Muusikoiden.net
26.10.2020
 

Kitarat: akustinen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Millainen kitara pienikätiselle aloittelijalle
1
luna1983
29.05.2019 13:34:40
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hei,
 
Haluaisin aloittaa kitaran soittamisen, mutta minulla on tällaiset prinsessan kädet eli hyvin pienet.
 
Minkä kokoista ja millaista akustista kitaraa suosittelisit minulle? Saa vaikka mielellään linkittää suoraan jostain nettikaupasta, koska tykkään vertailla aina ensiksi netissä eri vaihtoehtoja ennen kuin astelen kivijalkakauppaan.
 
basisti1971
29.05.2019 16:11:12
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
Tervetuloa mnettiin.
 

 
luna1983: Hei,
 
Haluaisin aloittaa kitaran soittamisen, mutta minulla on tällaiset prinsessan kädet eli hyvin pienet.

 
Klassisen kitaran oikeaoppisessa soittoasennossa ei käsien koolla tai sormien pituudella ole juurikaan merkitystä, mutta teräskielisten ja sähkökitaroiden "pesäpallomailaotteella" huomattavastikin.
 

 
Ekana pitäisi päättää kielten materiaali, eli muovi/nylon vai metalli.
 
Jos -83 on syntymävuotesi, olet mitä luultavimmin säästynyt musaluokkien seinillä edellisten ikäryhmien aikana roikkuneiden Landoloiden aiheuttamalta antipatialta klasariakustisia kohtaan, ja hyvä niin.
 
Nylonkieliset kun menivät vuosikymmeniä "klassisten" kitaroiden kastiin syvälle upotettuine kauloineen (~12 nauha) ja leveine otelautoineen (satula ~50mm ).
Ja monelle nuo musaluokkien luokattomat Landolat aiheuttivat sen ettei nylonkielisiä kitaroita pidetty minkäänlaisessa arvossa.
 
Tätänykyä likipitäen kaikilta valmistajilta löytyy "cross-over" nylonkielisiä jotka ovat periaatteessa teräskielisten akustisten mittasuhteilla, mutta nylonkielisen kansirakenteella.
Klassisista kitaroista löytyy myös useampia kokoluokkia, joista 1/2, 3/4 ja 1/1 ovat yleisimpiä.
"Vajaakokoisia" pidetään yleensä lasten soittimina, mutta kyllä noilla aikuisetkin pystyvät soittamaan jos tarvetta pienelle kitaralle oikeasti on.
 

 
Teräskielisissä kitaroissa useimpia viehättää voimakkaampi ääni, ja tallenteilta tutumpi soundi.
Kaulan leveydet ovat ~sentin kapeampia kuin perinteisissä nylonkielisissä joten pesisotteellakin soittaminen on mahdollista, vaikkei välttämättä toki suositeltavaa vaikka kuinka ROCK onkin.
Kaulaprofiilit vaihtelevat kuitenkin varsin runsaasti, ja tuolla on yhtäläinen vaikutus soittotuntumaan kuin sähkökitaroissakin.
 
Normaalia pienempiä (=lyhyemmällä skaalalla) akustisia ei teräskielisinä juuri löydy joitain harvoja 3/4 kokoisia poikkeuksia ja minikitaroita lukuunottamatta.
 
Kaikukopan muotoja ja kokoja on kuitenkin todella runsaasti, karkeasti Parl(o)ur kitarasta Jumboon.
Dreadnought (hivnen jumboa pienempi) oli jossain vaiheessa tosikova juttu, mutta lienee tänä päivänä taas kerran epäsuosiossa :/.
 

 
luna1983: Minkä kokoista ja millaista akustista kitaraa suosittelisit minulle?
 
Huonohko vastaus, mutta "sulle ja sun budjettiin sopivaa".
Käsien koko kun on vain yksi vaikuttava tekijä kun luontevaa soittotuntumaa ja itselle sopivaa instrumenttia haetaan.
 
Suosittelisin myös ostamaan kivijalasta uutena, vaikka moni varmasti käytettyä yksityiseltä ehdottaakin.
Uutena kaupasta ostaessa voi yleensä tehdä diilin jossa instrumentin voi vaihtaa sopivampaan tietyn ajan kuluessa, kunhan soitin on edelleen uudenveroisessa kunnossa.
 

 
luna1983: Saa vaikka mielellään linkittää suoraan jostain nettikaupasta, koska tykkään vertailla aina ensiksi netissä eri vaihtoehtoja ennen kuin astelen kivijalkakauppaan.
 
Suosittelisin melkeimpä ensin astelemaan kivijalkaan jos sellainen järjellisen matkan päästä löytyy ja testaamaan vaikkapa perinteisen klasarin ja cross-overin, kuten myös teräskielisten puolelta Parlourin ja Dreadnoughtin, ja kun kokoluokka on hahmottunut edes suurinpiirtein, sitten vasta keskittymään mieleiseen kielten materiaaliin ja kokoluokkaan.
Muuten käy herkästi niin että tuhansien kitaroiden joukosta etsiskellessä loppuu usko kesken.
Eikä ruudulta muutenkaan välity kuin hinta ja ulkonäkö, ja kummankaan perusteella ei tulisi ensisoitinta valkata.
 
T:Samuli
 
19691970
04.06.2019 07:55:01
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

luna1983: Hei,
 
Haluaisin aloittaa kitaran soittamisen, mutta minulla on tällaiset prinsessan kädet eli hyvin pienet.
 
Minkä kokoista ja millaista akustista kitaraa suosittelisit minulle? Saa vaikka mielellään linkittää suoraan jostain nettikaupasta, koska tykkään vertailla aina ensiksi netissä eri vaihtoehtoja ennen kuin astelen kivijalkakauppaan.

 
Hei, ensin sinun pitäisi valita, haluatko ns. klassisen, nylonkielisen, kitaran, vai teräskielisen.
 
Klassisia kitaroita löytyy sitten hyvin montaa eri kokoa, valikoimaa voi katsella vaikka Thomannin sivuilta:
 
https://www.thomann.de/fi/klassiset_kitarat.html
 
Jos teräskielisen, minusta kannattaa harkita 3/4 kokoluokan kitaraa. Minullakin on todella pienet kädet, ja esmes tälläinen on osoittautunut minulle hyvin mieluisaksi:
https://www.levytukku.fi/ibanez-aw54-junior
 
Mutta 3/4 kokoisia teräskielisiä toki on montaa merkkiä ja mallia, Taylorin "baby taylor" on minusta myös hyvä valinta:
https://www.thomann.de/fi/taylor_baby_taylor_bt1.htm
 
Suosittelen ostamaan kitaran jostain kivijalkakaupasta, tai vaihtoehtoisesti maksamaan jollekulle soitinkorjaajalle muutaman kympin siitä että uusi kitara laitetaan heti alussa hyviin säätöihin, ettei soittoinnostus tyssää heti alussa epävireiseen hankalasoittoiseen soittimeen.
 
Onnea kitaran etsintään ja soittoharrastuksen aloittamiseen!
Kitaransoitto on mainio harrastus :)
 
perttime
04.06.2019 08:56:06 (muokattu 04.06.2019 08:56:22)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

basisti1971: ...
 
Tätänykyä likipitäen kaikilta valmistajilta löytyy "cross-over" nylonkielisiä jotka ovat periaatteessa teräskielisten akustisten mittasuhteilla, mutta nylonkielisen kansirakenteella....
...
 
T:Samuli

 
Nylonkielinen on aloittelijalle sikäli hyvä lähtökohta, että on vähemmän jumppaa sormivoimien ja sormenpäiden kovettamisessa, kuin teräskielisellä. "Klassisessa" kitarassa on tosiaan leveähkö kaula, joka soveltuu niille tyypilliseen soittotapaan.
 
Heitetään nyt näistä kapeakaulaisista "cross-over" -nylonkielisistä esimerkiksi Yamahan NTX -sarja.
 
(ensimmäinen googlaamalla tullut esimerkki: https://www.f-musiikki.fi/kitarat-j … troakustinen-nylonkielinen-ntx700bl )
 
Umas
04.06.2019 13:53:21 (muokattu 04.06.2019 13:54:35)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Riippuu siitä mitä haluat soittaa.
Perus sointujen rämpyttelyyn on nylon kielinen klassari armottoman huono. Taasen sormilla näppäilyyn hyvä. Teräskielinen monipuolisempi. Myöskin löytyy eri kokoja, esim parlor ja travel mallit.
Kivijalka on ystäväsi. Varsinkin jos alueeltasi löytyy moinen laajalla akkari valikoimalla.
 
Möö
peteihis
10.06.2019 23:06:25 (muokattu 15.06.2019 09:30:41)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

... koska tykkään vertailla aina ensiksi netissä eri vaihtoehtoja ennen kuin astelen kivijalkakauppaan.
 
Jep. :) Taustatietoja kannattaa aina olla.
 
Klassisen kitaran oikeaoppisessa soittoasennossa ei käsien koolla tai sormien pituudella ole juurikaan merkitystä
 
Tästä olen toista mieltä. Nykyään tuntuu, että varsinkin näiden Kiinasta tuotujen klassisten kitaroiden otelaudat ovat niin tolkuttoman leveitä, etteivät ne sovi oikeastaan minkäänlaiseen soittamiseen.... Mutta meitä on moneks.
 
minusta kannattaa harkita 3/4 kokoluokan kitaraa.
 
No eipäs nyt liioitella... Jospa kokeiltaisiin 7/8-kokoluokkaa. :D
 
Nuo ovat käytännössä ihan isoja kitaroita, mutta kuitenkin ihan pikkuisen pienempiä. Valitettavasti tuo 7/8 ei ole mikään ihan tietyn kokoinen kitara vaan speksejä pitää lukea vähän tarkemmin, jotta saa sen, mitä on hakemassa. Hyväksi on havaittu tollanen kolmisen senttiä lyhyempi ja ainakin 5 mm kapeampi malli kuin perusmittainen klassinen.
 
Eli skaalan pituus (soivan kielen pituus, "Scale"): perus = 650 mm, etsitään max 620 mm ja leveys satulan kohdalta (Nut width) perus = 52 mm etsitään max 47 mm tai vaikka 44 mm jos vaan jostain löytyy niin kapea.
 
Tuossa Thomannin tarjonta: https://www.thomann.de/fi/7_8_kokoiset_klassiset_kitarat.html?oa=pra
 
Ja tuossa sieltä poimittu, joka menisi "mun" spekseihin kokonsa puolesta: https://www.thomann.de/fi/ortega_r12178_nt.htm .. ja on ihan symppiksen näköinenkin. :) Tästä näkyy olevan useamman värisiä versioita ja joukossa oli joku "B-Stock" tapaus, eli on käynyt asiakkaalla, mutta on lähetetty takaisin.
 
Pari vuotta sitten kolusin Tampereen kivijalkamusiikkikaupat, mutta ei tullut sillä kertaa 7/8:ja vastaan. Sen sijaan, kun tässä päivänä eräänä asioin Clas Ohlsonilla, näpelöin siellä jotain normaalia pienempää kitaraa, joka yllättäen tuntui käteen ihan OK:lta. En kyllä mene vannomaan minkä kokoinen se oli, mutta saattoi olla aika lähellä sitä, mitä tässä kaivattaisiin. Tarjolla oli nylon kieliset ja teräs kieliset versiot ja vaikka tavaratalokitaroihin olen tottunut suhtautmaan varauksella, niin nää ei tuntuneet ollenkaan pahalta.
 
Ja sitten: Uudet ja edullisemman pään kitarat rupeavat melkein järjestään särisemään ja rämisemään joskus puolen viiva puolentoista vuoden päästä siitä, kun ne on tehty. Sitä ei kannata pelästyä, sen saa huoltamalla kuntoon (vaatii tosin työkaluja mutta on ihan tavallinen homma) ja kitara rupeaa pysymään hyvänä sitten, kun puut ovat "rauhoittuneet" mutta aloittelijalle tietenkin aika tylsä juttu. Siinä mielessä ja myös hinnan puolesta, käytetty (ja kuntoon viilattu) kitara olisi oikein hyvä vaihtoehto jos vaan sattuu löytymään muuten sopiva. Lainakitaralla minäkin opettelin soittamaan. :)
 
----
 
Jatketaas vielä: Tuolla aiemmin mainittiin tämä https://www.thomann.de/fi/yamaha_ntx700_bk.htm (edit)Hyvä kitara epäilemättä mutta (/edit) mun mielestä aika kallis ekaksi kitaraksi. Ja tuo, että "soittotuntuma on lähellä teräskielistä kitaraa" on kyllä mun mielestä jo vähän totuuden rajojen koettelua: Teräskielisen nut width on 41 mm ja tuossa on 48. -- Ja tuo on muutenkin täysimittainen, 650 mm skaalainen. (edit)48 leveys voi silti olla jo ihan OK soitettava(/edit)
 
Otan tässä sen takia kantaa, kun olen joskus "prinsessakokoiselle" soittajalle näyttänyt ensiaskelia. :)
 
----
 
Muutaman kerran editoitu
 
peteihis
14.06.2019 23:33:08 (muokattu 15.06.2019 15:08:55)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Pikkuisen jatkoin vielä selailua, niin täytyy jatkaa juttua...
 
Nuo 3/4 ja 7/8 koot näkyvät ovat melko joustavia käsitteitä molemmat .Yhden 3/4 on toisen 7/8. Aika typillinen 3/4 speksi on skaala 570 mm ja satulan leveys 45 mm. Joukossa on sitten vähän isompia ja pienempiä.
 
Thomannin 3/4 listalta otti silmään tämä: https://www.thomann.de/fi/fender_fa_15n_3_4_nylonguitar_w_bag.htm skaala 592 ja leveys 43.
 
Hetken epäilin näikö oikein, mutta sama löytyy myös Tammerpianon sivuilta (!) https://www.tammerpianojasoitin.fi/FENDER-FA-15N-3/4-osa-nailonkitara -- Että voisi päästä jopa Suomen maassa testaamaan ihan oikeassa kaupassa. :)
 
Erikoista tuossa on että otelaudan sanotaan olevan hiukan kaareva vaikka onkin nylon kielet. Kuvista on vaikea nähdä onko noin, mutta tän perusteella tuo vaikuttaisi aika helpposoittoiselta peliltä ja otelauta on jokatapauksessa niin kapea, että pitäisi soiton onnistua ihan ilman isompia ongelmia.
 
Ja jatketaas vieläkin. Samaisessa Tammerpianossa teräskielikitara https://www.tammerpianojasoitin.fi/ … /Shops/17042015-9511/Products/50010 On useampaa väriäkin :) )
 
Tuossa ei sanottu, mitkä kielet on tehtaassa laitettu, mutta jos on tarvis, soittotuntumaa voi aluksi keventää pykälää ohuemmalla kielisetillä. Teräskielet ottaa alkuvaiseessa enemmän sormenpäihin, lähinnä siksi että ovat ohuemmat kuin nylon kielet, mutta se on parin ensimmäisen soittoviikon jumppa, että sormenpäät tottuu.
 
Kerro sitten kuinka kävi :)
 
mhelin
24.06.2019 15:41:28 (muokattu 24.06.2019 15:43:01)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ukulele tai guitalele voisi myös olla mainioita soittimia aloittajalle, jälkimmäinen "oikea" kitara:
 
https://www.f-musiikki.fi/kitarat-j … arat/yamahaklassinen-1-8-kitara-gl1
 
Niin ja teräskieliseksi Martinin Ed Sheeran malli:
 
https://www.f-musiikki.fi/kitarat-j … martin-lx-ed-sheeran-3-lxedsheeran3
 
Jos ei halua soittaa Sheeran-malli perus-LX1 on halvempi:
 
https://www.f-musiikki.fi/kitarat-j … -kitarat/martin-lx1-matkakitara-lx1
 
mhelin
24.06.2019 15:56:53 (muokattu 24.06.2019 16:03:04)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Yamahan kitarat on yleensä ergonomisia soittaa, miltähän tällainen pikkujammu kuulostaisi?
https://www.f-musiikki.fi/kitarat-j … folk-kitara-vintage-natural-csf3mvn
 
https://www.youtube.com/watch?v=GWUqbc_023w
 
Kuulostaa mahtavalta paitsi omalla mikkisysteemillä ei niin hyvältä kuin voisi jollain toisella mikityksellä kuulostaa.
 
Kokopuukitara (ei-niin-huoleton säilyttää, kosteutin koteloon tjsp tarvitaan meitin ilmastossa).
 
Tuohon kun vielä puoli sävelaskelta droppia ja capo kehiin niin luulisi pärjäävän hyvin pienemmilläkin sormilla. Capo kyllä jeesaa normikokoisillakin kitaroilla.
 
mhelin
24.06.2019 16:05:02
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tämä on edullisempi versio, eli CSF1M, mahtavasaundinen sekin:
 
https://www.gear4music.fi/fi/Kitara … -Travel-Guitar-Vintage-Natural/2BNV
 
luna1983
16.09.2019 14:34:55
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitos kaikille vastaajille.
 
Päädyin lopulta kesän alussa käymään Vantaalla F-musiikissa ja sain kyllä todella hyvää palvelua. Kokeilin monta eri kitaraa ja päädyin lopulta tähän Ortegaan (https://www.f-musiikki.fi/kitarat-j … ega-klassinen-kitara-r-121sn-r121sn), jossa on hieman normaalia kapeampi kaula. Soitinkorjaaja fiksasi samalla siitä yhden nauhan vähän alemmaksi ja kyllä nyt on hyvä harjoitella.
 
Aloitin nyt syksyllä ihan klassisen kitaran tunnit ja täytyy todeta, että kyllä nuo 6 kieltä ovat paljon enemmän kuin uken neljä :D Soitan siis ukulelea...
 
barclay
09.11.2019 12:34:58
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

luna1983: Kiitos kaikille vastaajille.
 
Päädyin lopulta kesän alussa käymään Vantaalla F-musiikissa ja sain kyllä todella hyvää palvelua. Kokeilin monta eri kitaraa ja päädyin lopulta tähän Ortegaan (https://www.f-musiikki.fi/kitarat-j … ega-klassinen-kitara-r-121sn-r121sn), jossa on hieman normaalia kapeampi kaula. Soitinkorjaaja fiksasi samalla siitä yhden nauhan vähän alemmaksi ja kyllä nyt on hyvä harjoitella.

 
Piru jos oisin 5 vuotta sitten tiennyt tuosta mallista. Ostin tuolloin Ortega R121 NT:n joka on siis tuo sama kitara, mutta 5 senttiä leveämmällä otelaudalla. Muuten hyvä, mutta hieman hankalaa on tosiaan soittaa tämmösenä pienikätisenä ja lyhyt sormisena.
 
Kostiainen. Karumpi saundi, parempi mieli: P. M. Kostiainen Project
Kefiiri
10.11.2019 11:29:01
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

barclay: Ostin tuolloin Ortega R121 NT:n joka on siis tuo sama kitara, mutta 5 senttiä leveämmällä otelaudalla.
 
Moinen otelauta lienee haaste pitkäsormisellekin ;)
 
En ole musiikin asiantuntija.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2020, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti