Aihe: Digitekniikka livesoitossa
1 2 3 4
Ukko
06.01.2009 10:30:50
 
 
Sulla kilovatit vaatii ny ihan ikioman ydinvoimalan, mut muuten noit vehkeitä kyllä alkaa löytyä.
 
Kirotusvire :(
COVS jäsen nro 6
leprechaun
06.01.2009 14:02:21
 
 
Esittämäni ongelma ilmaantui näillä "markan solistimikrofoneilla" jotka "reagoivat miten reagoivat" äänenpaineen vaihteluun. Kesken keikan se ruuvaaminen kun ei aina oikein onnaa. Soundchekissähän ei tietysti kannata käyttää sitä samaa soittovoimakkuutta, sehän pitää vähintään kolminkertaistaa sitten kun itse veto alkaa, se on "ammattimaista", joo joo..
 
Kritisoisin kamojen hintoja, nykyään markalla saattaa saada tonnin vehkeitä. Myös markalla markan vehkeitä. Hinta ei kerro tavaran laatua. Ongelma on hyvien ja halpojen tavaroiden löytäminen. Tuosta Behringeristä kun on ollut juttua niin niissäkin vehkeissä on hyviä ja huonoja. Mikeissä esim X1800 on yllättävän hyvä laulumikki, siitä kalliimpi, oisko ollut X8500, on taas huonompi. Mutta halvempi hakkaa SM58:n mennen tullen. Laulun pohjat eivät ole vääristyneet, diskantti ei ole säröinen ja keskiäänillä kykenee vaikuttavaan vaikeidenkin aaltomuotojen toistoon.
 
Soundit pitäisi aina kuunnella yleisöstä päin. Näinhän yleensä ei tapahdu. Ja sitten kun keikan puoliväli on meneillään niin kuulo tekee tepposet ja luullaan että soundi on tukkoisempi kun alkuvaiheissa. Sitten vaan keskiäänien yläpäätä ja diskanttia lisää.
baron
06.01.2009 14:40:35
 
 
Sitten vaan keskiäänien yläpäätä ja diskanttia lisää.
 
Ja volaa:-)
 
Ihan oikeesti, kun volyymi on liian suuri, ei sitä soundien "hienoutta" kuule.
Mä olin eilen Tavastialla ja sattuneesta syystä olin kiinnostunut basistin soitosta (pieni sininen vihko mukana!) ja vaikka volat ei hirveän kovat olleetkaan, en kuullut bassoa ennen kuin pistin Elacinit korviini.
(Kyllähän se basso tuntui, koko ruumis tärähti)
Ei! En osaa soittaa. Enkä koskaan opi!
JK
06.01.2009 14:50:32
On niissä aikamoinen ero, riippuu tietty minkälaiseen saundiin on tottunut. Luonnollisuuden kanssa on sitten vähän niin ja näin, mutta tarkemman soundin saa digillä, koska esim. säädettävät Q-arvot EQ:issa.
 
Tää on vaan mun mielipide, mutta eikös tarkoitus ole että PA:n avulla vaan vahvistetaan se "luonnollinen" soundi mikä tulee kitaroista, kiippareista jne. Hyvä laulaja-->hyvä mikki--> Pa:n kautta saliin.
 
Mä en oikein ymmärtänyt tota "tarkempaa" soundia. Erottelevuus ja balanssi on ne seikat mihin meillä kiinnitetään huomiota. Laulu pintaan, muuta tasaisesti balanssissa.
 
Ja yleisöstä päin miksaamisesta... Tapana on vetää mikservahvistin kaukokaapelilla saliin, solisti tsekkaa kokonaissoundin kuntoon, kelataan mikserivahvistin lavalle, tsekataan monitorointi ja se ettei mitään brummeja tai kuminoita tule lisäksi.
 
Homma toimii nykyään melko nopeaan tahtiin, kun laitteisto alkaa olla tuttu ja jokainen yksittäinen soittajakin osaa pikkuisen kuunnella omia laitteitaan kohtuullisesti.
 
Sähkörumpujen kanssa ollaan nyt menty, niillä saadaan lavasoundi toimimaan ja jää se peltien kolina lavalta pois. Helpottanut huomattavasti tasapainoisen soundin hakemisessa.
 
Hankaliaksi koettuja paikkoja ei montaa ole tullut vielä eteen, tietysti soundi muuttuu hiukan kun sali täyttyy, mutta kun toi ohjelmisto on melko tasapaksua niin ei settien aikana juurikaan ole tarvinnut säädellä.
Saadaanko ruoka??
etke y
06.01.2009 15:44:58
Kyllä noita digitiskejä jo nykyään niin paljon näkee livetyömailla että uskaltaisin sanoa että varmasti niillä saa hyvää jälkeä aikaan ja lisäksi niissä on paljon ominaisuuksia mistä ei voi analoogivehkeiden kanssa muuta kun nähdä unta. Mulla ei vielä sellaista ole mutta jos olisi sellaiseen varaa, en epäröis sellaiseen sijoittaa.
Alkup. kysymykseen olisin sellaisilla linjoilla että tekisin siitä laulukanavasta sellaisen referenssin että laittaisin sen laulun varmasti kuulumaan niin että ensinnäkin laittaisin sen kanavaliuún vaikka täysille ja kääntäisin gainia vain sen verran ettei varmasti säröydy. Sen jälkeen nostaisin mastereita surutta niin paljon että laulu varmasti kuuluu peräpulpettiin asti. Nyt kun laulukanava on kunnossa niin sitten vaan muut kanavat suhteessa siihen referenssiin eli lauluun. Varmuuden vuoksi vois sen jälkeen vielä vähän laittaa sitä dynamiikkakorjausta, kuitenkin niin että leikkaa vain suurimpia piikkejä.

Hyviä vinkkejä! Lisäksi kannattaisi kyllä kiinnittää huomiota laitteiden tasoon (laadulliseen) ja ennenkaikkea niiden kuntoon. Etenkin johtojen kunto on valitettavan monella karmeaa tasoa. Pitkässä juoksussa kehoittaisin myös välttämään useimpia B- ja T-alkuisia tuotteita. Halvalla ei valitettavasti edelleenkään saa hyvää. Treenikämppä touhut on sitten erikseen. Digitaalisuus on tullut kyllä jäädäkseen haluttiin tai ei.
Tami
06.01.2009 17:17:16
 
 

Ja yleisöstä päin miksaamisesta... Tapana on vetää mikservahvistin kaukokaapelilla saliin, solisti tsekkaa kokonaissoundin kuntoon, kelataan mikserivahvistin lavalle, tsekataan monitorointi ja se ettei mitään brummeja tai kuminoita tule lisäksi.
 
Homma toimii nykyään melko nopeaan tahtiin, kun laitteisto alkaa olla tuttu ja jokainen yksittäinen soittajakin osaa pikkuisen kuunnella omia laitteitaan kohtuullisesti.

 
Mitens työ olette tuon käytännössä toteuttaneet?. Onko Mikserivahvistin jossain rullaräkissä, soundtsekin aikana ei siis ole monitorointia käytössä, miten kaiutinkaapelit vahvistimelta kaiuttimille, sähköt vahvarille jne jne... Ei kuulosta äkkiseltään kovinkaan kätevälle ratkaisulle versuksena perinteiselle " 1 mies käy salin puolella kuuntelemassa ja korjaukset tehdään lavalta".. Ja PRO-miehille: tässä siis on kyseessä ns. "bändi miksaa lavalta"-tapaus.
 
Tuo on hyvä juttu, että muutkin bändin jäsenet osaavat edes jollain tasolla osallistua sen oman soitimen ulkopuoliseen elämään...
En ole gynekologi, mutta voinhan minä katsoa...
EP
06.01.2009 17:22:04
.. 1 mies käy salin puolella kuuntelemassa ja korjaukset tehdään lavalta"..
 
Noin se yleensä menee ..jos sitäkään aina :)
Riksteri
06.01.2009 19:12:21
Soundit pitäisi aina kuunnella yleisöstä päin. Näinhän yleensä ei tapahdu. Ja sitten kun keikan puoliväli on meneillään niin kuulo tekee tepposet ja luullaan että soundi on tukkoisempi kun alkuvaiheissa. Sitten vaan keskiäänien yläpäätä ja diskanttia lisää.
 
Ei (tanssi)musiikissa ole tapana mitään asioita tarkastella yleisöstä päin. Eikä ole tarveskaan kuin ehkä vasta suurimmassa hädässä ja kurimuksessa, jota kokiessaan jo hieman karaistunut ja muailimaa nähnyt, sovinnaiseksi hioutunut huvikseen esiintyvä pullamössömusikanttikin saattaa tehdä yllättäviä taiteellis-taloudellisia myönnytyksiä.
JK
06.01.2009 20:16:42
Mitens työ olette tuon käytännössä toteuttaneet?. Onko Mikserivahvistin jossain rullaräkissä, soundtsekin aikana ei siis ole monitorointia käytössä, miten kaiutinkaapelit vahvistimelta kaiuttimille, sähköt vahvarille jne jne...
 
Mikserivahvistin on pyörillä olevan Casen päällä (sama case toimii sitten lavalla mikserin alustana)
 
Kaiutinkaapeleita on senverran että riittävät myös sinne lattialle, välissä jatkot jotka poistetaan (tai kelataan koko kieppi kaappien taakse.)
 
Vaatiihan tuo homma hiukan kaapeleille pituutta, mutta ei sitä ihan joka kerta tehdä. Tutummassa paikassa lavalta suoraan miksaten.
 
Settinä tuo
http://www.musikhaus-korn.de/Dynacord-Xa-5__sca2534.aspx
 
Edessä Dynacord 1600
 
Monnarisettinä meillä on LUCAS XT, jossa Subi + yläpäät (jotka on ton kaappinipun päällä käännettynä lavalle päin) Toimii yllättävän hyvin.
 
Ei kuulosta äkkiseltään kovinkaan kätevälle ratkaisulle versuksena perinteiselle " 1 mies käy salin puolella kuuntelemassa ja korjaukset tehdään lavalta".. Ja PRO-miehille: tässä siis on kyseessä ns. "bändi miksaa lavalta"-tapaus.
 
Tämähän se yleisin tapa on, mutta ei tuo edelläkerrottu lisää aikaa eikä vaivaa kovinkaan paljon.
Saadaanko ruoka??
rintapek
06.01.2009 21:27:38
 
 
huvikseen esiintyvä pullamössömusikantti
 
Painelin tossa muutamia varoituksia. Kauniisti pyydän, että mode hieman siivoaisi tätä ketjua. Ketju on kumminkin tanssimuusikon digikalut ja niiden käyttö. Ja seittemän viestiä kymmenestä on ihan rölöä.
 
Aihe kumminkin on minust hyvä ja tarpeellinen. Noit leluja kaupassa myydään, mut ei joka bändillä ole taitoa, resursseja tai edes aikaa käyttää niitä "oikein".
 
Tämänkin viestin saa poistaa. Jatkan kohtapuoliin asiaanliittyvällä postauksella.
One kind of music only - the good kind
isojussi
07.01.2009 01:17:44
...Vaatiihan tuo homma hiukan kaapeleille pituutta, mutta ei sitä ihan joka kerta tehdä. Tutummassa paikassa lavalta suoraan miksaten...
 
Siihen meikäläisen "himoittemaan" Ediroliin saa lisaävarusteena 7-metrisen välikaapelin ohjaus- ja I/O-yksiköiden välille ynnä ohjausysikössä on master-eq:ssa automaattisäätömahdollisuus sisäisine mittamikkeineen.
"Isojussi on se puu joka liikkuu. Entti." - Fuzzy Boner
omarklah
07.01.2009 08:44:01
 
 
Löysästi asiaan liittyen. Digitekniikkaa osin, mutta ei livenä.
 
Saimme eilen uuden äänityssysteemimme pelaamaan reeniksellä ja hyvältä kuullosti.
Eli mikserinä Phonic Helixboard 24 Firewirellä ja Mac, jossa asennettuna Logic Pro.
Yhtä fw narua pitkin ääni menee edestakaisin mikserin ja Macin välillä.
16 kanavaa tallentuu tarvittaessa kerralla.
Näppärää ja nyt systeemi on koko ajan valmiina - saamme treenit helposti tallennettua - kuin myös tehtyä demoja tarvittaessa.
Voi tuon keikallekin joskus ottaa - ei ole iso homma kytkeä keikkamikserin kylkeen.
Laitan jossain vaiheessa näytettä, kun saamme jotain tallennettua koko orkesterin voimin.
 
En offtopikoi tämän enempää - haen takkini.
Ekstiätuanoikato...
kenonen
07.01.2009 09:01:19 (muokattu 07.01.2009 09:27:07)
Siihen meikäläisen "himoittemaan" Ediroliin saa lisaävarusteena 7-metrisen välikaapelin ohjaus- ja I/O-yksiköiden välille ynnä ohjausysikössä on master-eq:ssa automaattisäätömahdollisuus sisäisine mittamikkeineen.
 
Kattelin itsekkin tuota härpäkettä aikoinaan, mutta ei taida olla oikein livemiksutin. Nauhoituskäyttöön parempi. Tasonsäädöt pikku potikoilla ym. Kysyntää varmaan olis tuollaiselle hiukka pienemmälle ( ja myös edullisemmalle) digitiskille. 8 monoo ja 2 stereokanavaa tjsp.
 
Jengihän on käyttänyt myös äänikortteja livemiksaukseen. Esim mulla oleva EMU1616 voisi hoitaa hommaa. Se räkkiin ja adatin perseeseen 8 kanavainen io portti räkkiin myöskin, läppäri ja hopla! sulla on 16 kanavainen digitaalitiski. Käyttöliittymä ei kovinkaan simppeli ja vika-alttius omaa luokkaansa, mutta mahdollista. Kaukana ei ole nimittäin tuokaan. Pienellä miettimisellä paketista voisi tehdä luotettavankin. Kunnolliset äänikortit ja laadukkaat I/O:t ja kiinteä vakaa pc räkkiin kasattuna, iso näyttö ja valmiiksi suunnitellut patchaukset sekä tasojen säätöön oma io lauta liu-uilla. Vaihtoehtoisesti joku 22" kosketusnäyttö, jossa on esillä vaan juuri tarvittava määrä liukuja ja niitä voi säädellä sormella tökkimällä.
 
Perhana, pitäskö tehä kokeilupaketti. Kaikki hilut olis jo himassa.
 
Toisaalta laadukkailla osilla menee jo kalliimmaksi kuin tuo jammun perustiski. Etuna tietysti, että saat milloin tahansa klikkaamalla nauhoitettua keikkaa. Toinen etu on, että tiski ja HW tietokoneineen voi olla lavalla ja langattomalla yhteydellä läppärilllä voisi tehdä säätöä mistä päin salia vaan ilman mitään suureellista HW:tä
 
Yammullahan on myöskin digitiskejä, jotka on tehty vanhan koulukunnan mieleen. Ne näyttää erehdyttävästi perinteisiltä analogitiskeiltä, mutta eivät sitä olekkaan.
Otin eli en, so not, kunhan humppa kulkee.
jeppeq
07.01.2009 15:21:28
Toinen etu on, että tiski ja HW tietokoneineen voi olla lavalla ja langattomalla yhteydellä läppärilllä voisi tehdä säätöä mistä päin salia vaan ilman mitään suureellista HW:tä
 
Tämä toiminne olis tarkoitus ottaa käyttöön, kun olen yksin kyllästynyt aina hyppäämään lavalta stagelle ja päinvastoin. Väliin (usein) todetakseen, ettei osunut arpa korjaussäädössä. Esim. jamahan tapauksessa tarvitaan vaan asennettuna StudioManager -softa ja esim joku huuhaa kannettava usb-portilla ja langattomalla verkkokoertilla räkkiin kiinni ja toinen kannettava, jossa langaton ja jokin etäsofta (esim. etätyöpöytäyhteyskin välttää).
 
Sitten vaan "pullamössökahvikupin" kanssa istuksimaan puffettiin ja soittelemaan checkiä ja miksaamaan. Voi kertoa siinä samalla topille mistä päin ne soittajat on. Vielä soittimeen langaton yhteys ja langaton mikki, alkaa olemaan kuosissa homma. Ihan tätäpäivää halutessaan on tuokin.
 
Mulla olis jo nuo kaikki lelut (pois lukien "langaton instrumentti") kun vaan aktivoituis testimään aihetta. Taas säästäs muutaman minuutin chekissä, voi että.
Painava, mutta kevytmielinen.
kenonen
07.01.2009 16:22:06
Minulla jo surraa päässä ajatus täysin PC- pohjaisesta miksausjärjestelmästä, jonka hallintakonsolina on iso kosketusruutunäyttö räkkiin hieman vaakaan asennettuna. Screensaverina voisi pyöriä aikuisviihdettä, tai vaikka lätkäkisat. Siis yksinkertaisuudessaan itseäni kerraten ja yksinkertaisemmin kerrottuna
 
1kpl adat i/o,
1kpl adat kortti pc:lle,
1kpl luotettava pc
1kpl kosketusnäyttö
1kpl räkki
Otin eli en, so not, kunhan humppa kulkee.
Ukko
07.01.2009 21:06:22
 
 
Minulla jo surraa päässä ajatus täysin PC- pohjaisesta miksausjärjestelmästä, jonka hallintakonsolina on iso kosketusruutunäyttö räkkiin hieman vaakaan asennettuna. Screensaverina voisi pyöriä aikuisviihdettä, tai vaikka lätkäkisat. Siis yksinkertaisuudessaan itseäni kerraten ja yksinkertaisemmin kerrottuna
 
1kpl adat i/o,
1kpl adat kortti pc:lle,
1kpl luotettava pc
1kpl kosketusnäyttö
1kpl räkki

 
Toi kolmas kohta voi tuottaa vaikeuksia :)
COVS jäsen nro 6
paice60
07.01.2009 21:46:32
Kyllä mä olen miksannut kohta 23 vuotta lavalta ja ihan hyvin toimii kun tietää laitteet ja mitä mikinkin nappi tekee kun sitä vääntää. Perusmiksaus ensin kuntoon ja sitten paikan mukaan pientä viilausta, esim. bassoja säädetään eli subbaria jne. Triolla on vähän paha yhden lähteä haahuilemaan saliin että kuuluukohan nyt joka nurkkaan. Kyllä se illan mittaan löytyy oikea volume ja balanssit kunhan korvat toimii.
Vittu näitä hommia vieläkin. COVS jäsen n:o 7.
isojussi
07.01.2009 21:51:13
Kattelin itsekkin tuota härpäkettä aikoinaan, mutta ei taida olla oikein livemiksutin. Nauhoituskäyttöön parempi. Tasonsäädöt pikku potikoilla ym. Kysyntää varmaan olis tuollaiselle hiukka pienemmälle ( ja myös edullisemmalle) digitiskille. 8 monoo ja 2 stereokanavaa tjsp.
 
OMB/duo/max trio - hommiin se edi olis minusta ihan käypänen. Ongelmana on vaan yks auxlähtö.
 
Jengihän on käyttänyt myös äänikortteja livemiksaukseen. Esim mulla oleva EMU1616 voisi hoitaa hommaa. Se räkkiin ja adatin perseeseen 8 kanavainen io portti räkkiin myöskin, läppäri ja hopla! sulla on 16 kanavainen digitaalitiski. Käyttöliittymä ei kovinkaan simppeli ja vika-alttius omaa luokkaansa, mutta mahdollista. Kaukana ei ole nimittäin tuokaan. Pienellä miettimisellä paketista voisi tehdä luotettavankin. Kunnolliset äänikortit ja laadukkaat I/O:t ja kiinteä vakaa pc räkkiin kasattuna, iso näyttö ja valmiiksi suunnitellut patchaukset sekä tasojen säätöön oma io lauta liu-uilla. Vaihtoehtoisesti joku 22" kosketusnäyttö, jossa on esillä vaan juuri tarvittava määrä liukuja ja niitä voi säädellä sormella tökkimällä.
 
Eiks jollain valmistajalla oo olemassa livemiksaus i/o?
"Isojussi on se puu joka liikkuu. Entti." - Fuzzy Boner
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1 2 3 4
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)