Aihe: Ampeereista
1 2 3 4 5 6 7 8 9
stnprkl
12.08.2008 01:55:26
Aihe näyttää olevan täällä yllättävänkin arka. Sukeltaminen tai laskuvarjohypyt menee extremen puolelle. Sähkövehkeisiin törmää päivittäin vaikkei mitään niihin liittyvää itse tekisikään. Hengenvaara merkinnällä oleva sähkötolppa avojohtimin tervehtii joka päivä ikkunasta. Vaaran välttämiseksi on kaksi lähestymistä: joko karttaa vaaralliselta vaikuttavia sähkövehkeitä tai tutustua niihin kunnolla.
 
Vaikka me täällä sovittaisiin, että kukaan ei tässä ketjussa olleista tee mitään sähköhommia edes harrastuspuitteissa omaan käyttöön, vaara ei ole sillä poistettu, vaan voimme törmätä muiden tekemiin vaarallisiin asennuksiin, rikkinäisiin johtoihin tai laitteisiin.

 
Juu tottakai kannattaa tutustua sähköön ja sen toimintaan. On kuitenkin täysin eri asia itse ruveta toteuttamaan. Mitä enemmän tietää eri asioista niin helpompi on olla ja mennä, mutta ei se tarkoita että kaikkeen pitäis puuttua.
 
Ja onhan tää arka aihe varsinkin jos joku tee-se-itse-joka-alan-erikoisasiantuntija kertoo suositeltavina ratkaisuina melko arveluttavia ja vaarallisia virityksiä puhumattakaan kyseisten viritysten laittomuudesta.
 
Niin joo mutta mehän ollaankin vaan kaupunkilaisia ja pelkkiä ääni/valomiehiä, ei me tiedetä oikeesta elämästä mitään kun vaan juodaan kaljaa keikkabussissa ;)
Viltsu audiokantaja
Marzi
12.08.2008 02:21:54 (muokattu 12.08.2008 02:32:42)
 
 
Tekemisen laitostuminen tai ammattimaistuminen ei ole välttämättä nostanut kuitenkaan työn laatua vaan tuotteet on jopa aikaisempaa huonolaatuisempia.
 
Ja tämä väite perustuu mihin? Että kouluttautuminen ja ammattimaisuus on huonon tuotteen tae? Ja harrastuspohjalta saa aina priimaa? Voi kun se olis tuolla ääni -ja valovuokrafirmoissakin noin, vähänkö lähtis aina halavalla priimaa keikalle.
 
Näyttää jotkut pitävän näitä edelleen yhtä uhkarohkeana mitä oli Finlaysonin valaistus oli yli 100 vuotta sitten.
 
Ei uhkarohkeaa. Laitonta, ihan kuin viistoistavuotiaan paneminenkin: onnistuu kyllä jos homman osaa, mutta voi häkki heilahtaa jos siitä jää kiinni...
 
Voimavirtahommia ei tee kuin ammattilainen. PISTE.
 
*Sähköoppitunti alkaa*
SÄHKÖ TAPPAA!
*Sähköoppitunti loppuu*
No yhyy.
Einherjar
12.08.2008 03:31:24
...tai tutustua niihin kunnolla.
 
Ja tätä varten on suomeenkin perustettu niitä oppilaitoksia, jotka niitä oikeita sähköalan asiantuntijoita kouluttavat.
 
Se on ihan sama hokea niistä ammattimiesten "asenneongelmista" ja miten sinun moottorit ovat tarvineet korjaajaa. Ne hommat on siltikin laittomia, koska se on sinne lakiin kirjoitettu.
Jos sinä et ole näistä omista laittomista asennuksistasi jäänyt kiinni, niin ei se niistä vielä laillisia hommia tee.
 
"Muna on muna, eikä siitä puhumalla munakasta saa"
"Sanovat että osaisin miksata, mutta kyllä se viina mahtaa olla minun juttu" -Tuntematon miksaaja
Fed
12.08.2008 11:09:03
Aika paljon on tänäpäivänä hommia, joita ei saisi kuka tahansa tehdä. Tekemisen laitostuminen tai ammattimaistuminen ei ole välttämättä nostanut kuitenkaan työn laatua vaan tuotteet on jopa aikaisempaa huonolaatuisempia.
 
Se, että ammattilaisten tekemät sähkö- ym. työt on sun mielestä heikkolaatuisempia kuin mitä itse teet, ei tarkoita sitä että sulla on oikeus tehdä töitä joihin et omaa lupaa/papereita. Kyllä munkin mielestä monissa kohdissa Suomen teitä on liian pieni nopeusrajoitus mutta ei mulla ole oikeutta ajaa siinä sen lujempaa vain siksi että "tiedän" osaavani.
 
Vertauskuva aika kaukana aiheesta, mutta laiton on laitonta.
musamies
12.08.2008 12:36:41 (muokattu 12.08.2008 13:08:49)
Ja tämä väite perustuu mihin? Että kouluttautuminen ja ammattimaisuus on huonon tuotteen tae? Ja harrastuspohjalta saa aina priimaa? Voi kun se olis tuolla ääni -ja valovuokrafirmoissakin noin, vähänkö lähtis aina halavalla priimaa keikalle.
 
Perustuu siihen, että isot firmat tekee rahanahneuttaan kuluttajille sellaisia laitteita, jotka kestää huonosti ja joita on vaikea korjata. Osaaminen ja teknologia riittäisi kestävien laitteiden tekoon, vaan tehdään tahallaan huonosti kestäviä. Vanhat keittiökaapin ovet saranoineen ovat usein kestävämpiä kuin uudet. Kalliit uudet autot ruostuvat nopeasti. Kannettavat tietokoneet on niin huonosti tehtyjä, että hajoavat todennäköisesti vaikka muuten vehje kelpaisi.
 
Harrastuspohjalta ei saa aina priimaa. Harrastus vapauttaa kuitenkin kiireestä, kilpailusta ja rahan hankkimisesta osakkeenomistajille.
 
Jatkossa voi käydä, että yhä enemmän jotkut euroopan herrat ja rouvat - tai vielä kauempana olevat ehkä jonkin sotilasliiton herrat ja rouvat - vaikuttavat siihen mitä Suomessa saisi kansalainen tehdä. Esimerkiksi tervan käytöstä meinasi tulla epäselvää. Kumpi onkaan parempi toimintatapa, että kansalainen omalla vastuullaan tekee johtopäätöksiä tekniikan, käsityön, taiteen, harrastuksen tai yrittäjyyden saralla mitä voi tehdä vai annetaan tämä osa-alue elämästä toisten kansalaisten huoleksi, jotka ovat päättämässä muittenkin asioista EU:n tai Suomen lainsäädäntöelimissä?
 
Kerran oli mahdollista nähdä dokumentti, jossa naapurimaassa asuvat ihmiset harmitteli hallituksen kehnoutta. Heidän asumuksensa oli suomalaisen mittapuun mukaan huonossa kunnossa. Jos asioiden hoitaminen keskitetään mihin tahansa suureen yksikköön, oli kyseessä sitten firma tai valtionhallinto, asiat ei tule parhaalla mahdollisella tavalla hoidetuksi ruohonjuuritasolla. Firman kohdalla tähän vaikuttaa, että ne tekee töitä ja urakoita, joiden teko on kannattavinta. Valtionhallinto taas ei pysty eikä välttämättä haluakaan ottaa kaikkia paikallisia olosuhteita huomioon.
 
Suomi ja suomalaiset tarvii yritteliäitä, vastuuta ottavia ja rohkeita kansalaisia, jotka uskaltaa omatoimisesti tarttua asioihin oli sitten kyseessä tekninen tai laajempi yhteiskunnallinen haaste. Minun puolesta sähköhommia voi tehdä alan firmat tai ja koulutuksen saaneet ammattilaiset. Kovin rajoittunut ja byrokratisoitunut ja vastuuta instituutioille vierittävä toimintatapa ei kuitenkaan pitemmän päälle ole eduksi - siinä ongelmaksi tulee, ettei kansalaiset halua ottaa vastuuta arkipäiväisistä asioista.
 
Kyllä munkin mielestä monissa kohdissa Suomen teitä on liian pieni nopeusrajoitus mutta ei mulla ole oikeutta ajaa siinä sen lujempaa vain siksi että "tiedän" osaavani.
 
Meikäläinen taas ajattelee niin, että kun on ollut riittävän paljon näyttöä tuntuvan ylinopeuden todellisista ja konkreettisista vaaroista, en halua ajaa ylinopeutta ja nopeusrajoitukset ovat mielestäni asiaa. Kysymys ei ole mistään autoriteettien tai viranomaisten mielistelystä vaan siitä, että liikenne on oikeasti riskialtista touhua.
humppahanuristi
12.08.2008 12:45:34
 
 
VoimavirrankytkentäHarrastus vapauttaa kuitenkin kiireestä, kilpailusta ja rahan hankkimisesta osakkeenomistajille.
 
Näinhän siinä pahimmillaan voi käydä
Humpasta rautalankaan...
Marzi
12.08.2008 13:55:38
 
 
- siinä ongelmaksi tulee, ettei kansalaiset halua ottaa vastuuta arkipäiväisistä asioista.
 
- Mitä voimavirtojen kytkentä EI ole. Siitähän tässä puhutaan, eikös?

Kysymys ei ole mistään autoriteettien tai viranomaisten mielistelystä vaan siitä, että liikenne on oikeasti riskialtista touhua.
 
Ja tappavan sähkön kanssa touhuaminenko ei ole?
No yhyy.
musamies
12.08.2008 16:47:51
Ja tappavan sähkön kanssa touhuaminenko ei ole?
 
Sähkön kanssa touhuaminen on riskialtista. Onneksi kuolleiden määrä Suomessa on pieni: "Sähkötapaturmat vuonna 2007 Viime vuonna Suomessa sattui ainakin yksi kuolemaan johtanut sähkötapaturma Turvatekniikan keskuksen (Tukes) tarkennettujen tietojen mukaan. Vuonna 2006 oli kolme kuolemantapausta."
 
http://www.stat.fi/til/ton/2008/06/ton_2008_06_2008-07-24_kat_001.html
"2008 Kesäkuun tieliikenteessä kuoli 22 ihmistä"
 
http://www.tilastokeskus.fi/til/ksy … /ksyyt_2006_2008-05-26_kat_001.html
Vuonna 2006 oli yhteensä 4 640 kuolemaa, joihin alkoholi liittyi joko peruskuolemansyynä tai myötävaikuttavana tekijänä.
 
Sähköjen kanssa touhuaminen on riskialtista ja siinä tarvitaan varovaisuutta. Tieliikenne ja alkoholi ovat myös riskialttiita. Niissä tapaturmien määrää nostaa touhuajien suuri määrä.
VaasanTimppa
12.08.2008 18:16:09
Onneksi kuolleiden määrä Suomessa on pieni:
 
Juu, niin on. Osaatko yhtään arvata miksi?
 
Sähköjen kanssa touhuaminen on riskialtista ja siinä tarvitaan varovaisuutta.
 
Pelkkä varovaisuus ei riitä, pitää olla myös riittävä osaaminen. Ja jos teet jotain muuta kuin 1-vaiheisia pikkujuttuja niin riittävästä osaamisesta vaaditaan ulkopuolisen tahon arvio. Ohessa valvovan viranomaisen näkemys aiheesta.
 
http://www.tukes.fi/Tiedostot/sahko … t/esitteet_ja_oppaat/taskutieto.pdf
 
Kohdasta 2.4 löytyy ei-ammattilaisille sallitut sähkötyöt, kannattaa huomata että tuo 250V rajaa kaikki 3-vaiheiset systeemit luvalliste töiden ulkopuolelle.
 
Tieliikenne ja alkoholi ovat myös riskialttiita. Niissä tapaturmien määrää nostaa touhuajien suuri määrä.
 
Tuo känniautoilujuttu voidaan kai lopettaa alkuunsa? Joku vielä luulee että se voisi olla jossain tilanteissa hyväksyttävää... Ei ole, ei missään tilanteessa.
Reddie
12.08.2008 19:05:16
Uskallan nyt hetkeksi raijjaa tätä vielä vähän enemmän OT-suuntaan. Meillä on tuol yhdessä mestassa, mis aina välillä toimitaan tommonen 40A Strömbergin liitin. Osaako kukaan arvioida lonkalta edes jotain suuntaa-antavaa, et kuinka kallis remontti se on väännättää tommosesta normi-voimavirta ammattilaisella? Mikä siitä tulis? 3x32A?
"Tilanne on traagisuudessaan koominen"
Talent71 - Ääntä, valoa & musiikkia
musamies
12.08.2008 21:19:31 (muokattu 12.08.2008 21:50:36)
Uskallan nyt hetkeksi raijjaa tätä vielä vähän enemmän OT-suuntaan. Meillä on tuol yhdessä mestassa, mis aina välillä toimitaan tommonen 40A Strömbergin liitin. Osaako kukaan arvioida lonkalta edes jotain suuntaa-antavaa, et kuinka kallis remontti se on väännättää tommosesta normi-voimavirta ammattilaisella? Mikä siitä tulis? 3x32A?
 
Reddien kysymys on hyvä. Tuollaisia töpseleitä mihin tulee neljä piuhaa on todellakin vielä käytössä. Kiinnostaa itseäkin missä hintaluokassa liikutaan. Vertailun vuoksi voisi todeta, että keskustelussa paljon moitetta saaneella tee se itse ratkaisutavalla tuollaistakin töpseliä voi hyödyntää ilman, että välttämättä tarvii panostaa yhtään rahaa.
 
Kuka tietää mitä maksaa kun paperit omaava sähkömies laittaa tilalle uuden töpselin 5-kaapelijärjestelmällä ja tuleeko myös vikavirtasuoja ja uudemmanaikaisempi sulake?
 
Osaatko yhtään arvata miksi?
 
Harva touhuaa sähkön kanssa aktiivisesti ja ne, jotka touhuaa ammatikseen tai muutoin aktiivisesti, heille keskittyy osaaminen. Tee se itse miesten osuus voi varovaisen arvion olla seuraavansuuntainen: ehkä 10 % miehistä tee se itse miehiä. Mahdollisesti heistä 10 % touhuaa sähkön kanssa. Kansalaisista n. 50 % miehiä.
 
Hyvin varovainen arvioni voisi olla, että ehkä 0,5 % voisi olla sähköaktivistien osuus. Verrattuna liikenteeseen tai alkoholiin, vain pieni osa kansalaisista on aktiivisia sähkön suhteen. Osaaminen keskittyy harvoille ja valituille, pienilukuinen toheloiden joukko ei kerkiä saamaan kovin pahaa jälkeä aikaiseksi.
s151669
12.08.2008 21:45:27
 
 
Lonkalta:
 
Uuusi rasia maksaa biltemassa 6 euroa. Parikytämetriä sopivaa piuhaa samassa puljussa luokkaa 60 euroa. Sähkärin tuntiveloitus jotain haarukassa 30 - 50 euroa. Jos menee enemmän kuin tunti niin saa kyllä olla tosi hankalassa paikassa. Vanhat sulakkeet kelvannevat jos eivät ole liian suuret. Tulppasulakkeiden pohjat eivät paljoa maksa eikä vaihto ole vaikeaa. Vikavirtasuojakytkintä tuskin tarvitsee jos ei ole ennenkään tarvinnut. Kannattanee kuitenkin asennuttaa samalla jos on kosteista tilosta kyse.
 
Eli halvimmalla pääsee jos tuttu sähkäri tekee 'kossupullolla' ja asentaa tuon rasian nollaamalla (eikä sitten aleta tappelemaan nollaamisen laillisuudesta / toimivuudesta / jne). Hinta 16 euroa. Kalleimmillaan menee pitkän piuhan päässä kaikilla herkuilla noin 160 euroa. Päälle kilometrikulut.
Jyrki
Terttu
12.08.2008 21:53:14
 
 
Sähkön kanssa touhuaminen on riskialtista. Onneksi kuolleiden määrä Suomessa on pieni
Jep. Jumalauta että teki mieli leipoa sitä hanua, joka 6-7 vuotta sitten oli ihan itse korjannut 16A voimavirtaletkun. Oli nimittäin se 0 aavistuksen väärässä kohtaa.
Kiitos vielä Kouvolan possuhotellin henkilökunnalle, joka löysi kaupungista aikamoisen kasan erilaisia sulakkeita vintagevahvistimiin, perus päätteisiin, mikseriin ja efektiräkin sisältöön. Se oli sellainen temppu, mihin harva pystyy perjantai-iltana klo 19. Onneks ei menny ku sulakkeita...
 
Ja siihen itse kytkemiseen piti vielä sanoa, että ei kiitos. Pitäis saada noihin voimavirtoihin joku sinetti, missä on kiinni snadi sertifikaatti.
"kuinka moni ihminen yleisöstä on lähtenyt keikalta hyräillen bassarisoundia..?"
musamies
12.08.2008 21:56:18
Kiitos nimmarille kustannusarviosta. Mahdollinen ajomatka työkohteeseen lisää kuluja. Eikös tossa keississä ole kuitenkin vähän ankeaa jos hinta 16 euroa + kossupullo - 160 euroa, niin eikö olisi kuitenkin toivottavaa, että tuohon rahaan pistokkeesta tulisi jollain lailla parempi kuin vanha. Jos 40 A:n pistorasia vaihtuu 32:seen, ei tule mitään kehittyneempiä sulakeratkaisuja tai vikavirtasuojaa, niin onko tuosta paljoa iloa?
 
Jos taas tilalle tulee 63 pistorasia, järeämpi johto, moderni sulake, vikavirtasuoja, ei rahan meno niin haittaisi kun menee parempaan suuntaan.
Sytem
12.08.2008 22:12:08
Näin niinkuin asiaa sivuten, millanen projekti olisi luvat hankkia? Olettaen että käytännössä on tietoa aiheesta kohtuullisesti kerännyt, onnistuuko toi tyyliin x kirjaa itseopiskelua, tentti ja joku näyttökoe ja paperi kouraan vai vaatiiko päätoimista opiskelua N vuotta? Koulutuspohja DI eli perus sähköfysiikat yms on luettu.
 
Vois nimittäin kiinnostaa, roudaushommissakin tosta ois ehkä hyötyä, mutta ennenkaikkea oman talon mahdollista rakentamista varten. Sen verran monenlaista suharia on tullut luvallisena sähkömiehenä nähtyä että olen alkanut menettää uskoni siitä että olisi mahdollista saada haluamaansa teettynä. Ihan käsittämättömiä oikaisuja on tullut noiden jälkeen löydettyä, toistaiseksi mikään ei ole hengenvaaraa aiheuttanut mutta lähellä on ollut (mm. eräs vanhalle vesivaraajalle mennyt johto, sähkömies otti sulakkeet toiseen käyttöön keittiöremontissa, poisti taulusta merkinnät vanhasta johdosta mutta jätti sitten johdot kytketyksi. Seuraavassa remontissa siinä toisessa tilassa olikin kiva ylläri kun mittari kertoi irroitetuksi merkityn johdon olevan yhä sähköissä)
rintapek
12.08.2008 22:54:32
 
 
Näin niinkuin asiaa sivuten, millanen projekti olisi luvat hankkia?... ennenkaikkea oman talon mahdollista rakentamista varten.
 
www.seti.fi/Kelpoisuustodistus.aspx
One kind of music only - the good kind
Hilja
12.08.2008 23:40:21
Nää sähkö/remontti/omatoimiasentaja/kolvaajat saisivat kyllä lukea tarkkaan mitä laki sallii. Kun meilläpäin oli remontti, kylpyhuonetta ja jonkin verran keittiötä kunnostanut mies, joka ei muistaakseni ollut ollenkaan sähkömies, sääti myös liesituuletinta. Varmasti mielestään osasi tehdä sen mitä teki, mutta... Olin silloin vielä lyhyempi kuin nyt ja jossain tilanteessa remontin valmistumisen jälkeen molemmilla käsillä haparoin jotain tuulettimen päältä. Samassa kaik meni mustaks ja salamat vaan välkky silmissä. Ei olisi kiva kokea tuota toista kertaa, oli sitä sitten missä tahansa kojeita käsittelemässä.
miffe
13.08.2008 00:12:13
Eli halvimmalla pääsee jos tuttu sähkäri tekee 'kossupullolla' ja asentaa tuon rasian nollaamalla (eikä sitten aleta tappelemaan nollaamisen laillisuudesta / toimivuudesta / jne). Hinta 16 euroa. Kalleimmillaan menee pitkän piuhan päässä kaikilla herkuilla noin 160 euroa. Päälle kilometrikulut.
 
Olen pari Strömbergin 40A liitintä nähnyt korvattavan 63A liittimillä, nollauksella ja sulakkeiksi 35A. Ne vanhat kaapeloinnit, kun eivät nykystandardein suurempaan taivu.
 
Ja tollaset Tertun mainitsemat tilanteet välttää joko voimavirtatesterillä tai sitten yleismittarilla.
 
Mut oli mielenkiintoinen toi Setin sivu kelpoisuustodistuksen vaatimuksista. Itse en ole suorittanut tutkintoa loppuun (edelleen tekn. yo.), mutta esim. tehoelektroniikan puolella olen suunnitellut harjoitustyönä kilovolttiluokan hakkureita, mutta näköjään en mitään kelpoisuuksia silti saa.
 
Samaa pätee myös kaiffareihin, joilla on vastaavan voimalaitosvalvojan paperit (saavat esim. valvoa ydinvoimalan toimintaa itsenäisesti). Tommosta saa kyllä tehdä, mutta ei asentaa pistorasiaa seinään, vaikka tohon valvojan oikeuteen vaaditaan aika paljon alan koulutusta.
 
Ei ole reilua, ei. Onneks täällä ei vielä olla siinä tilanteessa kuin Ameriiiiiikan yhdysvalloissa, joissa vielä pääosin mennään paljaalla karvalla seinään kiinni ja monopoliasemassa oleva sähkäri käy kytkemässä sikahintaan sen sun oman keskuksen.
 
Ja sit niistä taajuusmuuttajista, niin kyllä niissä sallitaan ihan normaali pistorasia ulostuloon. Ainakin niissä vehkeissä, joihin ohjelmistoa väänsin, oli normaalit sukot. Tosin puhuttiin ihan 230V yksivaihevehkeistä ja koneiden tarkoitus oli suodattaa ja reguloida verkkovirran taajuus.
turkulainen
Reddie
13.08.2008 05:30:56
Tuollaisia töpseleitä mihin tulee neljä piuhaa on todellakin vielä käytössä. Kiinnostaa itseäkin missä hintaluokassa liikutaan. Vertailun vuoksi voisi todeta, että keskustelussa paljon moitetta saaneella tee se itse ratkaisutavalla tuollaistakin töpseliä voi hyödyntää ilman, että välttämättä tarvii panostaa yhtään rahaa.
 
Mua vaan ahdistaa toi, että laittomuus on tässä "ratkaisutapa". Noh, väkivaltakin on ratkaisu.
"Tilanne on traagisuudessaan koominen"
Talent71 - Ääntä, valoa & musiikkia
musamies
13.08.2008 11:53:39 (muokattu 13.08.2008 11:54:09)
Jos sulla on adapteri siihen pistokkeeseen, saat sieltä virtaa ja pistorasialle ei ole pakko tehdä mitään. Ei ole vielä ollu puhe minkälaisia vehkeitä sillä meinataan käyttää ja paljon virtaa tarvii.
 
http://kuukuna.net/masinistit/11434.html
Jollain kansalaisella oli tollanen näkemys pistorasia-aiheesta:
"En nyt kehoita ketään tekemään sähköasennuksia, ellei ole siihen pätevyyttä ja oikeuksia, mutta kun kuitenkin joku niitä sohlaa, niin kerron miten minä tekisin.
 
Mikäli seinässä on vanha litteä 4-napainen voimapistorasia, niin korvaisin sen nykyaikaisella pyöreällä 5-napaisella 16 A, 32 A tai 63 A pistorasialla (tehontarpeen ja edeltävien sulakkeiden mukaan). Nuo 16 ja 32 A pistorasiat ei montaa euroa maksa. Kun sieltä sulaketaulusta tuleva johto on 4 napainen saa vanhoihin asennuksiin uusittavissa pistorasioissa kytkeä tulevan "nollan" tai oikeastaan PEN-johtimen maadoitusliittimeen ja siitä haaroittaa myös nollaliittimeen. Pistorasialle tuleva sähkö on ehdottomasti katkaistava kiertämällä oikeat sulakkeet auki työn ajaksi. Ennen aloittamista on hyvä tarkastaa mittarilla tai jännitteenkoettimella minkä värinen johto on PEN ja asennustyön jälkeen taas se, että vaiheet on vaiheliittimissä ja nolla ja suojamaa omissaan, muuten tulee ruumiita. Tämä tarkastus on ehdottoman pakollinen ja jos tarvittavaa ammattitaitoa ja/tai mittalaitetta ole, on työ jätettävä pätevyyden omaavalle. Näin sanoo laki ja asetukset!
 
Jos tuleva johto on lyhyehkö, niin vaihtaisin senkin 5-johtimiseksi. Tämä vaatisi kuitenkin sähkötaulun avaamista ja siten selkeästi vaativampi homma, kuin pelkän pistorasian vaihtaminen.
 
Nyt voidaan pistorasiaan siis kytkeä 5-piikkinen nykyinen(CEE)pistotulppa ja johto jonka päässä on työmaakeskus jossa on sitten erilaisia 3-vaihe pistorasioita ja tietysti myös tavallisesti 3 kpl 16 A shukorasioita.
 
Nuoruudessani jouduin joskus asentelemaan erilaisissa puima- ym huoneissa sähköjä. Oli se aika jännää, kun 30-luvun asennuksissa oli käytetty 3-piikkisiä pistorasioita ja nollaa ei niille tullut ollenkaan. No moottorihan pyörii hyvin pelkillä vaihella ja ynpäristökin oli taatusti kuivaa, mutta valovirtaa ei semmoisesta saa aikaiseksi.
 
On syytä muistaa, että jos asennusta modernisoidaan jostain kohtaa lähtien, niin siitä eteenpäin (siis kuormalle päin) mentäessä on kaikki asennukset tehtävä nykyisten määräysten mukaisiksi. Siis kun siirrytään 5-johdin järjestelmään niin paluuta 4-johtimiseen ei ole. Vanhoja asennuksia jotka on uusittavan alueen ulkopuolella ei tarvitse muuttaa nykymääräysten mukaisiksi, vaikka se turvallisuussyistä voisi hyvä ollakin."
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)