Aihe: HAUSSA: 16-säveljärjestelmän mukainen kosketinsoitin
1
SolaGratia
10.10.2024 15:53:48
 
 
Esitän vaikean kysymyksen. Lieneekö kenellläkään vinkkiä, mistä voisin löytää 16-säveljärjestelmän mukaisen kosketinsoittimen, jossa oktaavi on siis jaettu 16 sävelaskeleeseen?
 
Vai onkohan käännyttävä soitinvalmistajien puoleen ja sitä ennen odotettava lottovoittoa. Teettäisin sellaisen, jossa olisi oktaavissa vain 4 mustaa kosketinta.
 
Ne mustat koskettimet vastaisivat 12-sävelasteikon säveliä C,Eb,Gb,A (1-b3-b5-bb7), jotka ovat kummassakin puhtaassa järjestelmässä täsmälleen samat.
 
Viritys olisi A=440Hz ja muut sävelet 16-säveljärjestelmän mukaisia. Kaava on helppo, sillä vierekkäisten sävelien taajuuksien kertolaskusuhde ylöspäin on aina kuudestoistajuuri 2:sta eli noin 1,044. Eli ihan vastaavasti kuin täälläkin on ollut puhetta 12-säveljärjestelmän suhteen:
 
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?plink=6548833#p6548833
 
Tässä ei nyt auta tavanomaisten soittimien erikseen viritettävät koskettimet, vaan nyt pitäisi saada sellainen peli, jossa on kaikkien mustien koskettimien välissä 3 valkoista kosketinta. Noin 4 oktaavia riittäisi.
Vessajono
10.10.2024 16:11:43
SolaGratia: Esitän vaikean kysymyksen. Lieneekö kenellläkään vinkkiä, mistä voisin löytää 16-säveljärjestelmän mukaisen kosketinsoittimen, jossa oktaavi on siis jaettu 16 sävelaskeleeseen?
 
Todennäkösesti et yhtään mistään ainakaan massatuotettuna. Jos kolvi pysyy kädessä, niin luultavasti on mahdollista kannibalisoida jostain synasta tai midikiipparista koskettimisto ja modata sitä sit tarpeen mukaan. Jos ei pysy, niin ainoa vaihtoehto on varmaan joku Hexboard tms. erikoismieskontrolleri.
Duro: Veikkaan ettei Vessajono paljoo kysele miten missä ja kuinka Menneniä käyttää.
SolaGratia
10.10.2024 18:40:00
 
 
Vessajono: Hexboard tms. erikoismieskontrolleri.
 
Tuli mieleen että tarvitsemani vekotin olisi varmaankin koodattavissa ihan tietokonesoftana... Tietokone on vain aika hankala koskettimisto. Mutta tuo HexBoard on mielenkiintoinen, vaikka se ei olekaan se mitä kaipaan.
 
HexBoard: https://www.youtube.com/watch?v=5xjTCOasOxU
 
Mikrotonaliikkahan minua kiinnostaa hyvinkin paljon.
Henri Henri Olavi
10.10.2024 19:07:18
SolaGratia: Tuli mieleen että tarvitsemani vekotin olisi varmaankin koodattavissa ihan tietokonesoftana... Tietokone on vain aika hankala koskettimisto. Mutta tuo HexBoard on mielenkiintoinen, vaikka se ei olekaan se mitä kaipaan.
 
HexBoard: https://www.youtube.com/watch?v=5xjTCOasOxU
 
Mikrotonaliikkahan minua kiinnostaa hyvinkin paljon.

 
Voithan sä laittaa jossain DAW:ssa niin, että tavallisen midi-kiipparin joka kosketin on tietyn askeleen päässä toisesta. Eli vaikka niin, että se oktaavi on 16 sävelaskelta. Ainakin Abletonissa olen vastaavia tehnyt, joskin vielä pienempiä mikrosävelaskelia.
En flaska Kron Cola, söt bakeri med.
SolaGratia
11.10.2024 00:30:43
 
 
Henri Henri Olavi: tavallisen midi-kiipparin
 
Se toki onnistuisi helposti, mutta kuten mainitsin, tarvitsisin ihan erityisen 16-säveljärjestelmän mukaisen koskettimiston:
 
VMVVVMVVVMVVVMVV(V) (oktaavi)
 
V=valkoinen kosketin
M=musta kosketin
 
Asteikossa joka 4. koskettimet muodostavat dimisoinnun, jonka säveltaajuudet ovat samat kuin tasoittamattoman 12-säveljärjestelmän joka 3. koskettimet. Lisäksi kaikki duurit soivat ihanan puhtaasti. Näillä eväillä syntyy mielenkiintoisia polyfonioita.
 
Tämän 16-säveljärjestelmän kromaattista asteikkoa on yllättävän helppo kelata laulamalla.
basisti1971
11.10.2024 07:20:31
Moi.
 
Omaan kokemukseen nojaten ei ainakaan tyypillisimpien GM kosketinsoittimien kannibalisointi onnistu helposti eikä halvalla jos pianomainen ulkonäkö on tavoitteena, käytännössä kaikki valkoiset koskettimet ovat syystä tai toisesta usein fyysisesti erilaisia joten perinteisen 12tet järjestelmän kosketimet eivät helposti taivu 16tet -tai mihinkään muuhunkaan- järjestelmään.
Irtokoskettimien varaosahinnatkin ovat sitä luokkaa ettei puuha kannattane taloudellisesti.
 
3D printtaus on tietysti varteenotettava vaihtoehto, jolloin saa juuri sellaiset koskettimet kuin osaa suunnitella, ja mihin käytettävissä oleva printteri/taskujen syvyys taipuu.
Vaikka kosketinsoitinten sähkömekaniikan rajapinta perustuukin kiinteään matriisiin, ei tuo kuitenkaan tarkoita sitä että sävelet olisi sidottuja tuon matriisin kokoon kuin kokonaislukumäärältään, joten sähköisen puolen pystyt tarvittaessa käyttämään hyväksi jostain kosketinsoittimesta kunhan tavalla tai toisella ohjelmoit oktaavit uudelleen.
 
Jollei fyysinen kosketinsoitinmainen koskettimisto ole välttämätön, mm. kosketusnäyttöteknologiaan perustuvia instrumentteja on ideoitu ja askarreltu siitä lähtien kun kosketusnäytöt alkoivat 90-luvulla yleistymään.
Tuon lähestymistavan kiistattomana etuna on se ettei laite ole sidottu kiinteästi mihinkään säveljärjestelmään, vaan järjestelmän voi valita täysin "vapaasti".
Lainausmerkeissä, koska teinitsesäästin ratkaisu vaatii ohjelmointitaitoa.
 
Vaikken kosketinsoitinihminen varsinaisesti olekaan, muistelen nähneeni moisen kosketusnäyttökapistuksen (tosin varmaankin 12tet) jo 90-luvulla, joten voi hyvinkin olla että kaupallinenkin vaihtoehto on olemassa.
 

 
Vaikkei kysymykseesi suoraan vastaakaan ja mitä luultavimmin on jo tuttuja juttuja:
 
SolaGratia: Mikrotonaliikkahan minua kiinnostaa hyvinkin paljon.
 
Tuollainen teoriapruju:
 
https://www.huygens-fokker.org/docs/Wijmenga_Microtonal_Keyboards.pdf
 
Löytyi haulla:
 
https://www.google.com/search?clien … =16+tone+equal+temperament+keyboard
 
Noita kahlaamalla veikkaan että tarpeesi ja toiveesi täyttävä koskettimisto -tai ohjeet sellaisen askartelemiseksi- löytyy.
 
T:Samuli
teroyk
16.10.2024 15:40:17 (muokattu 16.10.2024 15:52:26)
Monofonisesti halvimmillaan Korg Monotron:iin piirtää uuden koskettimiston siihen "touch strippiin" niin 16-säveljärjestelmän syntikka valmis. Mutta ei varmaankaan ihan se mitä hait.
 
Sampleriin (sellainen johon voi jokaiselle koskettimelle laittaa oman samplen) virittelemällä 48 koskettimen matkalle 3 oktaavia 16-säveljärjestelmää ja tekemällä siihen päälle mekaniikka haluamasi näköiselle koskettimistolle tai räkkisamplerin ohjaukseen midi-koskettimet (voi olla järkevämpi).
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)