Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:basisti1971
Alue:Kitarat: kitarakamat
Aihe:Apua tarvitsis uusien virittimien kanssa
Aika:18.04.2021 06:37
Moi.
 
Kylmäspray on yksi niistä aineista jotka kannattaa ehdottomasti pitää kaukana sekä luonnon- että keinoainepintakäsittelyistä ellei pintakäsittelyn irroittaminen, samentaminen relikointitarkoituksessa tmv. ole päämääränä.
 

 
73nd3r: Metallin laajeneminen/supistuminen on holkin kokoluokassa kitaran lavassa aika pienivaikutteista (luulisin) joten tässä on kyse eri asiasta kuin jossain konepajajutuissa (hammaskehän asennus kuumennus/pakastus yhdistelmällä jne.).
 
Totta, tässä tapauksessa kyse ei ole lämpölaajenemisen vaikutuksista.
Johonkin vuosien takaiseen vastaavaan kysymykseen laskeskelin halkaisijanmuutoksiakin, olivat kokoluokkaa sadasosamillejä.
 

 
73nd3r: Eikä tossa ole tarkoitus punahehkuiseksi sitä holkkia kuumentaa, kolvilla tms. vaan sen verran että (toivottavasti) liima/lakka sen holkin alla antaa paremmin periksi.
 
^Tämä.
Valtaosalla musiikki-instrumenteissa käytetyillä pintakäsittelyillä 100 astetta alkaa olla jo sillä rajalla (tai joissain tapauksissa jo yli) jossa maali/lakka/liima on jo niin pehmeätä että siihen jää pysyviä rakenne- tai ulkonäkömuutoksia.
Sormen- tai ulosvetoholkin jälki joka tapauksessa.
 

 
73nd3r: Mutta kuten sanottu tuonkin voi tietysti mokata ;)
 
Kyllä.
Aivan kuten otelautanauhojenkin irroitusyrityksissä, lämpöä on oman kokemuksen perusteella syytä käyttää vain kun on joko tietoa tai vahva epäilys siitä että asennnusvaiheessa on liitokseen jäänyt maalia/lakkaa, tai siitä että kikare on vartavasten liimattu.
 
Useammalla nopealla kuumentamisella ja jäähdyttämisellä saa myös tapauskohtaisesti esimerkiksi vanhempien Landoloiden teräksisten, puun jäännöskosteuden ja ilmankosteuden vaikutuksesta vuosikymmenten saatossa lapaan ruostuneiden holkkien ruosteen sen verran murenemaan että lapaviilun repeileminen on vain vähäistä.
 
T:Samuli
Copyright ©1999-2021, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=244279