Muusikoiden.net
31.10.2020
 

Koskettimet »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Pianon viritys
1 2
basisti1971
29.08.2019 05:31:39
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
Kefiiri: Jos piano on puoli sävelaskelta alavireessä, onnistuuko vireen nosto yhdellä reissulla vai pitääkö operaatio tehdä vähitellen?
 
Älä ihmeessä nosta, tuolla sujuu etelänrokki tallenteen kera hienosti kun ruukaavat puoli sävelaskelta "alavireessä" soitella ;).
Ja tuo myös monelle kouluttamattomalle (mies)laulajalle kummasti lisää tulkinnanvaraa vaikka kyse onkin vain puolesta sävelaskelesta :).
 

 
Olen vain pahainen harrastelija, mutta vähäisten pianonvirityskokemusten ja vuosikymmenten varrella niitä virittäneiltä saadun konsultaation perusteella veikkaan ettei onnistu kerralla.
 
Riippuu toki paljon (/ainoastaan) pianon rakenteesta, kielien laadusta/iästä yms. seikoista.
Kuten tietysti myös pianon iästä, vireen korkeus on vaihdellut vahvastikin ennen 1900-luvun alkua jolloin jonkinlainen vakiintuminen 440:n alkoi.
Tuollaisen pianon vireen nosto jossain elinkaarensa vaiheessa on melko varmasti aiheuttanut rakenteellisia vaurioita joiden kustannustehokas korjaaminen on usein ylitsepääsemättömän haastavaa.
 

 
Jos en olisi parantumaton teeseitseholisti (ja saisin tuoda jonkin niistä "ilmaiseksi" tarjotuista hylätyistä kulkupianoista kotiin) varautuisin ~3 kerran virittämissessioon /-kustannukseen.
Itse tehden varautuisin pitkään ja haastavaan jumppaan...
 
Ammattiauttajan ei tarvitse arvata, joten jo pelkkä soitto pianonvirittäjälle paljastaa varmasti jo ainakin hintahaarukan missä liikutaan.
 
T:Samuli
 
JoKo
30.08.2019 12:19:19
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

moye: Mikäli piano on ollut kauan virittämättä, on usein.. siis useimmiten.. ensin tehtävä ns.nostoviritys eli viritystason korjaus halutulle korkeudelle, joskus parikin kertaa ennenkuin voi tehdä varsinaisen virityksen niin että se myös pysyy sen seuraavan vuoden..
 
Osaatko suositella hyvää kirjaa missä nostovirityksen teko on selitetty? Olen opiskellut tässä Brian Cambellin Theory and practice of piano tuning-kirjaa ja vaikkakin siinä on kaikkea mahdollista virityksestä niin tuo operaatio oli mainittu vain sivulauseessa.
 
Serenity
30.08.2019 13:01:17
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kefiiri: Jos piano on puoli sävelaskelta alavireessä, onnistuuko vireen nosto yhdellä reissulla vai pitääkö operaatio tehdä vähitellen?
 
Tuolla olisi (mielestäni) valaiseva selvitys aiheesta:
 
https://www.total-piano-care.com/pitch-raise.html
 
Tuota "pitch raise"a googlettamalla lisää...
 
moye
14.01.2020 19:13:50
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tein juuri kaksi käyntiä saman pianon luona.
Oli Hellas Orfeo (hyvä suomipiano), jonka viritystaso oli vuosien saatossa laskenut kokonaisen puolisävelaskelen alavireeseen kauttaaltaan.
Viikko sitten aloin tehdä siihen viritystason korjausta normaaliin (a442hz) tasoon. Vaati kolme peräkkäistä tasonnostoa ennenkuin se totteli ja alkoi pysyä normitasossa. Useampi tuntihan siinä vierähti.
Tänään palasin pianon ääreen uudestaan, ja viritystaso oli pysynyt koko viikon siinä johon olin sen vääntänyt, joten uskalsin tehdä lopullisen, pysyvän ja tarkan virityksen. Kovin monesta tasonnostosta tulee paljon lisää laskua asiakkaalle, eikä siinä virittäjäkään helpolla pääse.
Parasta olisi jos pianojen omistajat muistaisivat virityttää soittimen joka vuosi, pysyisi kaikin puolin paremmassa kunnossa ja palvelisi soittimena pidempään ja luotettavammin.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2020, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti