Aihe: Digipiano tilaustyönä?
1 2
baron
05.09.2006 20:14:36
 
 
En kyllä välttämättä suosittele opettelemaan vasenkätisesti soittamaan.
Harvassa ne soittimet joista tuo on käännetty. Täytyy aina vain soitella kotona sillä omalla tai ottaa mukaan jonnekin.
Tai entäs sitten kun tekis mieli joskus hommata akustinen piano tai flyygeli?

 
Ihan oikeesti: Mä tunnen huippuvasuripianisteja eikä niillä oo mitään ongelmia.
Joskus ne vaan esittää kuinka hyviä ne on vasurilla tiluttamaan ja hakkaa muut. Oikealla ne pärjää ihan hyvin oikeakätisten kanssa.
"Speaking about music is like dancing about architecture"
Janus
06.09.2006 00:25:39
En kyllä välttämättä suosittele opettelemaan vasenkätisesti soittamaan.
Harvassa ne soittimet joista tuo on käännetty. Täytyy aina vain soitella kotona sillä omalla tai ottaa mukaan jonnekin.

 
http://www.lefthandedpiano.co.uk/midi.html
 
Tai entäs sitten kun tekis mieli joskus hommata akustinen piano tai flyygeli?
 
Tilataan jenkeistä tai briteistä, koska RO.
 
Ei vasureilla olekaan mitään ongelmaa soittaa normaalia pianoa, mutta mun käsittääkseni toi idea pianon "vasuroittamisesta" on lähtenyt siitä yksinkertaisesta tosiseikasta, että lähes kaikki klassinen pianomusiikki on sävelletty oikeakätisten vahvuuksia silmällä pitäen, etenkin virtuoosisten kappaleiden osalta. Toi peilikuvapiano antaa halukkaille mahdollisuuden soittaa noita kappaleita vahvempaa kättä hyödyksi käyttäen, koska sormijärjestykset jne. ovat tällöin vasurilla samat kuin oikealla kädellä normaalipianon kanssa. Enkä ole vasuri, vaikka olen silloin tällöin ihan huvikseni soitellutkin key trackingia modaten erilaisilla virityksillä, mm. peilikuvakoskettimistolla.
Titares
06.09.2006 08:35:16 (muokattu 06.09.2006 19:41:40)
Kiitokset linkistä.
 
Itselleni vasenkätisen kiipparin varsinainen idea on siinä, että voi oikealla ja vasemmalla kädellä samanaikaisesti soittaa kahta eri kiipparia samalla sormituksella.
 
Liittämällä erikätiset kiipparit vierekkäin syntyy yksi pitkä koskettimisto, jossa vasen puoli on vasemmalle kädelle ja oikea oikealle. Oletettavasti yksi sormitus olisi aloittelijalle helpompi oppia kuin nykyiset kaksi. Joidenkin säestysten soittaminen saattaa tosin hankaloitua, koska ne on kirjoitettu perinteiselle pianolle. Toisaalta symmetrinen tuplakoskettimisto avaa uusia mahdollisuuksia ja on käyttäjäystävällisempi kuin nykyinen pianokoskettimisto. Uskoakseni pianokoskettimistolla kyse ei ole sen suuremmasta historiallisesta suunnittelufilosofiasta kuin siitä, että koskettimiston pituuden puolittamiseksi on koskettimet alkujaan isketty peräkanaa vain toiseen suuntaan. Olisi tietenkin vähän hankalaa soittaa korkeita ääniä molemmilla käsillä yhtäaikaa eri päädyistä, jos koskettimisto olisi nykyistä kaksi kertaa leveämpi.
 
Huonona puolena symmetrisessä koskettimistossa on myös, ettei oikeankäden tekniikka kelpaa vasemmalle kädelle tavallisella pianokoskettimistolla, mutta ei se haittaa ainakaan itseäni, koska peilisymmetrinen koskettimisto on parempi ja monipuolisempikin. Jotta koskettimistosta ei tulisi kovin pitkää, niin kannattaa käyttää tavallista pienikokoisempia kiippareita tai laittaa ne limittäin. Nykyiset koskettimethan ovat monelle muutenkin tarpeettoman suuret. Oliko ihmisillä ennen isommat kädet?! Luultavasti oli, koska ruumiillinen työ kasvattaa käsien kokoa. (Sama probleema koskee myös kitaran otelautaa, jossa pieni pikkurilli ei aina meinaa ylettyä minne pitäisi. Kaipailenkin myös sopraanokitaraa, vaikkei minulla tavallista pienemmät kädet olekaan.)
 
Olen parin vuoden ajan yrittänyt toteuttaa symmetristä kiipparia haitarin kromaattisilla näppäimistöillä - mikä olisi vieläkin parempi - mutta italialaiset kromaattisten MIDI-näppäimistöjen valmistajat Musictech ja MasterSound eivät ole pystyneet sitä yrityksistään huolimatta valmistamaan. Kyse on lähinnä mekaanisista ongelmista, koska haitarin näppäimistö ei ole helposti invertoitavissa päinvastoin, kuin lineaarinen pianokoskettimisto.
 
Onnea kokeiluihin!
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1 2
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)