Aihe: Otelaudan hahmottaminen ja arpeggiot
1
Frosti
08.11.2018 18:17:32
Miten arpeggioita tulisi harjoitella, jotta pystyisi suvereenisti yhdistelemään eri positioita ja sointuja toisiinsa sujuvasti vaikkapa improvisoidessa? Nykyään tuntuu, että esimerkiksi positioiden vaihdot ja soinnusta toiseen soljuminen on jotenkin tönkköä. Onko paras keino opetella kaikki mahdolliset positiot eri soinnuista ja sitten lähteä systemaattisesti yhdistelemään niiden yhdistämistä (esim. Em -> C -> Am)?
Jucciz
08.11.2018 22:53:07 (muokattu 08.11.2018 22:55:17)
Kaikista paras taktiikka ottaa otelauta haltuun on etsiä asteikot, arpeggiot, melodiat yms. asemien lisäksi myös kaulan pituussuunnassa, ts. aluksi vaikka ihan yhtä kieltä pitkin, sitten kahta, kolmea jne. Pelkän asemasoittamisen tai "laatikkosoittamisen" avulla otelaudan hahmotus pirstaloituu (jakautuu enemmän tai vähemmän toisistaan erillisiin alueisiin), eikä todellista liikkumisvapautta pääse niin helposti syntymään.
 
Vaikka asemasoitto on tärkeää ja monissa tilanteissa hyödyllistä, pituussuuntainen lähestymistapa on vähintään yhtä tärkeää ja harmillisen usein ylenkatsottua. Nämä kaksi taktiikkaa kun lopulta yhdistyvät oikealla tavalla, tuloksena on vapaus liikkua otelaudalla mihin suuntaan tahansa, eikä tarvitse olla minkään aseman vanki.
 
Hirvittävän hyödyllistä on myös tiedostaa kunkin sävelen kohdalla, mikä se on ja mikä sen suhde on muuhun ympäröivään musiikkiin, ts. onko se vaikkapa soinnun perussävel, terssi, ylinouseva kvintti vai mikä. Kunkin sävelen funktion eli roolin ymmärtäminen suhteessa harmoniaan on yksi keskeisimpiä asioita edistyneessä improvisoinnissa.
 
Näitä aiheita käsitellään hienosti esim. Mick Goodrickin kirjassa "The Advancing Guitarist", joka on edelleen yksi parhaita kitarakirjoja, joita olen koskaan lukenut.
tomaattiorava
05.03.2019 21:22:13
Aika hyvää turinaa aiheesta Clausilta:
 
https://www.youtube.com/watch?v=i6CN-obpgz4&t=165s
 
Periaatteessa ei itelle mitään varsinaisesti uutta, mutta miten tässä nivotaan kaikki asiat yhteen vaikuttais kyllä todella käytännölliseltä.
On kyllä tuon paradigman integraatiossa aikamoinen homma ja itelle taatusti jotain sudenkuoppia mihin jumittua ellei pysy skarppina.
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)