Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:basisti1971
Alue:Elektroniikka ja soitinrakennus
Aihe:Putkiradiosta Bluetooth-kaiutin
Aika:07.03.2019 16:20
Moi.
 
StevieRayVehkakoski: Tais levarin liitäntä olla mutta eikös se vaadi jonkun mokkulan väliin, impedanssi- ym. ongelmien takia?
 
Kuten tuossa yllä jo vastattiinkin, impedanssisovituksesta tuskin tulee ongelmia.
 
Herkkyys on yleensä suurempi sellaisissa levysoitinliitännöissä jotka ovat tarkoitettu satunnaiselle levarille, saman valmistajan levarille tarkoitetun herkkyys voi olla mitä tahansa.
Tuosta herkkyyserosta selviää yleensä joko potikalla tai kiinteällä vastusvaimentimella.
 
Suurin ongelma levysoitinliitännän käyttötarkoituksen muuttamisessa minkä tahansa ikäisessä laitteessa tulee sisäänrakennetusta taajuuskorjauksesta.
 
https://en.wikipedia.org/wiki/RIAA_equalization
 
Levylle ei ole käytännössä mahdollista tallentaa matalia taajuuksia suoralla taajuusvasteella ellei soittoajasta tingitä reippaasti, joten jonkinlaista esikorjausjärjestelmää on käytännössä käytetty kaikissa kaiverrettuun uraan perustuvissa laitteistoissa.
 
Se, mikä lukemattomista erilaisista esikorjausjärjestelmistä on mihinkäkin putkiradioon valkattu, selvinnee parhaiten ko. radion manuskasta.
 
RIAA-korjauksen saa "suoristettua" (eli muokattua tasaisella taajuusvasteella toistettavan signaalin RIAA korjauksen sisältäväksi) joko aktiivisesti tai passiivisesti, netistä ja alan kirjallisuudesta löytyy kytkentäkaavioita kumpaisestakin vaihtoehdosta.
 
Auttavan taajuusvasteen suoristamisen saa tehtyä myös sopiville taajuuksille ja jyrkkyyksille valituilla äänenvärin säädöillä, mutta nuo olivat etenkin yksinkertaisemmissa radioisssa harvinaisia.
 
T:Samuli
Copyright ©1999-2020, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=239895