Aihe: Synavahvistin - Combo vai PA?
1
Ile-
12.12.2005 21:01:21
Olen vihdoin päässyt siihen vaiheeseen muusikkouteni tiellä, että oikeen vahvistin pitää ostaa. Nyt pitäisikin saada systeemi, joka toistaa ääntä senverta lujaa ettei syna jää rumpujen ja kitaroiden jalkoihin bändi treeneissä, 100dB menee varmaan harjoituksissa rikki aika hyvin. En ymmärrä syntetisaattorin vahvistuksesta kovinkaan paljon. Rahaa projektiin voin käyttää noin 500€.
 
Kysymys onkin, että suositteletteko minulle comboa esim. Roland KC-150 65W (thomannilla ihan sopuhintainen) vai jotain aktiivikaiutinsysteemiä. Saan suhteilla ;) alennusta useista Helsingin musiikkikaupoista, joten en ole sulkenut näitä normaalisti hieman kalliimpia aktiivikaiuttimia pois. Jos aktiivikamat vievät voiton, mitä tarvitsen? Aktiivikaiuttimet ja mitä muuta? Jos jollain on tarjota esimerkkejä, niin aina vaan paranee.
 
Voiko normaalit (vähän isommat) stereokaiuttimet kytkeä keyboardiin jonkun välivahvistimen avulla? Toimiiko tälläinen vaihtoehto?
Windreaper
12.12.2005 23:46:46
Tästä aiheesta oli hiljattain toinenkin ketju, katso jos löytäisit vielä selaamalla (lahjoitukset käyttöön ja varoilla uudet palvelimet, niin saataisiin toimiva haku, hep hep).
 
Allekirjoittanut suosittelee ostamaan yhden aktiivikaiuttimen. Lisäät myöhemmin toisen samanlaisen rinnalle ja saat laulukamat/stereosetin. Tehoja saisi olla ainakin 150-200W, mieluiten vielä enempi (nuo halbisaktiivit tuppaavat mielestäni kuulostamaan aika hirveiltä jos niitä täytyy ajaa lujaa). Useamman kiipparin kanssa tarvitset pikkumikserin. Combon edut ovat mielestäni lähinnä roudauksen helppoudessa ja pystytyksen nopeudessa.
 
Budjetin rajoissa katsoisin käytettyjä isompia JBL/Mackie -aktiiveja (tosin allekirjoittanut ei tykkää JBL:n Eoneista, mutta nämä ovat subjektiivisia juttuja). Halvemmalla saa Altoa/Behringeriä/Samsonia joka lähtöön, mutta nämä ostaisin ehdottomasti uutena ja ottaisin hyvissä ajoin selvää vaihto/palautusmahdollisuuksista ;).
 
mainosTai sitten voit puolittaa budjettisi ja ostaa Laney KC150 -comboni Torilta pois pyörimästä :)/mainos
Windreaper
12.12.2005 23:55:27 (muokattu 12.12.2005 23:57:32)

Voiko normaalit (vähän isommat) stereokaiuttimet kytkeä keyboardiin jonkun välivahvistimen avulla? Toimiiko tälläinen vaihtoehto?

 
Kiipparithan tuottavat linjatasoista signaalia joten ne voi plugata aktiivikaappiin/comboon vaikka suoraan.
 
Jos meinaat passiivikaiuttimet + päättäri-yhdistelmää, niin voin sanoa että toimii toki. En kuitenkaan suosittele tätä vaihtoehtoa pelkästään kiippareiden vahvistamiseen. Ensinnäkin joudut säätämään enempi piuhojen kanssa ja laitteet on helpompi saada rikki. Aktiivit ovat helpompia kuljettaa sekä kasata ja niissä on elementeille oikein mitoitetut vahvistimet - mielestäni siis voittajan valinta.
maza
13.12.2005 13:35:57
 
 
Mulla on tähän asti ollut käytössä Peaveyn KB300 kiipparicombo. Soundi on ihan kohdallaan ja möykkääkin piisaa yleensä tarpeeksi (120W, 1x15" ja pilli) - lisäkään ei kyllä olisi pahitteeksi. Roudaus on vaan paskamaista, kun laite on iso ja painava ja kahva lähinnä huono vitsi. Nyt pistin just tilaukseen RCF:n 310A -aktiiviskobeparin. Ajatuksena on, että normaalitilanteessa noi toimii meitsin ja liidilaulajan monitoreina (laulan myös) ja pikkukeikoilla kelpaavat PA:ksi ja vielä pienemmillä myös kiippareiden ja basson vahvistamiseen. Olen kuullut noista puhuttavan paljon hyvää, toivottavasti kehut eivät ole olleet aiheettomia.
 
Kertoilen kokemuksia toivottavasti jo viikonloppuna, josko ehtisivät yhdelle baarivedolle matkaan.
Ile-
13.12.2005 16:44:31 (muokattu 13.12.2005 16:45:59)
Onko se mikseri synan ja aktiivikaiuttimen välissä miten tarpeellinen? Budjetti riittäisi tälläiseen oletettavasti hyvälaatuiseen valintaan:
 
YAMAHA MSR400 AKTIIVIKAIUTIN
 
Kaksitie aktiivikaiutin, 400W.
 
- 12'' Woofer, 1,75'' diskantti
- 400W
- taajuusvaste 50Hz - 20KHz
- Maximum SPL 121dB
 
Onnistuuko pelkkä piuha väliin ja menoksi toiminta?
 
Tämä PA-touhu on tietysti paljon fiksumpaa tehojensa takia kuin combot, joten siihen olen kallistumassa.
Windreaper
13.12.2005 19:20:29
Kiipparithan tuottavat linjatasoista signaalia joten ne voi plugata aktiivikaappiin/comboon vaikka suoraan.
 
Tuo 50Hz suoja taajuusvaste ei ole ihan kauheasti. Riittää normaaliin synatyöskentelyyn ja laulukäyttöön, mutta esim. konserttipianon alin sävel on ~27.50Hz. Jos meinaat kovasti soitella pianoja tun läpi, niin ongelmia voi esiintyä. Suosittelisin siis 15" bassolla varustettua kaappia. En ole ikinä tuota Yamahaa kokeillut, mutta toisaalta kyseisen merkin alla ei ole omasta kokemuksesta juuri huttua myyty.
Ile-
13.12.2005 22:19:52
Tuo on kyllä ihan hyvä pointti, mutta pianoa kylläkin soitan ihan akustisella pianolla. Tosin tulevaisuudessa hyvästä matalien äänien toistosta ei varmasti ole haittaakaan.
 
Onko kenelläkään neuvoa aktiivikaiuttimien liittämisestä synaan? Mitä hyötyjä väliinlaitettavasta vahvistimesta/mikseristä on?
maza
14.12.2005 14:27:24 (muokattu 14.12.2005 14:29:16)
 
 
Nythän on niin että eipä se elementin koko välttämättä kerro yhtään mitään kaapin taajuusvasteesta. Siihen nyt kuitenkin vaikuttaa ihan pirusti myös kaappi itse.
 
Anyway, mun mielestä ylös jäävä taajuusvaste ei varsinkaan bändikäytössä ole mitenkään huono asia. Siis tietysti niin, että bändissä on basisti. Sinne tontille ei kiipparistilla ole pahemmin asiaa, muuten menee vaan kokonaismiksaus ihan tukkoon.
 
Lisäyksiä: Toi Jammun kaappi ei välttämättä ole se paras valinta. Noi RCF:t mitkä tilasin tuottaa tuplasti enemmän mökää (127 dB) kuin tuo Jammu. Taajuusvastekin luvattu 45 hertsiin vaikka on vain 10" bassoelementti.
 
Jos käytät vain yhtä synaa, sen liittäminen suoraan kaappiin on ihan ok. Sen sijaan mikäli sulla on useampi äänilähde, tarvitset mikserin jo senkin takia. Noissa kaapeissa on vain yksi sisääntulo kuitenkin.
Windreaper
14.12.2005 14:54:26
Tokihan itse kaappi vaikuttaa samassa määrin kuin elementtikin, yleistin viestissäni ehkä liikaa. Tuo huomautukseni koski nimen omaan (soolo?)pianon soittamista pa-kaapin läpi, jolloin laajempi, suora alapään taajuusvaste on ihan hyvä olla olemassa.
 
Tuo RCF ART 310A on kyllä ihan mielenkiintoisen näköinen kaappi. Tuolle maksimiäänenpaineelle ja taajuusvasteelle en kyllä anna ollenkaan painoarvoa, koska valmistaja ei ollut ilmoittanut sivullaan toleransseja tai mittaustapaa. Käppyrän mukaan bassot alkavat rullautua pois jo 80Hz kohdalla ja 50Hz:ssa on jo reilut 20dB vaimentumaa :), että se siitä. Kyllähän tuokin riittää kiippareille ja lauluun mainiosti, koska basson varpaille ei tosiaan ole tarkoitus astua. Piano on tosiaan vain sellainen soitin, joka hyötyy hyvästä bassotoistosta. Jos tarvetta ei ole, niin silloin pienempikin pönttö kelpaa mainiosti.
maza
18.12.2005 10:42:21
 
 
Vedettiin eilen noilla RCF:llä ja täytyy sanoa, että on ihan perkeleen hyvä soundi. Kuulostaa tasapainoiselta ja selkeältä, todella hifin oloinen meininki. Bassoakin lähti aivan riittävästi vaikka basistikin soitteli suoraan linjaan. Pistettiin mikseristä pikkasen alapääkorostusta niin hyvin toimi.
 
Soittovola oli kyllä tietysti aika alhainen, kovemmalla bassotoisto olisi voinut jäädä vähän turhan vaatimattomaksi. Mutta voin kyllä ainakin tämän perusteella ko. pönttöjä lämpimästi suositella.
Leikari
18.12.2005 13:19:40
Tuo 50Hz suoja taajuusvaste ei ole ihan kauheasti. Riittää normaaliin synatyöskentelyyn ja laulukäyttöön, mutta esim. konserttipianon alin sävel on ~27.50Hz. Jos meinaat kovasti soitella pianoja tun läpi, niin ongelmia voi esiintyä.
 
eihän tässä hifi-laitteita olla hommaamassa...
 
mikäli oikeasti bassoja tarvitaan niin silloin pa-laitteisto subbarilla - - monitorointiin taasen riittää aina vähäisempikin
 
oikeasti bassoja tarvitaan reggaessa, funkyssä ja "teknoissa" - eikä noissakaan yleensä varsinaissti kiipparistin toimesta
 
50 hz on ihan hyvä - turha niitä huminoita on tuoda sinne keikoilla ja etenkään harjoituskämpillä enempää...
Soitetaan jamia!
Corvus
18.12.2005 18:36:36
Aktiivikaapin kannattajia komppaan.
 
Jos kaapin sijoittaa lattialle, bassot korostuvat ja tuloksena on kumiseva sointi. Tasapainoisempaan toistoon pääsemiseksi pitää olla jonkinlainen standi. 40cm lattiasta riittää jo hyvin.
 
Kannattaa ihan oikeasti koittaa laitteita käytännössä, eikä pelkästään lukea netin kirjoituksia. Oma syna mukaan kauppareissulle. Olisi ilman muuta hyvä, jos sointia pääsisi kuuntelemaan myös täydellä teholla.
 
Erilliset esivahvistimet tai mikserit voivat olla tarpeen, jos soittimen oma volumesäätö ei riitä tai kaappi ei anna riittävää tehoa monien syntikoiden -10dbV signaalitasolla. Edellämainittu Yamaha MSR-400 toimii hyvin, koska kaapissa on oma tasonsäätö ja säätövaraa on riittävästi.
 
Jos pianon alimmalla oktaavilla (27,5-55Hz) haluaa ihan oikeasti saada aikaan yli 120dB äänenpaineita, niin kannattaa varautua suuriin, hankalasti roudattaviin kaappeihin ja isoon tehontarpeeseen. Useimmissa kappaleissa tätä osaa kuitenkin käytetään aika vähän ja bändisoitossa tuon voi jättää basistin pelikentäksi.
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)