Muusikoiden.net
22.05.2018
 

Koskettimet »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Keikalle ja kotiin fyysiset soittimet vai softat
1
luoma-kunta
08.03.2013 15:30:52
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tarkoituksenani on kasata kevään-kesän mittaan keikkakykyinen soitinsetti, jonka soundi-paletti kattaisi cover-/hääbändin tarpeet eli pianot, sähköpianot, urut, jouset, synat yms. Koetetaan pitää hinta 2000 euron pinnassa.
 
Tavoitteet:
- Tärkein asia on erinomainen pianokosketus ja soundi
- 2 koskettimistoa roudaus- ja tilankäyttösyistä. Ts. vasarakoskettimisto ja "syna"-koskettimisto
- Toimintavarmuus
 
Eniten nyt mietityttää, että kannattaako kääntyä softa-puolelle vai pysytellä fyysissä soittimissa. Softissa houkuttaa helppo laajennettavuus myöhemmin esimerkiksi elektronisen musiikin puolelle ja piano-soundien puolesta olen jo pitkään kuolannut Synthogyn tarjontaa. Onko tietokoneen toiminta live-tilanteissa oikeasti luotettavaa? Ja mistä repäisen midi-koskettimiston, jossa on oikeasti hyvä pianokosketus? Mulla on muutaman vuoden vanha Doepfer lmk2-koskettimisto, joka on kohtuu hyvä, mutta jo aika raato. Nykyään myytävässä vastaavassa on parannettu kosketus, mutta myös korkeahko hinta. Tietokoneena on muuten MacBook Pro 13" i7-prossulla ja 8 gigalla muistia.
 
Fyysissä soittimissa olisi sitten se helppous ja luotettavuus. Keikkapianojen joukosta löytyy varmaan myös niitä parempia pianokoskettimistoja. Kun tarkoitus on pysytellä kahdessa koskettimistossa, kysymykseen tulisi varmaan joku keikkapiano perussoundeilla ja sitten joku yleiskäyttöinen syna. Vai löytyykö joku muu ratkaisu?
 
Synastikki
08.03.2013 20:17:02 (muokattu 08.03.2013 20:18:20)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tällä hetkellä käytössä keikoilla HP:n Pavilion sarjalainen i5-prossulla ja 6gb RAM, hostina Reaper ja plugarina Omnisphere ja melko ongelmatonta on ollu. Korttina räkissä M-audio Fast Track Ultra 8R ja Korg Tritoni midiohjaimena... Ainahan se on riski lähteä softalla vetämään, mutta itse olen sen riskin ottanu eikä oo kaduttanu varsinkaan tuon Omnispheren kanssa kun on vaan niin pirun hyväsaundinen softa. Noista kontrollereista selviää vain kokeilemalla, koska kaikilla on vähän oman preferenssinsä...
 
E: jos rautapuolelle kallistuu niin aika suosittuja tuossa käytössä tuntuu olevan nuo Nordin punaiset paholaiset... tosin ei taida ainakaan kahden koskettimiston tarpeessa riittää tuo budjetti enää siinä vaiheessa.
 
Music is an agreeable harmony for the honor of God and the permissible delights of the soul.
Janus
08.03.2013 20:54:58 (muokattu 08.03.2013 21:08:20)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Synastikki: HP:n Pavilion
hostina Reaper
M-audio Fast Track Ultra
 
melko ongelmatonta
Ainahan se on riski lähteä softalla vetämään
 
Markan kamoilla, toki. MB Pro + Mainstage = ei ongelmia. Äänikortilla on oman kokemuksen perusteella iso merkitys tossa yhtälössä, kallis FW-väyläinen on ollut paras ja halvin USB-liitäntäinen huonoin ja epävarmin ja välille mahtuu sit aika skaalalla kaikenlaista purnukkaa.
 
Suosittelen 400 € kontrolleria, 500 € äänikorttia (esim. Apogee, RME) ja 1100 € 88-keikkapianoa/synaa (esim. Yamaha MOX8 menee budjetista hieman yli, mutta joku vastaava). Noista summista kontrollerin hinnassa voi sniiduilla eniten.
 
Synastikki
09.03.2013 09:36:01 (muokattu 09.03.2013 09:45:25)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Janus: Markan kamoilla, toki. MB Pro + Mainstage = ei ongelmia. Äänikortilla on oman kokemuksen perusteella iso merkitys tossa yhtälössä, kallis FW-väyläinen on ollut paras ja halvin USB-liitäntäinen huonoin ja epävarmin ja välille mahtuu sit aika skaalalla kaikenlaista purnukkaa.
 
Suosittelen 400 € kontrolleria, 500 € äänikorttia (esim. Apogee, RME) ja 1100 € 88-keikkapianoa/synaa (esim. Yamaha MOX8 menee budjetista hieman yli, mutta joku vastaava). Noista summista kontrollerin hinnassa voi sniiduilla eniten.

 
Näinhän se on kyllä. Toisaalta sehän tuossa softapuolessa on hienoa, että pystyy upgrademaan partti kerrallaan vähitellen eikä tarvitse siis joka kerta kun tarvitsee/haluaa parempia kamoja ostaa kokonaista 2000€ instrumenttia.
 
Tottakai MB pro ja mainstage on melkeinpä paras mahdollinen kombinaatio live-hommiin, mutta pakko sen verran hehkuttaa reaperin puolesta, että on perhanan kevyt ja toimintavarma ja jos kaatuu keikalla (ei ole käynyt *koputtaa puuta*) niin nousee tosi nopeasti takaisin ylös. Toisaalta yksi vaihtoehto PC-puolelle olisi nuo Cantabile ja Forte, mutta niin kauan kuin menen vain tuolla yhdellä plugarilla niin ei ole ollut tarvetta noille.
 
Music is an agreeable harmony for the honor of God and the permissible delights of the soul.
luoma-kunta
09.03.2013 14:32:38
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hyvä, tietokone on siis kyllin luotettava live-käytössäkin. Mikä on syy työasemasynan käyttöön, jos tarkoitus on kuitenkin käyttää virtuaali-instrumentteja? Varmuuden varalta ihan hyvä, mutta liekö esim MOX:ssa niin hyvä koskettimisto kuin toivoisin. Piano on tosiaan oleellisin asia kotikäytössäni.
 
Apogee ei vastaa käyttötarkoituksiani, RME:n Babyface kyllä, mutta ominaisuuksia ja hintaa on enemmän kuin osaan arvostaa. Tarvitsen midi-liitännän, hyvän kuulokeliitännän ja pari (sisään-/)ulostuloa audiolle. Mahdollisuus käyttää konkkamikkiä on hyvä lisä, mutta suurempia äänitystarpeita ei ole. Mikä tähän sitten kävisi?
 
samulijp
09.03.2013 18:50:25
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mikä on syy työasemasynan käyttöön, jos tarkoitus on kuitenkin käyttää virtuaali-instrumentteja?
 
Kun tosiaan huomaat, ettei sieltä läppäristä lähdekkään soundin soundia, niin saat kuitenkin biisit vedetyä.
 
Suosittelen kans RME:n tuotteita tuohon hommaan. Älä säästä tässä, jos meinaat tosissaan soittaa: väärä paikka.
 
"Funkin up tonight!"
musamies
09.03.2013 21:36:20
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olen ehkä liian matalalla budjetilla liikkeellä, mutta en ole saanut vielä toimimaan tietokonepohjaista musasysteemiä kaikilta osin esimerkillisesti koska koneeni on liian heikkotehoisia toistaiseksi.
 
Mielestäni paras yhdistelmä olisi hyvä itsessään saundit omaava kiippari, jota voisi täydentää sitten läppärillä tms. Nord Stage, Yamaha CP5, Roland RD700NX, Korg Kronos, Roland Jupiter 80.
 
Kiippari toimisi myös ilman läppäriä ja toisaalta läppärillä saisi jotkut omat suosikkisaundit siellä missä ei omaa kiipparia mukana.
 
Quru
10.03.2013 03:00:54
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Läppäriasiassa on myös mielestäni oleellista ajatella, että kyseessä on osa soittosetuppia. Varsinkin windowspohjaisten koneiden kanssa olisin aika tarkkana kaiken muun ylimääräisen tauhkan asentamisen kanssa. Käyttöjärjestelmästä riippumatta tietokonepohjainen systeemi on tarpeeksi vakaa, jos sen pitää puhtaana kaikesta tauhkasta. Jos taas koneella pyörii palomuurin lisäksi piilossa taustalla tusina muuta ohjelmaa ja virusturvan kanssa on vähän niin ja näin, alkaa ongelmia tulla. Ei sillä Motifillakaan käsitellä lomakuvia tai chattailla facebookissa ja sen takia se on vakaa.
 
Kakka roiskusi.
musamies
10.03.2013 11:12:33
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Quru: Läppäriasiassa on myös mielestäni oleellista ajatella, että kyseessä on osa soittosetuppia. Varsinkin windowspohjaisten koneiden kanssa olisin aika tarkkana kaiken muun ylimääräisen tauhkan asentamisen kanssa. Käyttöjärjestelmästä riippumatta tietokonepohjainen systeemi on tarpeeksi vakaa, jos sen pitää puhtaana kaikesta tauhkasta. Jos taas koneella pyörii palomuurin lisäksi piilossa taustalla tusina muuta ohjelmaa ja virusturvan kanssa on vähän niin ja näin, alkaa ongelmia tulla. Ei sillä Motifillakaan käsitellä lomakuvia tai chattailla facebookissa ja sen takia se on vakaa.
 
Mä en nää Windows koneessa muuta varteenotettavaa vaihtoehtoa softasoittamiseen kuin oma käynnistys keikkasoittoa varten. Sehän vois tapahtua vaikka USB 3 SSD levyltä.
 
Tässä juuri näpyttelen vanhalla Linux kannettavalla. Tämän hyvä puoli on, että tuntuu pysyvän ihan asiallisena jos ei itse mene sekoittamaan tätä. Päivitykset on pois päältä niin ei muutu hallitsemattomasti.
 
Kaikista parhaat kokemukset on jos koneessa on päällä vain yksi standalone softasyna kerrallaan. Sellaisen saa aika helposti toimimaan Windows koneessa asiallisesti. Huono ratkaisu ainoaksi soittimeksi. Hyvä ratkaisu vaikka aidomman pianosaundin hakuun.
 
Janus
10.03.2013 12:52:48
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

luoma-kunta: Hyvä, tietokone on siis kyllin luotettava live-käytössäkin.
 
Noilla spekseillä, ehdottomasti. Vielä luotettavammaksi livekäyttöön tuon saisi vaihdattamalla kovalevyn tilalle SSD-koviksen (kovalevy ~300€, vaihtotyöt ~50€ ja ulkoinen kotelo, jolla alkuperäisestä levystä saa tehtyä backup-kovon ~15€).
 
Mikä on syy työasemasynan käyttöön, jos tarkoitus on kuitenkin käyttää virtuaali-instrumentteja? Varmuuden varalta ihan hyvä, mutta liekö esim MOX:ssa niin hyvä koskettimisto kuin toivoisin. Piano on tosiaan oleellisin asia kotikäytössäni.
 
Pääsääntöisesti keikkailuun tarkoitetuissa työasemasynissa (ja MOX8 nyt ei ole edes perinteinen workstation, sillä sekvensseri puuttuu) rakenne ja tatsi ovat paljon kestävämpiä ja korkeatasoisempia, kuin kotistudioon tarkoitetuissa 88-kontrollereissa. Toki kalliimpiakin 88-kontrollereita on (mm. Numa Nero, Studiologicin kalliimmat mallit), mutta mielestäni allround-keikkailuun yksi rautasyna "alakoneeksi" puolustaa paikkaansa.
 
1) Jos siinä on hyvät layer/split/midikontrolleriominaisuudet, kuten MOX:issa, sen voi ketjuttaa yläkoneen (USB-kontrolleri) kautta läppäriin ja tehdä host-ohjelmassa erilaisia patcheja, joissa alakone soittaa (koko matkalta tai osittain, layerina omien soundien kanssa tai ilman) toista softasynaa ja yläkone toista
 
2) Normi-freelance/tuurauskeikkailussa piano ja rhodes ovat soundeja, joita tarvitaan 90% ajasta. Esim. MOX:issa (tai missä tahansa modernissa keikkapianossa) nämä ovat rautaosastolla aivan riittävän hyviä livekäyttöön, kotona voi sit äänittää vaikka Ivorylla ja miljoonan € kaikuplugarilla levyraidat. Yksi asia, mihin softapiano ei mielestäni vielä livenä kovin hyvin taivu, on fiftari/Jerry Lee Lewis-tyyppinen rokkipiano - tyylinmukaisesti kun soittaa isoimmillaan 6 äänen soinnuilla hakaten glissandojen maustamana, softapianojen bufferit/polyfonia menevät yksinkertaisesti tukkoon.
 
MOX8 ei ole toki ainoa vaihtoehto, kannattaa tutkailla muitakin vaihtoehtoja, esim. Kurzweilin malleja. Soundtools on Helsingissä loistava paikka testailla eri kontrollereita, synia jne. ja tehdä ostoksiakin.
 
Apogee ei vastaa käyttötarkoituksiani, RME:n Babyface kyllä, mutta ominaisuuksia ja hintaa on enemmän kuin osaan arvostaa. Tarvitsen midi-liitännän, hyvän kuulokeliitännän ja pari (sisään-/)ulostuloa audiolle. Mahdollisuus käyttää konkkamikkiä on hyvä lisä, mutta suurempia äänitystarpeita ei ole. Mikä tähän sitten kävisi?
 
Apogee Duet (uusin versio) tai RME Babyface. Tai RME Ladyface, if it rocks your boat. Usko nyt: halvemmat on merkittävästi paskempia, paremmat on noista sit vähintään tuplahintaisia.
 
Midi-liitäntää et tarvitse. USB-kontrollerissa on myös normaalit midiliitännät ja se toimii tarvittaessa MIDI-kaapelin väylänä vanhemmille synille tai räkeille.
 
____
 
Sivumennen, ei ole mitään tolkkua lähteä läppärin kanssa keikoille jos on mitään epäilyksiä systeemin toimivuudesta. Mä käytän läppärisoundeja lähes jokaisella keikallani enkä pystyisi toimimaan tässä ammatissa, jos joka kerta joutuisin miettimään, kaatuuko tää vai ei. Softasynia on käytössä maailmanstarojen bändien jätkillä areenatuotannoissa, ja ihan kotomaassa esim. VoF:in livelähetyksissä taitaa stagella huutaa ainakin kaksi läppäriä: kaikki sellaisia tilanteita, joissa ei tulisi mieleen riskeerata yleisön edessä, toimiiko tänään vai ei.
 
Läppäriin kannattaa suhtautua kuin kalliiseen soittimeen ja miettiä, minkä verran muuta softaa jne. koneeseen työntää. Nykykoneiden kanssa tilanne tosin on hieman erilainen kuin vaikkapa 7 vuotta sitten, jolloin Mac-koneisiinkin kannatti tehdä ihan erillinen käyttöjärjestelmäpartitio/-asennus livehommia varten: lisääntyneet tehot ovat vähentäneet säätämistä, kun jokaisesta fontin varjostuksesta ei tarvitse käyttistasolla puristaa laskentatehoja irti. Logic, Sibelius ja perustoimistosoftat eivät ole haitanneet Mainstagen käyttöä, mutta esim. Starcraftia jne. en tähän asentaisi.
 
musamies
10.03.2013 14:33:54
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Janus: Sivumennen, ei ole mitään tolkkua lähteä läppärin kanssa keikoille jos on mitään epäilyksiä systeemin toimivuudesta. Mä käytän läppärisoundeja lähes jokaisella keikallani enkä pystyisi toimimaan tässä ammatissa, jos joka kerta joutuisin miettimään, kaatuuko tää vai ei. Softasynia on käytössä maailmanstarojen bändien jätkillä areenatuotannoissa, ja ihan kotomaassa esim. VoF:in livelähetyksissä taitaa stagella huutaa ainakin kaksi läppäriä: kaikki sellaisia tilanteita, joissa ei tulisi mieleen riskeerata yleisön edessä, toimiiko tänään vai ei.
 
Mulla on juuri midikiippari rikki kun se taisi ottaa itseensä teltan etureunasta tulleesta vedestä. Onko kellään hyviä ja helposti toteutettavia ideoita miten läppäri kannattaa kiinnittää, jotta se pysyisi aloillaan keikkasählingissä ja sitä pystyisi käyttämään kätevästi?
 
Synastikki
10.03.2013 17:18:28
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

musamies: Mulla on juuri midikiippari rikki kun se taisi ottaa itseensä teltan etureunasta tulleesta vedestä. Onko kellään hyviä ja helposti toteutettavia ideoita miten läppäri kannattaa kiinnittää, jotta se pysyisi aloillaan keikkasählingissä ja sitä pystyisi käyttämään kätevästi?
 
nykyään tuppaa olemaan pilvin pimein noita eri ständeihin istuvia läppäritelineitä. Itse käyttelen läppäriä iPadin ja nanoPadin kautta niin pidän sen räkin päällä sivussa niin ettei ensimmäinen päälle hyppivä urpo hajota, mutta kuitenkin niin että jos jotain menee pahasti vikaan niin ei tarvitse hirveän kauas juosta.
 
Mitä tulee yleisesti tässä threadissa puhuttuihin juttuihin, niin haluan vaan mainita, että käyttelen näitä "markan vehkeitä" siitä syystä, että olen parhaimmillanikin vain puoliammattilainen musiikin saralla ja opiskelen joten rahasta tuppaa oleman pirun tiukkaa. Siltikin tähän mennessä tuo 8R-äänikortti on toiminut täysin virheettä, eikä muutoinkaan ole ongelmia ilmennyt.
 
Music is an agreeable harmony for the honor of God and the permissible delights of the soul.
luoma-kunta
11.03.2013 13:05:37
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitos vastuksista ja erityinen kiitos Janukselle perusteellisista selityksistä. Lienee järkevintä, että tosiaan hankin pohjalle rautasynan/keikkapianon, jolla selviän enimmistä tilainteista ja laajennan myöhemmin tarpeen mukaan softapuolelle. Budjetti saattaa vähän paukkua, mutta eipä ole kiirettä hankkia kaikkea yhdellä kertaa. :)
 
MOX8 vaikuttaa demojen/speksien osalta hyvinkin varteenotettavalta vaihtoehdolta. Puuttuuko saman hintaluokan CP50:stä joitakin olellisia soundeja tai ominaisuuksia? Midi-ominaisuudet eivät kaiketi ole yhtä korkealla tasolla, mutta piano-ominaisuuksilta voisi ehkä olettaa hieman enemmän ja myös polyfonia olisi riittoisampi 128.
 
musamies
11.03.2013 13:55:40
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

MOX8 vaikuttaa demojen/speksien osalta hyvinkin varteenotettavalta vaihtoehdolta. Puuttuuko saman hintaluokan CP50:stä joitakin olellisia soundeja tai ominaisuuksia? Midi-ominaisuudet eivät kaiketi ole yhtä korkealla tasolla, mutta piano-ominaisuuksilta voisi ehkä olettaa hieman enemmän ja myös polyfonia olisi riittoisampi 128.
 
Jostain syystä kun kokeilin CP5:sta ja CP50:stä kuulokkeilla, niistä ainoastaa CP5:nen jäi kiinnostamaan. Jotenkin CP50 tuntui hengettömältä, joku voisi tietää mistä kyse?
 
Spillway Arts
12.03.2013 18:29:53
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Janus: Pääsääntöisesti keikkailuun tarkoitetuissa työasemasynissa (ja MOX8 nyt ei ole edes perinteinen workstation, sillä sekvensseri puuttuu) rakenne ja tatsi ovat paljon kestävämpiä ja korkeatasoisempia, kuin kotistudioon tarkoitetuissa 88-kontrollereissa. Toki kalliimpiakin 88-kontrollereita on (mm. Numa Nero, Studiologicin kalliimmat mallit), mutta mielestäni allround-keikkailuun yksi rautasyna "alakoneeksi" puolustaa paikkaansa.
 
Ota plussa.
 
Gaffer tape is The Force! It has a light side and a dark side and holds the Universe together!
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti