Aihe: laulamisen + lavaesiintyminen perusteita
1
-wienoe-
07.03.2006 14:53:10
tässä jutussa mielipiteet saattavat jakaantua, mutta teidän kommentteja,lisäyksiä ja mielipiteitä otetaan ilolla vastaan ;D
mutta täs on mun mielipide tästä asiasta, kun on aikaa kirjoittaakkin nyt kun on sairaana kotona (toivottavasti sisäistätte asiat)
 
Mielestäni karaokelaulaminen on erittäin hyvä tapa harjoittaa laulutekniikkaa, ja otankin sitä kautta esimerkkejä.vinkit voi soveltaa sekä karaokelaulantaan että omien kappaleiden esittämiseen suurimmaksi osaksi.
 
esim.1 KAPPALEEN TUNTEMINEN JA AJOITUS
Radiossa soi mielestäsi hyvä biisi, johon tykästyt.Seuraavana iltana menet baariin (saatat olla vielä pikkusievässäkin) huomaat että baarissa on karaoke menossa ja mieleesi muistuu radiossa eilen soinut kappale ja päätät mennä laulamaan sen.Puhkut innosta koska biisi on mielestäsi hyvä ja luulet osaavasi sen hyvinkin koska olet hyräillyt sitä radion mukana autossa.Tulos ei kuitenkaan välttämättä viehätä,ainakaan muita baarissa olijoita,kun sanat menevät nopeammin kuin odotit ja laulat aivan jälki junassa, ja kiireestä johtuen et täysin pysty hallita ääntäsi jolloin vire kärsii.
 
-Sekä karaoke laulamisessa että omien biisien esittämisessä on hyvin tärkeää että tuntee esitettävän biisin mahdollisimman hyvin, tämä vaatii kuuntelu kertoja ja ulkoa opettelua sekä monta monta laulukertaa sujuakseen.Laulajalle erityisen tärkeää on tuntea sanat, omien biisien esittämisessä ehdotonta ja karaokessa sitä parempi mitä paremmin.Lisäksi laulajan tulee tuntea laulun melodia niin hyvin että pystyy pelkkää musiikkia kuuntelemalla tietämään koska pitää välisoittojen jälkeen taas alata laulamaan.Nämä helpottavat ettei ole niin kiire ja se taas auttaa vireen hallinnassa, ja mitä paremmin tuntee biisin rakenteen pystyy äänellä tulkitsemaan biisin vaatimalla tavalla kun tietää päässään miten joku kohta tulisi mennä.
+pystyy helposti lisäämään tunnetta esitykseen ja saamaan tulkintaa.Laulaja voi biisin yhteyteen kehittää mielikuvina oman tarinan laulun sanojen perusteella jolloin on helppo eläytyä biisin sanomaan ja tunnelmaan.joskus tarina löytyy kuin itsestään vaan joskus sitä pitää hakea
 
pääkohdat:
-sanojen ja melodian osaaminen
-ajoitus
-ei saa olla kiire
-eläytyminen laulun tunnelmaan
 
esim.2 VIRE JA ÄÄNEN HALLINTA
Ensikerraksi olet opetellut kappaleen sanat ja melodian niin hyvin että osaat ne lähes unissasi ja ajoitus on hallinnassa.(olet ehkä harjoitellut kotona salaa?)
sinulla ei ole enää kiire mutta äänesi kulkee kuin tasaisena viivana läpi kappaleen, ja ei siksi vielä ihan säväytä yleisöä.
 
-ääni kehittyy vain laulamalla ja harjoittelemalla korkeita- sekä matalia ääniä ja pitkiä loppuja saat ääni alan laajenemaan jolloin äänesi ei enää kuulosta tasapaksulta(kappaleen tunteminen auttaa tässäkin.)Kokeilemalla erilailla äänen tuottamista pääset selville mikä sopii mihinkin kohtaan parhaiten, yleensä karaokessa onkin vähintään yksi kaiutin kohdistettuna laulajaan päin jotta tämä kuulisi oman äänensä, täten hän kuulee mikä kuulostaa hyvältä mikä ei(päässä oma ääni ei kuulosta samalta kuin mikä kuuluu kaiuttimesta ja muiden korviin!)kuuntele siis omaa lauluasi, myös nauhoittaminen auttaa tässä, näin pääset selville vireestä ja äänen laadusta ja sen sopivuudesta kappaleeseen. ja eikun harjoittelemaan ja kokeilemaan erilaisia juttuja.
 
pääkohdat:
-vire kehittyy vain laulamalla
-tasapaksu ääni läpikappaleen on tylsä
-kuuntele omaa ääntäsi ja leikittele sillä
 
esim.3 LAVAESIINTYMINEN
nyt ajoitus,melodia,sanat ja vire ovat hallussa kappaleen suhteen.esityksesi kuulostaa hyvältä ja siitä huomaa että sitä on harjoiteltu koska ajoitus on hallinnassa eikä sinun tarvi töllöttää ruutua missä sanat näkyvät. nyt voit siis tehdä lavalla jotain muuta kun sinun ei tarvitse keskittyä joka hetki seuraamaan sanoja ja koska välisoiton jälkeen tulee aloittaa.nyt saat jo runsaat aploodit ja ansaitusti mutta onko kiva katsella neljä minuuttia henkilöä joka vain seisoo ujonnäköisenä keskellä lavaa hieman kyyryssä mikki suun edessä koko ajan eikä ilmekkään näytä värähtävän?näin et vielä valtaa sitä tilaa ja tilannetta täysin lavalla
 
-Perus lavaesiintymiseen kuuluu ettei ilme ole vakava(poikkeus jos kappale on surulinen tai vakava)hymyile siis lavalla mutta älä liioittele," hymyileviin kasvoihin on helppo samaistua" lisäksi kappaleen loppuun on kohteliasta lausua kiitos varsinkin jos yleisö taputtaa.JOS SUINKIN MAHDOLLISTA SÄILYTÄ KATSEKONTAKTI YLEISÖÖN KOKO AJAN,anna katseesi kiertää ympäri yleisöä.Jos olet hiukan rohkeampi tai olette oikein keikalla voi alussa heilauttaa kättä tervehdykseksi,keikalla sanoa mikkiin esim."iltaa","mikä meininki" älä ammu yli kuitenkaan jos sali on lähes tyhjä ja ihmiset eivät ole vielä juhla fiiliksessä.herkässä kappaleessa parin tekokyyneleen vuodattaminen ja silmien välillä kiinni pitäminen luo mahtavaa tunnelmaa.mutta älä seiso ikinä jalat tönkkönä lavalla,heilu ainakin vähän musiikin tahdissa(edellyttää hienoista rytmitajua).mikin ei tarvitse myöskään koko ajan pysyä suoraa suun edessä koko ajan, soolojen ja välisoittojen aikana mikkikäden voi hyvin laskea alas.toista kättä laulaessa voi myös hieman heilutella ja liikuttaa erilaisin tavoin jos rohkeus riittää.varo ampumasta yli
 
pääkohdat:
-älä jännitä liikaa
-älä seiso lavalla tönkkönä
-mikkikäden voi laskea välisoittojen ajaksi
-kiitos loppuun
-sopivan mielenkiintoinen lavaesiintyminen on piste iin päälle
 
tuntuu siltä että tästä jäi paljon pois mutta lisäilkää jos mieleen jotain tulee.
hannakatriina
07.03.2006 17:31:43
 
 
Eipä kovinkaan paljon lisäiltävää, oikein perusteellinen kirjoitus, hyvä :)
 
Bändin kanssa keikalla on sovellettavissa samat jutut. Toki silloin pitää huomioida myös kanssasoittajat, jos vaikka heittävät aivan upeita sooloja tai kikkailevat omiaan, ja pitää muistaa esitellä bändin jäsenet, spiikata biisejä yms. Ennen kaikkea pitää elää siinä tilanteessa ja olla valmis reagoimaan kaikenlaisiin asioihin, niin musiikilla kuin välihöpinöissäkin. Ylilyönnit on aina pahasta – mikään ei ärsytä niin paljoa kuin esiintyjät, jotka on ihan ylienergisiä ja huutaa ”Jee, onks teil hyvä meininki?!!” ihan kuin ois joku iso stadionkeikka vaikka kuuntelijoita on vaan pieni keikkapaikka puolillaan ja nekin istuu jossain baaritiskin läheisyydessä… Tilannetaju on siis yks avainsana.
 
Omasta mielestäni tärkein pointti, oikeastaan tiivistettynä tuosta edellisestä kirjoituksesta: Treenaus tehdään ennen esiintymistä ja lavalla vaan vedetään, sillä taidolla mitä siinä vaiheessa on. Mitä paremmin biisit on selkärangassa niin sitä paremmalla todennäköisyydellä ne keikallakin onnistuu. Harvemmin jätän itse mitään täysin sattuman varaan, korkeintaan jotain loppulippailuja ja scat-soolot, joita en jaksa ihmeemmin yleensä suunnitella etukäteen…
 
Katsekontaktista vielä: joskus voi olla ihan tehokasta laulaa biisiä pitempäänkin samalle henkilölle, eli niin ettei katse harhaile koko ajan ihmisestä toiseen, mikä saattaa näyttää jopa hermostuneelle. Ja takarivin ihmisten katsominen on myös hyvä keino, koska silloin katse ei kohdistu niin tarkasti keneenkään yksittäiseen tyyppiin, ellei halua / ujostuttaa.
 
Isot, rauhalliset (tietysti musasta riippuen) ja hallitun näköiset liikkeet on yleensä lavalla paremman näköisiä kuin joku pieni, lähes olematon olkapään tai lantion hetkutus ;) Jos osaa hyvin biisin musiikilliset asiat, vaikka jotkut tietyt iskut, niin ne voi huomioida omilla liikkeillään, mikä saa heti esityksen näyttämään ammattitaitoiselle. Omaa esiintymistään kannattaa muuten joskus videoida, koska silloin huomaa onko jotain tiettyjä maneereita, mitä ei vaan itse ole tiedostanut. Yleensä niitä löytyy kaikilta… Peilikin on laulajalle hyvä mutta armoton kaveri.
Haipuma
08.03.2006 09:35:12
Tuli vain tuosta karaoken avulla treenaamisesta mieleen, että nykyään saa Anttiloista yms. melko halvalla paljon erilaisia karaoke DVD:itä, jos mielii kotona treenailla.
The truth lies within Kesälintu.
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)