Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Kuno
Alue:Musiikkibisnes
Aihe:Teosto-tulot toiminimelle
Aika:14.09.2020 16:01
morfin_mafer: Vaivaa ja kuluja tulee kirjanpidosta toisin kuin ottaa tulot normaalilla verokortilla ja sitä paitsi tulothan tulee aina 3 kk välein mitä se myös on aikas monella agrekaatillakin. Joten toiminimen on teehtävä jotain muutakin kuin vain myydä levyjä ja koittaa saada teostosta fyrkkaa, kuten säännöllisesti keikkoja joista maksetaan kunnollinen korvaus per keikka ja mielellään myydä pitkillä soppereille nk. kiertueita, koska yksittäiskeikkojen varassa toiminta on liian epävarmaa.
 
Ehkä ihan hyvä vähän korjata/tarkentaa tätä.
 
Toiminimessä on muutama merkittävä hyöty omalla verokortilla toimimiseen.
 
- Voi päättää milloin verot maksaa: Jos tulot ovat suht säännöllisiä, voi maksaa ennakkoveroa, jos taas ei ole säännöllisiä tuloja musakuvioista, voi arvioida verottajalle yritystoiminnan tuloksen nollaksi, jolloin veroja ei tule ennakkoon maksettavaksi ja asia korjataan tilikauden päättyessä, yleisesti ottaen vuodenvaihteen jälkeen siis. vain tuloksesta maksetaan veroja, joten järkevällä kirjanpidolla ylläreitä ei tule.
 
- Mahdollisuus laskuttaa. Tämä on sinänsä itsestäänselvää, kun nykyään melkein kaikki keikkapaikat haluavat (e-)laskun.
 
- Et maksa sivukuluja jos teet sivutoimisena yrittäjänä. Jos otat ukko.fi:n tai muun kautta, maksaa firma eläkemaksut yms. sivukulut myös pienistä sivutoimisista tuloista, joita ei sivutoimisena yrittäjänä tarvitse maksaa. Jää enemmän fyffeä käteen.
 
- Täysi vähennysoikeus kaikesta musakuvioon liittyvästä. Jos sulla on musiikkiin liittyvä firma ja ostat kalustoa, on se 100% vähennyskelpoista musiikkiin liittyvistä firman tuloista. Ei paljoa hyötyä ellei tuloja ole, mutta jos on niin kivaa kun verottaja maksaa osan sun kalustohankinnoista. Sama pätee jos vaikkapa teetätte bändipaitoja, se on vähennyskelpoista.
 
Ei kannata myöskään yliarvioida sitä kirjanpidon kustannusta tai vaivaa, perus kirjanpidon tekee simppelisti joko itse, tai sitten sen voi ulkoistaa muutamalla eurolla kuukaudessa. Isoin riski ainakin sivutoimisena toiminimiyrittäjänä lienee yrittäjyyden vaikutuksessa toimeentuloon, jos joutuu "oikeista töistä" työttömäksi. Henkkoht suosittelen pienempiäkin bändejä laittamaan jonkinlaisen firman pystyyn toimintaa varten.
Copyright ©1999-2020, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=2&t=239941