Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Nifa
Alue:Kitarat: akustinen
Aihe:Paremmat kielet uuteen akustiseen (ja sorminäppäily)
Aika:18.11.2020 17:01
Hei kaikki,
 
Lyhyt intro ennenkuin menen asiaan. Kitaransoitto aloitettu aikuisiällä, joista viimeiset 2 v intensiivisesti. Aluksi soittelin paria klassista kitaraa ja sitten siirryin ohutkoppaiseen akkariin. Tyylisuuntana folkkia sorminäppäillen / sormilla komppaamalla. Pojan konserteissa joskus säestyksessä plektra. Plekusta en erityisimmen pidä. Yleensä kotona säestän poikaa ja vaimoa, viulu & viulu tai viulu & mandoliini, yleensä folkkia. Aina sormilla, kuten myös treenatessa.
 
Ohutkoppaisessa akustisessa (laminoitu lelu) olen pääsääntöisesti pitänyt Martinin Silk & Steeliä (MA-130S) ja olen niistä kovasti pitänyt. Yhdessä vaiheessa kokeilin muitakin kieliä kasapäin ja huomasin mm.: G-kielen on pakko olla punottu ja S&S lisäksi tyyliin ainoa joka toimi (soundillisesti) oli Daddarion Gipsy Jazz (oisko ollu 10-44). Tykkään siis tummasta ja lämpöisestä äänestä.
 
Nyt lähestymme tätä kieliasiaa. Menin hankkimaan pitkän pähkäilyn jälkeen oikean soittimen, tarkemmin ottaen koko mahonkisen Martinin 00-DB (JT).
 
Alkuperäiset kielet jotka tuli mukana taisi olla Martinin PB 12-54 (MSP7100). Ihan okei, pidin niitä paikallaan päivän ja sitten vaihdoin Martinin Retrot 11-52. Hakkasi ainakin aikaisemmat PBt, mutta jotenkin en ole ihan vieläkään täysin tyytyväinen äänimaisemaan. Plektran kanssa kun soittaa, niin todella hyvä ääni. Samaten jos näppäilee komppia, niin hyvä joo, mutta kun komppaa sormilla ilman plektraa niin miten sitä kuvailisi.. No sen lisäksi, että Silk&Steelillä on helpompaa kompata, onhan ne toki löysemmät, niin noilla Retroilla tavallaan menee sormikomppauksessa ääni tukkoon. Samaten myös jos esim. komppaa peukalolla vaan vetelemällä rauhallisesti alaspäin herkkää balladia, niin toimii.
 
Varmaan osa ongelmaa on, että kun nuo Retrot ovat jäykemmät kuin S&S, että pitäisi saada niihin enemmän voimaa, että soisivat kunnolla. Varmaan selittää sen, että ovat plektralla ok.
 
Eli mitäs kieliä tässä lähtisi kokeilemaan? Kun jotenkin takaraivossa jyskyttää, että mm. noi S&St toimis parhaiten ohutkoppasilla. Ja se, että pitäs varmaan tiputtaa parinapsua kaulaa löysemmälle jos noi S&S.t vaihtaa tilalle, mitä ei uudesta (ja oudosta) kitarasta heti tohtisi.
 
Löytyykö muita sorminäppäilijöitä, jotka olisivat löytäneet ratkaisun ainakin omaan korvaansa sopivaksi?
Copyright ©1999-2021, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=51&t=243399