Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:peteihis
Alue:Kitarat: soittaminen
Aihe:Kielten korkeus
Aika:14.11.2020 21:01   (muokattu 14.11.2020 21:04)
"Alakielillä ongelma on soittaessa ylemmiltä nauhoilta"
 
Selvähän tää: Alakielet = bassokielet, eli ne paksummat ja ylänauhat = ne joita merkitään suuremmilla numeroilla, eli jotka ovat lähempänä tallaa ja mikrofoneja ja joilta soittaessa tulee korkeampi ääni.
 
Kieltämättä pakkaa sekoittaa, että jotkut eivät ole vaivauteet koskaan mitään kitaransoiton opasta avaamaan, eivätkä tunne termejä. Kerran piti kysyä kaverilta, miten päin sen kitarassa on potikat on kytketty, kun sanoi kääntävänsä tonen kiinni, että tulee kirkkaampi ääni. Tarkoitti tietenkin auki ihan samon kuin vesihanssa: auki = tulee vettä, kiinni = ei tule vettä.
 
Toinen mikä sekoittaa on, kun mennään otekädestä näppäilykäteen niin siellä ylös ja alas ovatkin samoin päin kuin maapallo. Alas lyönti on itsestä pois päin. Eli kyynärpäätä ojentaen. Vilulistit sanoisivat "vetojousella".
 
Ja tämä talla-satulahomma taas on tavan takaa sekaisin varmaan englanninkielisten termien takia. Mitään "alasautulaa" ei suomeksi pitäisi olla olemassakaan, mutta satulaa, joka on englanniksi "mutteri" (hupaisia nuo automaattikäännökset joskus) sanotaan silti varmuuden vuoksi "yläsatulaksi". Talla tai hienommin "kielisilta" on englanniksi "silta" mutta kun enklanniksi on olemassa myös "satula". ...No se taas on suomeksi "tallapala" eli sellainen erillinen palikka joka on tehty vain yhtä kieltä varten. Tiedä sitten lieneekö jossain myös satulapaloja?
 
Mutta eipä nämä nyt ole ainoita. Kun olin pienempi niin "temmi" oli puun työstämiseen tarkoitettu taltta. Jäljet johtavat tässäkin englannin kieliselle sylttytehtaalle: Taltta on tietenkin chisel mutta "stem"-sanaa, jolla on paljon muitakin merkityksiä, käytetään joskun myös työkalun varresta.
 
..Ai että mitenkä päin maapallo on? No kato ite. Se pahus pyörii koko ajan....
Copyright ©1999-2021, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=38&t=243351