Aihe: Miten opetella soittamaan korvakuulolta?
1
Kylyma
27.02.2006 14:53:14
 
 
Tulin siihen tulokseen että tabulatuureista soittaminen on aikaa vievää, ja saamatonta. Mietin kokoajan että alan soittamaan korvakuulolta mutta en tiedä edes että mistä alottaa, kokeneet konkarit sun muut ihmiset jotka osaavat, niin pistäkääs vinkkiä tulemaan.
mä en ole sankariainesta, se kunniasta ja maineesta. kalamies#47 >-)))>
Hammermul
27.02.2006 15:10:42
 
 
Aloita joillain helpoilla melodioilla. Ukko Nooa, Maamme-laulu yms. varmaan tulee ulkomuistista. Skaalatuntemus auttaa sävelten löytämisessä.
Mielipiteesi on väärä.
Juuleppi
27.02.2006 15:12:23
Otat aluks jonku hyvän ja yksinkertasen melodian mistä tykkäät. Sit vaikka väkisin etit ne oikealta kuulostavat sävelet. Käy vaikka koko otelauta läpi kunnes oikea sävel löytyy. Hiljalleen nostat vaikeustasoa ja alat vaikka blokkaileen sointuja. Ei tohon oikein ole mitää oikotietä. Ajan kanssa se korva oppii kuulemaan.
Ei helv..ei saatn! Käsi missä?!?
wavelength
27.02.2006 16:37:46
 
 
Opettele soittamaan ja laulamaan melodioita yhtä aikaa, tai mieluummin siten, että ensin laulat melodian sävelen, jonka yrität toistaa kitaralla. Aloita hitaasti ja simppeleillä jutuilla, ja pähkäile tarkkaan, mitä intervalleja melodialinjaan kuuluu. Kannattaa pitää mielessä myös sävellaji, jotta tietäisit missä päin asteikkoa olet menossa. Sisäisen korvan ja käsien yhteispeli alkaa kehittyä pikkuhiljaa, ja riuskan treenaamisen jälkeen kykenet soittamaan mitä hyvänsä mielessäsi pyöriviä melodioita.
En tiedä mistä puhun.
arvid70
27.02.2006 20:07:11
Tuon melodian löytäminen vois onnistuakki, mutta mua on askarruttanu aivan saatanasti se et miten oppisin kuulemaan ne soinnut ku sitä ei tajua, ja soinnuilla yleensä komppailen omaksi huviksi
KAUPPIAAN PUHETTA!!
mie
28.02.2006 14:27:12
 
 
Groovelover
28.02.2006 14:35:23 (muokattu 28.02.2006 14:47:26)
Sointujen tunnistamista korvakuulolta voi treenata, piano tms. kosketinsoitin on erittäin hyvä väline siinä hommassa, mutta kyllä skitallakin sitä voi ihan hyvin treenata. Opettele ensin tunnistamaan kolmisoinnut perusmuodossa eli järjestyksessä perusääni-terssi-kvintti. Niitähän on duuri (I-III-V), molli (I-bIII-V), dimi (I-bIII-bV) ja ylinouseva (I-III-#V). Sen jälkeen kokeile sointukäännösten tunnistamista eli terssikäännös (terssi-kvintti-oktaavi) ja kvinttikäännös (kvintti-oktaavi-terssi). Seuraavaksi nelisointujen kanssa sama homma, perusmuodossa majseiska (I-III-V-VII), dominanttiseiska (I-III-V-bVII), molliseiska (I-bIII-V-bVII), molliseiskadimi (I-bIII-bV-bVII), ylinouseva majseiska (I-III-#V-VII), mollimajseiska (I-bIII-V-VII). Jaa, tulikohan kaikki mukaan? Anyway, sen jälkeen noista kaikista käännökset eli terssikäännös (terssi-kvintti-septimi-oktaavi), kvinttikäännös (kvintti-septimi-oktaavi-terssi) ja septimikäännös (septimi-oktaavi-terssi-kvintti). Netistä löytyy muuten vaikka kuinka paljon ilmaisia sivustoja sävelkorvatreeniin, googleta "ear training".
 
Sointukulkujen plokkaamiseen korvakuulolta auttaa sävellajisointujen tuntemus eli duuriskaalan joka äänelle rakennetut kolmisoinnut: jokaisessa duurisävellajissa sointuasteet ovat samassa järjestyksessä eli I (duuri), II (molli), III (molli), IV(duuri), V (duuri, yleensä V7), VI (molli) ja VII (dimi). Suuri osa biiseistä perustuu ihan noihin sointuihin, tietyt sointukulut toistuvat biisistä toiseen ja ajan kanssa opit tunnistamaan ne nopeasti. Esimerkiksi I-IV-V7, IIm-V7-I, I-VIm-IV-V7 ja niin edelleen. Joku varmaan osaa selittää tämän paremminkin, mutta so what, tämä oli ihan pikaisesti kirjoitettu teksti, jos on virheitä niin oppineemmat korjatkoon pahimmat mokat.
 
EDIT: Hups, huomasin just että tuolta löytyy laajempi ja selkeämpi selvitys sointuteoriasta: http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=39&t=24497
Ambrusin
28.02.2006 15:19:29 (muokattu 28.02.2006 15:20:10)
 
 
Edellinen kaveri antoi aika tyhjentävää analyysiä soinnutuksesta, mutta sen oppimisessa menee jonkin aikaa, joten itse pitäisin ehkä "helpoimpana" yrittää löytää biisistä sitä soinnun perussäveltä, jonka pohjalta on sit kyllä helppoa huomata, onko kyseessä duuri tai molli, ja siitä sit katsomaan onko sointu duuri- tai molliseiska. Noilla soinnuilla luonnistuu jo kyllä 90 prosenttia populäärimusan biiseistä. Monestihan tämän perussävelen kuule bassolinjasta. Tottakai teoriapohja on hyvä oppia, se antaa pohjaa kyllä koko soitolle, ja voi nousta vielä arvoon arvaamattomaan esim. jamitellessa. Suuri kitarakirja, sieltä löytyy kaikki oleellinen.
Juntunen
03.03.2006 21:28:30
 
 
Itse soitin aikanaan todella paljon levyjen päälle. Se oli hedelmällistä se. Vedin metallican levyjä läpi vaikka en kaikkia kohtia ois osannutkaan. Joitakin juttuja katselin etukäteen tabulatuureista, mutta suurimman osan riffeistä oppi bongaamaan korvakuulolta.
 
Toki aivan vasta-alkajalle suosittelisin ehkä jotain helpompaa soitettavaa. Vaikka ei ne Metallican junttariffitkään kovin kauheita loppuunsa ole. Niistä kai noin 80% kitaristeista aloittaa. :D
Jonte
03.03.2006 23:48:28
Tulin siihen tulokseen että tabulatuureista soittaminen on aikaa vievää, ja saamatonta. Mietin kokoajan että alan soittamaan korvakuulolta mutta en tiedä edes että mistä alottaa, kokeneet konkarit sun muut ihmiset jotka osaavat, niin pistäkääs vinkkiä tulemaan.
 
1. Opettele ne nuotit.
 
2. Jos et opettele, niin hankaa duuri- ja molliasteikkoja edestakaisin kaikista sävellajeista ja asemista kolme tuntia päivässä. Se jos mikä kehittää korvaa. Silloin pystyt paremmin opettelemaan biisejä levyltä.
 
3. Homma Ralph Denyerin Suuri Kitarakirja ja paneudu siihen ihan todella.
Sleepy Sleepers:"Kaksi asiaa meidän musiikissa pitää muuttaa. Laulu ja soitto on jätettävä pois".
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)