Aihe: Neron luoman taiteen ylivertaisuus tahdon asioihin nähden
1
megatherium
05.01.2025 10:02:16 (muokattu 05.01.2025 11:17:38)
Nerous on siinä korkeinta ja mahtavinta pelkkänä tahdon asiana ilmenevään uskomiseen nähden, että se taiteen keinoin, joista musiikki on kaikista jaloin, kykenee ilmaisemaan sellaista, mikä ei muuten olisi ihmiselle mahdollista. Nämä taiteet Schopenhauerin mukaan näet vaativat että tahto on poissa pelistä ja olemme kauttaaltaan puhtaasti tiedoitsevia puhtaan mielteen alueen ollessa kaikkien jalojen taiteiden ainoa areena.
Ihmiskunnan historia on taiteellisen luomisen, vaan ei uskonsotien ja poliittisen vallankäytön historiaa
megatherium
08.06.2025 18:02:19 (muokattu 08.06.2025 19:15:41)
Mikä tahansa subjektiivinen ja vajaa-tai täysimäärä älyn omaavan persoonan tahdon tarpeita tyydyttävä ja sen tarkoitusperiä ajava pelkkä hauras ja objektiivista tietoa väärentävä ja kuviteltua objektiaan ihannoiva valheellinen ja omia egoistisia haluja pönkittävä mielikuva jostakin toiveunen kaltaisesta mukamas jumalolennosta häviää äärettömästi suuren luovan neron pohjattoman syvällisille ja syvää objektiivista totuudellisuutta huokuville aidoille hengentuotteille, jotka on luonut jumaltaruja suunnattomasti ihmeellisempi, puhdas ja objektiivinen auringon kaltainen äly. Schopenhauer sanoo että säveltäjä antaa syvimmän merkityksen maailman olemukselle ja lausuu totuuksia kielellä jota hänen järkensä ei ymmärrä, kuten magneettiseen uneen nukahtanut selittää asioita joista hänellä herätessään ei ole aavistustakaan. no jaa siitä jää pois se valtava hengenpalo jonka kuulijakin tuntee sisimmässään, jos on lahjoja nääs, mutta omat tunteet ja oma tahto on pois pelistä, kuulijan ollessa tiedoitsemisen puhdas subjekti.
Ihmiskunnan historia on taiteellisen luomisen, vaan ei uskonsotien ja poliittisen vallankäytön historiaa
megatherium
10.06.2025 18:53:23 (muokattu 10.06.2025 19:11:24)
Uskominen mielikuvituksen luomiin satu-jumaliin tahdon tarkoitusperiä ajavana asiana on täysin sekundaarista ja mitätöntä tahdon ja halun ohjaamaa turhaa toimintaa mm. siinä mielessä, että se perustuu valheelle ja itsensä huijaamiselle ja petkuttamiselle, eikä itsessään johda tämän vuoksi milloinkaan täyttymykseen, ja myös jo mm. siksi, että kuten suuri ja nerollinen Schopenhauer sanoi, jokaista tahdon liikutusta tai kiihotusta seuraa aina sitä vastaava (objektiivisen) tiedon väärennös. Ja varsinkin siksi, että vain persoonasta, ts. tahdosta erottautunut ja neron objektiiviseksi tullut tietokyky ts. äly kykenee muodostamaan puhtaan, selvän ja objektiivisen kuvan maailmasta, jota normaalisissa aivoissa ei Schopenhauerin mukaan voi syntyä ja käsittämään ja omaksumaan objektiivisessa havainnossa maailman olioineen sinänsä ulkokuoreen jäämättä, sekä jollain tavoin ilmaisemaan maailman olemuksen, siis korkeimpia totuuksia, jota uskolla ei voi saavuttaa, sillä jalot taiteet näet jyrkästi vaativat, että tahto on pois pelistä ja olemme kauttaaltaan puhtaasti tiedoitsevia.
Ihmiskunnan historia on taiteellisen luomisen, vaan ei uskonsotien ja poliittisen vallankäytön historiaa
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)