Aihe: Miten Suojaatte kalliit laitteenne?
1 2
tender.insanity
13.12.2012 13:52:50
Kalmo: Eihän se vempain, mutta jos on muutaman vuoden musiikkiprojektit uhattuna...
Ellet sitten aina muista irrottaa turvakopiokovoa piuhoista.

 
Otsikossa kysytään kalliiden laitteiden suojauksesta. Musiikkiprojektien varmuuskopiointi ei liity tähän mitenkään.
rintapek
13.12.2012 14:35:41
 
 
tender.insanity: Otsikossa kysytään kalliiden laitteiden suojauksesta. Musiikkiprojektien varmuuskopiointi ei liity tähän mitenkään.
 
Tää nimenomaan ei me näin.
 
Mä duunikseni koulutan aikas paljon ja ihan joka kurssilla jengi tahtoo tietää vastauksen kysymykseen X. Mä toki voin sen kertoa, mut se ei o muuta ko knoppologiaa. Kyl mä mielummin kaivan esiin sen ongelman kysymyksen taustalta ja koitan vastata siihen.
 
Kalliiden laitteiden suojaus sähköhäröiltä? Jos vakuutukset on kunnossa, ni salama saa polttaa vaik puolenmiljoonan omakotitalon kivijalkaa myöten, eikä se rahallisesti pänni omavastuuta enempää. Mut siin mukana palaa asioita, joita ei millään maailman rahalla saa takaisin. Asiat, joista selviää rahalla on halpoja.
One kind of music only - the good kind
tender.insanity
13.12.2012 14:56:41 (muokattu 13.12.2012 14:58:07)
rintapek: Tää nimenomaan ei me näin.
 
Meneehän. Kyseessä on edelleen kalliiden laitteiden suojaus. Ei tallennusvälineiden, joissa on sinulle arvokkaita tiedostoja. Jollekulle muulle tallennusvälineittesi arvo on niiden myyntiarvo, muulla ei ole kakkaakaan väliä. Ei ketään kiinnosta sinun valokuvat taikka rupiset audioraidat.
 
EDIT: Talo ei ole kallis laite, tietääkseni. Se on rakennus.
rintapek
13.12.2012 16:49:35
 
 
tender.insanity: Meneehän. Kyseessä on edelleen kalliiden laitteiden suojaus. Ei tallennusvälineiden, joissa on sinulle arvokkaita tiedostoja. Jollekulle muulle tallennusvälineittesi arvo on niiden myyntiarvo, muulla ei ole kakkaakaan väliä. Ei ketään kiinnosta sinun valokuvat taikka rupiset audioraidat.
 
EDIT: Talo ei ole kallis laite, tietääkseni. Se on rakennus.

 
Monasti se on just se oikea kysymys arvokkaampi ko vastaus väärään kysymykseen.
Normiolosuhteiden vallitessa se talo on huomattavasti läppäriä kalliimpi.
 
Mä en moden kärsivällisyyttä viitti koetella enempiä, joten tää jää mun puolesta tähän.
One kind of music only - the good kind
Vobg
21.01.2013 13:52:43
Tästähän on tulossa hyvä threadi kaikenlaisiin turvallisuus/varmuus-juttuihin liittyen. Älkää nyt pilatko jollain sössötyksellä otsikon muotoilusta. Kallis laite voi olla rahallisesti halpa, ja threadia on lupa jalostaa jos keskustelu siihen suuntaan menee. Edellä mainittua ärsyttävää sekä turanpäiväistä marinaa tulisi niin ikään välttää.
nisumaka
24.01.2013 12:03:33 (muokattu 24.01.2013 15:02:08)
Tämä oli kiinnostava ketju, kyllä. Ehkäpä mä voin tuoda pientä lisäarvoa vanhan ammattini kautta. Eli miten radiossa ulkolähetysauton kalustoa sähkösuojattiin. Tässä on varmasti pointteja kotistudioonkin, tekniikat ovat mielestäni hyvin samanlaisia.
 
1) Jatkuva toiminta, ettei lähetys katkeaisi sähkökatkossa
 
Tämä on erittäin yksinkertainen homma. Kaikki laitteet toimivat UPS:in generoiman sähkön kautta. Lähetysauto siis pystyi toimimaan myös akuilla, joten kytkentä oli aina: 230V (jos oli tarjolla) ==> lataa akkuja ==> näistä generoidaan 230 V uudelleen auton tarkkaamoon jossa kaikki laitteet ovat
 
Tässä on sellainen pointti, että jos kuulokkeilla miksaat ja miniminlaitteilla toimit, niin sähkön kulutus on aika vähäistä, eli akut kestävät aina useita tunteja. Jos sähkö meni poikki, autossa sammui vain latauslamppu. Jos sähkösyöttö oli epätasaista (esim jännitevaihteluita esiintyi), autossa oleva käyttöjännite pysyi aina stabiilina eikä reagoinut verkon vaihteluihin. Yleensä yksinkertainen on kaunista ;-)
 
2) Erotusmuuntajien käyttö mikrofonikanavissa.
 
Eli tasavirtahan ei kulje muuntajasta läpi. Näin ollen esimerkiksi ribbon mikit, joista nauha palaa rikki, jos niihin syötetään 48V Phantom, voi suojata laittamalla yksinkertaisesti muuntajan väliin. Radiossa on valtakaapeleissa usein haaroitusmuuntajat kanavittain, joten vanha kikka oli laittaa ribbonit XLR-XLR female-female adapterilla "muuntajan taa suojaan". Muuntaja kun toimii kumpaankin suuntaan ;-)
 
3) Erotusmuuntajien käyttö linjaulostulojen suojauksessa
 
Eli hyvin samanlainen, kuin kohta 2. Esimerkiksi discopöydän line-outtiin tai toisen mikserin ulostuloihin ei ole hyvä johtaa phantomia. Niinpä käytetään samaa ideaa, kuin mikrofonien kanssa ja tehdään sellaiset naaras-naaras XLR-piuhat, joista katkaistaan maa.
 
4) Äänimaa ja suojamaa
 
Tämä on niin laaja asia, että en lähde tätä tässä laajemmin selittämään, mutta tämä kannattaa opetella kunnolla. Muutoin helposti on järjestelmässä laitteita, joissa ei ole maadoitusta ollenkaan.
 
5) vot, muistin vielä yhden, maan katkaiseminen mikrofoniin liittyvästä naaras XLR:stä
 
Tämä oli vielä taannoin ongelma, mikkiin vuotaa vähäinen jännite. Törmäsin uudelleen tähän vuosi sitten TC Heliconin lauluefektilaitteen kanssa. Valmistajalla on oma mikrofoni, jossa on kauko-ohjaus efektilaitteelle. Se toimii siten, että mikrofonijohtoon ilmeisestikin syötetään tasajännite, ja efektiboxi osaa seurata tästä aiheutuvia signaaleja, jotka eivät siis kuulu äänessä. Käytettäessä muuta, kuin valmistajan omaa mikrofonia ongelma esiintyy. Ongelma oli sellainen, että mikrofonin kuoreen tulee sellainen 10v ohjausjännite. Eli mikki tuntuu huulilla samanlaisena, kuin painaisit 9V patterin huulia vasten. Tämän voi siis korjata edellä mainitulla pikku kikalla ilman, että mikroniin tai mikrofonijohtoon alkaa indusoitua pahasti häiriöitä. Niin siis boxi erottaa maan, eli sukassa ei ole "maa-maadoitusta". Tässä on toi aiemmin esittämäni muuntajajuttu jälleen vallan mainio.
 
Tossa noi keskeisimmät. Kommentoikaa ja kopioikaa omaan käyttöönne. Ja muistakaa, että vaikka laite ei olisi kytketty verkkoon, se saattaa lähettää voimakkaankin signaalin esimerkiksi latautuneiden kondensaattoreiden vuoksi. Voimaa voi olla jopa sähköiskuun saakka. Esimerkiksi Ampegin tehokkaaseen putkivahvistimeen ei kannata putkia mennä vaihtelemaan käsiänsä sen sisään sokeasti työnnellen, vaikka verkkojohto on vedettynä seinästä.
HateHalon
28.01.2013 15:12:45
 
 
Mulla on APC halpisups käytössä jossa on 4 pistorasiaa akun perässä ja 4 virtapiikkisuojauksella. makso about 90€, mutta toimii. Vaatimukset kun kasvaa, niin hintakin. Pitäisi hommata kaikille laitteille se akku ja jännitteentasaus väliin, mutta hinnat pomppaa moneen tonniin... Itselläkin tossa jo käytössä reilu 20 sähköä vaativaa laitetta tarkkaamossa, tosin ei aina samanaikasesti päällä...
www.halondesign.com
JAV
28.01.2013 22:15:04
tender.insanity: Meneehän. Kyseessä on edelleen kalliiden laitteiden suojaus. Ei tallennusvälineiden, joissa on sinulle arvokkaita tiedostoja. Jollekulle muulle tallennusvälineittesi arvo on niiden myyntiarvo, muulla ei ole kakkaakaan väliä. Ei ketään kiinnosta sinun valokuvat taikka rupiset audioraidat.
 
EDIT: Talo ei ole kallis laite, tietääkseni. Se on rakennus.

 
Ei sitte tullu mieleen, että koneella voi olla tallennettuna jotain oikeasti arvokasta? Esim. asiakkaille tehtyjä projekteja, joihin saatetaan haluta muutoksia vaikka vuodenkin jälkeen. Jos ei filejä löydy niin se on pahimmassa tapauksessa asiakkaan menetys, parhaassakin tapauksessa menettää rahat casesta. Ennemmin vaikka äänikortti posahtais ku filet katoais. Ja miksei tallennusvälineetkin ole kalliita laitteita, joiden suojausta kannattaa miettiä.
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1 2
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)