Muusikoiden.net
24.02.2021
 

Musiikin teoria ja säveltäminen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Delay-efekti on ollut maapallolla pitempään kuin ihminen
1
Starless
29.01.2021 08:13:17 (muokattu 29.01.2021 08:15:43)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Komppaako muut tätä ajatusta että monet hyvät efektit korostavat luonnollisia ääneen vaikuttavia efektejä? Koko ihmisen olemassaolon ajan on ollut olemassa erilaisia tiloja ja heijastuksia. Harmoniset sarjat ovat kuuluneet joka nuotissa aina. Tämä ei ole mitään uutta.
 
Ihminen pyrkii matkimaan luonnossa kuulemiaan ääniä kerronnan vuoksi. Johtuuko tästä se että monessa klassisessa sävellyksessä on delayn omaisia rytmityksiä. Voi olla perusmelodia ja siihen lisätään hieman fraseerattuna "delay" tietyn intervallin päästä joka muodostaa uuden melodian. Kun käytetään delay-efektiä tai ollaan tietynlaisessa tilassa niin korva hakee sopivan rytmin melodiaan jonka kanssa delay tai tilakaiku kuulostaa hyvältä omasta mielestä. Tästä voi taas johtua se miksi tietyissä tiloissa jotkut kappaleet eivät vain toimi tai tempo ei tunnu oikealta.
 
Elävyyden tuntu delay-melodiaan tulee samalla tavalla kuin ääni heijastuisi vuoren seinästä 10 000 v sitten. Paluuääni ei ole nakutettu metronomiin mutta se on joka kerta samanpituinen. Eli soittaessani kuulija tietää että ääntä seuraa tietyn ajan päästä sama ääni. Se milloin uusi ääni soitetaan ei taas välttämättä ole delayn temmossa. Sama kuin selkeän lauseen aloitus. Tuttua kieltä tai puhujaa kuunnellessa kuulija tietää että ensimmäistä sanaa seuraa tietyn ajan päästä toinen sana, mutta kun fraasi on sanottu niin seuraa määrittelettömämpi tauko. Seuraavan fraasin alku luo taas ennakoitavuutta.
 
Yksittäinen fraasi voi elää delayn kanssa hienosti ilman metronomia. Kun käytin delaytä klikkinä ja nauhotin melodiafraaseja niin huomasin että mikään suora klikki ei osu yksi yhteen fraasin kanssa ja fraasi kuulostaa hirveältä jos soitan klikkiin jossa on sama tempo kuin delayssä. Omassa soitossa syntyy tarve lyhentää tiettyä taukoa niin että soitto ei ole enää gridissä. Samalla tavalla kuin puhuessa joskus venyttää sanan aloitusta jostain syystä.
 
Onko jatkuvaa temmossa pysymistä tärkeämpää hahmottaa todella tarkasti kahden äänen väli ja pystyä toistamaan se pitkän tauon jälkeenkin. Eli rytmi jää kytemään päähän vaikkei neljäsosat tai syke olekaan päässä?
 
Nämä ovat siis täysin mutupohjalta ja musiikkiharrastuksen kautta mietittyjä asioita. Löytyyköhän tästä jotain tutkimusta tai onko mielipiteitä?
 
ituvirtanen
29.01.2021 12:43:44
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Starless: Komppaako muut tätä ajatusta että monet hyvät efektit korostavat luonnollisia ääneen vaikuttavia efektejä?
 
Eikö tässä ole rekursio: "efektit korostavat efektejä"?
 
Koko ihmisen olemassaolon ajan on ollut olemassa erilaisia tiloja ja heijastuksia. Harmoniset sarjat ovat kuuluneet joka nuotissa aina. Tämä ei ole mitään uutta.
 
Käytännössä viitisen sataa miljoona vuotta on ehtinyt kulua jo ennen ihmistäkin. (Vesi-) Eläimet ovat esimerkiksi kehittäneet ääntään (luonnonvalinta) ympäristöön sopivaksi. Kehitys jatkuu koko ajan, jotta vaikkapa kaupungistuneet eläimet löytävät toisensa teollisten ja liikenteen äänten keskeltä.
 
Ihminen pyrkii matkimaan luonnossa kuulemiaan ääniä kerronnan vuoksi. Johtuuko tästä se että monessa klassisessa sävellyksessä on delayn omaisia rytmityksiä.
 
Delay on suomeksi viive. Efekti siis viivästyttää alkuperäistä signaalia.
 
Rytmityksistä ja ihmisen luoman musiikin historiasta löytyy esimerkiksi ring shout, jossa solisti laulaa ja kuoro vastaa. Tätä kysymys-vastaus -tyyppistä musiikkia löytyy esimerkiksi Afrikasta ja lähi-idästä, kulttuurimme kehdoista.
 
Kuorossa laulaessani tila saattoi vaikuttaa esityksiin paljonkin. Sähköisten soittokeikkojen tila on usein (ei siis aina) vaimennettu niin, että soittajat määräävät saundista mutta akustisessa musiikissa tilan merkitys on selkeämpi. Niguliste kirkossa Tallinnassa on ehkä neljän sekunnin jälkikaiku, joten siellä on turha haaveilla nopeista ralleista. Tilakaiku sotkee nopeat tapahtumat yhdeksi puuroksi. Siellä on pakko hidastaa. Rytmiä tilakaiku ei kuitenkaan sotke, kunhan muuten osaa sovittaa nopeutensa sopivaksi.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2021, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti