Muusikoiden.net
04.03.2021
 

Musiikkibisnes »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Omakustanteisen musiikin promoaminen vuonna 2019, FAQ
1 2
Objectif Lune
25.04.2019 20:57:28 (muokattu 28.04.2019 10:57:20)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Oon hetken miettinyt, että tekisin tällaisen yhteenvedon, kuinka promotaan omaa musaa. Näitä asioita kysytään multa säännöllisesti muiden bändien toimesta ja nää kysymykset toistuu kaikilla musafoorumeilla.
 
Lähtötilanne on se, että sulla on uus biisi, jonka uskot kiinnostavan yleisöä ja mediaa ja sä haluut tietää miten saat tilaa medioissa, uusia kuuntelijoita ja seuraajia sun projektille. Tässä muutamia asioita, joita itse olisin halunnut kuulla muutama vuosi sitten:
 
SPOTIFY:
Tärkeimmät kanavat musiikin jakamiseen on Spotify ja Youtube - niillä on eniten käyttäjiä, joten musiikin yksinkertaisesti pitää olla saatavilla niissä. Spotify:n hyvä puoli suuren käyttäjämäärän lisäksi omakustanneartisteille on se, että kellä tahansa on mahdollisuus saada biisi soittolistoille. Biisin voi jättää kuratointia varten Spotify for artists - palvelussa. https://artists.spotify.com/ Tuon palvelun kautta voit myös seurata omia kuuntelukertoja.
 
YOUTUBE:
Youtubella on valtava käyttäjämäärä ja se on tuttu palvelu useimmille. On hyvä idea julkaista Youtubessa musiikkivideo tai pelkkä biisi. Myös mediat ja blogit mieluiten jakavat musiikkiasi Youtuben (tai spotify:n) kautta. Musiikkivideon voit myös saada johonkin musiikkimediaan ns. ensinäyttöön.
 
MUSIIKKILEHDET YM.
Indie-artisteille selvästi helpoin tapa saada musiikkimediassa huomiota on päästä joko nouseville lupauksille suunnattuun juttusarjaan (Ylex:n Nousussa, Soundi:n tarkkailuluokka/Nuoret ja raikkaat jne.) tai saada oma musiikkivideo ensinäyttöön median nettisivuille. Juttusarjoihin yleensä kysytään vinkkejä ja niitä toimittavat toimittajat aktiivisesti etsivät uusia kiinnostavia artisteja. Musavideoiden ensisoittojen logiikka on sellainen, että teet piilotetun Youtube-videon, jonka media upottaa sivulleen. Tällöin kun videosi on tuoreimmillaan, on se nähtävissä vain ko. median sivuilla, josta hyötyy media (sä jaat videota linkkinä median sivuille) ja sä (näkyvyys mediassa). Medioiden nettisivuilla on yhteystiedot toimitukseen. Laita viestiin linkki (piilotettuun) Youtube-videoon ja lyhyt promoteksti. Perään kannattaa kysellä kerran, muttei useammin.
 
RADIOT
Isoilla soittolistaradioillakin on joitain ohjelmia, joissa soitetaan uutta omakustanteena julkaistua musiikkia (Lähinnä YleX:llä). Laita biisi helposti ladattavaksi WAV-tiedostona nettisivuillesi ja lähetä linkki toimittajille lyhyen ja kiinnostavan saatetekstin kanssa. Ne toimittajat, jotka näitä ohjelmia tekevät, kuuntelevat kyllä biisisi. Jos lykästää, biisi voi soida radiossa. Lisäksi esimerkiksi Radio Helsingin toimittajat saavat itse valita mitä musiikkia soittavat. Heitä voi myös lähestyä.
 
TIEDOTTEET
Lähetä tiedote aina kun julkaiset uutta musiikkia kaikille blogeille ja medioille, jotka tiedät. Pidä listaa sähköpostiosoitteista ajantasalla. Älä lähetä tiedotteita, jos ei ole mitään uutta asiaa. Liitä tiedotteeseen linkki promomateriaaliin (Wav-tiedostot, promokuvat, levynkannet jne.), lyhyt esittely projektistasi ja linkit someprofiileihin sekä nettisivuille.
 
FACEBOOK
Luo selkeät Facebooksivut hyvillä profiili- ja cover-kuvilla. Tee kiinnostavia postauksia säännöllisesti. Suosi kuvia. Facebookin markkinointipotentiaalin monikertaistat käyttämällä "Boost"-toimintoa eli rahaa. Se on myös kaksiteräinen miekka. Kun kerran ryhtyy boost-hommaan, FB:n algoritmit alkavat rajoittamaan ei-boostattujen postausten näkyvyyttä. Toisaalta tällöin saat musiikkisi näkymään potentiaalisille kuuntelijoille. Hyviä boostattavia asioita ovat esim. linkit positiivisiin levyarvioihin, musiikkivideoiden ennakkonäyttöihin ja tiedot uudesta kiinnostavasta biisistäsi. Tutkitusti FB-mainonta ei ärystä ihmisiä, jos se on kiinnostavaa. Mun projektien kohdalla musiikkivideoiden kohdalla boostaaminen on n. kymmenenkertaistanut videon katsojamäärän muutaman kympin panostuksella. Mainostettavan viestin kannattaa kertoa 1) millainen artisti/bändi on kyseessä ja sisältää 2) joku jännä koukku.
 
INSTAGRAM
Instagram on hyvä keino jakaa arkisempia artisti-/bändikuulumisia ja pitää yhteyttä omiin kuuntelijoihin (ja jos on faneja niin faneihin). Instagramin kautta saa vain vähän uusia kuuntelijoita, mutta on helppo pitää jo herännyttä kiinnostusta yllä.
 
PROMOTEKSTEISTÄ
Kun lähetät viestejä medioille, tärkeää on kertoa joku kiinnostava tarina, jonka media haluaa jakaa eteenpäin. Kiinnostavaa ei ole, että olet julkaissut uutta musiikkia (koska musaa julkaistaan tolkuttomasti). Mikä tahansa muu voikin olla kiinnostavaa. Tarinoiden keksimiseen kannattaa käyttää aikaa. Mun fiilis on että esim. videoiden ensinäyttö-jutuissa ratkaisevia asioita ovat 1) Tunnettu ja suosittu bändi 2) Hyvä ja kiinnostava tarina, josta saa kirjoitettua hyvän jutun 3) Hyvä ja hyvin tuotettu biisi. Näistä kahden pitää täyttyä, jotta juttuidea menee läpi.
 
AKTIIVISUUS
Jos ajattelee promoamista potentiaalisen kuuntelijan tai median näkökulmasta, väittäisin että hyvien biisien jälkeen tärkeintä on bändin aktiiviisuus: paljon keikkoja, riittävän tiheä julkaisutahti, läsnäolo somessa jne. Aktiivisista bändiestä ainakin itselleni tulee aina kiinnostunut fiilis: "Hei! Nyt jotain tapahtuu!".
 
Täydennän ja korjailen tätä varmaan vielä myöhemmin. Nyt pitää mennä bänditreeneihin. Toivottavasti tästä on jotain hyötyä jollekin.
 
*edit* Kappale aktiivisuudesta
 
Pelko: https://www.facebook.com/pelkohelsinki/ https://youtu.be/qUKgkyndi1U
Enigmatic
26.04.2019 18:19:49
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitoksia monipuolisesta ja asiapitoisesta kirjoituksesta, hyviä työkaluja promootioon. Tuolla Spotifyn kuratoinnissa on kyllä haasteellista saada biisejä läpi, meillä on vain yksi biisi mennyt soittolistoille eli uusin sinkkumme. En tiedä oliko vaikutusta että laitoin todella aikaisin biisin menemään eli yli 3 viikkoa ennen julkaisua. Lisäksi se lyhyt biisin ja bändin kuvaus siellä lomakkeen lopussa kannattaa kirjoittaa hyvin, se myös helpottaa heidän työtään. Sinnehän tulee tuhansia biisejä päivässä.
 
Nuo promomateriaalit medialle (eli lehdistötiedotteet) kannattaa tosiaan olla niin ammattimaisesti sisällöltään ja kieliasultaan kirjoitettu että toimittaja voi vaikka suoraan laittaa sen median sivuille, kuten varmasti usein käykin. Keskivertotoimittajalla ei yleensä ole paljoa investoida aikaa haastatteluun ellei kunnon nimibändistä ole kyse. Lehdistötiedotteen perään linkit bändin bioon ja press kittiin niin toimittaja voi sieltä tutkia taustoja ja halutessaan muokata jutun oman näköisekseen. Bändillä kannattaa ehdottomasti olla omat nettisivut josta kaikki nämä löytyvät, että toiminta vaikuttaa vakavasti otettavalta.
 
Blazing the Trail
Objectif Lune
27.04.2019 16:08:59
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Enigmatic: Kiitoksia monipuolisesta ja asiapitoisesta kirjoituksesta, hyviä työkaluja promootioon. Tuolla Spotifyn kuratoinnissa on kyllä haasteellista saada biisejä läpi, meillä on vain yksi biisi mennyt soittolistoille eli uusin sinkkumme. En tiedä oliko vaikutusta että laitoin todella aikaisin biisin menemään eli yli 3 viikkoa ennen julkaisua. Lisäksi se lyhyt biisin ja bändin kuvaus siellä lomakkeen lopussa kannattaa kirjoittaa hyvin, se myös helpottaa heidän työtään. Sinnehän tulee tuhansia biisejä päivässä.
 
Joo mä luulen, että se haaste tulee siitä, että biisejä tulee niin paljon. Jos yksi biisi on päätynyt soittolistalle, se on jo tosi hyvä juttu. :)
 
Pelko: https://www.facebook.com/pelkohelsinki/ https://youtu.be/qUKgkyndi1U
morfin_mafer
28.04.2019 05:26:43 (muokattu 28.04.2019 05:59:28)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Spotify-sauraajia voi nykyään muuten sitten ostaa vaikka mistä mutta minun kokemuksella vaikka niitä ostaisi 2000 kpl niin eipä se vaikuta yhtään mitään soittomääriin.
 
Fanbase pitää nyt kerätä jotenkin muuten.
 
PS: Käytän muuten Label Worxin promopalvelua ja sieltä näen kyllä onko YleX:n radiohostit ees kuunnellut kautta avannut promosähköpostia ja niitä saa painostaa puhelimessa, että sitten saa ne ees kuunteleen ne ja sitten saa lyhyen palautteen, että genre ei sovi radioon. Ja mitä nyt olen näiden eri radiohostien tekemien biisien soittokertoja katsellut Spotify for Artist -palvelusta niin ne ovat niin pieniä, että niillä ei kyllä voi pystyä elättämään itseään. Vastaavilla maailman staroilla on niitä huikeasti enemmän. Mutta kukaan ei voi sitä väittää että näiden kuuluisien suomaisten tekemä musiikki olisi huonosti tehtyä. Ne ovat ihan sammaista kamaa kuin mm. AnGy KoRen tekeleet.
 
morfin_mafer
01.05.2019 22:53:44 (muokattu 01.05.2019 22:54:24)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sellainen on kuin Minimal Techno.TV Youtubessa jossa on ihan älyttömästi tilaajia ja ne ottaa kyllä teknomaskua kanavalleen ja vaikka niiden mainoksissa annetaan ymmärää, että ei maksa mitään niin silti maksaa mutta niin vähän, että se on melkein kuin ei mitään ja ne haluaa Content ID -oikeudet biisiin. Tämän kautta saa ainakin paljon näkyyttä mutta siitä ei ole tietoa minulla että ostetaanko biisejä silti paljoakaan mm. Beatportista.
 
Timo JM
02.05.2019 22:41:32 (muokattu 02.05.2019 22:49:45)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

RADIOT
Lisäksi esimerkiksi Radio Helsingin toimittajat saavat itse valita mitä musiikkia soittavat. Heitä voi myös lähestyä.

 
Aika vaikea päätellä kenelle kannattaisi lähettää mitäkin. Ihan kaikille ei viitsis spämmätä.
 
https://www.radiohelsinki.fi/yhteystiedot/
 
Enigmatic
03.05.2019 11:13:55
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Timo JM: Aika vaikea päätellä kenelle kannattaisi lähettää mitäkin. Ihan kaikille ei viitsis spämmätä.
 
https://www.radiohelsinki.fi/yhteystiedot/

 
Sieltä voi jokaisen toimittajan kohdalta katsoa mitä ohjelmia hän juontaa ja sitten katsoa sen ohjelman kohdalta mitä siellä on soitettu. Jos osuu oman musiikkityylin suuntaan niin sitten viestiä menemään. Meneehän siihen vähän aikaa mutta huolella pohjustettu lähestyminen on satavarmasti parempi kuin spämmi kaikille, josta voi päästä myös estolistalle. :)
 
https://www.radiohelsinki.fi/ohjelmakartta/
 
Blazing the Trail
Iso-Jaakko
09.07.2019 22:21:10
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ei kannata spämmätä. Parempi vaikka ottaa asiakseen tutkia nuo kaikki toimittajat läpi ja valkata pari sopivaa ja kirjoittaa henkilökohtainen saate, kuin copypasteta sama teksti kaikille. Se spämmäyskin on aikaa vievää touhua ja melko läpinäkyvää.
 
Mujo kuje konja po mjesecu!
Janne Flinkkilä
28.01.2020 11:31:04
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Näin parannat mahdollisuuksia saada oma biisi Spotifyn soittolistalle:
https://www.rytmimanuaali.fi/kuinka … a-oma-biisi-spotify-soittolistalle/
 
Janne Flinkkilä
28.01.2020 11:35:53
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Timo JM: Aika vaikea päätellä kenelle kannattaisi lähettää mitäkin. Ihan kaikille ei viitsis spämmätä.
 
https://www.radiohelsinki.fi/yhteystiedot/

 
Täällä sekä radio- että promoammattilaisten neuvoja ja ytimessä nimenomaan se, että ota selvää ohjelmista ja toimittajista, jotka soittavat samantyylistä uutta musiikkia kuin biisisi ovat, ja lähesty heitä. Monen ohjelman soittolistat ovat julkisia, ja elleivät ole, ihan vain kuunteleminen on hyvä keino ottaa tästä selvää.
 
https://www.rytmimanuaali.fi/kuinka … da-oma-biisi-radion-soittolistalle/
 
iku13
29.01.2020 13:33:37
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Janne Flinkkilä: Näin parannat mahdollisuuksia saada oma biisi Spotifyn soittolistalle:
https://www.rytmimanuaali.fi/kuinka … a-oma-biisi-spotify-soittolistalle/

 
Osaako joku sanoa kannattaako/pitääkö myös suomenkielisen musan pitch tehdä englanniksi?
 
Saa kiljua - Päiväkännit (poppipunkkia) http://bit.ly/paivakannit
Janne Flinkkilä
29.01.2020 17:06:26
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hyvä kysymys! Välitin sen jutussa haastatellulle Juho Koikkalaiselle, ja tässä vastaus:
 
Moikka Janne,
 
Jos musiikki on relevanttia vain Suomen markkinalla (kuten suurin osa suomenkielisestä musiikista on), niin pitch voi hyvin olla suomeksi. Jos tähtäimenä on ulkomaiset markkinat, niin sitten ehdottomasti englanniksi.
 
Terveisin,
 
-Juho
 
iku13
10.02.2020 10:05:10 (muokattu 10.02.2020 15:55:51)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

E: tulikin niin paljon kyselijöitä, että poistetaan viesti ainakin toistaiseksi
 
Saa kiljua - Päiväkännit (poppipunkkia) http://bit.ly/paivakannit
morfin_mafer
17.05.2020 00:13:45 (muokattu 17.05.2020 00:14:27)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

PR-firmat tekee halvalla Radio, Lehti ja DJ-kampanjan jolla saa helposti 3. tuhatta kuuntelijaa biisilleen päivässä. Riippu tietysti miten suosittuun lehteen mainos menee.
 
Timo JM
25.05.2020 18:49:37
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

morfin_mafer: PR-firmat tekee halvalla Radio, Lehti ja DJ-kampanjan jolla saa helposti 3. tuhatta kuuntelijaa biisilleen päivässä. Riippu tietysti miten suosittuun lehteen mainos menee.
 
Nyt olisi kiva saada tähän vähän faktaa. Itse olen muutaman kerran ostanut promopalvelun, josta ei ole seurannut mitään näkyvää missään luvuissa saatika muutakaan vastinetta rahoille. Ja mitä tarkoittaa halvalla?
 
morfin_mafer
25.05.2020 18:58:42 (muokattu 25.05.2020 19:09:33)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Timo JM: Nyt olisi kiva saada tähän vähän faktaa. Itse olen muutaman kerran ostanut promopalvelun, josta ei ole seurannut mitään näkyvää missään luvuissa saatika muutakaan vastinetta rahoille. Ja mitä tarkoittaa halvalla?
 
300 puntaa 4-viikon kampanaja: http://www.spinundergroundrecords.f … alluccas-acid-from-hell-ep-results/
Ylläolevassa linkissä kampajan tulokset.
Marko Carola ja monet suuret nimet latas biisit. Ja yksi Radio-soitto saatiin.
Ostin kampajan levy-yhtiöni artistille en itselleni.
Suosimme lähinnä vain Label Worxin suosittelemia PR-firmoja: https://www.label-worx.com/
Mutta tälläkertaa menin ostamaan sähköpostiin tulleen mainoksen perusteella, enkä Label Worxin suostituksesta. Mutta ei olle VIP Ultima sentään.
 
Timo JM
25.05.2020 22:50:03 (muokattu 25.05.2020 22:50:39)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

morfin_mafer: 300 puntaa 4-viikon kampanaja: http://www.spinundergroundrecords.f … alluccas-acid-from-hell-ep-results/
Ylläolevassa linkissä kampajan tulokset.
Marko Carola ja monet suuret nimet latas biisit. Ja yksi Radio-soitto saatiin.
Ostin kampajan levy-yhtiöni artistille en itselleni.
Suosimme lähinnä vain Label Worxin suosittelemia PR-firmoja: https://www.label-worx.com/
Mutta tälläkertaa menin ostamaan sähköpostiin tulleen mainoksen perusteella, enkä Label Worxin suostituksesta. Mutta ei olle VIP Ultima sentään.

 
Saitteko tuon 300 puntaa takaisin myyntituloissa, tjms? Eli kannattiko?
 
morfin_mafer
25.05.2020 23:26:24
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Timo JM: Saitteko tuon 300 puntaa takaisin myyntituloissa, tjms? Eli kannattiko?
 
mp3-tiedostojen myyntitilastoissa ei näy mitään ja pitäisi jo näkyä, koska kampanja on ollut pystyssä kaksi viikkoa ja Spotify-streemit eivät muuttuneet mihinkään. Mutta Youtbube-streemit noussi ainakin 1000 kpl. Joten ei tulla saamaan rahoja takaisin koskaan. Eli ei siinä mielessä kannattanut. Saatin vain näkyvttä.
 
Timo JM
26.05.2020 11:25:19
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

morfin_mafer: mp3-tiedostojen myyntitilastoissa ei näy mitään ja pitäisi jo näkyä, koska kampanja on ollut pystyssä kaksi viikkoa ja Spotify-streemit eivät muuttuneet mihinkään. Mutta Youtbube-streemit noussi ainakin 1000 kpl. Joten ei tulla saamaan rahoja takaisin koskaan. Eli ei siinä mielessä kannattanut. Saatin vain näkyvttä.
 
Tuota juuri epäilin. ;-)
 
morfin_mafer
26.05.2020 13:43:39
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Timo JM: Tuota juuri epäilin. ;-)
 
Tämän takia olen aina ennen vähän kaihtanut maksullisia promopalveluta. Esim. doneden maksaa sen 100 € / kk plus sen mitä niiden avustuksella joutuu maksaan Facebookille. Pikkusen tyyristä.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2021, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti