Muusikoiden.net
21.03.2019
 

Laulaminen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: "Rääkyminen"
1 2 3 4 563 64 65 66 67
WokaListi
16.07.2004 12:52:35
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kuinka sen voi oppia? onko siihen olemassa oma tekniikka? onko netissä sivua, jolla rääkyminen opetetaan, tai jos joku osaa rääkyä, voisko antaa vinkkiä, et pitääkö siinä jännittää vatsa lihaksia, vai mitä siinä pitää tehdä? (tarkoitan rääkymisellä saman laista laulua, kuten: children of bodom, chimaira, unearth, diecast, slayer yms..)
 
strophe
16.07.2004 13:27:38 (muokattu 01.01.2005 21:11:08)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Yleensä näihin "hevivokalisointeihin" annetaan vinkiksi se, ettei tee mitään, mikä sattuisi kurkkuun. Mutta sikäli kun olen itse näitä joitain juttuja kokeillut, ei niistä mikään tunnu terveeltä tavalta laulaa. Siksi olen kehittänyt oman huutotekniikan, joka toimii... eli toisin sanottuna koitat laittaa suhteellisen paljon volyymiä (yli sellainen tavallinen laulutaso) ja sitten ihan pikkuisen säröä. Ei satu yhtään, mutta siinä pystyy vetämään hyvin ja tarkasti nuotilleen melodiat ja se kuulostaa kivalta. Tosin puhdas laulu on lähempänä sisintäni, siksi laulutunteja olenkin alkanut ottamaan, sillä ei sitä itsekseen opi.
 
Volyymi korvaa puuttuvan taidon!
Unworthy Knight
16.07.2004 13:48:36 (muokattu 16.07.2004 13:49:05)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ei siihen mitään tekniikkaa ole. Huudat kunnes äänihuulet kipeytyvät ja se siitä äänenavauksesta. Sitten alat laulamaan. Tai jotain.
Okke, kyllä varmaan saa rääkymistä aikaan, mutta jos hommaa meinaa pitkään tehdä niin ei oikeen fiksua puuhaa ole.
Normaali äänen lämmittely on kova sana aina.
 
Aiheesta on kyllä ollut jo melkoisesti puhetta mielestäni, että aloittajaa suosittelen etsimään niitä täältä.

Yleensä näihin "hevivokalisointeihin" annetaan vinkiksi se, ettei tee mitään, mikä sattuisi kurkkuun. Mutta sikäli kun olen itse näitä joitain juttuja kokeillut, ei niistä mikään tunnu terveeltä tavalta laulaa. Siksi olen kehittänyt oman huutotekniikan, joka toimii... eli toisin sanottuna koitat laittaa suhteellisen paljon volyymiä (yli sellainen tavallinen laulutaso) ja sitten ihan pikkuisen säröä. Ei satu yhtään, mutta siinä pystyy vetämään hyvin ja tarkasti nuotilleen melodiat ja se kuulostaa kivalta.
 
Tässäkin nyt on tyyli kysymyksestä osittain kyse, osa tyyleistä nääs tehdään juuri tuolla kevyellä tai normaalilla volumella ja osa taas juuri tuolla vähän kovemmalla(huutamiseen silti selvä ero jos minulta kysytään). Osa tyyleistä on joillekin vaikea löytää tai hallita kivuttomasti, itselläkin noita löytyy joita vielä pitää hakea.
Oma tekniikka on melkeen jokaisella ja yleensä neuvot on vain oikeaksi koettuun suuntaan opastavia.
Nykyinen oma tyylini vastaa tuota sinun kuvausta ja se on todellakin kivuton, mutta laulun ja varsinkin rääkymisen aloittelijalle en sitä mene suosittelemaan. Lähtisin noista yleisistä neuvoista sillä siten oppii tuntemaan parhaiten ne alueet joilla "särö" ja muut vekkulit äänet tuotetaan parhaiten ja turvallisimmin. Sitten samalla opettelee puhtaan laulun tekniikkaa niin sitten pystyy turvallisemmin siirtymään "enemmän" ääneltä vaativiin tyyleihin. Ja jos vanhat tyylit on hallussa kunnolla niin sehän tekee sinusta vain monipuolisemman vokalistin.
 
Tosin puhdas laulu on lähempänä sisintäni, siksi laulutunteja olenkin alkanut ottamaan, sillä ei sitä itsekseen opi.
 
Homma on kyllä opetuksessa helpompaa ja turvallisempaa, mutta onhan näitä itseoppineitakin, tyyli ei ole kirjan mukainen mutta tuntuu toimivan.
Silti kyllä itsekin meinaan hakeutua opetukseen kunhan pätäkkää on. Vaikka puhtaat vokalisoinnit eivät minua hirveänä kiinnosta, lähinnä perus tekniikan vahvistaminen on tähtäimessä.
 
"Hail to eternal Troo Haapawater Frost-Metallism!! Total Musicism and lighting fast drummings. Mythical lyricalism!" -leka K100#3
Heroin
16.07.2004 23:13:39 (muokattu 16.07.2004 23:16:46)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Usko 'knightiä. Jos et, kuuntele at the sky:ta :)
 
Eli. Tarvitset peruslaulupohjasta sen verran tasan kuin oikeanlainen hengitys ja rentous (selaa näitä threadeja.. kyllä jossain posteissa kerrotaan miten hengitetään oikein. Ja myös se vedenjuonti jne on selvitetty muualla. En ala sitä selittään tässä jos et välttämättä vaadi :D). Muulla ei juuri ole (vielä) merkitystä. Rääkymisessä ei aluksi nuotti ole niin tärkeä, joten oikeanlainen äänihuulten 'ohentaminen' ei ole se juttu mihin kannatta haaskata aikaa ja hermoja. (Jos siis tähtäät pelkäksi örinävokalistiksi)
 
Kun keksit sen jutun, niin siinä tulee hyvin jyrkkä kehitys.
Rääkyminen opitaan about päivässä. Ei sitä ehkä löydä päivässä, mutta se tapa kun sen keksii, niin ei se pikkuhiljaa tule vaan täysin yllättäen. Sen jalostaminen onkin sitten taas se aikaavievä juttu.
 
Örinät löysin itse näin (säkää oli mukana jonkin verran, mutta niin sitä aina tarttee):
 
Tavallista laulureeniä takana reilu vuosi. Sitten halusin oppia säröä. No eräänä päivänä kikkailin. Tavallista ii vokaalia laulelin hyvin kevyesti. Pitää tuntua resonanssi etuylähampaiden takana, että tästä on hyötyä. Sitten alat 'siirtämään' sitä resonanssia-eli ilman paikkaa- kurkkuun päin. Ei kielellä eikä millän muullakaan.. Ikään kuin vaan laulaisit kitalaen takaosaan.
 
Tietyssä 'kohdassa' kitalakea ääni menee automaattisesti särölle. Kohta on aika pieni ja sitä on aluksi vaikea hallita.
 
Säröllä aikani leikittyäni huomasin yksi päivä kuinka samasta paikasta sain semmosta death metal mökää aikaseks kun vaan jätti käyttämättä niin paljon ilmanpainetta itse äänihuuliin ja antoi sen ilman tavallaan tulla enemmän läpi. Siis keuhkot tyhjenivät hiukan tavallista nopeampaa. (Kuitenkin aika vähän)
 
Vahingossa jutun opin. Ei ollu tavoitteena, mutta kiva kun osaa edes jotain.
 
EDIT : Eikä nää oo mitään absoluuttisia totuuksia vaan omia kokemuksia. Ja älä jännitä niitä vatsalihaksia. Tulee vaan paikat kipeeks ja näytät seipään nielleeltä.
 
No chiefs, all indians.
strophe
17.07.2004 20:50:23 (muokattu 01.01.2005 21:14:03)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Okke, kyllä varmaan saa rääkymistä aikaan, mutta jos hommaa meinaa pitkään tehdä niin ei oikeen fiksua puuhaa ole.
 
Lähinnä huumoriahan tuo kommenttini oli, mutta tosiaan, ehdotan, että otan ainakin pari laulutuntia, jotta oppisit esim. hengitystekniikan. Se nimittäin poikkeaa täydellisesti tavallisesta hengityksestä. Ensimmäisellä tunnillani opettajani pyysi näyttämään, miten hengitän. Arvaa menikö oikein... :D
Yleisenä sääntönä on se, että lähdet kevyesti ja sitten vasta hiot. Ei niin, että koitat matkia Corpsegrinderiä heti alkuun.
 
Edit: Mielellään sitten etsit sen oman tyylin, matkiminen voi olla hyvä juttu alussa, mutta persoonallisuus on tie voittoon. Myös intohimolla voi selvitä (kts. Cobain). Ei näissä yleensä auta mikään muu, kuin oma patentoitu KTKT(tm)-tekniikkani; katso, tutki, kokeile ja tee. Treeniä ja treeniä.
 
Volyymi korvaa puuttuvan taidon!
Valli
10.08.2004 16:32:32
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mulla tuollaisen "huuto/rääkymis" -äänen muodostamisessa auttoi alkuun kun imitoin puhevolyymillä äänensävyjä, mitä noilla hevilevyillä kuulee, eli suosittelen vaikka Phil Anselmon lauluja kuunneltavaksi. Sitten bändikämpällä laulaa samanlaisella fraseerauksella, mutta vaan huutaa paljon kovempaa. pienelläkin voluumilla laulaessa kyllä kuulee ja huomaa, miten suun ja kurkun asennot vaikuttavat ääneen.
Kestävyyteen voin suositella vatsa/alaselkälihastreeniä. Kuulostaa gaylta, mutta auttaa todella paljon.
 
Sunna
23.12.2004 21:30:37
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

hanki aggressioita
opettele hengittämään
pura vihasi
 
marsescos
24.12.2004 00:17:35
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Syöppä vitusti Rainbowin halpasuklaata ja kokkeileppa sitte nykästä oikein voimala, silloin alkaa hengityski kuulostaa aika miehekhäältä.
 
I.S.W.:M'I.i.Y.H.
sub zero
26.12.2004 11:16:45
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tosin puhdas laulu on lähempänä sisintäni, siksi laulutunteja olenkin alkanut ottamaan, sillä ei sitä itsekseen opi.
 
Saako rääkymis/örinätunteja erikseen?
 
"Alussa hyvä alkuvoima loi valon, järjestyksen ja miehen ja paha alkuvoima loi pimeyden, kaaoksen ja naisen" -Pythagoras
tanjuli
27.12.2004 12:47:21
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Saako rääkymis/örinätunteja erikseen?
 
riippuu laulunopettajasta. rääkymis/örinäsaundia ei tehdä normaaleilla äänihuulilla, vaan ns. valeäänihuulilla eli taskuhuulilla. tätä samaa tekniikkaa käytetään mm. tuvalaisessa kurkkulaulussa ja louis armstrong -tyyppisessä kamassa.
 
suosittelen hankkimaan opastusta asiaan joltakulta joka osaa. en suosittele noudattamaan yhden ainoaa neuvoa jonka mukaan "huudetaan niin kovaa että sattuu". äänentuottoelimistö koostuu lähinnä lihaksista, jotka eivät ole tahdonalaisia, joten k.o. elimistölle saa ihan he-le-ve-tis-ti damagea aikaan jos käy huonosti.
 
jos käyt itse treenailemaan, aloita pienestä. opettele ensin se örinä/rääkymisäänentuotto, ennenkuin käyt treenaamaan säveltasoja. hyvä ensitreeni on "ummetus-helpotus". eli kuvittele istuvasi ihan hirveessä ummetuksessa vessanpöntöllä, "pakerra" hetki, ja rentouta ("aaaaah"). luultavasti suustasi tulee näinollen taskuhuulten yhteenhinkkautumisella tuotettua örinää. tätä ensin viitisen minuuttia päivässä, sitten kun alkaa örinä sujua niin lisää treeniä. jos huomaat treenanneesi liikaa (kurkkuun sattuu, puheääni on paskana, ääni ei lähde), pidä välipäivä.
 
suomen kurkkulaulajat -nimisestä yhdistyksestä saattaisit löytää opettajan.
 
[i hear voices but at least they're on tune]
Heroin
02.01.2005 12:55:39
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

jos käyt itse treenailemaan, aloita pienestä. opettele ensin se örinä/rääkymisäänentuotto, ennenkuin käyt treenaamaan säveltasoja. hyvä ensitreeni on "ummetus-helpotus". eli kuvittele istuvasi ihan hirveessä ummetuksessa vessanpöntöllä, "pakerra" hetki, ja rentouta ("aaaaah"). luultavasti suustasi tulee näinollen taskuhuulten yhteenhinkkautumisella tuotettua örinää. tätä ensin viitisen minuuttia päivässä, sitten kun alkaa örinä sujua niin lisää treeniä. jos huomaat treenanneesi liikaa (kurkkuun sattuu, puheääni on paskana, ääni ei lähde), pidä välipäivä.
 
Erittäin pätevä vinkki! Kiitos.
 
moi
Jänisixxx
07.01.2005 14:15:17
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

tota tota..
tätä tekstiä lueskelin ja rupesin miettimään...ja piti testata.
kun itse aloitan rääkymisen kaulalihakseni jännittyvät,
alaleuka siirtyy eteenpäin, eli ilmees tulee semmonen irvistävä,sitten keuhkot käyteen ilmaa ja kun aloitat laitat reippaasti voluumia siihen huutoon..kannattaa ensiksi harjotella pelkkiä huutoja...mikki kannattaa pitää suht kaukana..ja jos sinulla on bändi, niiin kokeileppa että pistät mikin voluumin pienelle ja yrität rääkyä/huutaa niin kovasti että se kuuluu soiton ohella..itellä on et jos kuulen oman laulun liian hyvin niin iskee semmonen "meniköse nuotti oikein ja lauloikohan nyt oikeesti hyvin" syndrooma..elikä vetele niinku tuntuu ja sitten kun homma alkaa toimia niin mikkiin vaan lisää ääntä...
 
miredritr
07.01.2005 14:26:09
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

tota tota..
tätä tekstiä lueskelin ja rupesin miettimään...ja piti testata.
kun itse aloitan rääkymisen kaulalihakseni jännittyvät,
alaleuka siirtyy eteenpäin, eli ilmees tulee semmonen irvistävä,sitten keuhkot käyteen ilmaa ja kun aloitat laitat reippaasti voluumia siihen huutoon..kannattaa ensiksi harjotella pelkkiä huutoja...mikki kannattaa pitää suht kaukana..ja jos sinulla on bändi, niiin kokeileppa että pistät mikin voluumin pienelle ja yrität rääkyä/huutaa niin kovasti että se kuuluu soiton ohella..itellä on et jos kuulen oman laulun liian hyvin niin iskee semmonen "meniköse nuotti oikein ja lauloikohan nyt oikeesti hyvin" syndrooma..elikä vetele niinku tuntuu ja sitten kun homma alkaa toimia niin mikkiin vaan lisää ääntä...

 
joo näinhän kannattaa tehdä jos haluaa vuotavat ja kyhmyiset äänihuulet.
 
tanjuli
07.01.2005 15:23:37
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

kun itse aloitan rääkymisen kaulalihakseni jännittyvät,
alaleuka siirtyy eteenpäin, eli ilmees tulee semmonen irvistävä,sitten keuhkot käyteen ilmaa ja kun aloitat laitat reippaasti voluumia siihen huutoon..

 
jos alaleuka siirtyy eteenpäin, kaulan seudun lihakset jännittyvät ja äänihuulet vahingoittuvat, varsinkin jos niiden läpi tulee kovalla paineella ilmaa. en suosittele. rääkyä voi ilman kaulan jännittymistäkin, katsokaa vaikka rääkyviä pikkuvauvoja: niiden kaulan yläpuolella ei tapahdu muuta kuin suun aukeaminen, mutta koko alavartalo ruuttaa ilmaa niin että kantapäät värisee.
 
[i hear voices but at least they're on tune]
Jänisixxx
09.01.2005 13:24:44
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

niin noh itse alotin rääkymisen/huutamisen ennen äänenmurrosta ja jatkanut sitä senkin jälkee(n6 vuotta yhteensä), enkä ole (vielä) verta yskinyt....
 
tanjuli
10.01.2005 18:50:39
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

niin noh itse alotin rääkymisen/huutamisen ennen äänenmurrosta ja jatkanut sitä senkin jälkee(n6 vuotta yhteensä), enkä ole (vielä) verta yskinyt....
 
joidenkin kurkku kestää mitä tahansa, itse en ehkä ottaisi riskiä että omani kestäisikin vaan 10 vuotta.
 
[i hear voices but at least they're on tune]
Mijau
10.01.2005 20:35:09
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hyvä kysymys... plussaa wokalistille
 
No ainakin monet kehuu ,että pieni ryyppy väkevää viinaa ennen keikkaa on hyvä äänenavaus. Tekee jotain taikoja kuulemma äänihuulille..
 
Diablon Rainer käyttää Suomalaista viinaa ja kyypakkausta kurkun kersluttamiseen... *mijau*
 
*kurnau*
Heroin
11.01.2005 08:24:43
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hyvä kysymys... plussaa wokalistille
 
No ainakin monet kehuu ,että pieni ryyppy väkevää viinaa ennen keikkaa on hyvä äänenavaus. Tekee jotain taikoja kuulemma äänihuulille.

 
jep. kuivattaa ja rikkoo.
 
moi
Jänisixxx
15.01.2005 10:27:00 (muokattu 15.01.2005 10:29:16)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

No ainakin monet kehuu ,että pieni ryyppy väkevää viinaa ennen keikkaa on hyvä äänenavaus. Tekee jotain taikoja kuulemma äänihuulille..
 
Niin harvemmin sitä selvinpäin ollaan laulamassa...
et varmaankin on jotain "järkeä"...kyllähän se viina kurkkua avaa,mutta niin avaa tervaleijonakin...
 
Keppis
20.01.2005 12:50:49
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mistäs johtuu, ku meikä saa semmosen nicole tyylisen, mutta korkeemman rääkäsyn, mutta aina, ku sen keikalla teen, niin joukkoon tulee "kukkoja" elikkä välillä tulee ikäänkuin falsettikiljuntaa. Tämä ei kuulosta kovin hyvältä toisin, kuin reeneissä jolloin saan rääkäsyn rääkymällä loppuun asti.
 
Huonomuistisilla on vähemmän stressiä.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2 3 4 563 64 65 66 67

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti