Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:-HJN-
Alue:Elektroniikka ja soitinrakennus
Aihe:VOIMAa ja putkien pauketta
Aika:29.01.2009 11:29
Morjesta Paavo ja muut alan miehet
 
Tuo kontrollerilla hallittu yksilöllinen vakiovirta, pitäisi kyllä toimia, vaikka en ole mikään bittinikkari en näe toiminnalle esteitä. Tietysti siinä riittä turaamista, mutta se on antoisampaa kun telkkarinkatselu tai netissä roikkuminen.
 
Tuo PL36 on käyttökelpoinen putki, kuten; PL86, PCL86, PL504 ja PL509. P-sarja on hehkujen suhteen paljon parempi E-sarja, koska hehkuvirrat on pieniä, Kun vielä jännite on suurempi, pelkästään kontaktiviat putkien kannoilla on vähäisempiä. PL504 ja PL509 ovat videojuovapääteputkia, mutta käyttökelpoisia audiossa ja yllättävän kestäviä myös kuljetuksissa.
 
Yleensä on mielekkäämpää tehdä vahvisti suuren katodivirran omaavista putkista, kuten nuo yllämainitut ovat. 6C33C on paljon käytetty OTL tötterö, niitä löytyy lukuisia versioita. Sitä käytetään myös Cirlotron/Köykkkä kytkennällä muuntajalla tai ilman. Entinen työkaverini, dosentti Ohvo teki aikanaan pari versiota Hi-Fi vahvistimia 6C33C putkilla.
 
Tein aikanaan Köykän R200 vahvistimia hieman muunneltuna PA käyttöön. Siinä oli pääteputkina 6 x PL504. Köykän idea oli muuttaa ohjauksen funktiona biasta ja näin putken jyrkkyys muuttui. Se oli tavallaan expanderi, koska bias putosi ohjauksen myötä. Ohjausjännite otettiin pienellä apumuuntajalla, jossa oli muutaman kierroksen ensio, ne olivat putkenkatodin kanssa sarjassa. Huolimatta varsin simppelistä ratkaisusta se toimi kun junan vessa.
 
Mainittuja vahvistimia oli 8 kpl Hurriganesin PA:n sub-torvissa. Se oli siihen tarkoitukseen loistava, koska vehje limitoi ja komperssoi ihan itse, ilman minkään maailman kaiutinprosessoria. (niitä ei vielä ollut edes keksitty) Sinusteho oli 4 ohmiin reilun 200W, mutta dynaaminen teho oli jotain aivan muuta, koska mikään se ajan transistoripääte ei sille pärjännyt. Vahvistimet viettävät vanhuuden päiviä Esa Palsa Lahden hellässä huomassa.
 
Hi-Fi puolella tuo tarkka putkien parittelu, vakiovirrat ja jännitteet ovat paikallaan. Köykällä oli omat näkemyksensä tästäkin, hänen mielestään oli hyvä, jos bias tippui samassa suhteessa kun anodijännite. Myöskään tolkuttomista elkoista anodijännitteen suotoon hän ei ollut oikein innostunut. Hänen mielestään hyvin toimiva ja symmetrinen verkkomuuntaja oli tärkeämpi kun ylisuuret pullot. Hurriganes PA päätteeseen laiton anodipuolen suotoon 4kpl hyvälaatuisia Rifan elkoja, 1000microF/puoli. Oman näkemykseni mukaan kitaravahvistin saa anodi- ja bias-puolelta elää rasituksen mukaan, sillä saadaan osa sitä natural-kompressiota.
Copyright ©1999-2023, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=174415