Muusikoiden.net
23.06.2018
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Vinkkejä juottamiseen.
1 2 3
JAK
19.02.2005 01:03:27 (muokattu 06.09.2005 16:04:21)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itse en siis tarvitse mutta here it goes..
 
Monille harrastajille ja alalla työskenteleville tämä asia on varmasti selvää pässinlihaa, mutta aloittelevalle harrastajalle tai muuten kiinnostuneelle tämäkin asia voi olla utopiaa.
Aion hieman valaista juottamisen "saloja". Lähinnä tämä kertoo miten saat hyvän, varman ja kestävän juotoksen (toisin kuin viihde-elektroniikassa aina on, juotokset ns. "kusee" lähes poikkeuksetta ensimmäisenä).
 
Juottaminen ei siis ole mitään salatiedettä vaan erittäin helppo homma ja sen taidon oppii hyvinkin nopeasti. Tämän kirjoituksen tarkoituksena on myös säästää Sinun rahojasi, ei tarvitse välttämättä pikkuhommia viedä millekään riistotuntitaksalla työskentelevälle hiipparille, voit siis tehdä itse nekin hommat. Vaatiihan se jonkin verran panostusta (juotin, tinalankaa + kirjoituksessa myöhemmin selviäviä kapistuksia pidemmällekin) mutta panostukset ovat pieniä siihen nähden että jos aikoo enemmänkin harrastella niin omat laitteet on must. Mutta se on oma lukunsa se.
 
Huom! Sisältää myös selventävää kuvamateriaalia joka on hostattu mikseri.netin kuvagalleriaan (tähän hätään ei oikein muutakaan ole..) ja näiden ei olekaan tarkoitus olla taideteoksia vaan selkeyttäviä kuvia.
 
Aloitetaan nyt sillä että sinulla on juotin eli kansankielellä kolvi, tinaa ja piirilevy johon pitäisi saada muutama komponentti nätisti ja näppärästi kiinni.
 
Komponentti on paikoillaan, sinulla on juotin toisessa kädessä ja tina toisessa sekä visiosi on selvä: haluat nyt siis juottaa. Juottamisessa on kolme astetta:
 
1) Esilämmitys, eli lämmitetään kaikki ne pinnat joihin tinan tulee tarttua. Eli padi/nasta sekä komponentin jalka. Tärkeää on että ne lämpiävät yhtaikaa sekä yhtä kuumaksi (tämähän tietysti onnistuu kun saat vain juottimen kärjen yhtaikaa näihin kohteisiin). Lämmityksen nopeuttamiseksi voi laittaa tipan tinaa kolvin kärkeen ennen kuin aloitat lämmittämisen. "Oikeaa" lämmitysaikaa on vaikea sanoa kun laitteita on kovin erilaisia sekä juotettavia kohteitakin mutta kun tina alkaa sulaa komponentin jalkaan niin se on siinä.
 
Katso kuva linkistä: http://files.mikseri.net/pics/view.php?id=51029
 
2) Tinan lisääminen, kun juotettavat pinnat ovat tarpeeksi lämmitettyjä on aika lisätä tinaa/juotetta. Ensimmäinen huomio tässä on se että tinaa ei lisätä kolvin kärkeen (tästä seuraa kylmäjuotos!!) vaan komponentin jalan vastakkaiselle puolelle! Seuraavaa ei moni ole ikinä oppinut mutta oikeaoppisesti tinaa tulisi laittaa ensin vähän ja sitten ikäänkuin pysäyttää tinalangan liike hetkeksi ja sitten vielä jatkaa vähän. Tämä antaa tinalle aikaa "juosta" ja asettua. Jos vain suoraan työntää sitä tinaa tunteella siihen niin seurauksena on se että juotos näyttää päällepäin hyvältä mutta sisältäpäin se on huono (ei mitenkään merkittävästi kuitenkaan, mutta parempihan se on kunnolla heti kerralla tehdä).
 
Katso kuva linkistä: http://files.mikseri.net/pics/view.php?id=51030
 
3) Jälkilämmitys, tämä on tärkeää! (yhtä tärkeää kuin intissä rynnäkkökiväärillä ampuessa jälkipito), ei todellakaan pidä nykäistä heti kolvia pois tinan laittamisen jälkeen vaan tinan on juostava kohdilleen. Liikaakaan ei saa pitää vaan sopivasti. Aikaa myöden, kun enemmän juottelee, sen oppii ajattelemattakin että pitää oikean hetken mutta hyvä keino on tinan laiton jälkeen laskea rauhallisesti mielessä: yksi, kaksi. Ei sen enempää.
 
Jäähtyminen on myös tärkeä prosessi, älä puhalla juotosta että saisit sen nopeasti jäähtymään vaan anna sen kaikessa rauhassa jäähtyä itsestään. Tässä tärkeää on myös se ettei komponentti pääse liikkumaan jäähtymisen aikana. Liian äkkiä jäähdytetty juotos on huono!
 
Noin, pitkä teksti antaa varmasti kuvan että juottamiseen menee ikuisuus mutta ei mene. Nyt juotoksen pitäisi näyttää tältä: http://files.mikseri.net/pics/view.php?id=51031
Huomaa minkä muotoinen tuo juotos on, se on oikean muotoinen. Tässä tapauksessa vähemmän on enemmän ja tästä päästäänkin juotoksen eri muotoihin:
 
Juotos EI saa olla:
- rakeinen
- haalea
- "pallomainen"
- ei saa olla kuoppia/reikiä jonka pohjaa ei näy
- juotoksessa ei saa olla terävää "piikkiä", se on merkki vähäisestä lämmityksestä jos tina tuolla tavalla tulee mukana
Nämä kaikki kertoo vain sen että juotos on huono eikä välttämättä kauaa kestä.
 
Juotoksen tulisi olla:
- kuvan 3 mukainen "vuorenhuippu"
- kirkas
Jos kyseessä on kuvissani esittämän kaltainen läpi menevä nasta, tulee molempien puolien olla tottakai samanlaisia mutta harrastelijan on yleensä tyydyttävä piirilevyyn jossa on vain toisella puolella juotosnasta. Tällöin ei tinan pidäkään tuleman läpi asti.
 
Seuraavana käyn läpi hieman huonon juotoksen korjausta. Nyt joku ajattelee että: "pöh, eikait se ole kuin lämmittää uudestaan..".
Ei aivan, tinassa nimittäin on sellaista ainetta kuin "fluksi" eli juoksute joka pistää tinan liikkeelle ja sehän palaa pois juotosta tehtäessä jotta tina jähmettyisi jäähtyessään. Eli jos aiot korjata huonoa juotosta niin ensin lämmitys ja tinan lisäys, ei siis pelkästään lämmitys riitä. On olemassa käteviä fluksikyniä jolla siis lisätään juotoksen päälle fluksia ja sitten riittää lämmitys. Mutta nämä kynät ovat tuhottoman kalliita (tarkkaa hintaa en muista kylläkään) ja siksi en näitä suosittelekaan vaan tuota tinan lisäystä.
Suositeltavampi vaihtoehto tuolle lisäyskorjaukselle on se että poistaa tinan kokonaan. Tähän käy tinaimusukka tai tinaimuri (se käsin pumpattava malli on kyllä suolesta..) sukkaa tai kolvin tapaista sähkökäyttöistä tinaimuria suosittelen (tämä taasen vaatii jo panostusta). Ja kun vanha juotos on poistettu niin eikun uutta tilalle (ohjeethan edellä jo tulikin).
 
efunkelistin vinkkilisäys:
 
Jos ei sorminäppäryys riitä pieniä osasia räplätessä niin pieni ruuvipenkki auttaa tai kotona vaikka pyykkipoikaviritelmä. Bebekissä olen myös nähnyt sellaisia värkkejä joissa on parit hauenleukapihdit ja suurennuslasi jolloin komponentin ja piuhanpätkän saa hyvin stabiloitua ja näin kädet jää vapaiksi kolville ja tinalle.
 
SaBerin linkkivinkki:
 
Englanninkielinen sivusto jossa samaa asiaa juottamisesta: http://www.geofex.com/Article_Folders/how_to_solder.htm
 
Ja otin vapauden hieman lisätä SaBerin tinaimusukka-tekstiin omiani:
 
Tinaimusukka on kätevin halpa vaihtoehto tinan poistamiselle. Tinaimusukkahan on ohuista kuparisäikeistä koostuva yhtenäinen punos jossa on fluksia jotta tina imeytyisi paremmin tähän kuparipunokseen. Näitä on eri kokoisia ja ne ovat todellakin halpoja.
Siinä oleva fluksi vielä helpottaa uuden juotoksen tekemistä. Vanhentunut tinaimusukka ei toimi - heitä se suosiolla pois (leikkaa pois se osa, jota olet kosketellut). Ja tottakai kun olet käyttänyt tinaimusukkaa niin se osa johon on imeytynyt tinaa, on käyttökelvoton joten heitä myös se pois.
 
Ja tämän lisäyksen loppuun vielä pieni varoituksen sana. Fluksi on myrkyllistä eli pese aina kädet kun olet käsitellyt tinaa, tinaimusukkaa ja muutenkin juottamisen jälkeen kannattaa huolehtia vähintään käsien pesusta! Älä myöskään päästä henkeen fluksikäryä joka juottamisen aikana siitä nousee. Jos kotioloissa juotat niin suosittelen että teet sen vaikka liesituulettimen alla tai edes avonainen ikkunakin vähentää tuon myrkyllisen käryn määrää!
 
*Kolvin kärjen kunnossapito*
 
Monilla on sellainen luulo, että kun mahdollisimman paljon sihisee kun pyyhkäisee kosteaan sieneen, niin sen parempi. Itse asiassa tämä on tosin päin, pieni sienen kostutus riittää, koska jos liian märkään sieneen dippailee kuumaa kolvin kärkeä niin sen käyttöikä on vähäinen.
 
Alan liikkeistä voi ostaa tällaisia hartsipaloja jossa kuumaa kolvin kärkeä pyöritellään ja sen jälkeen kosteaan sieneen taas pyyhkäistään ylimääräiset pois. Tätä voi käyttää silloin kun kärki vetelee viimeisiään eikä pysy kirkkaana ja juottuu huonosti. Tosin tämän hyöty vain on vähäinen joten uutta kärkeä suosittelen.
 
ÄLÄ raaputa, viilaa tai muutenkaan kuluta kolvin kärkeä jos siinä on jotain likaa, koska tämä pilaa kärjen hyvinkin äkkiä.
 
Kärkipesä kannattaa myöskin putsata tietyin väliajoin, varsinkin jos paljon juottelee. Karsta joka kertyy kärkipesään vaikuttaa suoraan lämmönjohtavuuteen ja täten juottamisen luotettavuuteen. Vaikuttaa myöskin kolvin käyttöikään. Rasseja saa ostettua alan liikkeistä, eikä maksa paljoa.
 
Jotain minä kyllä unohdin selkeästi, mutta olihan edes m.net-urani pisin kirjoitus.. Olikohan tämä vähän liian rautalangasta? Ai, miksikö kirjoitin? Pistetään kuumeen piikkiin: 38,4 :)
 
Lisäykset on suotavia, hauskoja juottohetkiä!
 
Edit. pieni höpötys jäähtymisestä lisätty.
Edit 2. SaBerin ja efunkelistin tekstiä ja omiani lisätty.
Edit 3. Kolvin kärjestä juttua..
Edit 4. Pikkuisen lisää juttua.
 
P = U * I
miktol
19.02.2005 01:54:17
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Just tuossa juottelin potikoita irti ja mietiskelin, että mitenkähän takaisinjuottaminen oikeaoppisesti tehdään...
 
Kiitos hyvistä neuvoista! (Plussaa.)
 
sihvoh
19.02.2005 03:07:56 (muokattu 19.02.2005 03:08:54)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kuin oppikirjasta... tai käytännnön tilanteesta --> plussaa.
 
I have seen the light... let there be lights, let there be sound, drums... guitars...
efunkelist
19.02.2005 11:21:58 (muokattu 19.02.2005 11:23:06)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Erinomaista! Ja todella selkeät kuvat, hienoa työtä! Mutta yksi lisäys tuohon pitää laittaa: lämpösulku. Siis se että komponentin jalkaan iskee sellaisen hauenleuan jotta juottaessa ei komponentti kuumene ja mene pilalle. Näinhän voi myös käydä, eikös?
 
p.s. enää ei munkaan tarvi tehdä kylmäjuotoksia kun tuli asiallista opastusta ;D
 
EDIT: Piti laittaa vielä varoitusta koska mielestäni tässä on aihetta fakiksi! Tähän voisi kerätä muutakin vinkkiä rakenteluun liittyen, eh?
 
Kalamies#9 >-)))>
Pastilli? Tästä tietoa rauhasta.
SaBer
19.02.2005 12:26:43
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

http://www.geofex.com/Article_Folders/how_to_solder.htm
 
Viisi päivää sitten tuli tämmöinen geofexiin.
Aika sattuma.
 
"Kato bassoa soitetaan, muijaa hiplaillaan." -Sam Other
Roadari
19.02.2005 14:37:53
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Todella asiallista opastusta!
Tähän lisäisin ainoastaan sen verran että, niin kuin monessa muussakin asiassa, on juottamisessa puhtaus puoli ruokaa.
 
Roadari
 
"Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa."
hörhö
19.02.2005 15:36:07
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hienova. Tuo oli aiheesta komponentti piirilevy, niin jos joku vielä viitsisi kirjoittaa aiheesta piuha ja liitin.
 
"Tritonus on harmonian ketsuppi" -E-J Rautavaara, myy mulle halpa av-etunen
JAK
19.02.2005 15:50:45
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

sihvoh:
Kuin oppikirjasta... tai käytännnön tilanteesta
 
Ihan käytännön kautta tämä on tullut..
 
efunkelist:
lämpösulku. Siis se että komponentin jalkaan iskee sellaisen hauenleuan jotta juottaessa ei komponentti kuumene ja mene pilalle. Näinhän voi myös käydä, eikös?
 
Heh, tällaisesta en ole kuullutkaan koska ei tuollaiselle käyttöä ole ollut mutta ihan järkevältä kuulostaa (siis ohjata lämpö toisaalle tuon avulla..)
 
EDIT: Piti laittaa vielä varoitusta koska mielestäni tässä on aihetta fakiksi! Tähän voisi kerätä muutakin vinkkiä rakenteluun liittyen, eh?
 
Tottakai! Lisäykset on enemmän kuin tervetulleita (itsekin saatan jotain vielä laittaa kunhan muistan), joten jos tästä saataisiin kattava aineisto kasaan niin miksei myös FAQiksi..
 
SaBer:
http://www.geofex.com/Article_Folders/how_to_solder.htm

Viisi päivää sitten tuli tämmöinen geofexiin.
Aika sattuma.

 
No perhana, en minä seuraa mitään elekroniikkasivustoja joten en voinut tietää tuon olemassaolostakaan..
 
Roadari:
Todella asiallista opastusta!
Tähän lisäisin ainoastaan sen verran että, niin kuin monessa muussakin asiassa, on juottamisessa puhtaus puoli ruokaa.

 
Totta, ei kannata juotettavia pintoja missään öljyssä kautta missään muussakaan epämääräisessä mäskissä pyöritellä. Ja muistetaan dippailla sitä kolvin kärkeä kosteaan sieneen aina välillä...
 
P = U * I
Trebla
19.02.2005 16:38:17
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Erinomaista! Ja todella selkeät kuvat, hienoa työtä! Mutta yksi lisäys tuohon pitää laittaa: lämpösulku. Siis se että komponentin jalkaan iskee sellaisen hauenleuan jotta juottaessa ei komponentti kuumene ja mene pilalle. Näinhän voi myös käydä, eikös?
 
Eipä tuota paljoa enää tarvitse. 70-luvun kirjallisuudessa (ja sitä aiemmassa) neuvottiin pitämään pihdeillä yms. komponentin jalasta juotospisteen ja itse komponentin väliltä. Tarkoitus oli johtaa ylimääräinen lämpö pihteihin, jolloin komponentti ei joutuisin niin pahalle lämpökuormitukselle.
Siihen aikaan juottimet olivat "tinakirveitä" ja komponentit vähän sitä sun tätä. Yhdellä kädellä pitelet juotinta, toisella syötät tinaa ja kolmannella pitelet pihtejä. Siinä oli tarvetta intialaisille välikäsille.
Hauenleuat tuohon tarkoitukseen käyvät hyvin ja ns. suonipihdit l. pinsetit, joiden leuat pysyvät kiinni normaalisti ja saadaan auki puristamalla (eli päinvastainen toiminta normaaleihin pinsetteihin verrattuna).
 
"Before you play two notes learn how to play one note - and don't play one note unless you've got a reason to play it." - Mark Hollis (1998)
efunkelist
20.02.2005 21:16:26
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

ns. suonipihdit l. pinsetit, joiden leuat pysyvät kiinni normaalisti ja saadaan auki puristamalla (eli päinvastainen toiminta normaaleihin pinsetteihin verrattuna).
 
Kätilöt sanoo noita bänkseiksi. Oli niillä joku lääkärikielinenkin nimi, ei vain juuri nyt tule mieleen. Sellaiset voisi muuten hommata näitä askarteluja varten... Noitahan saa myös elektroniikka-alan kaupoista.
 
Lisää vinkkiä:
 
Jos ei sorminäppäryys riitä pieniä osasia räplätessä niin pieni ruuvipenkki auttaa tai kotona vaikka pyykkipoikaviritelmä. Bebekissä olen myös nähnyt sellaisia värkkejä joissa on parit hauenleukapihdit ja suurennuslasi jolloin komponentin ja piuhanpätkän saa hyvin stabiloitua ja näin kädet jää vapaiksi kolville ja tinalle.
 
Kalamies#9 >-)))>
Pastilli? Tästä tietoa rauhasta.
SaBer
20.02.2005 23:42:47
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

No perhana, en minä seuraa mitään elekroniikkasivustoja joten en voinut tietää tuon olemassaolostakaan..
 
Ei millään pahalla ollut tarkoitus. Ajattelin vaan lisätä tuonkin tänne.
 
Geofexin artikkelissa tuntui pääpointtina olevan, että puhtaus on puoli juotosta.
 
Lämpötilaohjattu kolvi on ehdoton, jos vähänkään enemmän kolvaile. Se tekee hommasta paaaaljon helpompaa. Hyvään kolviin kun kerran sijoittaa sen satasen, niin ei enää tarviste tuskailla halpojen kolvien kanssa.
 
Tinaimusukka voittaa kömpelöt jousella toimivat tinaimurit 10-0, munsta. Siinä oleva fluksi vielä helpottaa uuden juotoksen tekemistä. Vanhentunut tinaimusukka ei toimi - heitä se suosiolla pois (leikkaa pois se osa, jota olet kosketellut).
 
Onko Suomessa missään 63/37-tinaa? Ulkomaan foorumeilla sitä kehutaan kovasti, mutta missään liikkeessä en ole siihen törmännyt.
 
"Kato bassoa soitetaan, muijaa hiplaillaan." -Sam Other
JAK
21.02.2005 18:24:13 (muokattu 21.02.2005 18:25:10)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Lisäsin efunkelistin ja SaBerin tekstejä. Jäikö mielestänne jotain oleellista pois? Vai kelpaako noin?
 
Edit.
 
Onko Suomessa missään 63/37-tinaa? Ulkomaan foorumeilla sitä kehutaan kovasti, mutta missään liikkeessä en ole siihen törmännyt.
 
Enpä ole tuollaiseen törmännyt, ihan 60/30 on perushyvä.
 
P = U * I
päänahka
22.02.2005 10:02:15
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olen aina miettinyt, mikä siinä iskän kolvipakkauksessa ollut meripihkan värinen, läpikuultava kova palikka on. Tuli nyt mieleen, että olisiko tuo sitä fluksia? Jos on, niin miten sitä lisätään korjattavaan juotokseen?
 
Soolot on perseestä.
rokkari renttu
22.02.2005 11:36:24
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Minä olen yrittänyt käyttää tuota imusukkaa, ei onnistu sitten niin millään. Vääntäiskö joku rautalangasta. Tuo omani on Bebekin peruskamaa... Olen käyttänyt sellasta jousi-imuria, musta se on ollut suht näppärä. Ei sillä aina ihan viimeistä tippaa myöten saa, varsinki jos on ahdasta, mut on siitä apua ollut.
 
Kolmaskäsi on kyllä ehdoton hankinta, helpottaa työskentelyä huimasti. Suosittelen kaikille joilla sellaista ei vielä ole. Muistan kuinka hermoja raastavaa touhu joskus oli kun joutui tekemään kaiken sorttisia viritelmiä että sai komponentit oikeeseen asentoon ja pysymään paikallaan... 4€ sijoituksella on säästetty monin verroin rahaa hermosavujen nimissä:)
 
Joku kokeneempi vois kirjoitella vinkkejä moninapaisten ja muidenkin komponenttejen irroituksesta. Joskus meinaa noissa jutuissa palaa muutaakin kun juoksutetta...
 
rok rok
JAK
22.02.2005 16:28:33 (muokattu 22.02.2005 16:30:17)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Minä olen yrittänyt käyttää tuota imusukkaa, ei onnistu sitten niin millään. Vääntäiskö joku rautalangasta. Tuo omani on Bebekin peruskamaa... Olen käyttänyt sellasta jousi-imuria, musta se on ollut suht näppärä. Ei sillä aina ihan viimeistä tippaa myöten saa, varsinki jos on ahdasta, mut on siitä apua ollut.
 
Joku kokeneempi vois kirjoitella vinkkejä moninapaisten ja muidenkin komponenttejen irroituksesta. Joskus meinaa noissa jutuissa palaa muutaakin kun juoksutetta...

 
Ok, sulla on juotos jonka haluat imaista imusukalla. Asetat sen imusukan siihen juotoksen päälle tinaan kiinni ja sitten lämmität sitä tinaimusukkaa kolvilla. Kestää hetken ennen kuin lämpiää mutta kyllä sinä silmin näet sen kun se tina alkaa imeytyä siihen kuparipunokseen.
 
Ei tuohon toiseen kysymykseen hirveästi muuta voi sanoa kuin että yksi jalka kerrallaan irroittaa (vaikka sillä imusukalla) ja viimeisen jalanhan voi kolvilla vain lämmittää ja sitten nykäistä komponentin irti.
Piirin jalat voi (jos komponentti on rikki tai sillä ei muuten ole väliä) katkaista kaikki ja irroitella sitten yksi jalka kerrallaan.
 
Edit. Päänahka kirjoitti:
Olen aina miettinyt, mikä siinä iskän kolvipakkauksessa ollut meripihkan värinen, läpikuultava kova palikka on. Tuli nyt mieleen, että olisiko tuo sitä fluksia? Jos on, niin miten sitä lisätään korjattavaan juotokseen?
 
Väri täsmää mutta muuten mulla ei ole kokemusta fluksista kiinteässä muodossa.
 
P = U * I
SaBer
22.02.2005 23:32:59
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Joku kokeneempi vois kirjoitella vinkkejä moninapaisten ja muidenkin komponenttejen irroituksesta. Joskus meinaa noissa jutuissa palaa muutaakin kun juoksutetta...
 
Jos tinaa ei saa imettyä ihan kokonaan pois, voi komponentin irroittaa reiän reunoista työntämällä sitä vähän piirilevyn suuntaisesti esim. pienellä taltta-ruuvarilla. Tällä tavalla olen saanut monet moninapakomponentit irti. Pointtina ei siis ole työntää komponenttia pois piirilevyltä, vaan rikkoa se pieni liitoskohta, joka lähes väistämättä jää jäljelle tinan poistamisen jälkeen.
 
Toinen vinkki ihan yleisesti ottaen komponenttien irroittamiseen: Jos et jaksa imeä tinaa pois, voit sen sijaan sulattaa tinan ja heilutella komponenttia tinan jähmettymiseen asti. Seurauksena pitäisi tinassa olla reikä. Tämä ei toimi läheskään aina, mutta joskus sillä saa esim. johdot helposti pois, jos ei pääse vetämään kunnolla.
 
"Kato bassoa soitetaan, muijaa hiplaillaan." -Sam Other
Puavali
23.02.2005 14:59:11
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Enpä ole tuollaiseen törmännyt, ihan 60/30 on perushyvä.
 
Se ei ole sataprosenttista tavaraa sit!
 
Siis en ole kiinnittänyt tuollaisiin lukuihin koskaan huomiota, mutta olenkin ostanut juotostinat ammattimaisen radiokorjaajan luota, hän kun osaa valita sopivan ilman minun neuvojani.
 
kalamies#19 >-)))> Olen rento, rauhallinen ja ulospäin suuntautunut. Minulla on positiivinen mielikuva itsestäni.
BenGlenton
25.02.2005 15:57:04
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Nyt plussaa saa myös muusikoiden.netissä!!
 
www.supremecourtband.fi
Tubeman
27.03.2005 19:20:03
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olen aina miettinyt, mikä siinä iskän kolvipakkauksessa ollut meripihkan värinen, läpikuultava kova palikka on. Tuli nyt mieleen, että olisiko tuo sitä fluksia? Jos on, niin miten sitä lisätään korjattavaan juotokseen?
 
Se ruskea palikka saattaa olla hartsia,paljonkos siinä kolvissa on tehoa,,jossain vanhoissa DDR kolveissa,merkkiä Delta oli näitä...
 
Paljon olis kolvattavaa,vaan ei aikaa..
Tubeman
27.03.2005 19:22:49
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ok, sulla on juotos jonka haluat imaista imusukalla. Asetat sen imusukan siihen juotoksen päälle tinaan kiinni ja sitten lämmität sitä tinaimusukkaa kolvilla. Kestää hetken ennen kuin lämpiää mutta kyllä sinä silmin näet sen kun se tina alkaa imeytyä siihen kuparipunokseen.
 
Ei tuohon toiseen kysymykseen hirveästi muuta voi sanoa kuin että yksi jalka kerrallaan irroittaa (vaikka sillä imusukalla) ja viimeisen jalanhan voi kolvilla vain lämmittää ja sitten nykäistä komponentin irti.
Piirin jalat voi (jos komponentti on rikki tai sillä ei muuten ole väliä) katkaista kaikki ja irroitella sitten yksi jalka kerrallaan.
 
Edit. Päänahka kirjoitti:
 
Väri täsmää mutta muuten mulla ei ole kokemusta fluksista kiinteässä muodossa.

 
Imusukkaa on eri vahvuuksia,itse käytän perushommissa sitä ohuinta versiota,se lämpenee nopeasti 25W kolvilla,ja
saa aika siististi irroiteltua osat.
 
Paljon olis kolvattavaa,vaan ei aikaa..
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2 3

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti