Muusikoiden.net
21.04.2021
 

Kitarat: akustinen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Pehmeästi ja hieman hiljempaa soiva teräskielinen akustinen?
1
Camillaa
24.01.2021 18:52:42
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Aloitin kitaransoiton ja ostin Fenderin elektroakustisen teräskielisen kitaran. Näin tottumattomana tulee painettua aika lujaa välillä ja ääni on myöskin todella iso ilman vahvistintakin. Säälin naapureita.

Osaako joku suositella teräskielistä kitaraa, jonka soundi olisi pehmeä ja hiukan hiljaisempi. Voi olla myös hieman pienempikin kooltaan. Nylonkielistä en halua. Ja mielellään myös suht ohut kaula, jota helppo soittaa. Onko folk-kitarat ääneltään hiljaisempia? Auttaako kielten vaihtaminen ohuempiin mitenkään ratkaisevasti ääneen?

Kiitoksia, jos joku voi auttaa.
 
kimurantti1
24.01.2021 19:03:03 (muokattu 24.01.2021 19:04:14)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Pienemmästä kitarasta tulee yleensä hiljaisempi ääni. Jos soitat plektralla, on plektran vaihtaminen ohuempaan ehdottomasti helpoin tapa vaikuttaa äänenvoimakkuuteen. Myöskin plektran kulma vaikuttaa todella paljon soundiin. Jos plektra osuu kieliin "littanana" ilman minkäänlaista kulmaa, tulee tästä soundiin paljon yläpään kilinää. Kulman kasvattaminen puolestaan hillitsee kilinää, jolloin soitin myös kuulostaa soivan hiljempaa. On myös suoraan todettava noin yleisesti, että soiton havaittuun äänenvoimakkuuteen vaikuttaa kauheasti se, kuinka hyvin soittaa. Huono soitto voi kuulostaa sietämättömän kovalta, tuli se millä voimakkuudella tahansa. :-D Hyvään kitaransoittoon puolestaan kuuluu plektrakäden hallinta niin, että pystyy soittamaan sellaisella äänenvoimakkuudella kuin haluaa. Ennen uuden kitaran ostoa halvin ja helpoin ratkaisu ongelmaan on kuitenkin ohuempi plektra ja plektratekniikan tutkiminen, plektran kulma jne.
 
"Practice cures most tone issues." -John Suhr
iec
24.01.2021 19:51:30 (muokattu 24.01.2021 20:01:59)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Camillaa: Aloitin kitaransoiton ja ostin Fenderin elektroakustisen teräskielisen kitaran. Näin tottumattomana tulee painettua aika lujaa välillä ja ääni on myöskin todella iso ilman vahvistintakin. Säälin naapureita.

Osaako joku suositella teräskielistä kitaraa, jonka soundi olisi pehmeä ja hiukan hiljaisempi. Voi olla myös hieman pienempikin kooltaan. Nylonkielistä en halua. Ja mielellään myös suht ohut kaula, jota helppo soittaa. Onko folk-kitarat ääneltään hiljaisempia? Auttaako kielten vaihtaminen ohuempiin mitenkään ratkaisevasti ääneen?

Kiitoksia, jos joku voi auttaa.

 
Komppaan edellistä vastaajaa siinä, että pienempikoppainen kitara soi yleensä keskimäärin isompikoppaista hiljempaa. Itselläni on Yamahan Folk-kokoinen kitara (hyvin lähellä kooltaan Martin 000/OM kokoluokkaa tai Taylorin Grand Concert kokoa). Minulla on ollut aiemmin sekä Yamahan Dreadnought, että Dreadnoughtia hieman pienempi Grand Auditorium-kokoinen kitara. Folk-kokoinen soi selvästi noita kahta hiljempaa. Toki muu kitaran rakenne ja käytetyt materiaalit vaikuttavat myös kuinka lujaa soi. Jos reilusti lyhempi skaala ei haittaa, voi myös hankkia ns "matkakitaran", joka on folk/000 kokoa pienempi, lyhempiskaalainen ja muutenkin kaikin puolin pienempi.
 
Esim tämä Yamahan apx t2-kitara: https://www.f-musiikki.fi/kitarat-j … LzTlxP2_k1OnMqbbWmFeBgaAlSbEALw_wcB
 
tai sitten Martin LX1E: https://www.f-musiikki.fi/kitarat-j … M_nhlU6Zbolz1eYguVUuoMaAgMNEALw_wcB
 
tai vaikka Epiohonen malli: https://www.thomann.de/fi/epiphone_liltex_travel_ae.htm
 
Ja onhan noita vaikka ja mitä maailma pullollaan. Monesti auttaa jo se, että kitara on tarkoitettu lähinnä sisäisen pietsomikin kautta soitettavaksi, jolloin koppa on ohuempi kuin normaalisti. Esimerkiksi Yamahan APX600 on bodystä paksuimmillaan 90mm, kun taas vastaava tavallinen dreadnought on jotain 118mm. Tuo pienempi paksuus vaikuttaa jo akustiseen äänenvoimakkuuteen. Muilta valmistajilta löytyy vastaavia konsepteja.
 
Kielten vaihtaminen ohuempiin voi tietenkin hiljentää kitaraa ihan aavistuksen verran, mutta vaatii kaularaudan säätöä verrattuna nykyisiin kieliin. Muuten kaula menee liian suoraksi, ja kielet alkavat rämistä nauhoja vasten. Kannattaa sekin kokeilla ennenkuin ostaa uuden kitaran.
 
Edit: Niin unohdin aivan, että onhan olemassa vielä Silent-guitar, esim Yamahalla on tällainen. Voi sitten soitella kuulokkeiden kanssa, eikä häiritse naapureita tai muita samassa asunnossa asuvia: https://www.thomann.de/fi/yamaha_slg200s_tbs.htm
Hinta on toki yli 650 euroa, joten ei ole mikään halpa ratkaisu.
 
P.S. Pahoittelen että käytin esimerkkinä lähinnä Yamahan tuotteita. En ole mikään Yamahan mannekiini eikä minulle makseta mainostamisesta. Tunnen vain kyseisen valmistajan tuotteet parhaiten kun on niistä eniten kokemusta. Löytyy monta muutakin merkkiä jotka tekevät todella hyviä kitaroita (Martin, Taylor, Sigma, Ibanez, Fender, Gibson, Takamine, Seagull, Art&Lutherie, Godin, Guild, Larrivee, Furch, Höfner, yms yms ...)
 
Tieto lisää tuskaa ja turha tieto turhaa tuskaa...Ja niin päin pois...
Henri Henri Olavi
24.01.2021 20:14:03
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

jos kitara on muuten hyvä sinulle, niin hommaisin siihen sellaisen kumisen dempparin kaikuaukon päälle. Se hiljentää jo kivasti epävarmaa soittoa naapureita ajatellen.
 
Kiimassa kontrapunktiseen satsiin.
Camillaa
24.01.2021 21:36:00
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitoksia todella hyvistä ja myös kattavista vastauksista ja suosituksista! Taidan kokeilla sitä kaikuaukon päälle laitettavaa kumikiekkoa alkuun ja ohuempaa plektraa. Katsotaan miten homma lähtee menemään.
 
iec
24.01.2021 21:57:06 (muokattu 24.01.2021 21:59:17)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Henri Henri Olavi: jos kitara on muuten hyvä sinulle, niin hommaisin siihen sellaisen kumisen dempparin kaikuaukon päälle. Se hiljentää jo kivasti epävarmaa soittoa naapureita ajatellen.
 
Hei tuohan oli hyvä vinkki. Tuosta tuli mieleen, että periaatteessa vielä nopeampi kotikonsti on laittaa vaikka pari käsipyyheliinaa kaikuaukosta varovasti sisään, niin että ne peittävät kaikuaukon ja täyttävät vähän sitä tilavuutta. Kannattaa tehdä tuo testi kuitenkin varovaisesti, ettei särje mitään tukkiessaan sitä kaikuaukkoa, eikä tunge sitä koppaa ihan äärimmillleen täyteen niin että ei saa niitä enää pois sieltä.
 
Periaatteessa tuon pitäisi hiljentää myös ääntä aika tavalla, sillä fyllinki estää kannen ja pohja värähtelyä, joka vahvistaa ääntä. Lisäksi myös kun samalla tukkii kaikuaukon, ei se akustisella resonanssilla vahvistettu äänikään pääse sieltä kaikuaukosta ulos niin voimakkaana.
 
Mutta todellakin varovaisuutta kannattaa noudattaa, ettei tee mitään tuhoa kitaralle. Ja en lähtisi pelleilemään kovin kalliin kitaran kanssa, mutta oletan nyt että alkuperäisellä kysyjällä on max 500 euron kitara. 2500 euron Martinille ei kannata alkaa tekemään pirkkaniksejä.
 
Tieto lisää tuskaa ja turha tieto turhaa tuskaa...Ja niin päin pois...
Henri Henri Olavi
25.01.2021 01:01:35
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

En lähtisi tunkemaan mitään mihinkään, vaan laittaisin vain yksinkertaisen dempparin kaikuaukkoon. Se ei tee vahinkoa, edes 10000€ kitaraan. Esim. tämä (tai muu, jos mitat eivät täsmää): https://www.levytukku.fi/ibanez-isc1-kaikuaukkovaimennin
 
Kiimassa kontrapunktiseen satsiin.
iec
25.01.2021 10:20:38 (muokattu 25.01.2021 10:23:57)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Henri Henri Olavi: En lähtisi tunkemaan mitään mihinkään, vaan laittaisin vain yksinkertaisen dempparin kaikuaukkoon. Se ei tee vahinkoa, edes 10000€ kitaraan. Esim. tämä (tai muu, jos mitat eivät täsmää): https://www.levytukku.fi/ibanez-isc1-kaikuaukkovaimennin
 
Jep. On tuo kaikuaukkodemppari yksinkertaisempi tapa ilman muuta. Fysiikan kannalta tuo ehdottamani "fyllinkitapa" on luultavasti kuitenkin vielä tehokkaampi tapa (kaikuaukkodemppari ei poista pintojen värähtelyä, vaan ainoastaan kaikuaukon kautta tulevan äänen). Ehkä joku t-paita voisi olla fiksumpi materiaali, sillä se on ohuempaa ja taipuisampaa, joten sillä on helpompi kokeilla ja t-paidan saa varmasti pyyhettä helpommin pois sieltä kopan sisältä kielten välistä. kunhan vain sitä kangasmateriaalia on niin paljon, että se tukkii suunnilleen sen kaikuaukon.
 
Suhtautukaa tuohon minun "fyllinkiviritelmään" lähinnä pirkkaniksinä ;)
 
Jokuhan oli youtubessa tunkenut vaahtomuovipalan kielten alle lähelle tallaa, mutta se temppu tekee soundista sellaisen "plonk-plonk"-tyylisen. Hiljentää toki ääntä hurjasti. Itse laittaisin ennemmin huopamateriaalia tai pyyhkeestä/t-paidasta taitellun kankaisen palan. Voihan tuotakin ideaa kokeilla.
https://www.youtube.com/watch?v=ncenhEziUsY
 
Tieto lisää tuskaa ja turha tieto turhaa tuskaa...Ja niin päin pois...
Arkka
25.01.2021 12:13:00
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

iec: Suhtautukaa tuohon minun "fyllinkiviritelmään" lähinnä pirkkaniksinä ;)
 
Meikä vaimensi joskus banjon jollain vanhoilla t-paidoilla. Sain Nobelin rauhanpalkinnon.
 
Siinä nyt oleellista oli tietenkin kalvon demppaus ja varmaan akkarinkin kanssa tosiaan kannen värähtelyn vaimentaminen on tie hiljaisimpaan touhuun. Saundi muuttunee radikaalisti toki myös.
 
Tuo kierronehkäisylätkä on varmaan kokeilemisen arvoinen olettaen, että se on materiaalia, joka ei reagoi kitaran kanssa (tää kannattaa varmaan ainakin siinä tapauksessa huomioida, mikäli lätkän askartelee itse).
 
Camillaa
26.01.2021 15:47:43
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitoksia vinkeistä! :)
 
iec
26.01.2021 19:51:03
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Camillaa: Kiitoksia vinkeistä! :)
 
Kerrohan sitten kokemukset mitkä asiat auttoivat parhaiten hiljentämään kitaran ääntä. Muutkin samasta asiasta kärsivät saavat sitten tietoa mitä kannattaa oikeasti tehdä :)
 
Tieto lisää tuskaa ja turha tieto turhaa tuskaa...Ja niin päin pois...
Matias.
22.02.2021 14:51:31
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Suosittelen flatwound kieliä pehmeämpään ja vaimeampaan soundiin.
 
Matoleka
28.02.2021 13:41:14
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Komppaa sormella plekun sijaan.
 
Saa just niin hiljaisen ja pehmeän soundin kuin haluaa.
 
Akustista kitaraakin voi soittaa yllättävän hiljaa.
 
Itse monesti iltasilla soittelen pelkän kännykän oman kaiuttimen kautta tulevan taustamusiikin päälle. Ja sekään ei monesti ole edes lähellekkään täysillä.
 
Vaikka en itsekkään vielä mikään mestari ole niin olen huomannut että kannattaa opetella molemmat tavat soittaa.
 
Siis sekä plekulla että sormin.
 
-säätö ei lopu koskaan
Old Guitar
16.03.2021 13:24:12
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Nylonkielet vaimentaa myös. Olen joskus käyttänytkin esim. Baby-Taylorissa ja parissa Levinin pikkukoppaisessa. Toki kielten venyttely on hieman vaikeampaa.
Jos haluaa hiljaisempaan kitaraan vaihtaa, niin ohutkoppaiset pikkukoppaisten ohella ajavat asiaa. Ohuemmat kielet, ohut plektra, olisikohan 0,5 mm?
 
..._ _ _ ...
WanhaWetäjä
17.03.2021 13:44:55 (muokattu 17.03.2021 13:45:49)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

https://www.dropbox.com/s/qenyab31qkh5p1t/Akkarikoe.mp3?dl=0
https://www.dropbox.com/s/05lcf9qnpf5shv5/Akkarikoe.mov?dl=0
 
Tuossa lähinnä suuntaa antavaa testiä kumilätkän vaikutuksesta, eka pätkä molemmissa linkeissa lätkän kaa, toka ilman. Kitara on Yamaha APX 700, ysin setti, todella ohut plektra, mikki Shure 58 Beta aika kaukana ikäänkuin huonetilaa ottamassa niin ettei pletkran ääni korostuisi liikaa, videossa iPhonen ääni. Mitään muokkausta äänelle ei ole tehty. Pieni tila, joten normi huoneen tilavaikutelmaa ei synny.
 
Eihän tälläsissä testeissä voi tietää soittaako just samanlailla ja samalla tatsilla, lätkä pitäsi vaihtaa lennossa ja se ei kyllä onnistu.
Botne tuossa tuntuisi häviävän, yläpäät ei niinkään.
 
Ollaan hiljaa saadaan kalaa...ei sovi mulle eli perseitä ei nuolla!
McLeach
23.03.2021 23:21:04 (muokattu 23.03.2021 23:22:41)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

kimurantti1: On myös suoraan todettava noin yleisesti, että soiton havaittuun äänenvoimakkuuteen vaikuttaa kauheasti se, kuinka hyvin soittaa. Huono soitto voi kuulostaa sietämättömän kovalta, tuli se millä voimakkuudella tahansa..
 
Tämä hyvinkin paljon. Muinoin jossain illanistujaisissa aina kiinnitin huomiota kun porukan aloitteva kitaraintoilija alkoi rämppäämään. Tatsi oli sen verran hakusessa, että meteli oli korviasärkevä. Tietty halvat akkarit kuulostaa usein niin laatikkomaisilta, että se myös osaltaan tekee tuon "pehmeän" soinnin haastavaksi.
 
Dempparit on varmasti nopea apu ongelmaan, mutta se ei ainakaan paranna tatsiongelmia jos niitä on. Päinvastoin.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2021, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti