Aihe: Bassokuvioiden teoriaa
1 2 3
Jorbagha
20.06.2007 11:23:41 (muokattu 20.06.2007 11:24:56)
Noh.
 
Bassolinjojen säveltäminen on tietysti enimmäkseen henkimaailman juttu niinkuin kaikki säveltäminen. Mutta jos huomaa olevansa umpikujassa voi ottaa joitakin ohjenuoria päästäkseen eteenpäin. Itselleni tuli mieleen tällaisia:
 
1) Melodiset motiivit
Lainaa jostain kappaleen osasta tarttuva melodianpätkä ja käytä sitä bassolinjassa jossain toisessa osassa. Näin saat jatkuvuuden tunnetta ja melodisen kuuloisia liikkeitä bassopuolelle.
 
2) Rytmiset vastakohdat
Jos melodia on hyvin yksinkertaista rytmiikaltaan ja etenee vaikkapa neljäsosissa, kokeile synkopoivaa bassolinjaa joka tuo mielenkiintoa muuten tavanomaiseen rytmiikkaan. Tai toisinpäin.
 
3) Melodiset vastakohdat
Jos melodia liikkuu ylös, bassolinja voi mennä alas. Tai jos melodiassa on pitkä ääni, bassossa voi tapahtua joku juoksutus. Bassolinjan liikkeeillä voi täyttää melodian tauot. Vaihtoehtoja on lukuisia. Tämä viittaa hieman mielestäni tuohon kontrapunktiasiaan. Jatkuvuuden kannalta on hyvä jos jossain aina tapahtuu jotain ja melodia sekä basso antavat tilaa toisilleen niiden sitä "tarvitessa".
 
4) Intervallipohjainen bassolinja
Mainitsit tuon root + 5 -ajatuksen joka on bassolinjoissa ehkä kaikista käytetyin. Muutkin intervallit toki toimivat. Esim. sekstit ovat bassolla todella maukkaan kuuloisia ja niillä saa rakennettua melodisia ja harmoniaa alleviivaavia linjoja helposti. Kvartit taas ovat neutraalimpia ja voivat luoda hyvän kontrastin "laululliseen" melodiaan. Jälleen vaihtoehtoja on lukuisia.
 
Tässä jotain, lisääkin voisi varmasti keksiä mutta nyt tyhjeni sanainen arkkuni tällä kertaa.
Oonpa aika körny.
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1 2 3
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)