Aihe: Breath-kontrolleri
1
Rojekti
16.05.2008 21:32:08
Pari kysymystä.
 
1. Mikä olisi jees suom.kielinen vastine ko. sanalle?
2. Löysin Thomannilta 75-euroisen breath controllerin, Yamahan valmistama. Lieköhän hyvä? Kallis ainakin!
3. Mihin kaikkeen tuo vehje pystyy?
4. Yamahassa oli kuulokemainen sanka jossa jotkin korvatatit ja 'mikrofonimainen' uloke suun eteen. Ovatko ne korvatatit ainoastaan paikallaoloa varten vai onko niillä jotain lisäfunktioita?
 
5. Mitä mieltä yleisesti ottaen olette tuommoisesta? Voiko sillä tehdä ihania padsooloja tai vastaavia, epämääräisiä sökellyksiä jotka kuulostavat ehkä ambient-kategoriassa ihan OKlta?
 
Alla on Yamaha S90 jonka perseessä breath-reikä. Haluan kipeästi työntää siihen jotain katsottuani pari videota Youtubesta.
 
En mitään poppibändisyssää soittele vaan räkättelen kaikkea randomia ja ajattelin että jos tämä vehje olisi omiaan kyseisenlaiseen räkättelyyn, se voisi olla ok.. VAI?
~ http://kapsi.fi/~rojekti/kasvava_maa/km2/index.php KaMa- projekti ~ ~ Sulla ja Yodalla on yhteistä vain koko ja sosiaalinen ulosanti. ~ ~ ..heti ku lehmien aerodynaaminen evoluutio on lentotasolla. ~
MrShaft
16.05.2008 23:27:14
- - breath controllerin, Yamahan valmistama. Lieköhän hyvä? Kallis ainakin!- -
 
Yamahan tuote, muut eiv't ole tainneet koskaan valmistaa hengityskontrollereita.
Hyvin harvat noita edes käyttävät. Itsellä on hyllyssä, en muista koska käytin viimeksi.
Voisin kyllä myydä jos jollain on käyttöä.
 
3. Mihin kaikkeen tuo vehje pystyy?
 
Tuottaa midi-controllia mihin tahansa käyttöön siinä missä mikä tahansa muu kontrolleri. Etu on siinä, että puhaltamalla saa tuotua autenttisempaa elävyyttä erilaisiin puhallin-, jousi-, harmonikka tms. soundeihin, jotka oikeasti ovat eläviä. Toimii myös syntesointuihin puhallinjuttuihin. Voihan tuolla tietenkin laittaa lesliä päälle, vaihtaa soundia tai lisätä sustainta myös, mutta en tiedä onko silloin vastaavampaa iloa. Itse olen ohjannut volumea sekä erilaisia aftertouchia, LFOta ja muita nyansseja soundiin tuovia parametrejä.
 
Laite toimii sinänsä hienosti. Harjoitusta vaatii se, että kontrolleri tarvitsee tietyn lähtötason, jotta se tunnistaa ilman virtauksen. Siksi puhallus kannattaa aloittaa "konsonantilla" eli puhaltamalla esim. D-kirjainta. Muutenhan kaikki menee hienosti, etenkin jos on puhallinsoittoa muuten harrastanut.
 
Kaikki menee muutoin hyvin, kunhan muistaa kuinka MIDI controllerit ylipäätään toimivat. Siis, jos ohjaat vaikkapa volumea breath controllerilla, muista polkaista (samaan aikaan käytössä oleva) jalalla ohjattava volume controlleri nollaan. Jos et näin tee, seuraa erilaista pykimistä ja räkimistä, kun controllerit syöttävät samalle parametrille vuoron perään erilaista tietoa.
 
Edelleen, kannattaa optimoida keikkasoundit puhallinkontrolleria silmällä pitäen siten, että kun valitsee halutun patchin, on soundin (tässä tapauksessa) volume controllin oletusarvo nolla. Muutoin käy niin, että alat soittaa patchiin tallennetulla volume controllerin oletusarvolla, ja hönkäistessäsi controlleriin alkaa taas pauke ja rykiminen, kun kone yhtäkkiä alkaa seurata puhallinkontrollerilta tulevaa dataa.
 
- - Ovatko ne korvatatit ainoastaan paikallaoloa varten vai onko niillä jotain lisäfunktioita? - -
 
Olen nähnyt kahta versiota. Sellaista jossa on pelkkä suukappale, ja jota pitää aktiivisesti pitää suussa, sekä kuvaamasi laite sangalla. Jälkimmäistä voi pitää korvakuulokkeiden tapaan päässä tai kaulan/niskan ympärillä, ja sitä suukappaletta ei tarvitse puristaa kuin perskannikoita ripulipäivänä. Omassani korvatateilla ei ole sinänsä muuta funktiota, kuin tehdä sangasta kaulan/pään ympärillä stabiilimpi. Lisäksi puhalluksen herkkyyden ja master volumen ruuvit löytyy toisesta noista tateista.
 
5. Mitä mieltä yleisesti ottaen olette tuommoisesta?
 
Erittäin hyvä laite jos tuollaista kontrollia tarvitsee. Monet varsinaiset puhaltajat kuitenkin käyttävät mieluummin oikeaa oman soittimen midi-kontrolleria. Keikalla en ole käyttänyt, kun tuota roinaa on muutenkin... Siis laiskuutta...
 
Voiko sillä tehdä ihania padsooloja - -
 
Jos haluat vain simppelejä teknosweeppejä filsuilla niin kai ne menee controller-pyörällä, foot controllerilla tai ribbonillakin. Sen sijaan jos haluat jatkuvasti ja herkästi elävää padia, jota voit ohjata sopimaan muuhun musiikilliseen tilanteeseen, niin voi olla varmasti mukava peli. Lisäksi jos sulla on polio tai muu keuhkosairaus, niin se voi olla hyvinkin terveellistä puhkua ja puhaltaa :-)
 
Muita käyttöjä:
 
- leffamusassa, kun haluaa reaaliaikaisesti saada soundin elämään kuvan kanssa voi olla tosi käyttökelpoinen, vaikka voihan sitä controller dataa ruuvata jälkeenpäin manuaalisestikin.
- tilanteisiin, jossa haluat musiikkiin sellaista elävyyttä, jota ei ihan joka poppibiisissä tule vastaan.
Try not to become a man of success but rather try to become a man of value. - Albert Einstein
JPQ
17.05.2008 00:35:16
 
 
75euroa ei ole kallis erikois tuotteesta varsinkin jos yamaha joka ei yleensä paskaa tee. no en ole paskaa yamahaa nähny.
Klezberg
17.05.2008 00:43:50
 
 
Hommasin joskus 90-luvun alussa Yammun silloisen Breath Controllerin. En jaksanut sitä koskaan opetalla käyttämään. Varmaan se on vieläkin täällä jossain, en vain ole sitä aikoihin nähnyt. Itselleni oli aika outo kokemus puhallella samalla kun soitin synaa. Olen kyllä varsinaisia puhallinsynia kyllä käyttänyt ja olin jo tuota ennenkin. Varmasti tuohonkin tottuu mutta siihen saa varautua että opettelu, totuttelu ja säätäminen vie oman aikansa. Ei ole mikään "instant gratification"-värkki tuo.
kai tää on joku nettiriippuvuus, kun on tää internetti ja sitten toi klarinetti ja ne vie kaiken ajan
Rojekti
17.05.2008 15:47:32
Suurtattista herra Shaftille, tuo valaisi paljon. Täytyy sitten vielä tutustua oman syntikan kykyihin tuon asian suhteen; varmaankin noita saa sitten ihan iisisti sijoiteltua tuonne asetuksiin..
 
Vehje kuulostaa juuri kuin minulle tehdyltä, pidän kaikenlaisesta säätämisestä enkä ole ikinä oikein tykästynyt noihin rulliin. Dynaamisyys on rakastettava asia.
 
Jep, eiköhän se sitten sitä harjoittelua vaadi. Ikinä en ole puhallinsoittimia käyttänyt mutta tuo tuskin vaatii yhtä suuria keuhkoja? :-)
 
Meinasin jo kysellä mihin hintaan möisitte käytettyjä mutta ehdin jo maksaa laskun Thomanniin ja tulihan sieltä muutakin repäistyä..
~ http://kapsi.fi/~rojekti/kasvava_maa/km2/index.php KaMa- projekti ~ ~ Sulla ja Yodalla on yhteistä vain koko ja sosiaalinen ulosanti. ~ ~ ..heti ku lehmien aerodynaaminen evoluutio on lentotasolla. ~
isojussi
18.05.2008 10:44:15
...no en ole paskaa yamahaa nähny.
 
Et oo sit nähny niitä halvimpia Kiinassa tehtyjä trumpetteja.
"Isojussi on se puu joka liikkuu. Entti." - Fuzzy Boner
teroyk
19.05.2008 16:35:29
Harjoitusta vaatii se, että kontrolleri tarvitsee tietyn lähtötason, jotta se tunnistaa ilman virtauksen. Siksi puhallus kannattaa aloittaa "konsonantilla" eli puhaltamalla esim. D-kirjainta. Muutenhan kaikki menee hienosti, etenkin jos on puhallinsoittoa muuten harrastanut.
 
Ainakaan Yamaha BC3 ei tarvi lähtötasoa, mikäli se on säädetty sopivasti soittimelle ja itselle sopivaksi. Itse olen käyttänyt sitä hieman normaalista puhallinsoitosta poiketen, hiljaisuudesta äänien voimakkuuden nostoon.
 
Ja vinkiksi annankin, että jos lähtötason säätää liian alas, niin turhaakin breath dataa alkaa tulla, joten sen yläpuolelle lähtötaso kannattaa säätää.
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)