Muusikoiden.net
21.10.2020
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Les Paul wiring plate
1
Mean Machine
15.07.2020 21:28:25
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moro
 
Tietääkö kukaan saako kuvan mukaisia metallilevyjä pääkaupunkiseudulta jostain liikkeestä, tai olisiko jollakin myytävänä?
 
Kuvittelen että toi helpottaisi juottamista ja lisäksi potikat pysyvät paremmin kiinni.
Mun Tokaissa on yhden potikan kohdalla typerästi kannen paksuus ohuempi kuin muissa neljässä potikassa, niin kaikkien saaminen samalle korkeudelle on myös työlästä.
 
Kiitti vastauksista jo etukäteen.
 
Kuvan näet täältä:
 
https://muusikoiden.net/tori/ilmoitus/1570583
 
basisti1971
16.07.2020 07:19:10 (muokattu 16.07.2020 07:19:51)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
Mean Machine: Tietääkö kukaan saako kuvan mukaisia metallilevyjä pääkaupunkiseudulta jostain liikkeestä, tai olisiko jollakin myytävänä?
 
Tiedä sitten olenko vain menettänyt hakutaitoni, mutta eipä noita (enää?) näytä saavan yhtään mistään, saati sitten Suomesta.
 
Murheitahan tuollainen rakenne enemmän tai vähemmän ajanmittaan tuotti/tuottaa, joten 70-luvun puolenvälin Les Pauleista varsin monesta nuo kaiketi raksittiin pois viimeistään ekan potikanvaihdon yhteydessä.
Evilbaystä, Reverbistä ymv. nettibasaareilta noita vaihtelevasti löytyy (Gibsoniin), eivätkä tavallaan ole kalliita ;).
 
Jos eristää potikanrungot levystä ja käyttää alunperin tuon kanssa käytetäväksi suuniteltua kuorta, häiriöt kyllä kuulemma vähenivät huomattavasti sen aikaisessa häiriökenttäsaasteessa.
Tätänykyä sähköä johtava maali tai kupariteippi ajaa saman asian.
Jos ylipäätäänkään kaipaa häiriösuojausta.
 

 
Mean Machine: Kuvittelen että toi helpottaisi juottamista ja lisäksi potikat pysyvät paremmin kiinni.
 
Totta, juottaminen helpottuu useamman kertaluokan verran, ja siksi vastaavanlaisia muovisia (akryyli, piirilevy, tmv.) tai puisia levyjigejä käytetäänkin potikoiden välisten juotosten juottamiseen kitaran ulkopuolella.
Varsin harvoin ainakaan mun kokemuksen perusteella kuitenkaan asennetaan levyineen, paitsi tietty Fender-perheen tuotteissa ;).
F-aukkoisissa joissa moinen jigi on potikkarempoissa ja -johdotuksissa ehdoton, ei levyä tietysti saisikaan ujutettua rungon sisään :).
 

 
Mean Machine: Mun Tokaissa on yhden potikan kohdalla typerästi kannen paksuus ohuempi kuin muissa neljässä potikassa, niin kaikkien saaminen samalle korkeudelle on myös työlästä.
 
Varsin erikoista, en muista omissa Tokaissani koskaan tuollaiseen törmänneeni, mutta saahan tuon prikoilla tai pitkärunkoisia potikoita käytettäessä juurimutterilla säädettyä juuri sille korkeudelle kuin haluaa.
 

 
Mitä moinen kikare (pelkkä levy) saisi kustantaa?
 
Kohtuu vaivattomastihan tuollaisen perinteisen suorareunaisen manuaalijyrsimelläkin koneistaa (ja reunakaaret käsin jos tarpeen) jos materiaalia ei erikseen tarvitse lähteä metsästämään, mutta koska noissa mun viidessä eri ikäisessä (Japanin) LP:ssäkin on kolmea erilaista reikäpiiriä, vastuu mitoituksesta ja kuvan piirtämisestä lankeaa tilaajalle.
 
Tuolta (oikeanpuolimmaisin kuva) löytyvä mitoitustapa:
 
https://obsidianwire.com/traditional-vintage-60s-wiring-for-les-paul
 
riittää, mutta koordinaattimitoitus nopeuttaa hommaa kun ei tarvitse CAD:iin siirtää ja mitoittaa koneistuskuvaa erikseen.
 
T:Samuli
 
Kyllikki
16.07.2020 10:37:15 (muokattu 16.07.2020 10:39:40)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Yksi mieleeni tullut keino noita kuvia katsellessa oli se, että mikäli kytkentälevyn tarvitsija omaa hieman elektroniikkarakentelijan "vikaa", voisi tuollaisen levyn tehdä hyvinkin kätevästi hankkimalla komponenttikaupasta sopivan kokoisen palan yksipuolista lasikuitupiirilevyä, ja tehdä siihen haluamansa routtaukset esim. teippaus/syövytys -menetelmällä. Lasikuitupiirilevy on kestävää, mutta silti helppo työstää sopivaksi ihan rautasahalla ja viilalla. Toki porakonettakin tarvitaan potikoitten ja muiden komponenttien reikien tekoon. Siitä sitten vain tinaillaan komponentit paikoilleen, ja vot - paketti on kuin kaupasta ostettu!
 
Toki samaan lopputulokseen pääsee valotus/syövytys -systeemillä, tai vaikkapa piirilevyjyrsimellä, jos jollakin esim. elektroniikkakerholla löytyisi joitakin näistä menetelmistä valmius.
 
Tästäkin kirjoituksesta saa antaa plussan... Ei oo pakko.
nightbird
17.07.2020 07:12:45 (muokattu 17.07.2020 07:13:05)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Toimiihan tuo metallinen kikkare aika mukavasti tähtimaana jos sellaisen hurinattomaksi
saaminen vaatii.Itse taistelin asiakkaan kitaran kanssa tovin koska orjallisesti seurasin valmistajan toimittamaa johdotusohjetta. Lopulta modasin kytkennän maiden puolelta tähtimaaksi ja samalla mikkipoterot häkkiin laittamalla tuli täysin hurinaton. Kuparivuoraus oli välttämätön koska lähtötilanteessa jopa käden liikuttelu bodyn takapuolella mikkien kohdalla aiheutti hi gain hommassa häiriöitä, saati sitten antennina toimiva soittaja pitäessään kitaraa itseään vasten.
Lopputulos oli vähintäänkin loistava.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2020, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti