Aihe: Mitä lisää PA-kalustoon..?
1 2
HotWheels
25.02.2013 16:31:28
Minkälainen perussäätö noille romppeille (db aktiivikaapit, mikseri, dpx 1231) pitäisi tehdä? Siis kaappien ja eq:n gainit ja mikserin säädöt?
Sami_T
25.02.2013 23:50:48 (muokattu 26.02.2013 04:05:24)
 
 
HotWheels: Minkälainen perussäätö noille romppeille (db aktiivikaapit, mikseri, dpx 1231) pitäisi tehdä? Siis kaappien ja eq:n gainit ja mikserin säädöt?
 
Tässä nyt on tullu ihmisiltä vähän kaikenlaista vinkkiä.
 
Mä oon useimmissa asioissa nyt kyllä vähän eri laduilla.
 
Ensimmäinen asia mikä tossa mun nähdäkseni pitäis ymmärtää on se että tää kysyjän kalusto on sieltä edullisemmasta päästä. Jos noihin kamoihin pistetään Lake kiinni ja hierotaan kaksi päivää niin luultavasti päästään hyvin lähelle samalla lopputulosta kuin se että joku asiallinen seppä minuutissa raapasee sillä 1231:lla pahimmat hirveydet sieltä soundista pois. Kun ton jälkeen ne kaluston pullonkaulat jo väistämättä kävelee vastaan siinä määrin että se on aivan sama millasta hienosäätöä sinne tekee.
 
Prossu ja siihen liitetty mittamikki ja auto-eq-toiminto tekee ihan mitä sattuu. En suosittele kellekään, mihinkään käyttöön.
 
Toinen asia mikä myös pitäis ymmärtää on se että kysyjän tietotaito ei välttämättä nyt oo ihan pro-äänisepän tasolla niin ette te ny ihan oikeesti voi neuvoo että otat kato sen Systunen vaan tosta haltuun.
 
Mitä tulee noihin prossuasioihin niin tälläseen sovellutukseen en kyllä suosittele minkään valtakunnan prossua. Perusanalogi-eq:lla saa raapastua tollasen setin riittävän pitkälle "vireeseen". Etenkin Driverackit on ihan vihoviimeisiä vehkeitä tälläseen hommaan, se on kaikista prossuista ehkä se kaikista hitain ja veemäisin vehje käyttää naamataulusta ja kysyjä tuskin on tuomassa PC:ta tonteille. En tiedä saako niihin edukkaimpiin malleihin edes konetta kiinni. Sub/top-balanssin voi käännellä ihan hyvin sieltä aktiivikaappien persiistä.
 
Mitä taas tulee siihen jakosuotimeen niin kysyjän subbareissa on jakosuodin, sillä pärjää (sen ominaisuuksista riippumatta) mun nähdäkseni tässä tapauksessa ihan hyvin.
 
Eli siis miten minä toimisin jos joutusin keikalle kysyjän järjestelmän kanssa. Tämä on hyvin ylimalkanen ohje vain muusikoille/harrastajille ja pieniin järjestelmiin, ammattimaisemmat sovellukset sitten erikseen.
 
- ekana kauppaan ja se eq kainaloon, dbx 1231 on oikein hyvä tuote tähän
- varmistetaan että on oikeanlaiset letkut ton järjestelmän kytkemiseen (balansoidut piuhat, eq inserttiin oikeanlaisilla johdoilla tai linjaan balansoiduilla johdoilla mikserin jälkeen)
- homma kytkyyn niin että sekä mikseri että eq on siellä missä yleisö tulee olemaan. Lavalta käsin on ihan turha säätää yhtään mitään kun sinne ei kuule mitään tai jos kuulee niin aivan eri asioita kuin yleisö. Tässä kohtaa etäohjattavat digimikseriasiat nousee arvoonsa kun ei tarvi kantaa wehkeitä ees taas.
- eq suoraksi ja eq:n gainit +-0:een
- jos subbarin jakosuotimessa on taajuusvalinta (esim 90/120 Hz) niin pienessä järjestelmässä on hyvin vähän väliä mihin kohtaan sen laittaa. Mä valitsen yleensä ekana ton alemman vaihtoehdon, vaihdan sitten jos koen aiheelliseksi. Perustelu tähän on se että aika usein pienet subbarit on rakennettu vähän sinnepäin ja useimmat niistä rupeaa kuulostamaan todella mielenkiintoselta jos niitä soittaa yhtään ylemmäs.
- jos subbarin jakosuotimessa on jotain phase/polarity-nappeja niin ne jätetään normaaliasentoon ts. 0 astetta
- aktiivikaiuttimista volat täysille ja mikseristä kaikki turha irti
- tuttu, hyvä- ja puhdassoundinen ja mieluiten rauhallinen biisi CD:lta soimaan. Ja sellanen biisi missä on täyteläisesti sitä asiaa koko matkan alhaalta ylös. Rauhallinen siksi että sen kanssa on useimpien helpompi hahmottaa asioita. Vaikka sitten sitä Totoa jos ei muuta tuu mieleen.
- katsotaan että ne kanavat missä se CD on kiinni niin niiden kanavakohtainen mittarointi näyttää jotain läheltä nollaa ja panoroidaan ne kanavat luonnollisesti 100% left / 100% right
- mikseristä nostetaan hanikkaa sen verran että se CD pauhaa sillai niinku jo ihan kunnolla
- jos tässä kohtaa havaitaan että PA soi liian lujaa (ts. mikserin fadereita joutuu pitämään jossain ihan hölmön alhaalla, tyyliin -30) niin lasketaan kaikkien kaiuttimien persiistä volaa esim. 70%:een ja yritetään uudellaan. Lasketaan vielä lisää tarvittaessa. Varaa on kuitenkin hyvä jättää paljon. Tää ei oo mikään tarkkuuslaji, riittää kun on vähän sinne päin. Mieluummin liian paljon varaa kuin liian vähän. Tavote on siis ainoastaan se että ne mikserin gainit/faderit/master saadaan järkevälle työskentelyalueelle että on elämä helpompaa, muuten ei oo niin väliä.
- tutkitaan että molemmat puolet soi samalla tavalla, jos ei soi niin ihmettely päälle että miksi näin
- pohditaan että tuleeko liikaa subbaria tai yläpäitä, lasketaan sitä mitä tulee liikaa (kaiuttimen persiistä siis, molemmista subbareista/yläpäistä, saman verran)
- kun ollaan tyytyväisiä sub/top-balanssiin niin kuunnellaan vielä pari (eri) biisiä lisää että onko tää nyt varmasti hyvä
- tässä vaiheessa kun vetää sen CD:n kanavat alas niin järjestelmän pitäisi olla täysin hiljainen (no noilla halvoilla aktiivimööpeleillä voi jotain vienoa suhinaa kuulua kun menee lähelle kaiutinta). Jos on jotain isompaa sirinää tai surinaa tarjolla niin järjestelmässä on jotain vikaa, se vika tarvii etsiä ja korjata ja alottaa alusta.
- seuraavaks teipit kaiuttimien persiiseen että aseta vola tähän ja näillä mennään aina jatkossa
- sitten siirrytään siihen eq:n kimppuun. Etsitään asioita mitkä ärsyttää ja leikataan niitä sen verran että ei ärsytä enää kauheesti. Lopputuloksen pitäis olla suunnilleen sen näkönen että max 5-10 kahvaan (tai siis kun se eq on stereovehje niin max 10-20 kahvaan) on koskettu, suurimpaan osaan niistä ujosti, muutamaan ehkä vähän rankemmin ja loput pysyy viivasuorana paikoillaan. Eli ei ruveta sorvaamaan mitään ihmeellisiä käppyröitä koko eq:n leveydeltä vaan etsitään ne asiat mitkä oikeesti kaipaa korjaamista ja korjataan vain siitä ja sen verran kuin tarvitaan.
- mun quick&dirty-metodi tohon on se että ottaa yhden taajuuden kerrallaan työn alle. Nostaa sitä ensin (sekä leftiä että rightia yhtäaikaa, ja ihan reilusti) ja laskee heti perään niin pääsee kärryille miltä toi ko. taajuus "kuulostaa". Sitten vetää sen taajuuden takaisin nollille=keskikohtaan ja siirtyy seuraavaan. Kun on käyny koko eq:n lävitse kahva kerrallaan niin on jo jonkinasteinen haju siitä että mitä kukin kahva sille CD-musalle tekee. Sen jälkeen etsitään ne asiat=kahvat missä on eniten vikaa ja tehdään niille se mitä täytyy (yleensä leikataan) että lopputulos kuulostaa miellyttävämmältä kuin lähtökohta. Tää kannattaa pohtia useammalla erityylisellä biisillä.
- kun kyseessä on tollanen edukas aktiivisetti niin tyypillisesti siinä on jokin tai kaikki seuraavista ongelmista: (laulu)soundin alapäät komottaa (yleensä ongelma on jossain 200-500 Hz osastolla), laulusoundi tai jokin muu kojottaa vähän ylempää (700-1000 Hz), kääkättää (1600-2500 Hz), soundi on joltain kohtaa "riipivä" tai liian terävä (2500 Hz-> Hz)
 
Niin sitten kun on päästy siihen tulokseen että nyt tää meidän CD-musa kuulostaa hyvältä niin sitten ei kosketa enää siihen eq:een ollenkaan vaan seuraavat toimenpiteet tapahtuu sitten soundcheckissa mikserin kanava-eq:lla.
 
Eli idis tässä on se että jos levymusa kuulostaa PA:n kanssa paskalta niin bändikään ei voi kuulostaa sen samasen PA:n läpi hyvältä. Laitetaan levymusa kuulostamaan hyvältä ts. laitetaan PA "vireeseen". Seuraavat päätökset tehdään sitten mikserissä mutta se on jo sitten tämän topicin ulkopuolella.
 
Seuraavalla kerralla kun mennään keikalle niin pistetään taas se sama levymusa soimaan. Soiko molemmat puolet samalla tavalla? Kuulostaako samalta kuin viimeksi? Jos on hyvä niin sitten on hyvä. Jos on jotain uudenlaisia komotuksia/kääkätyksiä ilmoilla niin sitten taas sinne eq:n eteen pyllistelemään että mitäs tälle tällä kertaa pitäis tehdä (jos on onnellisena ostanu jonkun Driverackin tms. niin viimeistään tässä kohtaa se lähtee ikkunasta...) Yleensä huomaa sen että saman PA:n kanssa tekee aika pitkälle samansuuntaisia asioita keikka toisensa jälkeen ja kun ton yo. harjotteen jaksaa muutaman kerran puuhailla perinpohjaisesti läpi niin homma rupee helpottumaan keikka keikalta.
 
Autuaaksihan tää homma ei tee, tällä ainoastaan varmistetaan se että se järjestelmän senkäranka on jollain tavalla kunnossa ja mahdollisuus PA:n (ja vain ja ainoastaan PA:n) puolesta siihen Parempaan Soundiin (tm) on olemassa.
 
Tän homman lisäks tarvis olla lähtösoundi kohdallaan, hyviä soittajia, hyvää musaa hyvin sovitettuna, asianmukaiset mikit asianmukaisesti sijoiteltuna, lavavola (mukaanlukien monitorimökä) sellanen että se ei tuu häiritsevästi saliin, mikserissä asiat kohdallaan, hyväsoundinen tila, valovoimaset popparit, vastaanottava yleisö, auringonpilkut ja feng shui kohdallaan jne...
"Jos punaiset valot ei edes vilku niin laite ei tee kunnolla töitä." - www.showtekniikka.fi - samitorvinen.blogspot.fi
HotWheels
26.02.2013 07:27:46
Sami_T, KIITOS ! :)
rintapek
26.02.2013 13:17:31
 
 
Sami_T:
 
- aktiivikaiuttimista volat täysille ja mikseristä kaikki turha irti
 
- jos tässä kohtaa havaitaan että PA soi liian lujaa (ts. mikserin fadereita joutuu pitämään jossain ihan hölmön alhaalla, tyyliin -30) niin lasketaan kaikkien kaiuttimien persiistä volaa esim. 70%:een ja yritetään uudellaan. Lasketaan vielä lisää tarvittaessa. Varaa on kuitenkin hyvä jättää paljon. Tää ei oo mikään tarkkuuslaji, riittää kun on vähän sinne päin. Mieluummin liian paljon varaa kuin liian vähän. Tavote on siis ainoastaan se että ne mikserin gainit/faderit/master saadaan järkevälle työskentelyalueelle että on elämä helpompaa, muuten ei oo niin väliä.

 
Muuten mainio kirjoitus, mutta toi volat täysille on mun mielestä sekä korvien, että ämyrien kannalta riskialtis. Mielummin niin, että kun on aika laittaa päätteet päälle, niin ne käännetään asentoon "sopiva". Hupsis- ilmiöitä sattuu, mutta ne sattuu korvaan vähemmän nostamalla volume sopivaksi.
One kind of music only - the good kind
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1 2
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)