Aihe: Vahvistimen lämmitys ja jäähdytys?
1 2
LaMotta
23.06.2016 16:36:19 (muokattu 23.06.2016 16:36:53)
 
 
McLeach: Tästä tulikin mieleen, kuinka kauan jengi on seisottanut vahvistinta standby-tilassa? Esim settien välissä tai ennen keikkaa soundtsekin jälkeen, vai meneekö aina virrat kiinni kun taukoillaan? Mitä haittoja tai hyötyjä?
 
Tauoilla oli yleensä linja kiinni viritinpedaalilla. Ja kitaran vola nollassa.
(Lausutaan elämään kyllästyneellä äänellä): "Jos ei kiinnosta niin ei tiällä mikkää pakko oo olla. Työ tiijättä missä on ovet."
kojones
23.06.2016 16:40:28
Laulava Kylätohtori: Mitä haittaa sb:sta voi olla? Olen aina luullut, että se on 'turha', mutta harmiton...
 
Katodimyrkytys, jännitepiikit, yksi hajoava osa lisää.
harryk
23.06.2016 17:40:03
 
 
Ottaen huomioon nykyputkien laadun ja niiden odotettavan eliniän, en usko, että standby-kytkimen liiallinen käyttö aiheuttaa putkien ennenaikaisia kuolemia. Joku keinokuorma, johon ajetaan kitarasignaalia täysillä, tuhoaa putket paljon nopeammin.
Suomalaisia käsintehtyjä putkivahvistimia kaikille soittajille www.bluetone.fi
Osteri
24.06.2016 08:54:46
LaMotta: H&Kn Statesman combossa ei esim ole erillistä std-by-kytkintä .
 
Juurikin näin. Kaikki mitä saksalainen insinööri suunnittelee, toimii takuulla. Tunnettuahan on että "maailma tarvitsee johtotähtiä". :-)
 
H&K Statesman sarjaa ei eds tarvitse erityisemmin suositella, hankintapäätökseen riittää kun niihin tutustuu tovin.
- Rock ... erityisesti kasarirock ! -
LaMotta
24.06.2016 09:09:28 (muokattu 24.06.2016 09:12:21)
 
 
Osteri: Juurikin näin. Kaikki mitä saksalainen insinööri suunnittelee, toimii takuulla. Tunnettuahan on että "maailma tarvitsee johtotähtiä". :-)
 
Ei sitä ollut muistaakseni esim Fender Blues Juniorissakaan. VOX ac4.
(Lausutaan elämään kyllästyneellä äänellä): "Jos ei kiinnosta niin ei tiällä mikkää pakko oo olla. Työ tiijättä missä on ovet."
Osteri
24.06.2016 09:18:40 (muokattu 24.06.2016 09:19:37)
LaMotta: Ei sitä ollut muistaakseni esim Fender Blues Juniorissakaan. VOX ac4.
 
Whatever, silti katson Saksaan ja luotan järkkymättömänä niihin insinööreihin. Hyvä, pitkäaikainen kokemus riittää.
- Rock ... erityisesti kasarirock ! -
teemu-t-k
24.06.2016 11:59:54 (muokattu 24.06.2016 12:38:04)
Ovat - muutoin kuin "mykistys" -kytkimenä - täysin tarpeettomia vipuja, IMO. Käytännössä toteutustapakin vaihtelee PALJON joten hyöty/haitta -aspektia on vaikea arvioida.
 
Esim. standby -kytkimen, joka oikosulkee vaiheenkääntäjän lähdöt keskenään, yhtäläisyydet standby -kytkimeen, joka "avaa" B+ piirin, jäävät vahvistimen mykistymiseen. Kaikki muu onkin sitten erilaista.
 
Ihan kuriositeettina, alkuperäisessä Vox AC30:ssä ei ollut standby -kytkintä. Eikä se sellaista tarvinnut. Kun sellainen sitten lisättiin yleisön painostuksesta uuteen versioon vahvistimesta niin johan alkoi esiintymään ongelmia virtalähteen kanssa. Eli tuossa tapauksessa oli ainakin vahvistimen luotettavuutta oleellisesti heikentävä lisäys.
 
Paljonhan noita puolustellaan putkien eliniän kasvattamisella. Heikko argumentti: Perus "receiver" putket eivät toimi niin korkeilla anodijännitteillä, että "kylmäkäynnistys" aiheuttaisi niille vahinkoa. Käytännössä aivan sama vahinkomekanismi tekeekin enemmän tuhoa putkien ollessa kuumia ja alttiita tärinälle (esim. ihan vaan soitettaessa vahvistimen kaiutta). Jostain mystisestä syystä kukaan ei juurikaan piittaa tuosta ilmiöstä vaikka uskonnollisesti noudattaisi ties mitä "standby seremoniaa".
 
Anodijännitteen (tai virran) puuttuminen anodin ollessa kuuma on kuitenkin ihan todellinen vahinkomekanismi kyseisille putkille. ...Ja sitähän suorastaan kerjäävät kaikki vain B+ jännitteen pois kytkevät "standby" -järjestelyt. Eli sen pituinen se tuosta aiheesta.
 
B+ jännitteen kytkeminen aiheuttaa myös virta -ja jännitetransientteja virtalähteessä, jotka puolestaan hiljalleen hajoittavat tasasuuntaajaat,
kondensaattorit, yms. eikä ehkä vähiten ihan vaan sen standby kytkimen itsessään. Yleisin vika onkin sen kytkimen hajoaminen, mitä toki edesauttaa yleinen trendi käyttää joitain täysin alimitoitettuja 250VAC kytkimiä leikkaamaan about 500VDC jännitteitä! Ei näin!
 
Eli se yleisin tapa toteuttaa stand-by -ominaisuus ei todellakaan edesauta lisäämään putkien tai vahvistimen elinikää. Pikemminkin päinvastoin.
 
Parempia järjestelyjä on tietysti olemassa. Monet vintage vahvistimet esimerkiksi vain mykistivät vahvistimen esim. oikosulkemalla signaalitien maihin, vaiheenkääntäjän lähdöt, tai korvaamalla kaiutinkuorman keinokuormalla / oikosululla. Putkien elinikä ei tietysti moisesta järjestelystä muutu mihinkään, eikä voikaan, mutta virtalähteen vahinkomekanismit eliminoidaan. Stand-by kytkin itsessään ei siten myöskään ole altis korkeille virroille ja jännitteille ja sen elinikä kasvaa.
Jälkimmäistä periaatetta noudattaa vaikkapa Peavey:n ja Traynor:in käyttämä järjestely joka vain oikosulkee pääteputkien "screen" hilat maihin. Lopputulos on vahvistimen mykistyminen mutta kytkin itsessään ei ole altis läheskään yhtä korkeille transienteille kuin katkottaessa B+ jännitettä. Lisäksi Peavey lisää virtalähteeseen MOV:in virtapiikkejä suitsemaan.
 
Myös katodipiirin voi "avata" putken mykistämiseksi. Tätä järjestelyä hyödyntävät esim. Blackstar, ENGL ja Hughes&Kettner. Pieni katodivirta kannattaa kuitenkin säilyttää (sillä se kasvattaa putken elinikää) joten käytännössä "avaa" katodit suuren sarjavastuksen läpi (esim. 100K). Häiritsevä pieni signaalivuoto minimoidaan sitten esim. lisäämällä oheen kytkin joka oikosulkemalla mykistää signaalitien.
 
Blackstar:in vahvistimet esimerkiksi tekevät kaiken edellä mainitun, ja lisäksi pakko-ohjaavat pääteputkien biasoinnin "cutoff" tilaan stand-by -tilassa tai silloin kun kaiutinkuormaa ei ole kytketty. Hughes&Kettner vahvistimet puolestaan tarkkailevat pääteputkien katodivirtaa ja ohjaavat ne stand-by tilaan (avoin piiri), jos maksimivirta ylittyy. Nämä ovat sellaisia järjestelyjä joiden voi realistisesti todeta lisäävän putkien / vahvistimen oletettua elinikää ja luotettavuutta.
 
Katodit edellämainituissa taas eivät ole suoraan mekaanisen kytkimen perässä vaan sen virkaa hoitaa MOSFET transistori, mille transientit eivät ole ongelma siinä missä alimitoitetuille mekaanisille kytkimille. Katodilla jännitepotentiaali on muutenkin alhaisempi. MOSFET: in kantaa puolestaan voi ohjata ties millä rimpulakytkimellä tahansa (koska virrat / jännitteet ovat minimaalisia), tai jopa mikroprosessorilla / logiikkapiirillä joihin sitten ympätään vaikka ne edellä-mainitut pakko-ohjaukset. (Esim. yllämainitut Hughes&Kettner ja Blackstar). Se onkin modernien putkivahvistimien toimintaperiaate joilla yleinen luotettavuus ja putkien elinikä oikeasti kasvaa.
 
Kehnosti toteutettu stand-by -piiri (esim. B+ jännitteen katkominen) ei tee mitään muuta kuin lisää vahvistimen epäluotettavuutta ja vähintääkin edesauttaa pääteputkien nopeampaa kulumista.
Metalkallo
24.06.2016 17:31:33
teemu-t-k: Eli se yleisin tapa toteuttaa stand-by -ominaisuus ei todellakaan edesauta lisäämään putkien tai vahvistimen elinikää. Pikemminkin päinvastoin.
 
Mites tuossa Marshall DSL40c combossa tuo stand-by, onko huonosti toteutettu? Tiedätkö yhtään?
 
Ja tähän kysymykseen ei taida olla vielä vastattu, että jos lopettaa stand-by kytkimen käytön kokonaan, eli pitää kytkintä aina pois päältä jolloin virta menee suoraan käynnistyksessä laitteeseenja sen osiin, onko se turvallista/kannattavaa?
Marsu miäs!
Wesgu
24.06.2016 21:29:10
Tohtori Zetan aatoksia asiasta.
 
http://drzamps.com/blog-standby-switch/
Life's too short for bad tone!
SirElwood
25.06.2016 11:35:19
Wesgu: Tohtori Zetan aatoksia asiasta.
 
http://drzamps.com/blog-standby-switch/

 
Juuri tällaisen BS:n takia mokomat kytkimet ovat vieläkin käytössä. Hyvä kuitenkin tietää miltä pohjalta tämän tohtorin vekottimet rakennetaan.
Metalkallo
25.06.2016 18:09:09
Tuohon mun omaan kysymykseeni liittyen- että jos lopettaa stand-by kytkimen käytön kokonaan, eli pitää kytkintä aina pois päältä jolloin virta menee suoraan käynnistyksessä laitteeseen ja sen osiin, onko se turvallista/kannattavaa?
 
Kysyin tuota harryk:lta koska en saanut täällä ketjussa vielä vastausta, ja harry sanoi, että se on turvallista.

 
Tämä alhaalla oleva teksti varmaan tarkoittaa, että putkitasasuuntaaja antaa virran tulla aukaisussa hieman tasaisemmin, kuin taas SS tasasuuntaaja eli trankku joka päästää virran suoraan päätä kuumalle putkelle kun kytkee standbyn pois päältä?

https://bareknucklepickups.co.uk/forum/index.php?topic=24542.0
Valve rectifiers certainly give the other tubes a nice soft start, certainly compared to just throwing the standby switch on a SS rectifier and letting the full HT loose on a hot tube. Makes me wonder if anyone's ever built a solid state power supply that mimics this, slowly ramping up the voltage?
Marsu miäs!
LaMotta
25.06.2016 18:49:55 (muokattu 25.06.2016 18:50:22)
 
 
Moniko vahvistin tai putki on hajonnut 'väärän' std-by-kytkimen käytön vuoksi? Minun ymmärtääkseni putkille pahinta on se jos ne saavat lämpimänä jonkinlaisia iskuja tai tärinää.
(Lausutaan elämään kyllästyneellä äänellä): "Jos ei kiinnosta niin ei tiällä mikkää pakko oo olla. Työ tiijättä missä on ovet."
harryk
25.06.2016 23:09:46
 
 
Tämän päivän putkille pahinta on se jos ne on valmistettu huonosti. Meillä on "ns. parhaat" nykyputket kestäneet pakasta vedettyinä alle tunnin vahvarin tyhjäkäynnillä.
Suomalaisia käsintehtyjä putkivahvistimia kaikille soittajille www.bluetone.fi
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1 2
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)