Aihe: Oppikirjasuosituksia intialaisen taidemusiikin perusteisiin?
1
Anarkiapurilainen
28.01.2018 15:46:05
 
 
Tilanne on nyt se, että intialaisen slide-kitaroinin kuuntelun myötä ( https://www.premierguitar.com/artic … he_Secret_World_of_Hindustani_Slide ) on herännyt kiinnostus ymmärtää intialaisen musiikkiperinteen käsitteistöä ja järjestelmiä hieman syvällisemmin. Olisiko teillä ehdottaa suht. käytännönläheisiä alkeistason oppikirjoja aiheesta, lähtötasona 20 vuotta sitten suoritettu teorian ja säveltapailun 3/3? Sekä hindustanilainen että karnaattinen perinne kiinnostaa ja suomeksi ei varmaan näitä löydy, eli englanninkielinen kirjallisuus kelpaa.
 
Tiedän että ko. musiikkiperinne on enemmän henkilökohtaiseen guru-suhteeseen nojaava ja tavallaan esim. joogaan verrattavissa filosofisine osuuksineen, et raagat on jaoteltu tunnetilojen lisäksi vuorokauden- ja vuodenaikojen mukaan, ja ylipäätään koko juttu on pitkälti hengellistä, jonka redusointi puhtaaksi teoriaksi on aika epäkunnioittavaa ko. kulttuuria kohtaan.. Tästä huolimatta kiinnostaisi lähteä liikkeelle siitä minkä verran länkkäri-teorian käsitteistön ja intialaisen välillä on yhteneväisyyksiä ja eroja, mitkä noiden uniikkien käsitteiden perusteet ovat ja mistä lähteä liikkelle jos haluaa harjoitella vaikkapa lap steelillä improvisoimaan tietttyjen raaga/taala-sääntöjen mukaan? Pelkkä soittimiin sitoutumaton teoriakin toki auttaa alkuun.
TDD
22.04.2018 12:30:53
Esittävien taiteiden klassikko Natya Shastra, luvut 28-34. En ole itse sitä vielä ihan sinne asti lukenut, enkä tiedä onko aloittelijalle helppo, mutta Wikipedian artikkeli antanee jotain johdantoa aiheeseen:
 
https://en.wikipedia.org/wiki/Natya … astra#Music_and_musical_instruments
 
Natya Shastraa en ole löytänyt fyysisenä kirjana oikein mistään, mutta netistä voi lukea ihan ilmaiseksi.
 
Jos kaipaat enemmän käytännön harjoituksia, niin intialaisen harmoonin kurssit ovat varmaan aika hyvä mahdollisuus soveltaa kitaran kanssa opiskelua ja tutustua teoriaan länsimaisesta näkökulmasta, koska harmoonihan on länsimaista kotoisin. Täältä löytyy alkeiskurssi:
 
http://kksongs.org/harmonium/
 
Kannattaa aloittaa vasta luvusta 5 tai 6, jos soittaa jotain muuta kuin harmoonia.
Samalta sivustolta löytyy myös mm. tietokanta raagoista.
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)