Aihe: Tahtilajit ja nuottien aika-arvot
1
RottenBeer
21.08.2005 16:44:23
Oiskohan tänne mahdollista saada teoriaa rytmiikasta. Olisi alan guruilta mukava saada tietoa juuri tavanomaisesta poikkeavista tahtilajeista ja nuottien aika-arvoista. Lisäksi siitä kuinka näissä laskeminen tapahtuu ja kuinka iskuja painotetaan jne.. Eli ihan puhdas "matematiikka" on tervetullutta. Ihan perusasioillekin olisi varmasti kysyntää(?).
 
Haku ei ollut toiminnassa, joten en ole varma onko aiheesta jo tehty laajempaa osiota..
mklami
22.08.2005 11:14:45
 
 
Voisi olla FAQin paikka, niitä ei olekaan aikoihin tullut tehtyä. Kaikkea hommaa tässä vaan sen verran että voi venyä, mut jos tosiaan rytmiFAQille olisi tarvetta, koitan väsätä sellaisen.
Trying to be succesful is failure. Trying to be you is success. - Vangelis --- Tavoittelemalla mahdotonta saattaa saavuttaa mahdollisen. --- Ei pidä yrittää perse edellä puuhun.
RottenBeer
22.08.2005 12:50:40
Kiitos etukäteen suuri, jos sen vaivan näet.
etnopoju
22.08.2005 13:02:03 (muokattu 22.08.2005 13:04:23)
 
 
2/8 :
 
yy kaa
 
3/8 :
 
yy kaa koo
 
5/8 :
 
yy kaa koo yy kaa
 
tai
 
yy kaa yy kaa koo
 
7/8 :
 
yy kaa koo yy kaa yy kaa
 
tai
 
yy kaa yy kaa yy kaa koo
 
tai
 
yy kaa yy kaa koo yy kaa
 
10/8:
 
yy kaa koo yy kaa yy kaa koo yy kaa
 
jne.
 
nää tahtilajien määritykset on usein vähän tulkinnanvaraisia ja perustuu pitkälti musiikillisen kokonaisuuden hahmottamiseen ja kontekstiin. en mä esimerkiksi oikein tiedä mitä virkaa jossain stravinskyn kevätuhrissa on sillä, et kirjoitetaan esim. 3/16 ja sitten 2/16, jos sen kuitenkin voisi periaatteessa ilmoittaa myös 5/16, paitsi se, että halutaan korostaa musiikin fragmentaarisuutta ja aksentoimista (jonka tosin voisi ilmaista myös eri tavalla).
 
mä en osaa selittää tätä varmaan kovin hyvin, kun minun näkemykset perustuu vaistomaiseen kuulokuvaan eikä niinkään teoriaan.
 
jos muuten kiinnostaa rytmikaavat ja tavanomaisesta poikkeavat tahtilajit (siis muut, kuin mihin radiota kuunteleva on tottunut), niin kuuntelepa mustanmeren alueen kansanmusiikkia. siis turkin, venäjän, bulgarian ja romanian alueen musiikkia...tai lisätään vielä tuohon unkari mukaan.
RottenBeer
10.09.2005 01:06:18 (muokattu 10.09.2005 01:11:13)
Täytyy sanoa, että kyllä loksautti perus neljäsosamiehen suun auki Turkista tuotu matkamuisto levy, joka vanhempien arkistoista löytyi..Että kiitos vaan vinkistä.
 
Kaikkea sitä googlen kautta löytää...
 
Eli tähän kaipaisin vastausta, eli mitenkä toimivat sellaiset "nuottiryppäät", joista esimerkkejä löytyy tuolta:
 
http://www.vai.com/LittleBlackDots/tempomental.html
 
Eniten kiinnostaa alla olevan otsakkeen asiat:
"SUBDIVIDING OVER TWO OR MORE BEATS"
 
Eli tuollahan tämä Herra Vai selostaakin asian, mutta toivoisin asian kiteyttämistä suomeksi, kun tuo ei oikein aukea allekirjoittaneelle.
 
Meneehän tuo jo kikkailun puolelle, mutta haluaisin pyrkiä siihen, että pystyn kirjoittamaan nuoteiksi kaiken soittamani/kuulemani, eikä tämän asian hallinta ei ainakaan pahitteeksi ole. Onko mahdollista purkaa tuollainen aika-arvo rakennelma jotenkin helpompaan muotoon, joka auttaisi, jos ei ole paljoa aikaa perehtyä soitettavaan kappaleeseen?
 
Miksi tällaista haluan tietää, ei tuolta sivultakaan vastausta saanut...
"You might say, "Why, Steve?"
And I might say, "I don't know".
You might say, "Who's gonna play it, Steve?"
And I might say, "I don't know"."
Jorbagha
21.09.2005 14:00:53 (muokattu 21.09.2005 14:03:03)
Itse silmäni avasi suomalaisen etnogurun Ilpo Saastamoisen (joissakin lähteissä myös nimellä Ilja) workshop, jossa ukko selitti omaa monimutkaisia tahtilajeja helpotttavaa käytäntöään näin:
 
Peruslähtökohtana metrisiä modulaatioita (eli tahtilajinvaihdoksia) sisältävässä musiikissa on että kaikki käytössä olevat tahtilajit voi jakaa osiin, joko kahden tai kolmen nuotin sarjoihin. Ja nämä kaikki on helpointa tajuta "räppäämällä" rytmit ilman säveliä. Eli oikeastaan ei tarvitse opetella laskemaan kuin enimmillään kolmeen. Helppoa, eikö totta?
 
Havainnollistetaanpa hieman:
 
Kaksi kahdeksas/kuudestoistaosaa "räpätään" aina simppelisti "kak-si". Jos kyseessä on yksi neljäsosaisku, voi sen silti laskea kahteen, mutta soittaa vain ensimmäisen kahdeksasosan, "räpätessä" voi käyttää yksitavuista luvun 2 yksitavuista ilmaisua "kaks".
 
Kolmen nuotin sarjat taas "räpätään" aina savolaisittain "ko-lo-me".
 
Näin ollen esimerkiksi 7/8 tahtilajin voi purkaa osiin,
joko 4/8 + 3/8
 
ja räpätä: kak-si kak-si ko-lo-me
 
tai vaikkapa 2/8 + 3/8 + 2/8,
räpätään: kak-si ko-lo-me kak-si
 
Tämä helpottaa suunnattomasti vaikeimpiakin tahtilajihirviöbiisejä. Ilpon workshopissa käytiin läpi erästä saamelaista joikua, joka oli jaollinen 20:llä. Joiku koostui seuraavanlaisesta tahtikierrosta:
 
4/8 5/8 6/8 5/8

(5/8 -tahdeista ensimmäinen on 3+2 ja jälkimmäinen 2+3)
 
Tämä koko hoito oli helposti räpättävissä näin:
 
kak-si kak-si/ko-lo-me kak-si/ko-lo-me ko-lo-me/kak-si ko-lo-me/
 
Tätä kun jauhettiin tarpeeksi workshopin kuluessa, huomasin yhtäkkiä onnistuvani improvisoimaan inhottaviin tahtilajeihin luontevammin. Tämän jälkeen ovat tahtilajit olleet minulle mukavia, eivätkä niinkään kauhuaherättäviä kuin ennen.
Dr Dominant
21.09.2005 21:20:21
 
 
Meneehän tuo jo kikkailun puolelle, mutta haluaisin pyrkiä siihen, että pystyn kirjoittamaan nuoteiksi kaiken soittamani/kuulemani, eikä tämän asian hallinta ei ainakaan pahitteeksi ole. Onko mahdollista purkaa tuollainen aika-arvo rakennelma jotenkin helpompaan muotoon, joka auttaisi, jos ei ole paljoa aikaa perehtyä soitettavaan kappaleeseen?
 
No tuota ... tavallaan ei ole. Noi tavat millä Vai kirjoittaa rytmejä ovat kyllä ymmärtääkseni varsin loppuun asti pohdittu. Kuten sivustolla sanotaan, samat jutut voi tietysti kirjoittaa vaihtuvin tahtilajein niin että aina uuden tahdin alussa on uusi tempomerkintä. Jos halutaan että rytmit vedetään vakaan pulssin päälle, tahtilajien ja sitä kautta myös vaihtuvien tempojen avulla vakaan pulssin tunnun säilyttäminen polyrytmiikan alla on vaikeampaa.
 
Noi esimerkit ovat hyvin pitkälle vietyjä, ja vaativat todella paljon treeniä. Kannattaa aloittaa siitä että pystyy jakamaan yhden sykkeen yhdestä seitsemään osaan. Poljet sykettä esim. jalalla tai pistät metronomin päälle ja lausut yhden sykkeen aikana 1-7 tavua. Tuossa voi käyttää myös intialaista rytmitavusysteemiä avuksi:
 
2:1 Ta Ka
3:1 Ta Ki Ta
4:1 Ta Da Di Mi
5:1 Ta Di Ki Na Tu
6:1 Ta Ki Ta Ta Ki Ta (= 3 + 3)
7:1 mikä vaan yhdistelmä 2 + 2 + 3 tai 3 + 4 / 4 + 3
 
Sitten kun nämä taittuu, voi ryhtyä treenaamaan vaikka näillä tavuilla kahden sykkeen päälle. Siis naputat jalalla kahteen ja kahden sykkeen aikana lausut kolmeen, neljään etc.
 
3:2 Ta Ki Ta
 
5:2 Ta Di Ki Na Tu
 
etc.
 
Toivottavasti tästä on apua.
"Dr Dominant, I Presume?!"
J.Ahonen
22.09.2005 16:47:39
Ymmärsinkö oikein? Sävellän tässä hommaa missä on 7/8 tahtilaji, pianon tehtävä olisi soittaa tasan kolme ääntä tasaisesti sen päälle. (käytännössä läski trioli), eli merkkaanko tahtilajiksi 7/8 osan, ja sen päälle----- 3:7 -----
Kiitos...
Sävis
22.09.2005 17:05:45
Ymmärsinkö oikein? Sävellän tässä hommaa missä on 7/8 tahtilaji, pianon tehtävä olisi soittaa tasan kolme ääntä tasaisesti sen päälle. (käytännössä läski trioli), eli merkkaanko tahtilajiksi 7/8 osan, ja sen päälle----- 3:7 -----
Kiitos...

 
Juuri näin. Triolin nuotit ovat sitten puolinuotteja.
"Sävis on mukava ja haisee valkosipulille." -Tellu
"Sävis on semmoinen kiva pätkä." -Juoppohurtta
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)