Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:basisti1971
Alue:Laulaminen
Aihe:Miten saada omaa ääntä nauhoitettua mahdollisimman helposti?
Aika:01.02.2020 06:19
Moi.
 
Tervetuloa mnettiin.
 
Tldr:
Aloittelijalle suosittelen tietokonepohjaista järjestelmää jollain ulkoisella äänikortilla varustettuna.
 

 
Laajempaa pohdintaa aiheesta:
 
Kaikista yksinkertaisin ja edullisin tapa tänä päivänä saada lauluaan ja/tai soittoaan tallennetuksi on joku tietokonepohjainen audiosekvensseri.
 
Alustasta (kännykkä/tabletti/tietokone) ja tarvittavasta/olemassa olevasta kalustosta riippuu sitten mitä ohjelmaa on luontevinta käyttää.
 
Kännyköiden ja tablettien sisäänrakennetut mikrofonit ovat ymmärrettävästi varsin rajoittuneita, mutta joillain saa äänitettyä demotasoistakin jälkeä kunhan ottaa em. rajoitteet etukäteen huomioon.
 
Kännyköille ja tableteille on olemassa lukemattomia audiosekvensserisoftia, mutta niistä ei mulla ole kuin pintaraapaisukokemus.
Toimivat kyllä "muistikirja"-tyyppisessä tallentamisessa, mutta o(li)vat mulle turhan hankalia käyttää niin liitettävyydeltään kuin käyttöliittymältäänkin.
 
Jos alustana on läppäri tai pöytätietokone, osittain kotimaista alkuperää oleva Audacity oli ainakin ennenvanhaan monelle se ensimmäinen "oikea" audiosekvensseri.
Pitkälti koska oli ilmainen :).
Audacity on lähinnä audioeditori, ei audiosekvensseri, mutta kyllä pienimuotoinen demottelukin raita kerrallaan onnistuu.
Joissain koneissa/ohjelmistopaketeissa on aikojen saatossa tullut kylkiäisinä kaupallisiakin audioeditoreja tai niiden lite-versioita.
 
"Reaper" nimellä kulkeva sekvensserisofta on pitänyt käytännössä ilmaisena harrastelijoiden joukossa pintansa jo vuosikaudet, ja tuota usein ekaksi sekvensserisoftaksi ehdoteaankin.
Mulla ei tuohonkaan ole kuin pintaraapaisu, joten en osaa sen enmpää suositella kuin toppuutellakaan.
 
Tietokoneiden äänikortit ovat yleensä etenkin mikrofonisisäänmenoltaan varsin rajoittuneita, joten jonkinlainen ulkoinen äänikortti josta löytyy ainakin mikrofoni-/instrumentti-/linjasisäänmenot on aikalailla pakollinen hankinta.
Noita löytyy uutena muutamasta kympistä ylöspäin jos ei vaadi uusinta uutta, ja käytettynä usein kiitoksella.
Ulkoisten äänikorttien mukana tulee ainakin kaupasta ostaen lähes poikkeuksetta jonkinlainen audiosekvensserisofta kylkiäisenä, ja vaikka ovatkin usein Lite-versioita, niillä pääsee ainakin alkuun äänittämisessä.
 

 
Olen sen verran vanha ja fakkiintunut, että itselle rautapohjainen digitaalitallennin on kuitenkin kaikkein luontevin tapa äänen tallentamiseen ja pienimuotoiseen muokkaamiseen.
Vanhat alle 8 raitaiset tallentimet eivät paljoa maksa, mutta käyttöarvon ollessa rahallista arvoa suurempi, ihan muutamalla kympillä noita ei yleensä löydy.
 

 
Workflow, eli tapa jolla audio tallennetaan, muokataan ja miksataan, on jokaisessa laitteessa ja tietokonesoftassa hivenen erilainen, ja digiraitureissa kustannusten kurissa pitämiseksi minimoitu käyttöliittymä aiheuttaa helposti sen että laitteen omituisuuksiin keskittyminen ja tuskastuminen vie huomion pois varsinaisesta äänittämisestä.
 
Onnea ja menestystä harrastukselle, minkä tavan audion tallentamiseen valitsetkaan.
Aikaa on syytä varata runsaasti laitteen/softan opetteluun jotta saat puuhasta parhaan mahdollisen hyödyn, pienimmillä mahdollisilla murheilla ;).
 
T:Samuli
Copyright ©1999-2020, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=37&t=241717