitus on mielestäni täyttä asiaa, paitsi että Suomen kaupungit ovat jo nyt orkestereineenkin kuivia ja ankeita :)
"Mozart sentään sävelsi sinfoniansa loppuun asti sen sijaan että olisi jäänyt jotain kuppaa potemaan." -sub zero
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)