Aihe: mitä nyt??
1
Pete68
14.03.2006 22:25:22
Moi!
Olen harjoitellut perussointuja duureja/molleja sekä -7sointuja. Olen yrittänyt rämpytellä läpi yksinkertaisia biisejä soinnuilla. Miten edetä? Hyviä vinkkejä oliskos tarjolla?
tommiot
14.03.2006 22:50:50
Dimit, maj7, ysit ja sus-soinnut vielä ainakin.
 
No soita biisejä joista tykkäät :)
wavelength
14.03.2006 23:07:40
 
 
Soita pikkuisen vaikeampia biisejä. Laajenna pikkuhiljaa sointutietämystäsi. Ota harmonian ja komppauksen salat haltuun askel kerrallaan. Timea ja sointujen ottamista voi harjoitella ja hioa vaikka loputtomiin, ja se on taatusti vaivan arvoista.
En tiedä mistä puhun.
Kupru
15.03.2006 12:19:11
 
 
Alat soittamaan bluesia ja opettelet miten ne soinnut muodostuvat!
Pete68
15.03.2006 21:31:48
Harmonian ja komppauksen salat ? Oliskos hyviä kirjavinkkejä / nettisivuvinkkejä mistä saisi lisäoppia?
apenaattori
15.03.2006 21:36:05
Dimit
 
Heeetkonen heetkonen heetkonen... Nyt joku äkkiä selvittämään minulle "dimien" rakenne ja oikea nimi, ennen kuin joku huomaa, etten tajunnut.
"The harder you try the dumber you look."
kivi
15.03.2006 21:47:59
Heeetkonen heetkonen heetkonen... Nyt joku äkkiä selvittämään minulle "dimien" rakenne ja oikea nimi, ennen kuin joku huomaa, etten tajunnut.
 
Dim, "diminished chords"
 
Eli vähennetyistä soinnuista on kyse. Jos oikein kriittisiä ollaan, niin niitä on vain neljä, ja oikein käytettynä niillä voidaan "korvata" muut soinnut. Toki ne ovat mielenkiintoisen kuuloisia yksinäänkin.
 
Seuraava oikotie 5-sointujen jälkeen :-)
Kätyrien 2. helmikuuta ilmestyvän levyn studiopäiväkirja on nyt netissä! Lue ja hämmenny!
Siirry studiopäiväkirjaan.
KMT
16.03.2006 02:16:30
 
 
Tietysti ylinousevatkin vielä
"tänäänkin jonkun haave toteutuu muttei ikinä sun" Juoppohurtta
Pete68
16.03.2006 20:58:43
Voi olla taas ihan idiootti kysymys, mutta vaihdatteko komppauksen rytmitystä kesken kappaleiden ? Olisko jollain hyvää esimerkkiä yksinkertaisesta kappaleesta yksinkertaisin komppausesimerkein (rytmityksin) ?
Ostinaatio
17.03.2006 19:52:02
Voi olla taas ihan idiootti kysymys, mutta vaihdatteko komppauksen rytmitystä kesken kappaleiden ? Olisko jollain hyvää esimerkkiä yksinkertaisesta kappaleesta yksinkertaisin komppausesimerkein (rytmityksin) ?
 
Riippuu kappaleesta, aika monissa kappaleissa on eri rytmitys esimerkiksi kertosäkeessä ja säkeessä. Yksinkertainen komppausesimerkki voisi olla esimerkiksi, Nirvanan About A Girlissa jossa säkeiden rytmitys menee jokseenkin näin:
|o ......|...o ...|
Kun taas kertosäkeessä perusidea on tämä:
|o .o ...|
 
(joissa o on neljäsosanuotti, ja . kahdeksasosa, tahtilaji on tietysti 4/4)
Joskin nuo möytäilevät huippukohtia jne.
 
Yleensäkkin jos olet opetellut noita perus- duuri ja molli / seiskasointuja, niin ei ole välttämättä tarpeen heti lähteä laajentamaan, vaan tärkeää on ottaa myös ne sujuvasti haltuun. Tätä varten kannattaa opetella lukemaan rytminuotteja, ja lainata kirjastosta sitten jotain laulukirjoja tai vastaavia, josta voi normaaleita nuotiomeininkejä opetella.
 
Jos haluaa enemmän haastetta, voit kuunnella levyiltä biisejä ja yrittää poimia niistä sointukiertojen lisäksi rytmityksiä.
 
Tämän lisäksi tietysti, erilaisten näppäilykuvioiden opettelu on ihan peruskitaroinnissa hyödyllistä, tähän voisi sopia esimerkiksi Simon and Garufunkelin Scarborough Fairin opettelu, tai vastaavat.
 
Tietysti harmoniasuuntaankin voi samalla laajentaa, mutta sieltäkään ei helpolla työt lopu. Sen lisäksi, että on hyvä opetella ymmärtämään eri sointujen perusrakenteet, ja miksi ne ovat sellaisia kuin ne ovat, on esimerkiksi hyödyllistä opetella ottamaan kolmi- ja nelisoinnuista erilaisia käännöksiä sujuvasti (tai tämä on ainakin Jazz-stankkujen soitteluun hyödyllistä, nuotiokitarointiin suosittelisin enemmän keskittymistä noihin ensimmäisiin neuvoihini).
 
Jos siinä nyt olisi alustavaa harjoiteltavaa?
"Tuhotkaa kansa, murskatkaa ja vaientakaa se. Sillä eurooppalainen valistus on suuriarvoisempi kuin kansa." -Dostojevski
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)