Muusikoiden.net
26.10.2020
Musamaailma.fi - Soittimia rock-asenteella 

Kitarat: akustinen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: kenelläkään kokemuksia bridge doctor -systeemistä?
1
Semjon
09.12.2008 13:14:16
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kielet vetivät akustisen kannen kevyelle mutkalle, siis tallan edestä painunut havaittavasti kuopalle ja tallan takaa kohonnut vastaavasti kuprulle. Tuli vinkkiä tallan alle koppaan asennettavasta Bridge Doctor -systeemistä. Hakukoneen mukaan on tällä kitarafoorumilla täysin keskustelematon vekotin. Onko kenelläkään kokemusta? Lähinnä tässä puntaroin tällä hetkellä, että jos fixaus parantaa tilannetta esim. vain puolitiehen, kannattaisiko doctorin + asennuksen rahat pistää pikemminkin sukanvarteen seuraavaa kitaraa varten.
 
http://www.jldguitar.net/warped_tops/fixtop.html
 
"I'm listening to Neil Young / I gotta turn up the sound / Someone's always yelling turn it down" (Bob Dylan)
mhelin
09.12.2008 13:39:49
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hommasin Landolalta tuollaisen mutta ei ole vielä tullut asennettua paikalleen..
 
s151669
11.12.2008 12:13:55
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kielet vetivät akustisen kannen kevyelle mutkalle, siis tallan edestä painunut havaittavasti kuopalle ja tallan takaa kohonnut vastaavasti kuprulle.
 
Onkos tuo tullut hitaasti ajan kanssa vai kertarysäyksellä ? Hidas muokkautuminen lienee normaalia, kertarysäyksessä lienee kyse irronneista liimauksista.
 
Tuolta
 
http://www.frets.com/
 
löytyy lisätietoa kummastakin, myös korjaustavoista.
 
http://www.jldguitar.net/warped_tops/fixtop.html
 
Epäilen, että toimii huonosti. Luultavasti haittaa tallan värähtelyä pahemman kerran.
 
Jyrki
Roberto
11.12.2008 12:53:48
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Epäilen, että toimii huonosti. Luultavasti haittaa tallan värähtelyä pahemman kerran.
 
Kyl. Ja sitämyöden myös kannen värähtelyä.
 
discominister
12.12.2008 09:31:23
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itse en ehkä lähtisi koko hommaan, jos tallan liimakset eivät ole alkaneet irrota..
 
Semjon
12.12.2008 13:39:19
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitoksia Frets-linkistä, pitää tutkailla.
 
Onkos tuo tullut hitaasti ajan kanssa vai kertarysäyksellä ? Hidas muokkautuminen lienee normaalia, kertarysäyksessä lienee kyse irronneista liimauksista.
 
Pikemminkin hitaasti ajan kanssa, mutta sanotaanko näin että muutos tuntuu kasvaneen eksponentiaalisesti kitaran ollessa viime kuukaudet jäähyllä casessaan...

Mielenkiintoista tässä on se, että kyse on varhaisemman sukupolven laminaatti-Martinista, jossa on myös laminaattikansi, lopetettu malli DCXME. En ole lukenut miten muut vastaavat ovat aikojen saatossa käyttäytyneet, mutta oletanpa että tässä on yksi hyvä syy siihen, että kansi kannattaa tehdä puusta.

DCXME:ssä on käteeni parahultaisesti sopiva kaula ja Fishmanin mikin/PA:n kautta oikein hyvä soundi meikäläisen tarpeisiin, joten en viitsisi hyllyttää kitaraa ihan kepoisesti. Tuon Bridge Doctorin vakuutellaan mainoslauseissa jopa parantavan sustainia, mutta onhan se selvää, että kannen värähtelyä se estää.
 
"I'm listening to Neil Young / I gotta turn up the sound / Someone's always yelling turn it down" (Bob Dylan)
mhelin
12.12.2008 16:01:03 (muokattu 12.12.2008 16:32:59)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sustain tn. paranee, mutta miten muuten akustinen saundi sitten muuttuu onkin eri asia. Tallan alle asennettavan puupalan kautta toisaalta ääni kulkeutuu myös takablokkiin ja siitä sivuihin ja edelleen kanteen ja pohjaan. Ääntä voi tulla enemmänkin kuin ennen, mutta ehkä eri osista kitaraa kuin ennen.
 
Tuo Bridge Doctor asennetaan muuten valmiiksi uusin Breedlove -kitaroihin, joissa kannen rimoitus on sen verran heppoinen että se vaati tuollaista ylimääräistä tukea.
 
Kannattaa muuten varoa asentaessa tuota kun porailee reikiä ettei halkaise kantta. Ennen operaatiota kitara (ainakin kokopuukantinen) kannattaa laittaa laukkuun kostuttimen kanssa sopivaksi aikaa (muutama päivä riittänee, tai kun vesi ei enää häviä kostuttimesta mihinkään).
 
Rev. McMoon
12.12.2008 19:40:05 (muokattu 12.12.2008 19:42:29)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuon Bridge Doctorin vakuutellaan mainoslauseissa jopa parantavan sustainia, mutta onhan se selvää, että kannen värähtelyä se estää.
 
Järjellä ajateltuna sustainin osuus soinnista on heikkenevää jälkivärähtelyä, jos sustain paranee, se voi johtua vain siitä, että kannen värähtely paranee.
 
Kun kansi on kallistunut, muuttuu tallan vipuvarsikulma ja osa kielten värähtelystä suuntautuu kallistuneen kannenosan suuntaisesti, eli värähtelyn suunta muuttuu tapahtumaan enemmän kieliin nähden pituus- kuin poikittaissuuntaiseksi ja tämä demppaa kielten sointia.
 
Kanteen kohdistuva rasitus muuttuu myös siten, että kansi kiristyy voimakkaammin ulospäin ja jännittyy reunoja myöten, estäen sen sisään/ulos värähtelyä.
 
Bridge doctorin tukema kansi värähtelee enemmän samansuuntaisesti kuin kallistumaton kansi.
 
Olen kehittänyt tästä bridge-doctor keksinnöstä oman versioni, jota aion kokeilla kunhan löydän sopivan kitaran koekaniiniksi. Minun systeemissäni kitara avataan ja kannen tukirakenteet rakennetaan uudestaan vastaamaan aivan erilaista värähtelykuviota, joka ottaa paremmin huomioon puun ominaisuuksien vaikutuksen kannen värähtelyyn kannen syyrakenteen suuntaisjäykkyyden suhteen.
 
bluewille
05.04.2019 00:08:30
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onkohan edelleenkään kenelläkään tämän parempia kokemuksia otsikon vermeestä ?
Ja käyköhän moinen sekä teräs- että nylonkieliseenkin yhtä lailla ??
 
Jotta voisi koota ajatuksensa, täytyy niitä olla vähintään kaksi.
basisti1971
05.04.2019 07:58:42
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
bluewille: Onkohan edelleenkään kenelläkään tämän parempia kokemuksia otsikon vermeestä ?
 
Ei ole omakohtaista kokemusta, mutta kiitos kun nostit vanhaa viestiketjua, tuo(kin) härpäke on mennyt multa ohi.
 
Ainakin StewMacin sivuilla tähtiä ropisee samaan malliin kuin lastentarhan tädeiltä äidin pikku pingviineille:
 
https://www.stewmac.com/Luthier_Too … _for_Bridges/JLD_Bridge_Doctor.html
 
Etenkin tuon ruuvikiinitteisen hintakin on sitä luokkaa että ainoastaan parantumaton teeseitseholisti -kuten minä- edes harkitsee itse väkertämistä.
 
Härpäkkeen tarpeellisuuteen en ota kantaa... ;).
 

 
bluewille: Ja käyköhän moinen sekä teräs- että nylonkieliseenkin yhtä lailla ??
 
Miksei kävisi?
 
Niin rakenne kuin kannen värähtelytapakin ovat pitkälti samanlaiset kielten materiaalista riippumatta.
Laadukkaista teräskielisistä löytyvä kannen alapuolella oleva tukilevy toki nylonkielisestä puuttuu, mutta eipä tuo siltatohtorin toimivuuteen vaikuta millään tapaa.
 
T:Samuli
 
RJU
05.04.2019 15:33:30
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Minulla on eräässä teräskielisessä kokopuukitarassa bridgedoctor, olisiko 8. tai 9. vuotta. Ammattilainen asensi tuolloin stewmacin version, jossa kitaraan ei jää pysyviä jälkiä rakenteisiin. Koska bridgedoctoriin kiinni tuleva kierrepinnin kieli jää kannen yläpuolelle, vaikuttaa se ko. kielen (g tässä tapauksessa, voisi olla d:kin) soitettavuuteen sekä ääneen. Mielestäni soitettavuus ja ääni parani eli ei ainakaan heikentynyt. Syyt on selitetty tuossa ylempänä ja myyjien sivuillakin. Porasin jokunen vuosi sitten itse kiinnitysruuvin reiän ja tein bridgedoctorista kiinteän, koska g-keli särisi ajoittain ja vaati säätöä - kulma tallaluuhun oli liian loiva.
 
Asennustyössä kannattaa olla tarkka ja katsoa etukäteen youtubesta erilaisia videoita, joista käy selville, kuinka homma sujuu. Sinällään asennus ei ole vaikea kummassakaan versiossa tällaiselle maallikollekaan näin jälkikäteen miettien. Soitettavuus on kiinteässä versiossa mielestäni parempi ja se on myös edullisempi versio. Sama koskee ääntä. Stewmacikin versiossa takablokin ja bridgedoctorin (tallaan kiinni tuleva säätöpalikka) välissä oleva pyöreä puurima oli hieman väljä, joten vaihdoin sen kiinteäksi asennuksessa 0.8mm pyöreään huonekalurimaan, kunhan kuivasin sitä ensin pari kuukautta. Asennus ja säätäminen oli helpompaa sen kanssa.
 
Kannen saamiseksi optimitasaiseksi kannattaa olla kärsivällinen ja tehdä muutokset hitaasti. Minulla taisi mennä kolme päivää, kun aamuin illoin hieman kiristin kannen alkutilanteesta optimiksi. Ásentaessa otin pullistumasta enimmät pois.
 
Koska kyse on tuumajakoisista ruuveista ja tapin kautta säätö tapahtuu tuumajakoisella kuusikulmioavaimellalla, kannattaa niiden säilyttämisessä ja asennuksessa olla tarkkana. Toki ruuveja kusikulmioavaimia saa Suomestakin pienellä vaivalla.
 
En näe syytä, miksei bridgedoctor toimisi myös nailonkielisessä kitarassa.
 
bluewille
08.04.2019 14:39:52 (muokattu 08.04.2019 14:44:31)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

RJU: Minulla on eräässä teräskielisessä kokopuukitarassa bridgedoctor, olisiko 8. tai 9. vuotta. Ammattilainen asensi tuolloin stewmacin version, jossa kitaraan ei jää pysyviä jälkiä rakenteisiin. Koska bridgedoctoriin kiinni tuleva kierrepinnin kieli jää kannen yläpuolelle, vaikuttaa se ko. kielen (g tässä tapauksessa, voisi olla d:kin) soitettavuuteen sekä ääneen. Mielestäni soitettavuus ja ääni parani eli ei ainakaan heikentynyt. Syyt on selitetty tuossa ylempänä ja myyjien sivuillakin. Porasin jokunen vuosi sitten itse kiinnitysruuvin reiän ja tein bridgedoctorista kiinteän, koska g-keli särisi ajoittain ja vaati säätöä - kulma tallaluuhun oli liian loiva.
 
Asennustyössä kannattaa olla tarkka ja katsoa etukäteen youtubesta erilaisia videoita, joista käy selville, kuinka homma sujuu. Sinällään asennus ei ole vaikea kummassakaan versiossa tällaiselle maallikollekaan näin jälkikäteen miettien. Soitettavuus on kiinteässä versiossa mielestäni parempi ja se on myös edullisempi versio. Sama koskee ääntä. Stewmacikin versiossa takablokin ja bridgedoctorin (tallaan kiinni tuleva säätöpalikka) välissä oleva pyöreä puurima oli hieman väljä, joten vaihdoin sen kiinteäksi asennuksessa 0.8mm pyöreään huonekalurimaan, kunhan kuivasin sitä ensin pari kuukautta. Asennus ja säätäminen oli helpompaa sen kanssa.
 
Kannen saamiseksi optimitasaiseksi kannattaa olla kärsivällinen ja tehdä muutokset hitaasti. Minulla taisi mennä kolme päivää, kun aamuin illoin hieman kiristin kannen alkutilanteesta optimiksi. Ásentaessa otin pullistumasta enimmät pois.
 
Koska kyse on tuumajakoisista ruuveista ja tapin kautta säätö tapahtuu tuumajakoisella kuusikulmioavaimellalla, kannattaa niiden säilyttämisessä ja asennuksessa olla tarkkana. Toki ruuveja kusikulmioavaimia saa Suomestakin pienellä vaivalla.
 
En näe syytä, miksei bridgedoctor toimisi myös nailonkielisessä kitarassa.

 
Kiitos näistä kokemuksista/vinkeistä !
Täytyy tuumia ko. vermeen hankkimista/asentamista.
Asennus joko itse tai mieluummin ammattihenkilöllä, mm. koska nylonkielisen osalta talla sijaitsee kauempana kaikuaukosta kuin teräskielisissä (yleisimmin) ja myös kaikuaukkokin on yleensä nylonkielisessä pienempi kuin teräskielisissä.
Eli asennus on entistä haastavampaa ja tarkempaa.
Omassa nylonkielisessä on lisäksi yksi "torres"-tyylinen tukirima hankalasti juuri keskellä tallaa (mennen siitä peräpalikkaa kohti), joten pitää miettiä kummalle puolelle rimaa moisen virittäisi (jos joskus virittää) g- vai D-kielen puolelle?
Vaiko laittaisi noita peräti kaksi (molemmin puolin rimaa) - ehkei tarvetta kuitenkaan, jos teräskieliselläkin oikenee yhdellä palikalla.
Myös DIY-Doctorin tekemistäkin voisi harkita .. sellaisen joka asettuisi tukemaan tallaa tuon "torres"-tukiriman molemmilta puolilta ja keskeltä kuitenkin säätö sinne takapalikkaan??
Mutta tosiaan kiitti kommenteista :)
 
Jotta voisi koota ajatuksensa, täytyy niitä olla vähintään kaksi.
RJU
08.04.2019 22:03:18
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

^Eipä kestä. Tuossa on havainnollistettu bridgedoctorin asentaminen https://www.youtube.com/watch?v=6HOdkDyXG4k ja sama hieman erilaisessa videossa https://www.youtube.com/watch?v=nxJpM4xoXg0&feature=youtu.be . Samalla niistä näkee, mahtuuko mahdollinen rima säätöpalikan ja ruuvin väliin. Ruuvin voi mainiosti sijoittaa g- ja d-kielien väliinkin.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2020, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti