Aihe: intonaatio
1 2 3 4 5
basisti1971
10.06.2024 07:18:13
Moi.
 
lapio: Ehkä se olisi soitinkötöstelijöidenkin pikkuhiljaa aika opetella joo tekemään nuo nauhat niin, että kitara soi vireisesti juu.
 
:)
 
Kyse ei mun nähdäkseni niinkään ole siitä ettei osattaisi, vaan siitä ettei true temperament järjestelmää mielletä tarpeelliseksi ja/tai kustannustehokkaaksi.
Työläshän tuo toki on suoriin nauhoihin verrttuna, mutta jos asiakas on valmis maksamaan, veikkaan että moni seppä tuollaisen on myös valmis väsäämään.
 
True temperament otelautoja oli olemassa jo ennen kuin swedupetterit järjestelmän kaupallistivat, ja on satavarmaa että noita tehtiin ennen ja jälkeen kaupallistamisen asiasta kiinnostuneiden instrumenttimaakarien toimesta.
Aivan kuten mikrotonaalisiakin otelautoja.
Itseasiassa noilla kahdella järjestelmällä ei välttämättä ole kovinkaan paljon eroa jos true temperament otelauta on tehty pätkänauhoin, kuten ennenvanhaan tehtiin.
 
Sinänsähän noissa true temperament otelaudoissa ei ole valmistusteknisesti mitään kovin ihmeellistä, CNC jyrsimiä ja laserleikkureita joilla mutkaurat syntyvät löytyy jo monista pajoista, ja nauhojen -rosteristenkin- taivuttaminen vaatii vain metallurgian ja metallintyöstön ymmärtämistä.
Tarvittavia työkaluja ja taitoja toki unohtamatta.
Nauhatyöstö on toki melkoista nyhertämistä sattuneesta syystä, mutta rahallahan tuostakin selvinnee.
 

 
Little Savage: Siis miksi säätää intonaatio siltä pohjalta satula ja 12 nauha.?
 
Koska on 99,99% tapauksista riittävä tarkkuus jo siitäkin syystä että usein kaikki muutkin instrumentit joiden kera soitetaan ovat samanlaisia nauhallisia tasavireinstrumentteja.
Etenkin jos viritetään sointuihin/skaaloihin.
Ja koska nauhallisten tasavireinstrumenttien väjäämättömiin epätarkkuuksiin on korva jo aikapäivää sitten tottunut.
 
T:Samuli
basisti1971
10.06.2024 08:05:15
Moi.
 
Penasol: Sellaista tässä rupesin tuumiskelemaan, että onko teräskielisissä kielistä johtuvia intonaatio-ongelmia? Nailonisissa näitä joskus on.
 
Lyhyt vastaus:
 
Ei ole, johtuen valmistusmateriaalien ja- menetelmien erilaisuuksista.
 

 
Pidempi vastaus:
 
Nylon- tmv. keinoainekielien kanssa pitää olla hyvin tarkkana koska elastisen (palautuvan) venymisen lipsahtamnen liian pitkälle plastiselle (ei-palautuvalle) tapahtuu äärimmäisen helposti, etenkin jos venyttää väärin.
Plastiselle puolelle pitää kuitenkin kieltä käyttökuntoon venytettessä tietenkin päästä, muutoinhan ei venyttämisellä olisi minkäänlaista vaikutusta.
 
Ei-metalliset kielet eivät myöskään pääsääntöisesti ole yhtä homogeenisiä kuin metallikielet, joten kaikissa kohtaa kieltä ei myötöraja-alue jolle veytettäessä olisi pästävä, ole samassa kohtaa voima-aluetta.
Jos voimaa käytetään liikaa ja mennään liian lähelle murtorajaa, todennäköisyys sille että materiaali muokkauslujittuu liiaksi kasvaa suuresti.
Liiaksi muokkauslujittuneet kohdat aiheuttavat epäjatkuvuuskohdan materiaaliin, aiheuttaen potentiaalisen murtokohdan ja muuttavat värähtelyominaisuuksia koska materiaalin poikkipinta-ala on pienempi kuin vähemmän venytetyissä kohdissa.
 
Ei-metallisia kieliä ei pysty täysin esivenyttämään etukäteen materiaalien elastisuudesta johtuen.
 

 
Metallikielet ovat jo vuosikymmeniä olleet enemmän tai vähemmän esivenytettyjä, joten venyttämisen tarve kieliä vaihtaessa on ei-metallisia kieliä pienempi.
Venyttämiseen vaadittavat voimat ovat myös aivan toista luokkaa kuin ei-metallislla kielillä.
Metallikielet ovat myöskin huomattavasti homogeenisempä materiaalia, joten venyttää voi vapaammin kunhan tekee homman oikeaoppisesti.
 
Jollei hanki tai askartele puuhaan työkalua, ainoa oikeaoppinen tapa venyttää (lähinnä löysät pois lukottomien instrumenttien tallasta/virikoneistoista) on venyttää peukalo-etusormi+keskisormi pihtiotteella otelaudan poikkisuuntaan.
 
Usein nähdyt tavat repiä kieltä ~12 nauhan tienoilta otelaudan poikkisuuntaan tai roikottaa instrumenttia yhden kielen varassa ovat mainioita tapoja paskoa kieli tai aiheuttaa muutakin vahinkoa.
Vielä hölmömpi tapa on nostaa kieli ylös otalautapinnasta ja päästää vapaasti räpsähtämään nauhoihin.
 
Intonaation säätäminen muilla kuin uusilla laadukkailla kielillä on hukkaanheitettyä aikaa ja vaivaa.
Ja jollei halua säätää -tarkistaa toki aina pitää- intonaatiota aina kieltenvaihdon yhteydessä, käyttää aina samoja kieliä.
 
T:Samuli
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1 2 3 4 5
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)