Muusikoiden.net
30.05.2024
 

Klassinen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Kaipaan Kalervo Tuukkasen sinfonioita
1
megatherium
29.12.2021 19:16:35 (muokattu 29.12.2021 19:18:39)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Minä kaipaan ja ikävöin kuulla Kalervo Tuukkasen, Lauri Saikkolan, Nils-Erik Fougstedtin, Erkki Aaltosen, Eric fordellin ym. sinfonioita sillä heidän sinfoniansa vaipuivat unohduksiin silloin kun yhden periaate nostettiin suomessa normiksi ja vain Sibben sinfoniat pääsivät kirkkaimpaan kaanonin emotionaalisen voiman ja syvyyden puutteestaan huolimatta vaikka edellä mainittujen sinfoniat ovatkin ilmaisuvoimaisempia ja ekspressiivisempiä kuin Sibben ja vaikka Erkki Melartin onkin sinfonikkona kokenut uuden tulemisen ja renessanssin mikä on hyvä asia.
 
Ihmiskunnan historia on taiteellisen luomisen, vaan ei uskonsotien ja poliittisen vallankäytön historiaa
megatherium
31.12.2021 11:43:22 (muokattu 31.12.2021 21:38:53)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

On traagista kuin Saikkolan traagisia tuntoja heijasteleva Traaginen sinfonia ettei hänen ja Tuukkasen sinfonioita ole levytetty enempää kun kansa kuuntelee vain kaupallista roskaa eikä Tuukkasen sinfonioiden levyttäminen sen enempää kuin Saikkolankaan ole kannattaa bisnestä mutta suuri kulttuuriteko kumminkin sillä hienoa ja vaikuttavaa musiikkia ei maailmassa ole koskaan liikaa.
 
Saikkolan Traaginen sinfonia on hänen 1. La Campale sinfoniaansa rikkaammin orkestroitu sisältäen pateettisia ja lyyrisiä molliteemoja ollen eräänlainen valituslaulu sodassa menetetylle Viipurille ja karjalalle mutta ikävä kyllä sitä ei kuule soitettavan missään vaikka ekspressiivisessä ja melodisessa voimassaan ylittää Sibeliuksen frigidiä klassismia edustavat sinfoniat vakuuttavasti.
 
Jo sodan menetyksistä surullaan kertova sinfoninen kuva Karjala palaa oli vavahduttava kokemus Avanti sodassa konsertissa kuultuna.
 
On varsin ikävää ja sääli ettei tuota Tuukkasen Meri sinfoniaa voi kokonaisuudessaan kuunnella spotifysta sillä siitä puuttuu tuo kylläkin Finlandia Recordsin CD:llä soiva 16 minuuttia ja 35 sekuntia pitkä laajamittainen avausosa hivelevän kauniissa aaltomaisessa melodiikassaan ja lähes impressionistisessa pehmeydessään taivaallisen kauniine rakastavaisten duettovokaliiseineen ja eteerisine kuorojaksoineen laivan lipuessa hiljaa rasvatyynellä kohti ulappaa sumutorven tuutatessa kahdesti ennen myrskyisempää kehittelyä salakarien vaaniessa pahaa aavistamattomia merenkulkijoita tai seireenien laulusta kertovan säkeen unohtumattomassa melodiikassa ja ehkä höyrylaivojen piipusta tupruttavan savun katkun tuoksussaan kehittelyjakson mieskuoro osuuksien maskuliinisessa voimassa. Muista Tuukkasen sinfonioista merkittävimpiä mututuntumalla lienevät 2., 4. ja 6. sinfonia.
 
Ihmiskunnan historia on taiteellisen luomisen, vaan ei uskonsotien ja poliittisen vallankäytön historiaa
megatherium
19.01.2022 19:19:19
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Huomasin pettymyksekseni ettei Tuukkasen Meri sinfonian impressionistisen pehmeää, melodiikaltaan aaltomaista laajamittaista avausosaa kehittelyjakson dramaattisempine kuorojaksoineen voi kuunnella myöskään Deezer.comista.
 
Laajamittainen avausosa näet sisältää monia herkullisia musiikillisia neronleimauksia ja oivalluksia alkaen alun hivelevän kauniista liikkeeltään aaltomaisesta laajakaarisesta melodiikasta, vedenpinnan liplatusta imitoivista musiikillisista kuvioita ja laivan sumutorven tuuttauksia imitoivista käyrätorviaiheista melodiikaltaan ylimaallisen kauniiseen tenorin ja sopraanon duetto-vokaliisiin ja taivaallisen kauniisiin kuorosointeihin kunnes uuden teeman ilmaantumisen myötä kuljetaan kohti dramaattisempaa keskijaksoa jossa lauletaan mm. salakareista ja kertausjakson myötä osa päättyy mm. seireenien laulusta kertovaan kuoron repliikkiin.
 
Ihmiskunnan historia on taiteellisen luomisen, vaan ei uskonsotien ja poliittisen vallankäytön historiaa
megatherium
20.01.2022 19:25:20 (muokattu 20.01.2022 19:25:38)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jotta voisin jälleen kuunnella Tuukkasen Meri sinfonian kokonaisuudessaan minun pitäisi ottaa käyttöön omistamani CD soitin ja vahvistin joita säilytän kellarin varastokomerossa ja lainata levy kirjastosta niin kuin silloin viimeksi kun se oli lainassani pitkiä aikoja mutta palautin sen takaisin kirjastoon silloin vallinneiden olosuhteiden takia. Tuukkanenhan ilmiselvästi inspiroituu sinfoniansa avausosassa joka loistaa poissa olollaan spotifysta, tuubista ja deezer.comista, impressionismista.
 
Ihmiskunnan historia on taiteellisen luomisen, vaan ei uskonsotien ja poliittisen vallankäytön historiaa
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «