Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Kasu-_-
Alue:Työ musiikkialalla
Aihe:Kokonaan musiikkiatekevät miten pärjäätte taloudellisesti?
Aika:06.11.2019 11:19
Mark_: Kokonaan taiteilijat ja musiikkiatekevät kokopäivä taiteilijat, miten pärjäätte taloudellisesti, ja jos tukien varassa, miten olette asian käsitellyt, onko se simppeliä ja eikö omatunto soimaa yhtään? Tekisi mieli heittäytyä päivätöistä kokoaikaiseksi taiteilijaksi.
 
Itse ratkaisin ongelman tekemällä kolme päivää viikossa "oikeita töitä" ja loppuajan teen töitä musiikin parissa keikoilla, studiohommilla, tuotannolla ja kaikenlaisilla sessioilla, sekä muulla sekalaisella. Jossain vaiheessa olin työttömänä parikin vuotta tietoisesti ja se oli ehdottomasti tärkeää aikaa musiikillisen urani rakentamisessa, koska opiskelin valtavat määrät ja sain kontakteja useilta aloilta, mutta nykyään en missään nimessä haluaisi tipahtaa epävarmalle musiikin alalle pelkiltään.
 
Osa-aikainen duuni tuo mukavan perustulon alle, jolloin turha stressi ei haittaa elämää ja musiikin tekemistä. Mielenkiintokin pysyy jotenkin paremmin kaikissa hommissa, kun työ vaihtelee. Musiikista tuleva raha taas tuntuu kaikki pelkältä boonukselta palkan päälle. Tällä hetkellä tienaan molemmista hommista suunnilleen yhtä paljon, joskin musan osalta tulot ovat paljon vaihtelevammat ja koostuvat pienemmistä puroista.
 
Olen kitaristina tosi hyvä, mutta muuten vähän sellainen jack-of-all-trades. Eli osaan tarpeeksi hyvin monia juttuja, mutta joissain hommissa tietenkin hankala taistella alojen huippuja vastaan muuten kuin hinnoilla.
 
Ala vaatii musiikillisen omistautumisen lisäksi myös todella paljon bisnesorientoitumista ja verkostoitumista. Jos näitä taitoja ei löydy, niin aikalailla käpistelyksi menee pidemmän päälle, koska hyviä soittajia löytyy pilvin pimein. Ja jos ei itseltä löydy halua bisnekseen, niin sitten pitää haketua sellaiseen porukkaan, jossa joltakin tyypiltä tämä puoli onnistuu.
 
Tällä hetkellä en paljoa tyytyväisempi voisi olla tilanteeseen. Saan tehdä suurimmaksi osaksi töitä kotistudiossani musiikin parissa tai kiertää hyvillä keikoilla Suomessa ja ulkomailla. Perhekin tykkää, kun studio ja treenis on kotona, eikä tarvi olla pois kovinkaan paljoa. Näiden rahoittaminen ei ilman osa-aikaista duunia olisi onnistunut mitenkään.
 
Onnea matkaan, sitä tarvitaan!
Copyright ©1999-2020, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=53&t=239740