Aihe: Säveltäminen suoraan paperille.
1
Tapani L
03.12.2007 20:25:11
Tällainen taito olisi kiva osata jossain vaiheessa elämää, sillä kun mulla pyörii biisejä/riffejä/kappaleiden osia päässä en meinaa millään saada niitä sellaisina ulos ottaessani kitaran käteeni. En ikinä löydä sitä ekaa nuottia saati sitten sitä sen jälkeen tulevaa ja sormet tuntuvatkin kulkevan vain niitä vanhoja tuttuja ratoja. Ja kun ne pari väärää nuottia tulee soitettua, ei enää päässä pyörikään se melodia tahi riffi jonka sieltä yritin saada ulos, vaan se soittamani pätkä. Mikäli taas jotenkin onnistun loihtimaan tämän haluamani pätkän esiin, niin olenkin sen jälkeen jo unohtanut kaikki muut osat. Tuntuu siis siltä, että olisi parasta säveltää täydellisessä hiljaisuudessa, missä mikään ääni ei harhauttaisi ajatusta pois niistä nuoteista, jotka päässä soivat.
 
Teoriaa en osaa käytännössä lainkaan, mitä nyt tiedän nuottien ja taukojen aika-arvot sekä miten sävelet sijoittuvat nuottiviivastolle. Jossain määrin käytännössä osaan tehdä jonkinlaisia harmonioita, mutta en varsinaisesti ymmärrä niiden teoriasta mitään. Eli siis olen soittanut melko paljon, mutta teoria on jäänyt lähes kokonaan väliin.
 
Tiedän, että tuohon tavoitteeseeni on pitkä matka, enkä nyt mitään pikatietä ole etsimässä, vaan kysyisin neuvoja mitä kaikkea minun tulee harjoitella, mistä löydän tietoa kyseisistä asioista jne. Eli kirjavinkkejä, nettisivuja, vihjeitä mistä tulee aloittaa ja mihin siitä edetä. Epäilisin, että nuo musiikkiteorian perusteista olevat ketjut olisi hyvä ainakin katsastaa läpi, mutta mitä sitten?
 
Kiitoksia jos joku vaivautuu vastaamaan.
Dr Dominant
03.12.2007 21:32:07
 
 
Yksi keino on se että laulat/vihellät sen minkä päässäsi kuulet ja äänität sen. Sitten voit jälkikäteen tutkia mitä tuli kuultua ilman että puhdas ajatus sotkeutuu. Tämä tietysti mikäli kuultu aines on sellaista että sen pystyy teknisesti riittävän hyvin laulamaan. Järjetöntä tilua on yleensä vähän hankala vihellellä ... Onnea matkaan!!
"Dr. Dominant, I presume?"
-Cale
03.12.2007 21:52:01
Tapani L:n pulma oli juuri kuin suoraan omasta elämästäni. Vaikka päässäni ei nyt pyöri mitään mestariteoksia niin silti välillä tulee loistavia riffi/melodia -kulkuja jotka kuitenkin unohtuvat viimeistään kun saa kitaran käteen tai alkaa nuotintamaan (tablaamaan) niitä. Yleensä nämä päässä pyörivät kuviot ilmaantuvat juuri silloin kun ei ole edes mahdollista laittaa niitä muistiin ja ne ovat ehtineet jo monta kertaa unohtua kun pääsee esim. koneelle.
 
Tuo melodian laulaminen olisi oiva tapa, jos sen vielä saisi talteen. Siinä piilee vaan sellainen ongelma että minua kun ei ole siunattu minkäänlaisella (ihan oikeasti!) lauluäänellä, eikä monotonisesta örinästäni erota kuin korkeintaan kaksi nuottia, on tuokin tapa hankala.
 
Yksi keino saattaisi olla se, että kun näinkin monen soittovuoden jälkeen on alkanut hahmottamaan otelautaa ja siitä syntyviä ääniä jo jotenkin, painaisi tarkalleen mieleen mistä kohtaa lähtee mikäkin sävel. Näin ollen melodian pystyisi hahmottamaan mielessään otelaudalla ja ehkä myös soittamaan sen muistelemalla sitä ja sen lisäksi kirjaamaan vielä ylös. Tämäkin on todennäköisesti helpommin sanottu kuin tehty.
iron10
04.12.2007 17:11:54
Yksi keino saattaisi olla se, että kun näinkin monen soittovuoden jälkeen on alkanut hahmottamaan otelautaa ja siitä syntyviä ääniä jo jotenkin, painaisi tarkalleen mieleen mistä kohtaa lähtee mikäkin sävel. Näin ollen melodian pystyisi hahmottamaan mielessään otelaudalla ja ehkä myös soittamaan sen muistelemalla sitä ja sen lisäksi kirjaamaan vielä ylös. Tämäkin on todennäköisesti helpommin sanottu kuin tehty.
 
Tämä on minusta hyvä keino kun on jo vähän tietoinen niistä otelaudan äänistä. Itse teen tällä tavalla usein, aloitan usein ne riffit jostain tietystä nuotista vaikka E:stä, jonka jälkeen rupean sovittamaan sitä muulle nuotille tarpeen mukaan.
Thet
07.12.2007 16:37:18
Mietinpä itsekkin aika vastaavia juttuja tässä juuri. Olishan se kätevä taito jos kykenisi tunnistamaan nuotit jotka päässä soi, mutta eipä ainakaan meikäläinen osaa pätkääkään. Riffitkin on erittäin vaikea saada ajatuksista tuotua kitaran otelaudalle, omat riffit ja kappaleet lähinnä syntyy soittaessa.
Tänään oli juuri tilanne kun päässä soi joku ihan kelvollisen kuuloinen riffi, minkä olisin saanut varmaan kitarallakin soitettua, mutta tietenkin se soi päässä aamulla koulussa ja nyt ei oo enää tietoakaan miten se meni.
 
Itselläni myös joskus hahmotuksessa auttaa jos vertaa niitä mielessä soivia nuotteja jo johonkin valmiiseen kappaleeseen. Pystyy esimerkiksi hieman arvioimaan mistä päin kitaraa lähtee kokeilemaan.
 
Outo juttu muuten kun nykyään aina kun pääsee koulun ovesta ulos niin alan hyräilemään jotain olemattomia riffejä.
öl m
09.12.2007 12:30:55
Kannattaa opetella hyräilemään (lauluäänestä viis) perinteinen diatoninen duuriasteikko (t. jooninen moodi) eli se "do-re-mi-fa-so-la-ti-do"-loru. Ei ole väliä minkä sävelen valitsee perusääneksi, koska sitten kun pääsee instrumentin ääreen, voi transponoida rallin tai riffin haluamaansa sävellajiin.
 
Siinä vaiheessa kun uusi huippuriffi soi päässä ja sen haluaa paperille, niin ikään kuin pistää mielessään riffin perus- tai aloitusäänen samaksi kuin duuriasteikon perus- eli do-sävelen. Tämän jälkeen vertailee riffin muita ääniä vastaaviin diatonisen duuriasteikon säveliin ja tarvittaessa alentaa tai korottaa säveliä sopivasti. Kuten voi huomata, tämä on melko vaikea asia selittää, mutta pienellä harjoittelulla ja sitä myötä kehittyvällä relatiivisella sävelkorvalla tuo homma helpottuu pikku hiljaa huomattavasti.
 
Nuottien aika-arvot pitää tietenkin vielä opetella, jos riffit haluaa merkitä myös rytmisesti oikein lappuun. Solfasta tuttuja rytmidiktaatteja voi treenata ihan mistä nuottikirjasta tahansa taputtamalla tai laulamalla nuotinnosta sävelten korkeudesta välittämättä.
 
Ylläoleva metodi toimii itsellä hyvin. Tiedä sitten kuinka yleisesti ihmiset tuota käyttää.
http://www.mikseri.net/users/?id=85003
Bad
14.12.2007 00:32:45
 
 
Tämä on asia, jonka uskon hallitsevani. Kirjoitan nykyisin suoraan paperille (eli tietokoneelle), ehkä jonkin muistilappusen varassa, jossa on pari tahtia kitaralla. Toki aloitin itsekin säveltämisen kitaralla. Hidasta ja työlästä, mutta myös musiikillisesti erittäin rajoittavaa. Yritän nyt tiivistää tähän, miksi.
 
Ensinnäkin sekä kitara että basso soivat oktaavia alempaa kuin kirjoitettu nuotti. Jo sen opettelu olisi tärkeää, mikä se soiva ääni oikeasti on. Toisekseen, jos kirjoitat kamaa, jossa on muitakin soittimia, ainakin piano tulee samalle taajuusalueelle kitaran kanssa ja toinen syö toista. Yleensä piano vahvempana voittaa.
 
Opettele siis joko soittamisen tai kuuntelun kautta hahmottamaan, mitkä soittimet ja mistä rekisteristä kuulostavat hyvältä yhdessä.
 
Luonnollista siis on aloittaa kirjoittaminen siitä, mitä soittaa. Suosittelen myös laittamaan levyjä pyörimään ja kirjoittamaan niistä nuotit. Olen tuota jonkin verran tehnyt ja siinä avautuu kyllä uusi maailma. Yleensäkin, se kappale mistä pitää, on myös nuottina aika kivan näköinen.
 
Mielestäni tietokoneiden sävellysohjelmat ovat ihan hyviä apuvälineitä tuohon - nehän antavat instant-palautteen kirjoittamastasi kamasta. Itse olen voinut parantaa nuotinlukutaitojani huomattavasti pelkästään sillä, että kirjoitan itse nuotteja.
 
Ja viimeinen vinkki: Tee sitä paljon. Tee myös kokeiluja, että kirjoitat vaan jonkin plurituksen koskematta kitaraan, siirryt sitten itse sitä soittamaan ja mietit, millä tavoin kirjoittamalla siitä tulisi parempi.
 
Eipä tähän nyt kaikkea mahdukaan, mutta tuolla pääsee alkuun. Jos apuja kaipaat niin mielelläni neuvoja annan.
risto
16.12.2007 01:55:54
 
 
Yksi keino on se että laulat/vihellät sen minkä päässäsi kuulet ja äänität sen. Sitten voit jälkikäteen tutkia mitä tuli kuultua ilman että puhdas ajatus sotkeutuu. ...
 
Tätä kannatan. Ajatus sotkeutuu helposti soittimeen sidottuihin tottumuksiin ja niin edespäin...
Ne jotka eivät ymmärrä kokonaisuuksien kauneutta ovat kärkkäitä osoittamaan sormella yksityiskohtien näennäisiä epäloogisuuksia. Mietelause by Risto 2005, Inspired by Platon 427-347eKr.
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)